ΠΗΓΑ ΣΕ ΜΑΓΙΣΣΕΣ, ΣΕ ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣ...


Μέντιουμ, άστρα, ταρώ, ζώδια, κρυστάλλινες σφαίρες και κάθε είδους παραπλανητικά τεχνάσματα, στήνουν ένα παράλογο χορό υποκρισίας και εκμετάλλευσης.


Οι καφετζούδες πέθαναν, ζήτω οι καφετζούδες!

Αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, με την εκρηκτική ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να απευθύνονται σε διάφορα ‘’προικισμένα’’ άτομα, που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν πολυποίκιλες υπερφυσικές δυνάμεις και ικανότητες. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται επίσημα (με έναρξη επαγγέλματος) περίπου 15.000 μέντιουμ, μάγοι, αστρολόγοι και λοιποί μεταφυσικοί ερευνητές, χωρίς να υπολογίσουμε τους ‘’παράνομους’’. Σημειώνεται ότι είμαστε μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιων ερευνητών στον κόσμο, αφού τέτοιος αριθμός απαντάται συνήθως σε κράτη με πενταπλάσιο ή δεκαπλάσιο πληθυσμό.


Πωλείται μεταφυσική παρηγοριά…
Η επέκταση και η διάδοση κάθε είδους ψευδοεπιστήμης στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η συμβατική επιστήμη, αν και έλυσε μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ανθρώπου, απέτυχε να δώσει απάντηση σε δύο σημαντικούς τομείς, που είναι η πρόβλεψη του μέλλοντος και το μυστήριο του θανάτου. 

Η ανασφάλεια, η αδυναμία και η δυσκολία αντιμετώπισης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, οικογενειακών ή συναισθηματικών προβλημάτων, συντελούν στη στροφή πολλών ανθρώπων προς κάποιες αποδεδειγμένα παράλογες και καταχρηστικές πρακτικές. Μια άλλη σημαντική αιτία για την οποία βρίσκουν χώρο δράσης λογής-λογής ψευδοεπιστήμονες, είναι η ηθελημένη παραγκώνιση της θρησκείας και του θρησκευτικού αισθήματος, αφού οι πολίτες έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ανώτερη δύναμη, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτά τα σημεία εισχωρούν εντέχνως οι ‘’χειραγωγοί’’ των συνειδήσεων, επιχειρώντας να καλύψουν το συγκεκριμένο κενό, αφού η ανάγκη για μεταφυσική παρηγοριά μπορεί να παρακάμψει όχι μόνο την παραδοσιακή πίστη ή την επιστήμη, αλλά και την ίδια τη λογική.

Βάλτε τα παλτά σας. Έρχεται το ψυχρό διάβασμα…
Με τον όρο ψυχρό διάβασμα χαρακτηρίζονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες χειραγωγούς, για να κάνουν ένα άτομο να συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο και απόλυτα κατευθυνόμενο τρόπο. Ο ‘’προικισμένος’’ χειραγωγός προσπαθεί να ‘’διαβάσει’’ τον πελάτη από την εξωτερική του εμφάνιση, τα ρούχα, τις κινήσεις ή τις εκφράσεις του. Επίσης, επιδιώκεται το συγκεκριμένο άτομο να πιστέψει ότι ο χειραγωγός έχει κάποια ειδική ικανότητα, που του επιτρέπει να μαθαίνει μυστηριωδώς διάφορα πράγματα για τη ζωή του. Το ψυχρό διάβασμα στηρίζεται στην τάση των ανθρώπων να βρίσκουν περισσότερο νόημα σε μια κατάσταση, από αυτό που πραγματικά υπάρχει. Ο χειραγωγός ξέρει ότι ο πελάτης του θέλει να βγάλει νόημα από οτιδήποτε του λένε, ακόμη και αν αυτό μοιάζει σε άλλους εντελώς παράλογο. Ξέρει, επίσης, ότι μέσα από τους πολλούς και ταχύτατα λεγόμενους ισχυρισμούς του, κάποιοι θα απορριφθούν από το άτομο ως λανθασμένοι, αλλά σε τουλάχιστον ένα θα ‘’πέσει μέσα’’ είτε τυχαία, είτε επειδή έχει γενικόλογη διατύπωση. Η δίψα του ατόμου να μάθει για τη ζωή του, για το μέλλον του, ή ακόμη και για τα άτομα που έχει χάσει, το οδηγεί να θυμάται μόνο αυτό που είναι σωστό και να παρακάμπτει αυτά που ανέφερε ο χειραγωγός και δεν ισχύουν στην περίπτωσή του.

Περσινά ξινά σταφύλια
Όταν η άντληση οποιασδήποτε πληροφορίας από κάποιο άτομο είναι αδύνατη, ο χειραγωγός καταφεύγει σε γενικότητες και αοριστολογίες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στην περίπτωση βέβαια που ο πελάτης αντιδράσει διότι δεν τον αφορά η ερώτηση ή η διαπίστωση, τότε ο χειραγωγός αστραπιαία πηγαίνει στο επόμενο θέμα, υποτιμώντας το προηγούμενο, ώστε να ξεχαστεί εντελώς. Ο χειραγωγός, επίσης, προσέχει τις αντιδράσεις του πελάτη: λέξεις, συσπάσεις προσώπου, εφίδρωση, κοκκίνισμα, συστολή κόρης ματιού και γενικότερα οποιαδήποτε φυσική αντίδραση. Με βάση αυτές τις αντιδράσεις του σώματος, οι προβλέψεις συμπληρώνονται και ανατροφοδοτούνται, ώστε ο πελάτης να ακούσει αυτό που επιθυμεί διακαώς: ‘’Στο περιβάλλον σας βλέπω κάποιο Γιώργο/Γιάννη ή κάποια Μαρία/Ελένη που έχει κάποιο πρόβλημα’’. Υπάρχει άραγε κανένας που δεν έχει στο οικογενειακό, εργασιακό ή φιλικό του κύκλο κάποιον με αυτό το όνομα; ‘’Κάποιος στο περιβάλλον σας έχει πάρει αυτοκίνητο ή σπίτι με δάνειο’’, ‘’Κάποια στιγμή στη ζωή σας αντιμετωπίσατε συναισθηματικά ή οικονομικά προβλήματα’’, ‘’Έχετε ανάγκη να μάθετε για το μέλλον σας και να βρείτε νέα πορεία στη ζωή σας’’. Η πιθανότητα να μην ισχύουν αυτά στους περισσότερους ανθρώπους είναι ελάχιστη.

Μη μου μιλάτε, θα χάσω την έμπνευση…
Οι φράσεις που χρησιμοποιούνται από τους χειραγωγούς είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να είναι αόριστες και αφετέρου να αφορούν όλο τον κόσμο, αφού καθένας μπορεί να βρει κάτι από αυτά που σκέφτεται, ελπίζει ή επιθυμεί στη ζωή του. Μερικά γνωστά και επιτυχημένα παραδείγματα ψυχρού διαβάσματος αυτής της κατηγορίας είναι τα παρακάτω: ‘’Μερικοί από τους ανθρώπους που είναι κοντά σας, σας έχουν εκμεταλλευτεί’’. ‘’Αν δεν είστε σε κάποια δουλειά που παρέχετε υπηρεσίες σε άλλους ανθρώπους, θα έπρεπε να είστε, λόγω του χαρακτήρα σας’’. ‘’Στο παρελθόν είχατε πολλές ευκαιρίες, αλλά τις απορρίψατε επειδή δεν θέλατε να εκμεταλλευτείτε τους συνανθρώπους σας’’. ‘’Έχετε μεγάλη ικανότητα στην κατανόηση των προβλημάτων των άλλων’’. ‘’Μερικές φορές έχετε προβλήματα που θα θέλατε να τα αντιμετωπίσετε, χωρίς όμως να το αντιληφθούν οι γύρω σας’’. ‘’Ξέρετε ότι δεν πρέπει να είστε πολύ ειλικρινής ή να αποκαλύπτετε τον εαυτό σας στους άλλους, διότι έτσι γίνεστε ευάλωτοι’’. ‘’Πολλές φορές ανησυχείτε μήπως δεν έχετε πάρει τις σωστές αποφάσεις στη ζωή σας’’. ‘’Αν και έχετε κάποιες αδυναμίες σαν χαρακτήρας, γενικά μπορείτε να τις αναπληρώνετε’’. ‘’Στο εσωτερικό σας κρύβετε αχρησιμοποίητες δυνάμεις που ψάχνουν τρόπο να βγουν στην επιφάνεια και να εκφραστούν’’…

Η ώρα του μέντιουμ: βλεεεεέπω ένα πνεύμα…
Τα μέντιουμ είναι άτομα που υποστηρίζουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα πνεύματα. Χρησιμοποιούν στο έπακρο την τεχνική του ψυχρού διαβάσματος και συλλέγουν εντέχνως πληροφορίες από τους πελάτες τους, εφαρμόζοντας διάφορα ευφάνταστα κόλπα. Στις παλαιότερες, μάλιστα, εποχές η συνάντηση με κάποιο μέντιουμ γινόταν σε σκοτεινό δωμάτιο, περιλάμβανε απαραίτητα φωνές από το υπερπέραν, τραπέζια ή καρέκλες που κινούνται μόνα τους, αντικείμενα που πετάνε και πολλά άλλα φολκλορικά στοιχεία. Τα άτομα που έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, ιδίως αν αυτό ήταν μικρής ηλικίας, διατηρούν την ελπίδα ότι ο νεκρός δεν έχει χαθεί, αλλά τους βλέπει από κάποιο υπερβατικό χώρο και επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Φράσεις όπως ‘’άφησε πίσω του ανεκπλήρωτες επιθυμίες’’, ‘’σας παρακολουθεί από ψηλά και λέει ότι θα σας αγαπά για πάντα’’, ‘’το πνεύμα του προσπαθεί να βρει την αιώνια γαλήνη’’ και πολλές άλλες παρόμοιες, είναι συχνές στη φρασεολογία των μέντιουμ. Οι δύστυχοι άνθρωποι που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το πρόσωπο που έχουν χάσει και ψάχνουν απεγνωσμένα να πιαστούν από οτιδήποτε μπορεί να τους φέρει σε έστω και φευγαλέα πνευματική επαφή, πέφτουν εύκολα στα καλοστημένα δίχτυα των επιτήδειων πνευματιστών.

Άστρα μη με μαλώνετε…
Στις μέρες μας η αδυναμία των ανθρώπων να δώσουν λύση στα προβλήματά τους και η καθημερινή τους ανασφάλεια, δίνει τροφή στην εξάπλωση της μελέτης των άστρων και των αστρολογικών προβλέψεων. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίθουν από ‘’προικισμένους’’ αστρολόγους που είναι έτοιμοι, με το ανάλογο χρηματικό τίμημα, να εξηγήσουν πώς τα άστρα που βρίσκονται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, επηρεάζουν και καθορίζουν τη ζωή των εύπιστων πελατών τους.
Μερικές απλές σκέψεις που αποδεικνύουν ότι οι αστρολογικές προβλέψεις δεν έχουν την παραμικρή επιστημονική ή πρακτική βάση είναι:
1. Δεν υπάρχει, σύμφωνα με την επιστήμη, η παραμικρή επίδραση κάποιου πλανήτη, ή ακόμα περισσότερο ενός πολύ μακρινού άστρου, στον χαρακτήρα κάποιου τη στιγμή που γεννιέται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επίδραση που ασκεί ο μαιευτήρας, λόγω της μάζας του, στο νεογέννητο βρέφος, είναι δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν που ασκεί ένας μακρινός πλανήτης, όπως είναι για παράδειγμα η Αφροδίτη. Έτσι, οι αστρολόγοι θα ήταν ακριβέστεροι αν έλεγαν ότι: ‘’αν τη στιγμή της γέννησής σας ο μαιευτήρας κοιτούσε προς το Νότο, έχοντας τη χωρίστρα του προς τα δεξιά, τότε θα είστε φιλόδοξοι, εγωιστές κλπ’’, παρά: ‘’την ώρα που γεννηθήκατε ο Ερμής έκανε βόλτα παρέα με το Δία στα περιβόλια του ουρανού’’.
2. Οι αστερισμοί έχουν αλλάξει θέση από την εποχή που ορίστηκαν τα ζώδια πριν από χιλιάδες χρόνια, λόγω αλλαγών στην τροχιά της γης. Επίσης, έχει προστεθεί ένας καινούριος αστερισμός, ο Οφιούχος, δηλαδή κανονικά τα ‘’ζώδια’’ είναι 13. Όπως, είναι φυσικό και τα υπόλοιπα ζώδια έχουν μετακινηθεί, οπότε οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν αλλάξει ζώδιο και απολαμβάνουν τις προβλέψεις άλλων (οι αστρολόγοι, βέβαια, δεν έχουν μπει στον κόπο να προσαρμοστούν, διότι έτσι θα ανατρεπόταν ολόκληρη η ‘’φιλοσοφία’’ τους).
3. Η αστρολογία προϋποθέτει ένα σύμπαν συμμετρικό ως προς το κέντρο του, στο οποίο τοποθετείται η γη. Αυτή η ιδέα, όμως, έχει αποδειχτεί λανθασμένη και έχει εγκαταλειφθεί από τους επιστήμονες εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά, όπως είναι φυσικό, οι αστρολόγοι αποφεύγουν να αναφέρονται και σε αυτό το γεγονός.
4. Μια ερώτηση που κάνουν πολλοί: αφού οι κάθε λογής υπερφυσικοί αστρολόγοι μπορούν να προβλέψουν τα πάντα, γιατί δεν προβλέπουν και τους αριθμούς κάποιου λαχείου που δίνει τεράστια ποσά, ώστε να λύσουν το πρόβλημά τους και να μη χρειάζεται να ταλαιπωρούν το προικισμένο τους μυαλό;
5. Τι ζώδιο, άραγε, είναι αυτοί που αρρωσταίνουν σοβαρά ή όσοι πεθαίνουν, αφού ποτέ στις αστρολογικές προβλέψεις δεν αναφέρεται η αρρώστια και ο θάνατος;
6. Γιατί όταν κάποιος είναι, ας πούμε, Ταύρος και το ζώδιό του λέει ότι θα χωρίσει με τη φίλη του που είναι Κριός, δεν αναφέρεται το ίδιο και για το ζώδιο του Κριού (αφού χωρισμός δεν γίνεται μόνο με τον ένα);

Μάντεις προηγμένοι τεχνολογικά…
Η εφαρμογή των περισσότερων παραδοσιακών τεχνικών εξαπάτησης, γίνεται μερικές φορές ακόμη και με το μανδύα της σύγχρονης τεχνολογίας. Το άτομο με τις ‘’ειδικές’’ ικανότητες βρίσκεται μπροστά από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέσω των προγραμμάτων του οποίου προσπαθεί να αναλύσει το παρόν και να προβλέψει το μέλλον. Έτσι, μέσα στις οθόνες μπορεί να δει κανείς να παρελαύνουν περίτεχνες κάρτες ταρώ, ιπτάμενα μολύβια αυτόματης γραφής, περιστρεφόμενοι πλανήτες και αναδυόμενοι αριθμοί. Ο σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να μπερδευτούν οι πελάτες και να πιστέψουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με τις παραδοσιακές μεθόδους προβλέψεων και να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Αυτόματη γραφή, υπεραυτόματη πληρωμή…
Είναι μια παντελώς ασυνάρτητη γραφή, αποτελούμενη από τυχαίες γραμμές, η οποία υποτίθεται ότι κατευθύνεται από ένα πνεύμα ή από το υποσυνείδητο. Η γραφή αυτή γίνεται γρήγορα και χωρίς σκέψη, προσπαθώντας να δοθεί η εντύπωση ότι ο πνευματιστής βρίσκεται σε μεταφυσική έκσταση. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι με αυτήν την τεχνική βγαίνει στην επιφάνεια το κρυμμένο και συνήθως καταπιεσμένο υποσυνείδητο του πελάτη, ο οποίος προσπαθεί ματαίως να δει τι βλέπει ο εμπνευσμένος μεταφυσικός ερευνητής μέσα στο συρφετό των αναμαλλιασμένων γραμμών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Το 1960 ο αξεπέραστος σατυρικός συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος έγραφε στα ‘’Παιδιά της Πιάτσας’’, απλώνοντας στο χαρτί την ιστορία του ‘’Πέτρου του δόχτορα’’, ενός λαϊκού μάγου: ΄΄Έρχεται μια προκομμένη να της διαβάσω το γυαλί (τη γυάλινη σφαίρα). Εγώ της λέω: ‘’Σήμερα δεν μπορώ, διότι είναι μέρα που δεν ευνοεί τα μαγικά, αύριο να ’ρθεις που είναι η μέρα του Αριμάνη του μεγάλου Σατανά’’. Κι αμολάω στην πιάτσα τα παιδιά και ρωτάω κρυφά και πονηρά και μαθαίνω όλα τα σέα και τα μέα της προκομμένης. Αύριο λοιπόν που έρχεται της τα λέω με το νι και με το σίγμα: ‘’Ένα παιδί Τάσο αγαπάς, αυτή τη δουλειά κάνεις, από κει είσαι, έτσι πέρασες’’, όλα τα σημαδιακά της. Η γυναίκα τα χάνει: ‘’Όλα τα βλέπει αυτός μέσα στη σφαίρα’’, λέει. Κι άμα τ’ αλλουνού του πεις πράγματα χειροπιαστά, παραδίνεται πια στα χέρια σου όπως σ’ αρέσει.΄΄

Έλα να σε πω τη μοίρα σου…
Η εξερεύνηση του μέλλοντος και της μεταθανάτιας ζωής έχει επιχειρηθεί, με το πέρασμα των αιώνων, μέσα από τις ακατάστατες δίπλες που σχηματίζουν τα κατακάθια στο φλυτζάνι του καφέ (καφεμαντεία), τις κακομούτσουνες φιγούρες σε ανατολίτικες τράπουλες (χαρτομαντεία), τις ανέμελες ζάρες της παλάμης του χεριού (χειρομαντεία), τα ατημέλητα και ακούρευτα αυγά (αυγομαντεία), το απαλό άγγιγμα των αλαφροχέρηδων (θεραπευτικό άγγιγμα), τις λάμπες με το αναβράζον, ως ντεπόν, περιεχόμενο (κρυστάλλινες σφαίρες), καθώς και αναρίθμητες άλλες τεχνικές, συνεδρίες, πρακτικές, αναδρομές του μυαλού, αλλά και καταδρομές στις τσέπες των αδαών.

Υπάρχουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες;
Γιατί άραγε οι άνθρωποι, ενώ κατοικούν σε σύγχρονα σπίτια, οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα, παίρνουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν τις δυσκολότερες ασθένειες, μιλούν σε κινητά τηλέφωνα, εξερευνούν το διάστημα, περιηγούνται στο Διαδίκτυο και γενικά απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, εξακολουθούν να μένουν προσκολλημένοι και να πιστεύουν εξωφρενικές και αντιεπιστημονικές δοξασίες που εμφανίστηκαν πριν από 3.000 ή και περισσότερα χρόνια; Πώς οι επιτήδειοι καταφέρνουν σε όλες τις εποχές να χειραγωγούν τις σκέψεις και τις αγωνίες του κόσμου; Τα ερωτήματα αυτά είναι μάλλον ρητορικά, αφού η τεράστια λίστα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ‘’χαρισματικοί’’ επαγγελματίες όχι μόνο δεν συρρικνώνεται, αλλά αντίθετα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες, περισσότερο αληθοφανείς και παραπλανητικές πρακτικές.
Στις μέρες μας, δηλαδή, αποτελεί πραγματικά δυσεπίλυτο γρίφο το γεγονός ότι παρά τις ατράνταχτες επιστημονικές αποδείξεις, αλλά και καταπατώντας βάναυσα την κοινή λογική, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε μέντιουμ, μάντεις, χαρτορίχτρες, αστρολόγους και κάθε είδους ‘’ερευνητές’’ του μεταφυσικού και του εξωπραγματικού κόσμου, οι οποίοι μοιράζουν απλόχερα φρούδες ελπίδες και φύκια για τις μεταξωτές κορδέλες που τυλίγουν και καταδυναστεύουν τα όνειρα, μα και τις ελπίδες, των αφελών πελατών τους.

Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 24-5-2007

4 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

kwstask είπε...

Συγχαρητηρια για το μπλογκ σας κυριε Στεφανογιαννη.Διαβασα μερικα απο τα αρθρα σας και τα βρηκα εξαιρετικα ενδιαφεροντα!Να'στε παντα καλα και συνεχιστε ετσι!

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια....

Ανώνυμος είπε...

Γνωστά τα προαναφερθέντα,αλλά να σχολιασω χρόνια και έτη μετά πως ένας δορυφόρος, η Σελήνη,επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας - συνεπώς επηρεάζεται η ορμονική αναλογία και το πρίσμα δράσης αντίδρασης στο εξωτερικό περιβάλλον.
Δεν είναι παράλογο που κάθε καλοκαίρι αρχές ή τέλη, όλο το γυναικείο περιβάλλον μου, έχει αλλαγές κύκλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Να ξέρετε, πάντως, ότι εκτός από τις παλίρροιες δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ, καμία επιστημονική απόδειξη ότι η Σελήνη επηρεάζει οτιδήποτε άλλο στον πλανήτη και ακόμη περισσότερο τον άνθρωπο... Από εκεί και πέρα καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει...

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top