Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, αλλά και η βαθύτερη επιθυμία των ανθρώπων να είναι αρεστοί στους άλλους, οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε εκρηκτική αύξηση τη βιομηχανία καλλωπιστικών προϊόντων και τεχνικών. Ο τομέας των μαλλιών, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις της εποχής και έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών, αλλά τελευταία και των ανδρών, καταφεύγει στη βαφή τους, είτε για να κρύψει τα σημάδια του χρόνου, είτε για να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση.

Πώς δρουν οι βαφές μαλλιών;
Οι βαφές μαλλιών γενικά διακρίνονται στις προσωρινές, τις ημιμόνιμες και τις μόνιμες, που είναι και οι πιο συνηθισμένες. Οι μόνιμες βαφές αποτελούνται από ένα εξελικτικό γαλάκτωμα (developer) που εφαρμόζεται για τον αποχρωματισμό και την προετοιμασία των τριχών και μία κρέμα-βαφή, που περιέχει συνήθως αμμωνία, η οποία δίνει την επιθυμητή απόχρωση. Το εξελικτικό γαλάκτωμα περιέχει ως κύριο συστατικό οξυζενέ (hydrogen peroxide) και αναμειγνύεται με την κρέμα-βαφή λίγο πριν την εφαρμογή στα μαλλιά. Το μείγμα αυτό διαχέεται ανάμεσα στους άξονες των τριχών, εισέρχεται στο φλοιό τους, απομακρύνει τη φυσική χρωστική μελανίνη και την αντικαθιστά με την καινούρια απόχρωση. Μετά την εφαρμογή της βαφής, συνήθως συνιστάται η επάλειψη των μαλλιών με μαλακτική κρέμα, η οποία τα περιποιείται και τους δίνει λάμψη.

Ποιες ουσίες που περιέχονται σε βαφές είναι επικίνδυνες;
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια από τις γνωστότερες βαφές που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, μετρήθηκαν 50 χημικές ουσίες στην κρέμα-βαφή, 7 στο εξελικτικό γαλάκτωμα και 22 στη μαλακτική κρέμα που εφαρμόζεται μετά τη βαφή. Αρκετές από αυτές τις ουσίες που περιέχονται στις βαφές, ελέγχονται εδώ και πολλά χρόνια για την επικινδυνότητά τους. Ο οξικός μόλυβδος (lead acetate) είναι μια τοξική ουσία, που έχει εγκριθεί για χρήση σε βαφές μαλλιών, σε συγκέντρωση όμως που δεν υπερβαίνει το 0,6%. Πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στις βαφές βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα και πιθανότατα στον άνθρωπο. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη χημική ουσία αυτής της κατηγορίας είναι η PPD (p-phenylenediamine), η οποία δίνει ιδιαίτερα σταθερό χρώμα και ανθεκτικό σε πολλαπλά λουσίματα. Μερικές άλλες ύποπτες ουσίες είναι η 4-MMPD (4-methoxy-m-phenylenediamine), η 4-chloro-m-phenylenediamine, η 2-4-toluenediamine, η 2-nitro-p-phenylenediamine και η 4-amino-2-nitrophenol, ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες, των οποίων η επικινδυνότητα είναι άγνωστη. Σημειώνεται ότι οι φυτικές βαφές, οι ανταύγειες (που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα), οι βαφές χέννας, αλλά και τα χρωμοσαμπουάν, θεωρούνται πιο ασφαλείς μέθοδοι χρωματισμού των μαλλιών.

Σε τι αναφέρονται συνήθως τα παράπονα των καταναλωτών;

Στο Τμήμα Καλλυντικών Προϊόντων της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και στις ανάλογες υπηρεσίες πολλών χωρών, τα παράπονα των καταναλωτών για προϊόντα περιποίησης μαλλιών, κρατούν μια από τις πρώτες θέσεις. Τα παράπονα αυτά αναφέρονται συνήθως σε απώλεια μαλλιών, σπάσιμο τριχών, απολέπιση, κάψιμο ή ξηρότητα του δέρματος της κεφαλής. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις όπως κοκκινίλα ή φαγούρα, οι οποίες πολύ σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε πρήξιμο, δημιουργία φυσαλίδων στο πρόσωπο, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, οπότε καθίσταται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Ποια είναι η σχέση των βαφών μαλλιών με τον καρκίνο;

Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες πάνω στην πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου από τις βαφές μαλλιών. Σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1994 στο ιατρικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, στην οποία συμμετείχαν 573.000 Αμερικανίδες, δείχθηκε ότι όσες γυναίκες χρησιμοποιούσαν για χρόνια βαφές, ιδίως σκουρόχρωμες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από non-Hodgkins λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα. Αντίθετα, σε μια άλλη έρευνα που περιλάμβανε 99.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο ίδιο περιοδικό, δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση των βαφών με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Επίσης, σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο American Journal of Epidemiology, με δείγμα 2.300 Ευρωπαίες γυναίκες, καταγράφηκε αύξηση 19% στα περιστατικά λεμφώματος, σε όσες έβαφαν για χρόνια τα μαλλιά τους. Αρκετές εργασίες, ακόμη, συσχετίζουν τη χρόνια χρήση βαφών μαλλιών, εκτός από τους καρκίνους του αίματος (λευχαιμίες, λεμφώματα, πολλαπλό μυέλωμα) και με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι μελέτες περιλάμβαναν γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο, για παραπάνω από 15 χρόνια. Οι έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζονται από ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου, χωρίς, όμως, να υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας των βαφών. Όσοι επιστήμονες, πάντως, υποστηρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης, πιστεύουν ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν οι χημικές ουσίες από τις βαφές περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, δια μέσου του δέρματος της κεφαλής.

Ποιες είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Τον Φεβρουάριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, προειδοποίησε με ανακοίνωσή της για τους κινδύνους που απειλούν όσες και όσους χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών, τονίζοντας ότι οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του αίματος, καθώς και σοβαρές αλλεργίες του δέρματος. Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, από τις 46 βαφές μαλλιών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι 27 είναι ικανές να προκαλέσουν παρενέργειες στην υγεία. Από αυτές οι 10 χαρακτηρίζονται εξαιρετικά επικίνδυνες, για διείσδυση στο δέρμα και πιθανή πρόκληση καρκίνου, οι 13 απλώς επικίνδυνες και οι 4 μέτρια επικίνδυνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε 22 χημικές ουσίες, που περιέχονται σε βαφές για μαλλιά, λόγω ισχυρών ενδείξεων συσχέτισής τους με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η απαγόρευση επιβλήθηκε διότι το 60% των γυναικών και το 10% των ανδρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάφουν τα μαλλιά τους τουλάχιστον 6 φορές τον χρόνο, οπότε ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι καθόλου αμελητέος. Ακόμη, όμως, και σε περιπτώσεις που κάποια ουσία απαγορευτεί, οι χημικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σε ελάχιστο χρόνο παρόμοιες ουσίες, με ίδια αποτελεσματικότητα στο βάψιμο, αλλά και με την ίδια βλαπτικότητα στον οργανισμό των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόταν στις βαφές που κυκλοφορούν νόμιμα, με συγκεκριμένη εμπορική ονομασία. Για τα ανώνυμα προϊόντα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τη χημική σύσταση, ούτε για την ασφάλειά τους.


Μπορούν να ελεγχθούν οι βαφές;

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο έλεγχος όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι αδύνατος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες του εξωτερικού, για λόγους κόστους, αλλά και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Για να γίνει έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες σε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα παράπονα ή να αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία κάποιων καταναλωτών. Εξάλλου, δεν είναι απίθανο μια χημική ουσία, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους, σε ορισμένους να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις.


Πώς μπορεί να δοκιμαστεί μια βαφή μαλλιών από τους καταναλωτές;
Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, κυρίως από το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, πριν από την εφαρμογή μιας βαφής, που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, είναι χρήσιμο να προηγηθεί μια δοκιμή που ονομάζεται τεστ ευαισθησίας. Το τεστ γίνεται με επάλειψη μικρής ποσότητας της κρέμας-βαφής, σε τμήμα δέρματος διαστάσεων περίπου 1Χ1 εκατοστού στο δέρμα πίσω από το αυτί, ή στο εσωτερικό του αγκώνα. Η κρέμα-βαφή θα πρέπει να μείνει στα σημεία αυτά για 45-60 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με χλιαρό νερό. Για τις επόμενες 48 ώρες ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει μήπως εμφανιστεί φαγούρα, τσούξιμο, κοκκινίλα ή κάψιμο, οπότε, στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, η συγκεκριμένη βαφή θα πρέπει να απορριφθεί.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές όταν μπουν στα μάτια ή καταποθούν;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν βαφές, είναι να μην έλθει το προϊόν σε επαφή με τα μάτια, αφού μπορεί να προκαλέσει από απλή διαταραχή της όρασης, μέχρι και τύφλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βαφή μπαίνει στα μάτια όταν ο καταναλωτής προσπαθεί να βάψει τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες του (!). Σημειώνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων, κανένα προϊόν βαφής μαλλιών που να είναι κατάλληλο για χρήση σε φρύδια ή βλεφαρίδες. Επίσης, η κατάποση των ουσιών αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, μια κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες που επιχειρούν να βάψουν το μουστάκι τους (!).

Πρέπει να γίνονται βαφές όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει;

Οι βαφές, επειδή ακριβώς περιέχουν επικίνδυνες ή άγνωστης επικινδυνότητας χημικές ουσίες, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ή όσο η γυναίκα θηλάζει το μωρό της, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή βλάβη στον ευαίσθητο εμβρυϊκό ή παιδικό οργανισμό, από την διάχυση των ουσιών στο αίμα ή το μητρικό γάλα.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές;

Μερικές απλές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών είναι:
- Προσεκτική τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στο φυλλάδιο της βαφής
- Ακρίβεια στους χρόνους εφαρμογής της βαφής
- Αποτροπή χρήσης βαφών σε μικρές ηλικίες
- Βάψιμο μαλλιών όσο αραιότερα γίνεται
- Προτίμηση ανοιχτόχρωμων και αποφυγή των σκούρων, και ιδίως των μαύρων, βαφών
- Πλήρης αποφυγή βαφής φρυδιών, βλεφαρίδων, μουστακιού ή άλλων σημείων του σώματος, εκτός της κεφαλής
- Προσοχή ώστε να μην μπει στα μάτια ή να μην καταποθεί η βαφή
- Μετά το τέλος του βαψίματος, πολύ καλό ξέπλυμα των μαλλιών με χλιαρό νερό
- Οι βαφές δεν πρέπει να εφαρμόζονται αν υπάρχουν πληγές στο δέρμα της κεφαλής
- Αν χρησιμοποιηθεί νέα βαφή, θα πρέπει να γίνει πρώτα δοκιμή στο δέρμα
- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το μείγμα γαλακτώματος-βαφής που περισσεύει θα πρέπει να απορρίπτεται
- Δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται προϊόντα βαφής διαφορετικών εταιρειών, διότι μπορούν να προκύψουν βλαπτικές για τον οργανισμό ουσίες
- Πρέπει να αποφεύγονται τα ανώνυμα προϊόντα, διότι ενδέχεται να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες
- Οι βαφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε σημείο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά
- Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως η αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να αναφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατευτούν οι υπόλοιποι καταναλωτές

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι κομμωτές/κομμώτριες;

Οι κομμωτές/κομμώτριες, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις βαφές, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανές βλάβες στην υγεία τους. Έτσι, είναι απαραίτητο οι βαφές να γίνονται πάντα με γάντια μιας χρήσης, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση των χημικών ουσιών στο δέρμα, αλλά και ο χώρος βαφής να έχει πολύ καλό εξαερισμό, ώστε να εισέρχεται στον οργανισμό τους με την αναπνοή όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Επίσης, οι απότομες κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να μην εκτινάσσονται σταγονίδια βαφής στην περιοχή των ματιών ή του στόματος.

Υπάρχει τελικά κίνδυνος για την υγεία από τις βαφές;

Μελετώντας κανείς τις δεκάδες επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά, συμπεραίνει ότι υπάρχουν αρκετές χημικές ουσίες από αυτές που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από τις περιορισμένες τοπικές παρενέργειες ή τις σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις, η πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων θεωρεί ότι η συχνή χρήση των βαφών ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνους του αίματος (κυρίως λεμφώματα και πολλαπλό μυέλωμα), αλλά και της ουροδόχου κύστης.
Το γεγονός αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το βάψιμο των μαλλιών, που αποτελεί αναμφίβολα έναν από τα σημαντικότερα προπύργια της γυναικείας, αλλά τελευταία ολοένα και περισσότερο και της αντρικής, ομορφιάς. Εξάλλου, με την λογική της απομόνωσης κάθε επιβαρυντικού για την υγεία παράγοντα, η εγκατάλειψη των βαφών θα φαινόταν το ίδιο παράλογη με την απόφαση να μην κυκλοφορεί κάποιος στο δρόμο για να μην πάθει καρκίνο του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, ή να μην χτυπηθεί από κάποιο αυτοκίνητο.

Επίλογος

Το βάψιμο των μαλλιών είναι μια προσωπική επιλογή, η οποία είναι χρήσιμο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ορθής χρήσης και ασφάλειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης οποιασδήποτε βλάβης στην υγεία, όσων έρχονται σε επαφή με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις βαφές. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώθουν και να δείχνουν όμορφοι και κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα προϊόντα βαφής των μαλλιών, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ένα θέμα που επηρεάζει και διαμορφώνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.
___________________________________________________________________________________
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 23-4-2007 στην εφημερίδα ΄΄Χανιώτικα Νέα΄΄

91 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

Δοκιμάστε τις ημιμόνιμες Surya. Φυτικές/Βιολογικές κατάλληλες και για εγγύους.

Ανώνυμος είπε...

ποιές ειναι οι22 απαγορευμένες ουσίες στις βαφές μαλλιών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Οι βασικες και πιο επικίνδυνες ουσιες είναι αυτές που αναφέρονται στο κείμενο. Δεν έχω τα ονόματα των υπολοίπων ουσιών, αλλά θυμάμαι ότι τις είχα πάρει από τον πανίσχυρο Αμερικανικό οργανισμό Food and Drug Adminstration, στις διαδικτυακές σελίδες του οποίου πιθανότατα αναγράφονται (www.fda.gov).

Ανώνυμος είπε...

Για να ενημερωθειτε για τις 22 επικινδυνες ουσίες, μπείτε στο www.parliament.cy/parliamentGR/008_03c/23_06_009_01_015htm

Ανώνυμος είπε...

δεν αναφερετε ομωσ ποιεσ ειναι αυτεσ οι πολυεθνικεσ που ειτε δεν απεσυραν τισ σειρεσ βαφων με τισ επικυνδινεσ ουσιεσ κ εδιναν στο εμποριο 1+ 1 δωρο...!κ επισησ δεν συμβουλευετε τουσ αναγνωστεσ οτι για αυτουσ τουσ λογουσ θα πρεπει η βαφη να γινετε αποκλειστικα κ μονο απο επαγγελματιεσ κομμωτεσ κ μονο σε χορο κομμωτηριου.

Ανώνυμος είπε...

για αυτον ακριβωσ τον λογο συμφωνω με το προηγουμενο σχολιο κ επισησ θα επρεπε να ενημερωσετε τουσ αναγνωστεσ σασ για τουσ κινδυνουσ που διατρεχουν κανωντασ την υπηρεσια τησ βαφησ απο το εμποριο χωρισ εξιδυκευμενη γνωση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Αγαπητοί φίλοι, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η εφαρμογή των βαφών στα κομμωτήρια από επαγγελματίες είναι θεωρητικά η καλύτερη λύση. Πρέπει, πάντως, σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται οι βαφές της ΄΄λαϊκής΄΄ και του ΄΄κιλού΄΄. Όσον αφορά τις μάρκες που δίνουν 1+1 δώρο, δεν μπορώ να τις γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω και τη σύστασή τους. Δεν σημαίνει πάντοτε ότι αυτές που δινουν δώρο είναι και άχρηστες. Επίσης, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που τα κομμωτήρια χρησιμοποιούν βαφές του ΄΄κιλού΄΄ που τις βάζουν σε μπουκάλια φίρμας, οπότε είναι και αυτές βλαβερές. Καλύτερη λύση προφανώς είναι η αγορά επώνυμων βαφών από την ίδια τη γυναίκα, που θα εφαρμόζονται είτε από την ίδια, είτε σε κομμωτήριο.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
θα ήθελα μια συμβουλή γιατί το ψάχνω και εγώ το θέμα με τις βαφές μαλλιών τον τελευταίο χρόνο. Εχω δοκιμάσει φυτική βαφή (για εύλογους λόγους)και μου δημιούργησε αλλεργία αλλά και από βαφή του εμπορίου (επώνυμη) που δοκίμασα επίσης παρουσίασα αλλεργία.Τι κάνω τώρα? Να διευκρινίσω ότι η βαφή που θέλω να χρησιμοποιήσω δεν είναι για να αλλάξω το χρώμα των μαλλιών μου, είναι στο φυσικό μου χρώμα. Ποιο συστατικό μπορεί να είναι αυτό που εμπεριέχεται και στις δύο βαφές και μου προκαλεί αλλεργία???Καμιά ιδέα για το τι μπορώ να κάνω???? Ευχαριστώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Αγαπητή φίλη
Αν και τα μεγάλα νοσοκομεία και ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια κάνουν δεκάδες αλλεργικά τεστ είτε στο δέρμα είτε στο αίμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς ποιο συστατικό της βαφής προκαλεί αλλεργία. Τα συστατικά που γράφουν πάνω οι βαφές δεν απαντούνται εύκολα σε καθαρή μορφή, ώστε να δοκιμαστούν στο δέρμα σας. Η λύση είναι φανερό ότι δεν μπορεί να δοθεί εξ αποστάσεως. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο γιατρό ενδέχεται να σας βοηθήσει στη λύση του προβλήματός σας.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε κυριε η εφαρμογη στα κομμωτηρια δεν ειναι θεωρητικα καλιτερη...ειναι πρακτικα η μονη σωστη λυση!αν διαβασατε προσεκτικα το σχολιο μου δεν μιλησα για κομμωτεσ του κιλου αλλα για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!ακομη η προταση που αναφερετε δεν υφισταται διοτι η πελατισα η το χ supermarket δεν ειναι ικανα ουτε να κανουν διγνωση του δερματοσ κ τησ τριχασ ,ουτε να προτινουν την σωστη αποχρωση βαφησ!κ επισησ να αντιμετωπισουν μια πιθανη αλλεργικη αντιδραση!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε ανώνυμε, νομίζω ότι παραβλέπετε το γεγονός ότι οι κομμωτές, ακόμη και οι επαγγελματίες, δεν είναι γιατροί ώστε να διαγνώσουν τον τύπο του δέρματος και της τρίχας και ούτε βέβαια κατά διάνοια να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στην περίπτωση που θα εμφανιστεί εκτεταμένη αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης ή ακόμη και αδρεναλίνης!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κέριε Στεφανόπουλε,χτες έβαψα τα μαλλιά μου για δεύτερη φορά!την πρώτη φοπά ειχα απλα φαγούρα και ξεφλούδισμα αλλα αυτή τη φορα εκτος από αυτά τα συμπτώματα έχω και πρήξιμο στο μέτωπο και γενικότερα σε όλο το κρανίο μου!!!πρήξιμο αλλα και λίγος πονοκέφαλος!πρεπει να ανησυχήσω?να απευθηνθώ σε κάποιον γιατρό?και αν ναι σε τι ειδικότητα?

Stefanogiannis είπε...

Επειδή, χωρίς αμφιβολία, η βαφή σας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε δερματολόγο, ο οποίος είτε θα σας λύσει το πρόβλημα, είτε θα σας στείλει σε αλλεργιολόγο, αν κρίνει ότι το πρήξιμο οφείλεται σε αλλεργία.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα..ενδιαφέρον η στήλη σας..βάφω τα μαλλιά μου πολλά χρόνια και είμαι 27 ετών...πριν αρκετό καιρο με πειραξε η βαφή του κωμμοτηρίου κοκίνισε το τριχωτό της κεφαλής μου..η κωμμότρια μου είπε οτι χρησμοποήσε χρωμολοσιόν.Αργότερα αγόρασα τη βαφή κορρέ αλλα μου δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα αλλεργίας.κοκίνισα στο στεφάνι του κεφαλιού πίσω απο τα αυτιά...και χθες αγόρασα τη βαφή της apivita που αναφέρει ότι δεν έχει αλλεργιογόνα συστατικά όπωσ ppd και αμμωνία και διάφορα άλλα.εκανα το τεστ χρησιμοποιώντας μπατονέτα πίσω απο το αυτί μου αλλά μετά από ένα 24ωρο κοκίνισε το σημείο...μήπως φταίει οτι επρεπε να το ξεπλύνω και όχι να το αφήσω ολη τη νύχτα?εχω απελπιστεί ...

Stefanogiannis είπε...

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει και εσείς να απευθυνθείτε σε κάποιο δερματολόγο ή αλλεργιολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να βρείτε την ουσία που σας προκαλεί το κοκκίνισμα και θα σας προτείνει κάποια άλλη, ίσως φυτική, βαφή που δεν θα σας δημιουργεί πρόβλημα. Μη συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τυχαία βαφές, αλλά απευθυνθείτε στους παραπάνω ειδικούς επιστήμονες...

Ανώνυμος είπε...

μηπως γνωριζετε αν υπαρχουν σαμπουαν στο εμποριο που να καλυπτουν τα γκριζα μαλλια,δεν μιλαω ουτε για τα χρωμοσαμπουαν ουτε για φυτικες η μονιμες βαφες,σε μορφη σωληναριου..απλα σαμπουαν που βοηθανε στην καλυψη των γκριζων,η κατι παρεμφερες..ευχαριστω

Stefanogiannis είπε...

Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο προιόν. Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιο φαρμακείο ή κατάστημα καλλυντικών.

Ανώνυμος είπε...

'οσοι διάβασαν την 'ερευνα θα πρέπει να καταλάβουν οτι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες και να μην τροφοδοτείται αλλο η παραοικονομία.το 14% με 16% των εκτάκτων δερματολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία ειναι απο βαφές που περνάνε μονες τους και μάλιστα τις περισότερες φορές χωρίς να ξέρουν και την μάρκα.

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς όσο εντείνεται η οικονομική κρίση, όλο και περισσότερες γυναίκες θα προτιμούν τις φτηνές και ανώνυμες βαφές, με αποτέλεσμα το 14-16% να αυξηθεί δραματικά...

Ανώνυμος είπε...

πολλες φορες ακουω και διαβαζω οτι το χ προιον ειναι ακαταλληλο,κατοπιν ερευνας βεβαια ,αλλα κανεις δεν ονομαζει ποιο ειναι αυτο ,τι νοημα εχει; αφου δεν γνωριζουμε ποιο ειναι και εξακολουθουμε να το χρησιμοποιουμε;δεν την καταλαβαινω αυτη τη λογικη.αν δεν ξερω ποιο ειναι πως θα προφυλαχθω;ετσι κουβεντα να γινεται;

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς αγαπητέ φίλε/φίλη δεν μπορεί κανείς να αναφέρει συγκεκριμένα προϊόντα, ιδίως αν είναι επώνυμα, διότι μπορεί να του κάνει η εταιρεία αγωγή και να ζητάει εκατομμύρια ευρώ και μετά άντε να αποδείξεις ότι η τάδε μελέτη βγάζει καρκινογόνα τα είδη της. Μπορεί, όμως, κάποιος να διαβάσει τις αναφερόμενες επίκίνδυνες ουσίες και αν τις περιέχει η επώνυμη βαφή να μην την αγοράζει...

Ανώνυμος είπε...

ixa vapsi ta malia mu me mia vafi iopia legete lorven to ixa perasi sti riza ke meta apo 30l arxise na afrisi to derma tu kefaliumutokseplinaamesosalaaftosinexisenatsusioliniktaixastospitifarmakaiaalergiataopiamutaixedosiodermatologosprinapo6minesotanixavapsitomalistokomotiriomebafigoldvellegotafarmakaaftatapiraia2meresnomisaotimuperaseomosaftotopragmaperasemesamudimiurgontasdispniapiretovixaentonusponokefalusepienaminaijatrimudinanesiropivixasantiviosikeantliajaanapnoienaminadenginomunkalapijenostoorlkevgazoaktinografiatokefalimutotekatalaveniogitrosotiixaalergiatoopioegodentoixaanaferimudinijaenaminafarmakakemetamuperaseologospusuegrapsatosoleptomerospragmataineotiosibenunkediavasunnakserunotiotantudineteiagogijaalergiaprepinaparunolatafarmakamexritelosegotoepathakestokomotiriokestospititoopioixakanitestalergias2meresprinegopistevoofiletestivafi.

Stefanogiannis είπε...

Αν θέλετε, ξαναγράψτε το μήνυμα στα ελληνικά με διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις, διότι έτσι είναι αδύνατο να διαβαστεί...

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας,
εχω κι εγω καποια προβληματα με τις βαφες αλλα δεν ειχα σκεφτει να το ψαξω το θεμα. βαφω τα μαλλια μου αρκετα χρονια κι εχω χρησιμοποιησει διαφορες βαφες παντα επονυμες. κι ενω δεν εχω αλλεργικα προβληματα(πρηξιμο, τσουξιμο, τσιμπιματα, φαγουρα κ.α) με πιανει καθε φορα ενας πονοκεφαλος που μπορει να κρατησει και ολη μερα. επισης τις πρωτες 1-2 μερες τα ματια μου ειναι πρησμενα κ κοκκινα χωρις να εχει πεσει βαφη απευθειας στα ματια μου εκτος ισως λιγο νερο που μπορει να μπει οταν ξεπλενω τη βαφη. τελος, οταν βγαινω εξω απο το σπιτι νιωθω το κεφαλι μου να κρυωνει υπερβολικα το χειμωνα, ενω το καλοκαιρι νιωθω να ψηνεται(μονο τις πρωτες μερες αφου βαψω τα μαλλια μου) και μου φαινεται λιγο παραξενο. μηπως τελικα δε πρεπει να βαφω τα μαλλια μου?

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω καποιο προβλημα με το βαψημο των μαλλιων μου αλλα θα ηθελα να μου πειτε ποια ειναι η διαφορα αναμεσα στις φυτικες βαφες και σε κατι καινουργιες που δεν εχουν αμμωνια και λεει οτι παρεχουν περισσοτερη προστασια των λιπιδιων του φυσικου προστατευτικου στρωματος της τριχας σε σχεση με της κλασικες μονιμες βαφες.ποια απο τις δυο μπορω να εμπιστευτω περισσοτερο και συνεπως να προτιμησω......ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα χρησιμοποίησα για πρώτη φορα την καινουργια βαφή χωρίς αμμωνία ΙNOA. Αυτή τη στιγμή (8 ώρες μετά την εφαρμογή) έχω τρομερή φαγούρα στο μέτωπο και στ΄αυτιά αλλά καμία ενόχληση στο τριχωτό της κεφαλής! Τελικά αφού δεν φταίει η αμμωνία για τις αλλεργικές αντιδράσεις, γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος για τις βαφές χωρίς αμμωνία κι όχι για βαφές χωρίς ppd (παραφαινυλενδιαμίνη); Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει βαφή χωρίς αμμωνία που να έχω χρησιμοποιήσει και να μην με έχει πειράξει... Στην τελική, υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματική λύση για την κάλυψη των λευκών μαλλιών;

Stefanogiannis είπε...

Αγαπητή φίλη, αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι η αλλεργία είναι ΄΄ατομική΄΄ υπόθεση και ότι η αμμωνία ή το ppd προκαλεί προβλήματα στο δέρμα ορισμένων μόνο γυναικών. Είναι φυσικό να πρέπει να σταματάμε μια βαφή που μας πειράζει. Μόνο, πάντως, με τη δοκιμή σε ένα μικρό σημείο του δέρματος μπορούμε να δούμε αν μας βλάπτει μια βαφή. Τώρα διαφημίζονται και κάτι άλλες, νομίζω της APIVITA, που λένε ότι δεν έχουν τα βασικότερα αλλεργιογόνα. Μήπως αυτές σας λύσουν το αλλεργικό πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Πριν 4 χρονια ειχα βαψει τα μαλλια μου σκουρα καστανα (με κανονικη βαφη μαλλιων) και επαθα αλλεργια. για 3 χρονια εκανα μονο ανοιχτοχρωμες ανταυγειες και μετα εβαφα και την ριζα με φυτικη ξανθια βαφη και μετα και με κανονικη βαφη. τωρα τα εβαψα με φυτικη βαφή μαυρα...υπαρχει περιπτωση να εχς αλλεργια μονο στις σκουροχρωμες βαφες?

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα τη γνωμη σας. ειναι καλυτερες οι φυτικες βαφες, πχ. apivita απο τις γνωστες του εμποριου? ή ακομη καλύτερα ειναι οι ανταυγιες που δεν ερχεται σε επαφή η βαφη με το δέρμα?

Stefanogiannis είπε...

Οι ανταύγειες που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, σίγουρα είναι περισσότερο ασφαλείς. Επίσης, οι φυτικές βαφές θεωρητικά είναι καλύτερες, εφόσον βέβαια είναι όντως οικολογικές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, που εμφανιστεί δερματολογικό πρόβλημα, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η συγκεκριμένη βαφή...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, ενδιαφέρον θεμα. H αμμωνία και τα ppd φαίνεται ότι είναι όντως τα χειρότερα συστατικά και γιαυτό είχα αποφύγει τις βαφές γιατί δεν είχα και ιδιαίτερο πρόβλημα γκρίζων. Ωστόσο από το 2004 χρησιμοποιώ μόνο την βαφή yocoloring της kemon από γιαούρτι, χωρίς αμμωνία αλλά και χωρίς ppd που μου πρότεινε ο κομμωτής μου. Είναι πολύ "απαλή" στο δέρμα και αντιαλλεργική και το ίδιο ακούω και από άλλες γνωστές μου όταν πηγαίνω στο κομμωτήριο. Επίσης ξέρω ότι προσοχή χρειάζεται και με την "Χέννα": η φυσική Χέννα έχει μόνο κοκκινο-καφετί χρώμα. Διαπίστωσα ότι μερικές βαφές Χέννα όπως η black henna προέρχονται στην ουσία από indigo και περιέχουν ppd.

Stefanogiannis είπε...

Πολύ καλά κάνετε και το ψάχνετε, αφού όσο λιγότερες βλαπτικές ουσίες περιέχουν οι βαφές, τόσο πιο πολύ προστατεύεται η υγεία σας...

κατερινα είπε...

Καλησπέρα,είμαι και γω ένα θυμα των βαφων....Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα φυτική βαφή της hebrative και δεν είχα πρόβλημα. Όμως εδώ και κάποιους μήνες παρατηρούσα ότι κατα τη διάρκεια του βαψίματος , προς το τέλος μούδιαζε η γλώσσα μου....
Έτσι άλλαξα την βαφή και πήρα του Κορέ. Έκανα το τεστ κανονικά και μετά από 48 ώρες , έβαψα τα μαλλιά μου . Όλα καλά... Όμως έπειτα από λίγες μέρες που έλουσα τα μαλλιά μου ,άρχισε η περιπέτεια μου.
Μισή ώρα μετά το λουσιμο ένοιωσα φοβερή φαγούρα στα μάτια και άρχισαν τα βλέφαρά μου να πρίζονται. Μέσα σε μισή ώρα τα βλέφαρά μου πρίστηκαν τόσο που δεν έβλεπα πιά...ΔΙΟΛΟΥ.!
Με πήρανε από το ΧΕΡΙ και με πήγανε στο νοσοκομείο , όπου με φωτογραφίζανε οι γιατροί με τα κινητά ώς σπάνιο περιστατικό γιατί τέτοιο πράγμα δεν είχαν ξαναδει πότε ... όπως είπανε.
Έμεινα δυο μερόνυχτα στο νοσοκομείο με κορτιζόνες κ.λ.π. Ο δερματολόγος με συμβούλεψε να μην βάψω για ένα χρόνο τα μαλλιά μου και ...ίσως αν και το καλύτερο είναι να μην τα ξαναβάψετε ποτέ ....
Τώρα τα έχω άβαφα 2 μήνες αλλά είναι γρίζα και με στεναχωρουν .Δεν ξέρω τι να κάνω.Από τη μια με ενοχλεί η εικόνα των άσπρων μου μαλλιών κι από την άλλη φοβαμαι μην ξαναπάθω τα ίδια. 'Εκανα και κάποια τεστ αλλά δεν έδειξαν τιποτε. Τι με συμβουλεύετε ;Υπάρχει καμμιά ιδέα ;

Stefanogiannis είπε...

Mια απλή λύση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η εξής: Να πάρετε κάποια φυτική βαφή και να βάλετε λίγη σε κάποιο σημείο του δέρματος (λίγα τετραγωνικά εκατοστά), ώστε να διαπιστώσετε αν σας προκαλεί αντίδραση. Έτσι, ακόμη και αν υπάρξει αντίδραση, θα είναι πολύ μικρή. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, μπορείτε να δοκιμάσετε και σε ένα μικρό τμήμα στο πίσω μέρος της κεφαλής και αν όλα πάνε καλά να την εφαρμόσετε σε όλο το κεφάλι.

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.ΕΓΩ ΒΑΦΩ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ΜΕ ΒΑΦΗ WELLA.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΩΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα ,
βαφω τα μαλλια μου αρκετα χρονια τωρα ,και συγκεκριμενα κανω ανταυγιες και απο πανω περναω refle.τον τελευταιο χρονο αρχισε να με τσουζει και εμενα το κεφαλι μου, να εχω εντονο κνισμο και να εμφανιζονται εξανθιματα τα οποια μετα απο λιγες μερες εφευγαν .καποια στιγμη κατεληξα στο νοσοκομειο με κορτιζονη ,οπου και τοτε πηρα την αποφαση να κανω το τεστ βαφων.τα αποτελεσματα εβγαλαν πως ειμαι αλλεργικη σε δυο συστατικα βαφων τα οποια ειναι η paraphenylenediamine και η toluenediamine. η ερωτηση μου ειναι η εξης: πως μπορω να μαθω σε ποιες εταιριες βαφων χρησιμοποιουνται αυτα τα συστατικα και εαν αυτες οι ουσιες βρισκονται στο "μειγμα "του refle ή στο "μειγμα " που κανουν τις ανταυγιες .
ευχαριστω εκ των προτερων , βασω .

Stefanogiannis είπε...

Αγαπητή φίλη, οι νόμιμες βαφές από τις νόμιμες (γνωστές)εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν πάνω ή στο συνοδευτικό φυλλάδιό τους ΟΛΑ τα συστατικά που περιέχουν. Αν δεν γράφονται εκεί, φοβάμαι πως δεν υπάρχει τρόπος να το διαπιστώσετε, παρά μόνο βάζοντας ελάχιστη ποσότητα σε κάποιο σημείο του δέρματος, ώστε να δείτε αν σας προκαλεί εξάνθημα ή κνησμό. Για τις no name βαφές, βέβαια, ΚΑΝΕΙΣ δεν εγγυάται για ΤΙΠΟΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, οι βαφές χωρίς αμμωνία διαφέρουν από τις φυτικές;

Stefanogiannis είπε...

Εξ' όσων γνωρίζω, οι φυτικές βαφές δεν περιέχουν αμμωνία ούτως ή άλλως, ενώ οι τεχνητές βαφές μπορεί να περιέχουν ή όχι αμμωνία (ανάλογα τη σύσταση).

Ανώνυμος είπε...

Είμαι 24 και αποφάσισα να βάψω τα μαλλία μου για πρώτη φορά. Πήρα φυτική βαφή της Apivita για ξανθό ανοιχτό χρώμα, είναι ένα τόνο πιο ανοιχτό από το φυσικό μου. Δεν έχω κάνει ακόμα το τεστ για να δω πως αντιδρά στο δέρμα μου. Παλαιότερα, είχα εμφανίσει αλλεργία ύστερα από χρήση σαπουνιού για το πρόσωπο της Apivita & ενυδατικής κρέμας Santa Angelica. Είχε πρηστεί η περιοχή γύρω από τα μάτια μου και πήρα αντισταμινικά χαπάκια. Δε γνωρίζω ποιο από τα δυο προϊόντα μου προκάλεσε το πρήξιμο ή αν έφταιξε ο συνδυασμός τους. Αν ωστόσο η αλλεργική αντίδραση προκλήθηκε από το σαπούνι, μπορεί να σημαίνει ότι είμαι γενικά αλλεργική στα προϊόντα της εταιρείας; Επίσης, αν κάνω το τεστ και δεν παρουσιάσω κάποιο σημάδι, αυτό με βεβαιώνει 100% πως αν εφαρμόσω ύστερα τη βαφή σε όλο το κεφάλι μου δε θα παρουσιαστεί κάποια αντίδραση; Και κάτι τελευταίο.. Η Apivita ως εταιρεία είναι αξιόπιστη σε σχέση με τις βαφές μαλλιών; Σας ευχαριστώ πολύ!

Stefanogiannis είπε...

Δεν περιέχουν όλες οι βαφές κάθε εταιρείας τα ίδια συστατικά. Αν θέλετε να είστε σίγουρη για τη βαφή, να την εφαρμόσετε σε όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, και αν δεν δείτε αντίδραση να βάψετε όλα τα μαλλιά. Τα προϊόντα της Apivita κυκλοφορούν νόμιμα και χρησιμοποιούνται από χιλιάδες γυναίκες χωρίς πρόβλημα. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης σε κάποια άτομα, όπως συμβαίνει με τις βαφές όλων των εταιρειών.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, τι βαφές μαλλιών μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι έγκυες?

Stefanogiannis είπε...

Δείτε αυτό το κατατοπιστικό άρθρο, με τα στοιχεία του οποίου συμφωνώ απόλυτα.
http://www.gyn.gr/artman/publish/article_172.asp

Ανώνυμος είπε...

Οι φυτικές βαφές φεύγουν ομοιόμορφα από τα μαλλιά καθώς περνά ο καιρός και ύστερα από πολλά λουσίματα ή μένει σα χρώμα και θέλει πέρασμα μόνο η ρίζα;

Stefanogiannis είπε...

Αυτό είναι ένα πρακτικό θέμα που δυστυχώς δεν το γνωρίζω. Θα πρέπει μάλλον να ρωτήσετε αυτές που τις χρησιμοποιούν.

Chloe είπε...

polu kales oi sumvoules sas! egw prosfata xrisimopoisa to casting creme gloss tis loreal k to apotelesma itan para polu kalo! kalutero k apo tin kommwtria mou pou me gdernei ka8e fora pou mou evafe ta mallia! episis to xrwma feugei siga siga me ta lousimata k i trixa menei polu fusiki kai apali.

Stefanogiannis είπε...

Κάθε παράθεση προσωπικής εμπειρίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη!

Ανώνυμος είπε...

Οι φυτικες, korres και apivita, δινουν λιγο πιο σκληρο χρωμα κι οχι σιγουρα δεν νιωθεις φαγουρα (δυστυχως). Το πιο φυσικο αποτελεσμα δινει το casting και κραταει περισσοτερο απο οσο γραφει στο κουτι. Οσοι μπορουν , καλυτερα να μην τα βαφουν παντως.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να μάθω αν οι βιολογικές βαφές δεν επηρεάζουν στον θηλασμό.

Stefanogiannis είπε...

Πολλές βαφές γράφουν ότι δεν επηρεάζουν το θηλασμό και ενδεχομένως αυτό να είναι αληθές. Τι γίνεται, όμως, αν δεν είναι αληθές, κάτι που κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει;;;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι δεν αρκεί να είναι μόνο βιολογική η βαφή απο όσο ξέρω. Εγώ βάζω τώρα την βαφή NaYo της Kemon, που μου σύστησε ο κομμωτής μου. Εκτος απο βιολογική δεν έχει αμμωνία, ούτε PPD και δεν μου έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Οι άλλες του εμπορίου χωρίς τα δύο αυτά συστατικά δεν είχαν την ίδια κάλυψη στα λευκά αλλά ούτε και τα χρώματα που έψαχνα.

Ανώνυμος είπε...

Τα συστατικά που γράφετε στο άρθρο σας είναι τα πιο βλαβερά; Υπάρχουν κι άλλα που είναι επικίνδυνα; Μια βαφή που δοκίμασα γράφει ότι δεν περιέχει: Αμμωνία, p-phenylenediamine, parabens, βαρέα μέταλλα, ζωικά παράγωγα , συντηρητικά, παραφίνη, φορμαλδεΰδη, σιλικόνη, αλκοόλη, GMO (μεταλλαγμένα παράγωγα)αλλά περιέχει οξυζενέ μόνο 2% με την έγκριση του ΕΟΦ όπως αναγράφει. Μπορούμε να πούμε ότι είναι λιγότερο ακίνδυνη;

Stefanogiannis είπε...

Aυτά αναμφίβολα είναι τα πιο επικίνδυνα. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές άλλες ουσίες που δεν έχουν ελεγχθεί. Ο ΕΟΦ δεν ελέγχει ο ίδιος την παρουσία ουσιών, αλλά απλώς εγκρίνει την κυκλοφορία, γι' αυτό τα προϊόντα γράφουν ΄΄γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ΄΄. Έτσι, αφενός δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν αυτά που ισχυρίζονται είναι αληθινά και αφετέρου οι εναλλακτικές ουσίες που περιέχουν είναι πιθανό να είναι εξίσου βλαβερές...

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε αν οι αιθανολαμίνες που περιέχονται σε διάφορα καλλυντικά είναι επικίνδυνες; π.χ. η ethanolamine.

Stefanogiannis είπε...

H αιθανολαμίνη είναι τοξική και επικίνδυνη για την τρίχα (και για τον άνθρωπο) ουσία. Δείτε εδώ τα επίσημα safety data:
http://msds.chem.ox.ac.uk/ET/ethanolamine.html

Ανώνυμος είπε...

Η κόρη μου έκανε ένα τατουάζ με χένα πολύ μικρό και τον περασμένο αύγουστο ,επειδή έκλεισε δεκαοχτώ χρονών(Δεν επετρεπα πριν τα δεκαοχτώ ούτε τατουάζ ουτε βαφές μαλλιών) το αποτέλεσμα ήταν να κοκκινήσει όλη η περιοχή και να φουσκώσει. Δεν δώσαμε μεγάλη σημμασία γιατί πέρασε σε λίγες μέρες. τα χριστούγεννα ήθελε να βάψει τα μαλλια της μαυρα πήγε κομμωτήριο και το αποτέλεσμα ήταν να περάσουμε μάυρα χριστούγεννα. Φούσκωσε το πρόσωπο της και έλιωσε όλο το στεφάνι γύρω απο το κεφάλι και τα αυτιά μαζί παρουσιάσε αναπνευστικά προβλήματα και όρασης. Το ξεπεράσαμε. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε να το τεστάρει λίγο το θέμα και έκανε τεστ δυο διαφορετικών βαφών μια πίσω απο κάθε αυτί. Τωρα κυκλοφορεί με δυο αυτιά σαν τον ντάμπο λιωμένα που τρέχουν συνεχώς. Και καλά τωρα είναι δεκαεννιά χρονών ας μην τα βαφει, τι θα γίνει όταν ασπρίσουν πραγματικά τα μαλλιά της?? Απο την άλλη χαιρομαι που ήμουν αμετακίνητη στις βαφές σε μικρή ηλικία άσχετα με το αν δεν ήταν το θέμα της υγείας που με ενοχλούσε αλλα η απώλεια της φυσικής ομορφιάς των κοριτσιών, η δερματολόγος της με ενημέρωσε ότι εαν έκανε βαφή στο σπίτι μπορέι να μην την προλαβαίναμε.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,
γενικα έχω αλλεργία στην βαφή.Την τελευταια φορά ειχα έντονο τσουξιμο και μετα απο δυο μερες ετρεχε πυον στο κεφαλι μου και δημιουργηθηκε ¨καυκαλο¨.Τρεις ημερες μετα μου εχει πρηστει λιγο ο λεμφαδενας πισω απο το δεξι αυτι και λίγο στο λαιμό.Ποσο επικινδυνο ειναι αυτο?

Stefanogiannis είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οργανισμός σας αντιδρά στα συστατικά των βαφών, οπότε η προσφυγή σε ειδικό αλλεργιολόγο είναι η μόνη λύση...

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει τρωποσ να βγαλουμε αμεσα την βαφι απο τα μαλια μασ.

Stefanogiannis είπε...

Θα πρέπει να δείτε τις οδηγίες της κάθε βαφής ή να ρωτήσετε τον κομμωτή σας...

Ανώνυμος είπε...

geia sas antimetwpizw ena provlhma trixoptwshs kai opws katalavainete to na vapsw ta mallia mou den krinete fronimo..parola auta uparxei kapoia vafh oikologikh pou na mn epivarinei th katastash mou?? exw akousei gia tis surya?? einai a3iopisth?

Ανώνυμος είπε...

geia sas, antimetwpizw ena provlhma trixoptwshs kai opws katalavainete to na vapsw ta mallia mou den krinetai fronimo..parola auta mhpws gnwrizete kapoia biologikh vafh pou na mn epivarinei th katastash mou? exw akousei gia th surya? einai a3iopisth?

Ανώνυμος είπε...

2 φορες πηρα κρεμες sant agelica και εφτασα στο δερματολογο και τις 2 φορες

Ανώνυμος είπε...

Έχω χρησιμοποιήσει surya κρέμα και βάφει τις άσπρες τρίχες αλλά δεν ανοίγει το χρώμα των μαλλιών και φεύγει σύντομα με τα λουσίματα. Έχει βελτιωθεί πολύ η σύνθεσή της με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνει επικίνδυνα συστατικά. Η σκόνη βαφή είναι δύσκολη στην εφαρμογή και δεν βάφει ιδιαίτερα. Γενικά αυτές είναι ημιμόνιμες βαφές. Όλες οι μόνιμες βαφές περιέχουν επικίνδυνα συστατικά όσο και να γράφουν ότι δεν περιέχουν ορισμένα που είναι βλαβερά. Στα ingridients αναγράφονται πλήθος χημικών τα περισσότερα άγνωστα σε μας. Δεν υπάρχουν μόνιμες βαφές που να είναι φυτικές. Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση.

Ανώνυμος είπε...

Οι βαφές APIVITA περιεχουν ,δυστυχως ΔΙΑΜΙΝΟΤΟΛΟΥΟΛΙΑ ή phenylenediamine(Γνωστοί επιβαρυντικοί καρκινογόνοι παράγοντες καθώς και μεταλλαξογόνοι)
Αναφέρεται με πολύ μικρά γράμματα στην κάτω άκρη του σωληναρίου της βαφής, όπως και του κουτιού, αν και πιο ψηλά ,στο αριστερό πλάι ‘‘διακηρύσσεται’’το αντίθετο. Τι να πούμε….

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Ανώνυμος είπε...

http://farfaras.blogspot.com/2007/05/blog-post_07.html
πιστευω πολυ ωραιο blog για φυτικες βαφες

εφη είπε...

δοκιμαστε τη νεα βαφη της farcom χωρις αμμωνια που λεγεται mea natura,υπαρχει μεγαλη γκαμα αποχρωσεων και σιγουρα θα τη λατρεψετε....το ελαιο ειναι φανταστικο...κατα την εφαρμογη της βαφης κανενας απολυτως ερεθισμος ,πολυ σημαντικο μιας και ειμαι πολυ αλλεργικη,εχω δοκιμασει τις καστανες και μαυρες αποχρωσεις...τελειες.....η μητερα μου δοκιμασε το ξανθο σαντρε και καλυψε ολα τα λευκα.....τις βαφες θα τις βρειτε στα σουπερ μαρκετ(εγω στη θεσσαλονικη τα βρηκα στον αρβανιτιδη) ,δυστυχως λιγο δυσκολα,πληροφοριες και στη ιστοσελιδα της εταιριας.....ειχα δοκιμασει περιπου 15 διαφορετικα χρωματα,εκανα πολλα πειραματα καποια αποτυχημενα.....με τη mea natura σωθηκα,θα συμβουλευα να μη βαφετε τα μαλλια αν δεν εχετε λευκα ,μονο καμια ανταυγεια αλλα με μετρο ετσι ωστε να μην ερχεται η βαφη σε επαφη με τη ριζα,σας το λεει καποια που εχει πολυ μακρια μαλλια κατω απο τη μεση και καποτε λογω λαθους της κομμωτριας τα εκοψε καρφακια.....ετυχως σε 2 χρονια ξαναμακρυναν......και ΠΡΟΣΟΧΗ σε καμια περιπτωση ντεκαπαζ σε ολο το μαλλι εκτος και αν θελετε να εχετε ΚΑΜΜΕΝΟ ΜΑΛΛΙ....ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ....

Ανώνυμος είπε...

Στην κατηγορία της βαφής farcom που αναφέρει η προηγούμενη φίλη συμπεριλαμβάνονται δεκάδες άλλες ΧΗΜΙΚΕΣ βαφές έστω και αν δεν περιέχουν αμμωνία. Το θέμα είναι να βρούμε μια βαφή με τα λιγότερα επικίνδυνα χημικά συστατικά. Άραγε υπάρχει;

Ανώνυμος είπε...

Kalimera sas na sas rotiso thelo na wapso ta mallia mou .to prowlima einai exo xamila sto laimo dilidi sta mallia psoriasi. Ti mou sistinete na kano,,,,exoun gini asra kai fenontai poli asxima. Kapote pigena komotirio tora prowlima. Sas euxaristo

Stefanogiannis είπε...

Επειδή η ψωρίαση προκαλεί αλλοιώσεις στο δέρμα, θα πρέπει να ρωτήσετε το δερματολόγο σας, μήπως κάποιο συστατικό της βαφής επιδεινώσει το πρόβλημά σας.

Ανώνυμος είπε...

Kali sas mera kai pali. Euxaristo. Para poli gia tis sinwoules sas. Kai den tha ta wapso opos lete tha rotiso dermatologo. Poli oraia i steili sas.kai euxaristo ge pali.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητηρια για τις πληροφορίες που δίνεται, ειδικά για άτομα που δεν εχουν εμπειρία με βαφές και τα σχετικά. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν υπἀρχουν βαφές, εννοειται φυτικές, για την περιοχή του εφηβαίου;
Έχει κάνει κάποιος χρήση και μπορεί να μου δώσει πληροφορίες; Σημείωση, δεν έχω κάνει χρήση βαφής ποτέ μεχρι τώρα.

Stefanogiannis είπε...

Θα πρέπει, μάλλον, να ρωτήσετε σε κάποιο κατάστημα πώλησης προϊόντων βαφής...

Elena sandalh είπε...

μετα απο βαφη μαλλιων με αμμωνιας μονιμη βαφη σε ποση ωρα μπορω να θηλασω; ευχαριστω!!!

Stefanogiannis είπε...

Επειδή ο θηλασμός είναι ειδική και σοβαρή περίπτωση, παρακαλώ ρωτήστε καλύτερα το γυναικολόγο σας.

Ανώνυμος είπε...

όποια γυναίκα είναι εγκυος ή θηλάζει πάντα τις λέω να μην γίνει βαφή.
το επάγγελμά μου είναι κομμωτρια.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν το ντεκαπάζ σε όλο το μαλλί, εκτός από το να έχεις καμμένο μαλλί (κάτι που κάποια στιγμή αναπληρώνεται) έχει και άλλους κινδύνους...! Έχω περάσει χότσκιν, αλλά τώρα θα ήθελα να έχω κοντό ξανθό μαλλάκι για λίγο καιρό. Έχω κάνει ήδη μια φορά ντεκαπάζ, αλλά θέλω να ξανακάνω 2-3 φορές ακόμα...Πειράζει;

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς κάθε χημικό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να έχει βλαπτική επίδραση. Όσο λιγότερα χημικά και ηπιότερο ντεκαπάζ, τόσο καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Τις τελευταιες δυο φορές που έβαψα τα μαλλιά μου είχα πονοκέφαλο για μια δυο μέρες , οι βαφές είχαν αμμωνία ενώ την πρώτη φορά δεν είχαν , υπάρχει περίπτωση να έχω αλλεργία

Stefanogiannis είπε...

Δεν αποκλείεται να σας πείραξε κάποιο συστατικό, είτε η αμμωνία είτε κάποιο άλλο. Αν είναι αλλεργία η ενόχληση, θα σας το πει κάποιος αλλεργιολόγος.

Ανώνυμος είπε...

mipos xerete giati mporei na krionei para poli to kefali mou otan louzo ta mallia mou akoma kai meta apo 12 ores kai eno ta stgnono me to pistolaki prostatevo to kefali mou me skoufo akoma kai mesa sto spiti epeidi krioneito kefali mou yypperrvollikkaa kai ennoeitai den vgeno exo

Stefanogiannis είπε...

Γι΄ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον ειδικό γιατρό, μάλλον δερματολόγο...

Ανώνυμος είπε...

kalispera sas ime 34 xronon, edo k 10 xronia, ta malia moy ta vafo mavra k mono mavra,ta teleftea dio xronia, ta vafo, k i vafi fevgi meta to trito loysimo k fenete i riza to fisiko moy exo dokimasi me dekari oksizene i k xoris oksizene,k sto komotirio poy piga,tpt ta idia.den exo katholoy lefka katholoy.ti mpori na ftei?mporite na moy pite?sas efxaristo.

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς είναι από τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να τεθεί διάγνωση και να δοθεί λύση από το διαδίκτυο. Περισσότερα θα βρείτε λύση στα κομμωτήρια που γνωρίζουν τις βαφές, παρά σε γιατρούς.

Σπυρ. είπε...

Καλησπέρα σας ..
Είμαι 19 χρονών στο Γυμνάσιο είχα κάνει ανταύγειες μάλλον με ντεκαπαζ ήταν
και στην 2α Λυκείου τα εβαψα όλα σε κομμωτήριο ... Από τότε έχω κάνει πολλές αλλαγές χρωμάτων και ξανοιχτικο από την ρίζα ενώ ήταν επικίνδυνο δεν το γνώριζα όλα αυτά σε κομμωτήριο..
Το πρόβλημα μου και η ταλαιπωρία μου πριν από 7μήνες περίπου όπου απο ξανθιά με ήρθε να γίνω κοκκινομάλλα και όλα αυτά στο σπίτι..
πήρα λοιπόν 2 βαφές τις σβαρτζκοφ παλλετ 6.65(έντονο κόκκινο) από σούπερ μάρκετ και φώναξα μια κοπέλα κομμώτρια και καλά .. ανακάτεψε στο μπολ της τις δικές μου συν ένα τέταρτο σωληναριο τς ριλκεν μου είπε 4 ( καστανό) συν οξυζενέ 20 είπε........
Όλα αυτά για μισή ώρα στο κεφάλι μου ..
Εγώ κατευθείαν ένιωσα .. ανησυχία ταχυκαρδία και έντονη δύσπνοια αλλά δεν έδινε σημασία εγώ με την μητέρα μου δεν ήξερα τι συμβαίνει .. Μετά από την ώρα της βαφής με έλουσε.. Και μετά από λίγες ώρες βρέθηκα στο κέντρο υγείας με ένεση κορτιζόνης και όρο.. Χωρίς να έχω βεβαια το πρήξιμο ή κάτι τέτοιο αλλά είχα πρόβλημα εσωτερικά..
Από τότε κάνω θεραπεία ψάχνουμε... και ακόμη δν μπορώ να κάνω κάποια πράγματα που έκανα πριν!!
Τι μπορεί να έφταιξε;;
Ευχαριστώ πολύ.

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς με αυτά τα στοιχεία, εξ αποστάσεως, δεν είναι εύκολο να πει κάποιος τι φταίει στην περίπτωσή σας...

Unknown είπε...

Γειά σας.Είμαι 17 χρονων και μεχρι τωρα δεν ειχα βαψει ποτε τα μαλλιά μου ..το φυσικό μου ειναι καστανόξανθο(κατω ειναι πιο ξανθο απ' οτι στη ριζα ) και επειδη ηθελα να τα ανοίξω λίγο ρωτησα εαν υπαρχει καποιο προιον που τα ανοιγει αλλα να μην ειναι βαφή..τελικα πηρα το casting creme gloss 801 της loreal.Η κοπελα στο καταστημα που μου το προτεινε μου ειπε οτι ειναι πολυ πιο ηπιο απο κανονική βαφή και πως η διαφορα που θα δω θα ειναι ελαχιστη αλλα θα λαμψει και τονιστει το φυσικο μου .Ωστοσο εχουν περάσει 20 μέρες και η διαφορά στη ριζα ειναι αισθητή κατι που με ενοχλεί γιατι δεν θελω να μπω στη διαδικασια να βαφω συνεχεια τα μαλλια μου ..Θα ηθελα να σας ρωτησω λοιπόν εαν το χρωμα θα φευγει σιγα σιγα ομοιομορφα με τα λουσιματα(μακαρι δηλαδη) ή αν οχι αν εχετε κατι να μου προτεινετε.Να τονισω επισης πως τα μαλλια μου ειναι αρκετα λεπτα και ισια γι' αυτο πιστεύω ότι βαφες κλπ θα τα ταλαιπωρησουν πολυ ..Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς το άρθρο καταγράφει από επιστημονική σκοπιά τα προβλήματα που σχετίζονται με τις βαφές, οπότε δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για τύπους βαφών, διάρκεια κλπ...

Ασημίνα είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο!

Έλενα είπε...

Γεια σας, η μητέρα μου μετά από βάψιμο μαλλιών παρουσίασε αλλεργία με έντονη φαγούρα στο κεφάλι και σε διάφορα σημεία του σώματος της με κόκκινα εξανθήματα με πρήξιμο και εξογκώματα, πόνο στα πόδια ώστε να μην μπορεί να περπατήσει, πυρετό, πόνο και καούρα στον λαιμό & οισοφάγο διότι το εισέπνευσε. Έχει 15 ημέρες με αντιβίωση και κορτιζόνες και ακόμη δεν καλυτέρευσε. Σήμερα η δερματολόγος είπε πως να μην ξαναβάψει τα μαλλιά της είτε να έρθει σε επαφή με άλλες χημικές ουσίες γιατί δεν θα προλάβει να φθάσει ούτε στο νοσοκομείο! Οπότε, είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα η δηλητιρίαση του οργανισμού από τοξικά χημικές ουσίες που περιέχονται στις βαφές με το ρίσκο την ίδια τη ζωή. Πείτε μας λοιπόν ποιές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να ενημερωθούν ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο κρατικός έλεγχος ? Ποιά είναι τα δικαιώματα του ασθενή για την αποκατάσταση της υγείας του αλλά και την πρόληψη μέτρων?

Stefanogiannis είπε...

Αν και δεν είναι στο αντικείμενό μας, νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ή σε καταναλωτικές οργανώσεις. Αν δείτε,όμως, και τις διαφημίσεις, κάθε ουσία είτε για βαφή είτε ακόμη σοβαρότερα τα ''συμπληρώματα διατροφής'' γράφουν ''γνωστοποίηση στον ΕΟΦ''. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρτιά τους είναι σωστά (εισαγωγή, τιμολόγια κλπ), αλλά ΔΕΝ εχουν ελεγθεί από τον ΕΟΦ για τις ουσίες που περιέχουν και τη βλαπτικότητά τους. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια που έχει αλλεργία σε κάποιο συστατικό ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙ μέχρι να το δοκιμάσει. Μην περιμένετε να γίνουν ποτέ έλεγχοι, δεν υπάρχουν ούτε τα άτομα, ούτε τα χρήματα, ούτε οι μηχανισμοί...

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top