‘’Καρκίνος’’ είναι μια λέξη η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερες από 200 διαφορετικούς τύπους ασθένειας, η οποία είναι δυνατό να προσβάλλει σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του ανθρώπινου σώματος.

Η προέλευση της λέξης
Η λέξη ‘’καρκίνος’’ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρεται στο ζώο καρκίνο (κάβουρα), του οποίου τα πόδια που βρίσκονται στις δύο πλευρές του σώματός του, θυμίζουν τις ακτινοειδείς επεκτάσεις των καρκινικών κυττάρων. Πολλοί ερευνητές αποδίδουν τον όρο στον Ιπποκράτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε συχνά τις λέξεις ‘’καρκίνος’’ και ‘’καρκίνωμα’’, για να περιγράψει διάφορες διογκώσεις του σώματος.
Ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια των τελευταίων χρόνων
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος προσβάλλεται από τον καρκίνο εδώ και πολλούς αιώνες. Τα παλαιότερα περιστατικά καρκίνου αναφέρθηκαν σε αρχαία κείμενα και παρατηρήθηκαν σε απολιθωμένα ανθρώπινα οστά, αλλά και σε μούμιες στην αρχαία Αίγυπτο. Σε πάπυρο, μάλιστα, του 1.600 π.Χ. αναφέρονται οκτώ περιπτώσεις εύρεσης όγκων στο στήθος γυναικών, οι οποίοι, αντιμετωπίζονταν θεραπευτικά με καυτηριασμό, με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομαζόταν ΄΄τρυπάνι φωτιάς΄΄, χωρίς όμως, όπως γράφεται, να υπάρξει θεραπεία.

Όλοι μπορούν να προσβληθούν από τον καρκίνο
Ο καρκίνος είναι δυνατό να προσβάλλει κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την ηλικία του. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τη νόσο ή έχουν θεραπευτεί οριστικά από αυτήν. Όσο νωρίτερα, πάντως, ανιχνεύεται ο καρκίνος και ξεκινάει η θεραπεία του, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την επιτυχή αντιμετώπισή του.

Η ανάπτυξη του καρκίνου στον οργανισμό
Τα όργανα του σώματος αποτελούνται από ιστούς και οι ιστοί από κύτταρα. Τα κύτταρά μας αναπαράγονται φυσιολογικά, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού, ώστε να διατηρούμαστε υγιείς. Αν τα κύτταρα αλλάξουν χαρακτηριστικά και αρχίσουν να διαιρούνται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, ενώ ο οργανισμός δεν τα χρειάζεται, τότε σχηματίζονται οι όγκοι. Ο όρος ‘’καρκίνος’’, δηλαδή, αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη παθολογικών κυττάρων του οργανισμού.

Τα αίτια του καρκίνου
Μερικοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η παχυσαρκία, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οι μολύνσεις με ορισμένους μικροοργανισμούς, η έκθεση σε χημικές ουσίες και ακτινοβολίες, η λήψη συγκεκριμένων ορμονών κ.ά. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής του ανθρώπου και επομένως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως είναι η αύξηση της ηλικίας και η κληρονομικότητα, δηλαδή τα γονίδια που μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά τους.

Η βασική ταξινόμηση των όγκων
Οι όγκοι ταξινομούνται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:
- Καρκινώματα: Είναι όγκοι του επιθηλιακού ιστού, του ιστού δηλαδή που καλύπτει τις εξωτερικές επιφάνειες, όπως είναι τα στρώματα του δέρματος ή τις εσωτερικές κοιλότητες του σώματος, όπως είναι το στομάχι και η μήτρα.
- Σαρκώματα: Είναι όγκοι που αναπτύσσονται στους ιστούς που δομούν, στηρίζουν ή συνδέουν τα όργανα μεταξύ τους, όπως είναι ο σκελετός, οι μυς, οι τένοντες, τα νεύρα, οι χόνδροι, οι σύνδεσμοι, ο λιπώδης ιστός, ο συνδετικός ιστός και τα αγγεία του σώματος.
- Λεμφώματα: Είναι όγκοι που αναπτύσσονται στους λεμφαδένες, οι οποίοι είναι μικροί αδένες που αποτελούν τη λεμφική κυκλοφορία, ένα σύστημα αγγείων που διακινεί τη λέμφο σε όλα τα σημεία του σώματος σε στενή σύνδεση και συνεργασία με την κυκλοφορία του αίματος. Η λέμφος είναι ένα υποκίτρινο υγρό, που περιέχει τα λεμφοκύτταρα, τα οποία σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού.
- Λευχαιμίες: Είναι όγκοι διαφόρων τύπων, που προσβάλλουν τα κύτταρα του αίματος στο σημείο δημιουργίας τους, στο μυελό των οστών. Όλοι οι καρκίνοι του αίματος διαχέονται και δεν σχηματίζουν συμπαγείς μάζες.
- Πολλαπλό μυέλωμα: Είναι καρκίνος που αναπτύσσεται στα πλασματοκύτταρα, τα οποία είναι κατηγορία κυττάρων του αίματος που παράγουν ανοσοσφαιρίνες, δηλαδή ουσίες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι
Για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου, η διάκριση που γίνεται είναι η εξής:
- όγκος = ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων = νεόπλασμα = καλοήθης ή κακοήθης
- καλοήθης όγκος = όχι καρκίνος
- κακοήθης όγκος = καρκίνος

Τα χαρακτηριστικά των καλοηθών όγκων
Οι καλοήθεις όγκοι έχουν βραδεία ανάπτυξη και δεν θεωρούνται ότι είναι ΄΄καρκίνος΄΄. Το σημαντικότερο στοιχείο τους είναι ότι τα κύτταρά τους δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Από καθαρά ιατρική σκοπιά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος ΄΄καλοήθης καρκίνος΄΄. Όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο ΄΄καρκίνος΄΄, αναφέρονται κατά κανόνα στους κακοήθεις όγκους.

Τα 7 προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου
Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, τα 7 κυριότερα προειδοποιητικά σημεία (συμπτώματα) του καρκίνου είναι:
1. Σκλήρυνση ή διόγκωση στο μαστό ή άλλο όργανο
2. Εμφανής αλλαγή μιας ελιάς στο μέγεθος, την όψη ή το σχήμα
3. Βήχας που επιμένει ή βραχνάδα στη φωνή
4. Δυσκολία στην κατάποση ή δυσπεψία
5. Φλεγμονή του φάρυγγα που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία
6. Αναίτιες αιμορραγίες ή παρουσία ασυνήθιστων εκκριμάτων και πληγών που δεν επουλώνονται
7. Εμφανείς αλλαγές στην κένωση του εντέρου ή την ούρηση
Επίσης, εκτός από τα παραπάνω, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί όταν κάποιος χάνει ανεξήγητα βάρος, αισθάνεται συνέχεια κουρασμένος, παρουσιάζει επανειλλημένα πυρετό ή πονάει αναίτια σε κάποιο σημείο του σώματός του.

Η παρουσία των 7 προειδοποιητικών σημείων δεν σημαίνει πάντοτε παρουσία καρκίνου
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, εκτός από τον καρκίνο. Για το λόγο αυτό, κάθε άνθρωπος που εμφανίζει είτε τα συμπτώματα αυτά, είτε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας που επιμένει, θα πρέπει να απευθύνεται χωρίς καθυστέρηση στο γιατρό του, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για τη διενέργεια των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να προλάβει την ανάπτυξη κάποιου όγκου, ο οποίος μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς ο καρκίνος προκαλεί συμπτώματα
Η δημιουργία και η ανάπτυξη κάποιου όγκου στον οργανισμό του ανθρώπου συνοδεύεται από ορισμένες καταστάσεις, οι οποίες συμβαίνουν όταν:
- ο όγκος μπορεί να πιέζει τους γειτονικούς ιστούς και τα όργανα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται πίεση ή και πόνο
- ο όγκος μπορεί να έχει μεγάλο μέγεθος και να είναι διακριτός ή ψηλαφητός με τα χέρια, όπως ο καρκίνος του μαστού
- ο όγκος πιέζει και προκαλεί ρήξη των γειτονικών αγγείων με αποτέλεσμα να προκαλείται αιμορραγία
- ο όγκος μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες σε ορισμένα όργανα, όπως είναι ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα


Οι καρκινικοί δείκτες
Οι καρκινικοί δείκτες είναι ουσίες που μπορούν να ανιχνευθούν στον οργανισμό ενός ανθρώπου (συνήθως στο αίμα και τα ούρα), όταν έχει προσβληθεί από καρκίνο. Οι καρκινικοί δείκτες παράγονται είτε από τα κύτταρα του ίδιου του όγκου, είτε από τον οργανισμό του ασθενή, ως απάντηση στην παρουσία κακοήθους κατάστασης.

Οι θεραπείες του καρκίνου
Οι σημαντικότεροι τύποι θεραπείας του καρκίνου, που εφαρμόζονται σήμερα σε όλα τα ογκολογικά κέντρα του κόσμου είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική θεραπεία.

Η χημειοθεραπεία
Χημειοθεραπεία είναι η χορήγηση χημικών ουσιών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το βασικότερο πλεονέκτημα της Χημειοθεραπείας, είναι ότι με τη βοήθεια της κυκλοφορίας του αίματος τα φάρμακα φτάνουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του σώματος, τα οποία οι υπόλοιπες θεραπείες δεν μπορούν να προσεγγίσουν και να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται τοπικά, είτε μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως είναι η χημειοθεραπεία και η χειρουργική θεραπεία. Οι βασικοί της στόχοι είναι τόσο η καταπολέμηση του ίδιου του καρκίνου, όσο και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του, με την εφαρμογή ειδικής ακτινοβολίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους όγκους.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις
Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι η παλαιότερη μορφή θεραπείας του καρκίνου. Ο ρόλος της, επίσης, είναι σημαντικός στη διάγνωση και την εύρεση του σταδίου της νόσου. Στις μέρες μας οι χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας πολλών μορφών καρκίνου και ιδίως εκείνων που δεν έχουν παρουσιάσει μεταστάσεις.

Γιατί μερικοί ασθενείς καθυστερούν να πάνε στο γιατρό;
Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών κατά την περίοδο που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο γιατρό, έχει ήδη προσβληθεί για διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο από τον καρκίνο. Η καθυστέρηση αυτή προσέλευσης του ασθενή στο γιατρό, μπορεί να οφείλεται στην άγνοια των συμπτωμάτων της νόσου, στην πεποίθηση ότι το σύμπτωμα οφείλεται σε κάποιο απλό πρόβλημα υγείας, στο φόβο προς τους γιατρούς, τις εξετάσεις και τα νοσοκομεία, αλλά ακόμη και στο φόβο μπροστά στον ίδιο τον καρκίνο.

Πρωτοπαθής εστία - Μεταστάσεις
Το σημείο όπου ξεκινά ο καρκίνος, όπου τα πρώτα κύτταρα χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού τους, ονομάζεται πρωτοπαθής εστία. Όταν τα καρκινικά κύτταρα φεύγουν από το αρχικό σημείο εμφάνισής τους και φτάνουν σε άλλα γειτονικά ή απομακρυσμένα σημεία του οργανισμού, τότε έχουμε τις μεταστάσεις.

Το όνομα κάθε τύπος καρκίνου
Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου παίρνουν το όνομά τους από το είδος του ιστού ή του οργάνου στο οποίο αρχικά εντοπίζονται, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του στομάχου. Επίσης, μερικοί όγκοι παίρνουν το όνομα του επιστήμονα που τους ανακάλυψε, όπως είναι ο όγκος Wilms και η νόσος Hodgkin’s.

Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτική ασθένεια
Ο καρκίνος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταδοθεί. Αν υπάρχουν παιδιά που έρχονται σε επαφή με κάποιο καρκινοπαθή είναι πολύ σημαντικό να τους διευκρινίσετε ότι η νόσος δεν είναι μεταδοτική. Αν δεν γίνει αυτό, τα παιδιά ίσως νομίζουν ότι θα αρρωστήσουν κάνοντας παρέα με τον ασθενή ή ακόμη ότι εκείνα φταίνε για την ασθένειά του. Ένας χρήσιμος τρόπος, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, είναι να εξηγήσετε στα παιδιά, ή σε όσους δεν είναι σωστά πληροφορημένοι, ότι η ασθένεια αυτή δεν μεταδίδεται, όπως ακριβώς δεν μεταδίδεται το σπάσιμο ενός χεριού ή ο πονοκέφαλος.

Γιατί να συμβεί σε μένα;
Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση πολλών ανθρώπων μόλις μαθαίνουν ότι προσβλήθηκαν από καρκίνο. Πρόκειται για μια δύσκολη ερώτηση που σχετίζεται με τις ιδέες μας για τη ζωή και το Θεό. Είναι σκληρή πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ότι η ζωή περιλαμβάνει πόνο, απώλειες και θάνατο. Είμαστε άνθρωποι και κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο που έχει χαράξει ο Θεός για εμάς. Όταν κάποιος σκέφτεται τους λόγους που προσβλήθηκε από καρκίνο, μπορεί να νιώσει ένοχος, θυμωμένος, αβοήθητος ή απομονωμένος. Το οικογενειακό περιβάλλον, οι στενοί φίλοι, αλλά και πλήθος ειδικών επιστημόνων μπορούν να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τα δυσάρεστα συναισθήματα και να αντιμετωπίσει με θάρρος και αποφασιστικότητα τη νόσο του. Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί κάθε άτομο που έρχεται αντιμέτωπο με τη διάγνωση του καρκίνου δεν πρέπει να είναι ΄΄γιατί να συμβεί σε μένα;΄΄ αλλά ΄΄τι μπορώ να κάνω γι΄ αυτήν την κατάσταση τώρα;΄΄.

Ο ρόλος της καλής ψυχολογικής κατάστασης και της πίστης
Πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων αναφέρονται στον ευεργετικό ρόλο της διατήρησης των ασθενών σε καλή ψυχολογική κατάσταση, η οποία βοηθά τον οργανισμό να πολεμήσει την ασθένεια. Επίσης, έχει γίνει από όλους αποδεκτό, ότι ο ρόλος της πίστης και της προσευχής είναι αναμφίβολα σημαντικός, διότι στηρίζει τους ασθενείς, αλλά και ενισχύει καθημερινά τόσο τις δυνάμεις του οργανισμού, όσο και τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως είναι ο καρκίνος.

Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χριστός και Κόσμος'' Ιουλ.Αυγ. 2007

2 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

αν το κοριτσι ερθει σε επαφη μ ενα αγορι υπαρχει καπια ειδικη ποσοτητα για τ εμβολιο???

Stefanogiannis είπε...

Aν το κορίτσι έλθει σε επαφή με αγόρι που έχει μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού των κονδυλωμάτων, τότε το εμβόλιο δεν έχει δράση για τον συγκεκριμένο τύπο του ιού.

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top