Σε ολόκληρο τον κόσμο προσβάλλονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 γυναίκες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου σκοτώνει μία γυναίκα κάθε 18 λεπτά. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλεί τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV), τον οποίο αντιμετωπίζει ένα νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά.

Tι προκαλεί ο ιός HPV;

Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV, οι οποίοι προσβάλλουν το δέρμα και τους βλεννογόνους του σώματος. Μερικοί από αυτούς προσβάλλουν τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Όταν οι γυναίκες νοσήσουν, οι ιοί αυτοί είτε καταπολεμούνται από το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εξαφανίζονται, είτε δημιουργούν κονδυλώματα και αλλααγές στη δομή του γενετικού υλικού των κυττάρων (DNA). Πολλές φορές, μάλιστα, η λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Αν η κατάσταση αυτή δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσει προκαρκινικές αλλοιώσεις και να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και στα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Πιστεύεται ότι το 50% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού, θα έρθει σε επαφή με τον ιό HPV τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.Από τι ακριβώς προφυλάσσει το εμβόλιο;

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, προφυλάσσει από τη λοίμωξη μόνο από τους 4 βλαπτικότερους τύπους (6, 11, 16 και 18) του ιού HPV, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την υψηλού βαθμού δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας (δηλαδή προκαρκινική, μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων), το καρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας και τα κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων. Συγκεκριμένα, οι τύποι 6 και 11 του ιού είναι υπεύθυνοι για το 90% των κονδυλωμάτων, ενώ οι τύποι 16 και 18 για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.


Όλες οι γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV αναπτύσσουν καρκίνο;

Πρέπει να τονιστεί ότι από τις γυναίκες που μολύνονται από τους συγκεκριμένους 4 τύπους του ιού HPV, μόνο ένα ποσοστό θα αναπτύξει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, διότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντελούν στη γρηγορότερη μετατροπή των κυττάρων του τραχήλου, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον ιό, σε προκαρκινικά, όπως είναι το κάπνισμα, η παρουσία ταυτόχρονης λοίμωξης από τον ιό του έρπητα κ.ά.


Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν;

Το εμβόλιο συνιστάται κυρίως για κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών, ενώ γενικότερα το εύρος των ηλικιών που προστατεύει αποδεδειγμένα είναι από τα 9 έως τα 26 έτη (σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του). Η χρησιμότητά του σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν είναι γνωστή, αφού οι ανάλογες μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εμβόλιο χορηγούνταν αρχικά σε 3 δόσεις, μέσα σε διάστημα 6 μηνών, αλλά μετά το 2015 χορηγείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε 2 δόσεις με διαφορά 6 μηνών.


Γιατί το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε μικρή ηλικία;

Το εμβόλιο χορηγείται σε μικρή ηλικία, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών (προτού τα κορίτσια να έλθουν σε επαφή με τον ιό), ώστε να μπορέσουν να αποκομίσουν τη μέγιστη δυνατή προστασία. Στο στάδιο αυτό της ζωής τους, το εμβόλιο μπορεί να προφυλάξει σχεδόν μέχρι 100% από τους 4 συγκεκριμένους τύπους του ιού, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η αποτελεσματικότητά του είναι μικρότερη, αφού η γυναίκα ενδέχεται να έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό. Η ιδανικότερη ηλικία θεωρείται ότι είναι μεταξύ 11 και 12 ετών, οπότε υπάρχει άριστη ανοσογονικότητα, δηλαδή ικανοποιητική δημιουργία αντισωμάτων.


Τι γίνεται αν μια γυναίκα έχει ήδη μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV;

Αν μια γυναίκα έχει μολυνθεί, για παράδειγμα, από τον τύπο 16 του ιού και στη συνέχεια εμβολιαστεί, τότε δεν προστατεύεται από τον συγκεκριμένο τύπο. Συνεχίζει, όμως, να προστατεύεται από τους υπόλοιπους τύπους που καλύπτει το εμβόλιο (6, 11 και 18).


Για πόσα χρόνια προστατεύει το εμβόλιο;

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν ανακοινωθεί, το εμβόλιο προστατεύει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Για επιπλέον χρόνια δεν υπάρχουν προς το παρόν κλινικά δεδομένα, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα χρειαστούν συμπληρωματικές δόσεις του εμβολίου στο μέλλον.


Τα αγόρια και οι άνδρες θα πρέπει να εμβολιάζονται;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες έρευνες για την προστασία που ενδέχεται να παρέχει το εμβόλιο στο αρσενικό φύλο (η άδεια κυκλοφορίας έχει δοθεί στο εμβόλιο για χορήγηση μόνο σε κορίτσια 9-26 ετών).


Από ποιες καταστάσεις δεν προστατεύει το εμβόλιο;

Το εμβόλιο δεν έδειξε να έχει θεραπευτική δράση και επομένως δεν είναι κατάλληλο για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των δυσπλαστικών βλαβών του τραχήλου και του κόλπου, καθώς και των κονδυλωμάτων των έξω γεννητικών οργάνων. Επίσης, δεν παρέχει προστασία από τους υπόλοιπους τύπους του ιού HPV (το 30%, δηλαδή, των περιπτώσεων), από το 10% των κονδυλωμάτων και από τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (AIDS, σύφιλη κλπ).


Το εμβόλιο είναι αντικαρκινικό;

Όχι. Δεν πρόκειται για αντικαρκινικό, αλλά για προληπτικό αντιϊικό εμβόλιο, για την προστασία από συγκεκριμένους τύπους του ιού HPV (6, 11, 16 και 18), οι οποίοι ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο έχει παρασκευαστεί με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA και δεν περιέχει ‘’ζωντανά’’ τμήματα ιών.


Όσα κορίτσια κάνουν εμβόλιο θα πρέπει να σταματήσουν τα τέστ Παπανικολάου (Pap test);

Σε καμία περίπτωση. Επειδή το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλους τους τύπους του HPV ή επειδή ενδέχεται να υπάρχει ήδη μόλυνση από τον ιό, τα κορίτσια θα πρέπει να συνεχίσουν να επισκέπτονται το γυναικολόγο τους και να κάνουν κανονικά Pap test ή άλλες προληπτικές εξετάσεις.


Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο και ποιες είναι οι παρενέργειές του;

Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί, προτού κυκλοφορήσει, σε περίπου 20.000 γυναίκες σε διάφορες χώρες του κόσμου, ηλικίας 9-26 ετών, και έχει παρουσιάσει ελάχιστες παρενέργειες όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο, ναυτία ή έμετο, πονοκέφαλο, προσωρινή διανοητική σύγχυση, μικρό πόνο και φαγούρα στο σημείο της ένεσης, καθώς και ελαφρύ πυρετό, όπως τα περισσότερα εμβόλια, ενώ σοβαρότερα προβλήματα είναι σπάνια. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγείται σε όσες γυναίκες έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του ή είναι έγκυες.


Πόσα εμβόλια υπάρχουν στο εμπόριο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Στα φαρμακεία κυκλοφορεί (Φεβρουάριος 2007) μόνο το τετραδύναμο εμβόλιο με την ονομασία Gardasil της εταιρείας Merck, το οποίο χορηγείται ενδομυϊκά, μόνο με συνταγή γιατρού, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Φαρμάκων. Στην Ελλάδα πρόσφατα αποφασίστηκε από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή η δωρεάν χορήγηση σε κορίτσια 11-12 ετών. Σε τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών, όμως, βρίσκεται και το διδύναμο εμβόλιο (προφυλάσσει πλήρως από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV) της εταιρείας GlaxoSmithKline, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες, με την ονομασία Cervarix.

Βιβλιογραφία: European Medicines Agency (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση, Δημόσια Έκθεση Αξιολόγησης Gardasil), Center for Disease Control and Prevention (USA-CDC), American Cancer Society, Food and Drug Administration (FDA), National Cancer Institute.

Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 14-2-2007

149 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

ισχύει ότι μετά τον εμβολιασμό η κοπέλα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή για 6 μήνες?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Αυτό που λέτε δεν προκύπτει από πουθενά, δηλαδή ούτε από τις προδιαγραφές του εμβολίου, ούτε από τις συστάσεις του FDA, ούτε από τις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής έγκρισης φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Ανώνυμος είπε...

την 3η δοση πρεπει να την κανω μετα απο 4 μήνες ή μετα απο 6??

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Δείτε τι λέει το επίσημο φυλλάδιο του φαρμάκου:

΄΄GARDASIL is a shot that is usually given in the arm muscle. You will need 3 shots given on the following schedule:
• Dose 1: at a date you and your doctor choose.
• Dose 2: 2 months after Dose 1.
• Dose 3: 6 months after Dose 1.΄΄

Η 3η δόση δηλαδή χορηγείται 6 μήνες μετά τη 1η δόση!

Ανώνυμος είπε...

na rotiso kati?ayto to embolio ginete sto xeri??

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

To εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά, άρα μπορεί να γίνει και στους μυς του χεριού!

Ανώνυμος είπε...

η κοπελα ειναι καλήτερο να μην εχει σεξουαλικη επαφη κατα τη διαρκεια αγωγης του εμβολίου (6 μηνες) ετσι ώστε να μαν ερθει σε επαφη με τον ιό.

Ανώνυμος είπε...

ean kaneis ayto to embolio yparxei periptwsi na pethaneis?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Όχι, δεν έχει αναφερθεί, απ' όσο γνωρίζω, θάνατος από το εμβόλιο αυτό.

Ανώνυμος είπε...

η κοπέλα μπορει να ερθει σε σεξουαλικη επαφη κατα τη διαρκεια αυτου του εμβολιασμου;

Ανώνυμος είπε...

Ισχυει το γεγονος οτι αν εχεις ολωκληρωμενες σχεσεις μειωνεται κα η αποτελεσματικοτητα του εμβολιου αυτού?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Οι ολοκληρωμένες ή μη σχέσεις δεν έχουν καμία γνωστή συσχέτιση με το εμβόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Εμφανισε ποτε καποια απο αυτες τις γυναικες που εκαναν τ εμβολιο για το καρκινο του τραχηλου της μητρας, μονο και μονο επειδη υποβληθηκε στο εμβολιο?

Stefanogiannis είπε...

Παρακαλώ εξειδικεύστε την ερώτηση (εμφάνισε τι;;;)

Ανώνυμος είπε...

αν εχεισ ολοκληρωσει την σχεση σου μπορεις μετα να κανεις το εμβολιο?

Stefanogiannis είπε...

Μια κοπέλα μπορεί να κάνει το εμβόλιο όποτε θέλει. Αν, όμως, κάποιος προηγούμενος σύντροφος ήταν μολυσμένος με το ιό και τη μόλυνε, τότε το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα, διότι είναι προληπτικό και όχι θεραπευτικό!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας Κε Στεφανογιαννη. Θα ηθελα να σας ρωτησω κατι. Απ'οσο γνωριζω το προτεινομενο σχημα εμβολιασμου ειναι το 0-2-6 ή εναλλακτικα το 0-1-6. Λόγω παραλειψης μου εκανα την πρωτη δόση στις 2/3 και τη δευτερη στις 11/6. (δηλαδη 3 μηνες και κατι μετα..) Θα υπαρξουν παρενεργειες? Επισης τωρα ποτε θα πρεπει να κανω την 3η? Σας ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

...να διευκρινήσω ότι το εμβολιο που έκανα είναι το Gardasil. Σας ευχαριστω

Stefanogiannis είπε...

Γειά σας. Επειδή δεν είμαι γυναικολόγος, δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς θα κάνετε την τρίτη δόση (ρωτήστε το γυναικολόγο σας). Μπορώ να σας πω, πάντως, ότι το μεσοδιάστημα των δόσεων έχει σχέση με τον αριθμό των αντισωμάτων και όχι με τις παρενέργειες. Γίνονται, δηλαδή, 3 δόσεις, διότι έχει βρεθεί ότι με αυτό το σχήμα παράγεται ο μέγιστος αριθμός των προστατευτικών αντισωμάτων. Οι παρενέργειες του εμβολίου έχει αποδειχθεί πλέον ότι είναι απειροελάχιστες.

Ανώνυμος είπε...

geia sas!!tha ithela na sas rwthsw an uparksei kanena provlima pou arghsa na kanw thn deuterh dosh tou emvoliou deka meres!!!mou eipan pws den uparxei kanena provlima an argoporhseis gia duo vdomades!!tha ithela omws kai mia deuterh gnwmh!!meiwnetai o arithmos twn antiswmatwn se auth thn periptwsh?sas euxaristw!

Ανώνυμος είπε...

geia sas!tha ithela na sas rwthsw an uparksei kanena provlima pou arghsa na kanw thn deuterh dosh tou emboliou deka meres!!mou eipan pws den uparxei kanena provlima an argoporhseis duo vdomades na to kaneis!apla tha ithela kai mia deuterh gnwmh!!meiwnonati ta antiswmata kai se authn thn periptwsh?euxaristw!

Ανώνυμος είπε...

ean i kopela exei erthei se sexoualiki epafi prin to emvolio miononte oi pithanotites draseis tou emvoliou?
k an ginei to emvolio mporei na erthei se epafi endiamesa ton doseon i prepei na perasoun 6 mines?

Stefanogiannis είπε...

Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα η ίδια η εταιρεία, δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή επαρκούς αριθμού αντισωμάτων.

Stefanogiannis είπε...

Αν η κοπέλα έλθει σε επαφή πριν το εμβόλιο και κολλήσει τον ιό, τότε το εμβόλιο δεν θα τη βοηθήσει για τον τύπο του ιού που κόλλησε. Πριν τους 6 μήνες η κοπέλα, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είναι πλήρως προστατευμένη, γι΄αυτό και θα πρέπει να παίρνει τις κατάλληλες προφυλάξεις (προφυλακτικό).

Ανώνυμος είπε...

k kati allo episis...mou exoun pei gia ena idio emvolio to opoio omos diarkei 9 mines...uparxei kati tetio?an nai kapies plirofories?

Ανώνυμος είπε...

exo akousei gia to idio emvolio alla 3 doseis ton 9 minon..uparxei kati tetio?

Stefanogiannis είπε...

Εκτός από το αναφερόμενο Gardasil, υπάρχει πλέον και το Cervarix. Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία θα βρείτε εδώ:
http://www.healthview.gr/cervarix.

Ανώνυμος είπε...

mia kopela otan den exei paei me antra kai kanei to emvolio mporei meta na kanei erwta i prepei na perasoun 6 mines??

Stefanogiannis είπε...

Φυσικά και μπορεί να κάνει έρωτα, αλλά με προφυλάξεις. Απλά μετά από 6 μήνες από την 1η δόση θα έχει πλήρη προστασία από τους τύπους του ιού από τους οποίους προστατεύει το εμβόλιο.

Ανώνυμος είπε...

MIA KOPELA I OPOIA EXEI ARXISEI TO EMBOLEIO MPOREI NA MEINEI EGKYOS????I TO EMBOLEIO THA EPIREASEI TO PAIDI?

Stefanogiannis είπε...

Στις πληροφορίες του εμβολίου δεν αναφέρεται ότι επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο το έμβρυο.

Ανώνυμος είπε...

αν ενα κοριτσι εχει ξεκινησει να κανει το εμβολιο κ ειαι στην 2 δοση μπορει να κανει ερωτα η θα επηρεασει τ εμβολιο?

Stefanogiannis είπε...

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η παρασκευάστρια εταιρεία εγγυάται ότι το εμβόλιο έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα μετά και από τη δεύτερη δόση. Αν ένα κορίτσι κάνει έρωτα μεταξύ των δόσεων με άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα κολλήσει.

Ανώνυμος είπε...

geia!an ena agori den exei paei me kapoio koritsi mporei na exei kapoio apo ta mikrobia p anaferontai ?

Stefanogiannis είπε...

Όχι, το μικρόβιο δεν υπάρχει στον οργανισμό, αλλά ΄΄κολλάει΄΄ με σεξουαλική επαφή με άτομο που το μεταφέρει.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ,ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ,ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΩ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΑΤΡΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ.

Stefanogiannis είπε...

Οι παρενέργειες, στο πέρασμα του χρόνου, αποδείχθηκαν όχι μόνο ελάχιστες, αλλά και ασήμαντες. Αν κάποιο κορίτσι κάνει κανονικά τις δόσεις, προστατεύεται για όλη της τη ζωή από τους συγκεκριμένους ιούς. Το εμβόλιο αυτό δεν προστατεύει πλήρως, αλλά 70-90% από τον καρκίνο του τραχήλου, αφού αντιμετωπίζει σχεδόν όλους (άλλα όχι όλους) τους ιούς που τον προκαλούν. Αν μια κοπέλα έχει επαφές μόνο με προφυλακτικό, προστατεύεται σε μεγάλο ποσοστό, αλλά όχι απόλυτα, από τους σεξουαλικά μεταδιδόμενους ιούς.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ 25 ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ CERVARIX ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΗΘΕΛΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ , ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΤΟ ΔΙΔΥΝΑΜΟ? ΚΙ ΑΝ ΟΧΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟ?

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ ΤΟ ΔΙΔΥΝΑΜΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ?

Stefanogiannis είπε...

Σίγουρα το τετραδύναμο προστατεύει περισσότερο, αφού καλύπτει περισσότερα στελέχη του ιού HPV. Αν μπορείς να κάνεις μετά το Cervarix και το Gardasil, ή αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, δεν μπορώ να το γνωρίζω και δύσκολα πιστεύω θα βρεθεί κάποιος να το γνωρίζει, λόγω έλλειψης σχετικής εμπειρίας. Ίσως οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα αντιπροσωπεύουν, να μπορούν να σας κατατοπίσουν καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Μου εκαναν κατα λαθος στο ΙΚΑ πάλι την τριτη δοση του Сervarix ενω την ειχα ήδη κανει 1 μηνα πριν. Υπαρχει πρόβλημα?Κινδυνευω μηπως?

Stefanogiannis είπε...

Θα σας έλεγα να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας και αν δεν πάρετε σίγουρη απάντηση, απευθυνθείτε στην εταιρεία που αντιπροσωπεύει το εμβόλιο στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

ειμαι δεκαεφτα χρονων και αυριο θα παω να κανω το εμβολιο.δεν εχω καμια σεξουαλικη επαφη προς το παρον...απο ο,τι καταλαβα και να εχεις σεξουαλικες επαφες κατα την διαρκεια του εμβολιου δεν εχει καποιες παρενεργειες ή κανω λαθος;απλα ειναι το θεμα οτι δεν ειναι τα αντισωματα τοσο ''δυνατα''...........;
αν ισχυει αυτο..ισχυει και μετα την τελευταια δοση ή πρεπει να περασει καποιο διαστημα(σε περιπτωση που δεν εχεις κανει τιποτα σεξουαλικο);

Stefanogiannis είπε...

Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι εταιρείες που παρασκευάζουν το εμβόλιο εγγυώνται τη μέγιστη προστασία όταν γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου (και ειδικότερα λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση). Αν κάποια κοπέλα έλθει σε επαφή με άτομο που έχει τον ιό στο μεσοδιάστημα των εμβολίων ή λίγο μετά τη δεύτερη δόση, κανένας δεν μπορεί να της εγγυηθεί ότι δεν θα ΄΄κολλήσει΄΄ τον ιό.

Ανώνυμος είπε...

Εαν το κορίτσι εχει ηδη σεξουαλικη ζωη, προκειμενου να κανει το εμβολιο, πρεπει να προηγηθουν εξετασεις? Και ποιες?
Ποιο εμβολιο προτεινεται σε ηλικια των 18 ετων?

Stefanogiannis είπε...

Αν το κορίτσι έχει σεξουαλική ζωή, τότε ενδέχεται να έχει κολλήσει τον ιό, οπότε και το εμβόλιο είναι άχρηστο γι΄αυτόν τον τύπο του ιού. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που ανιχνεύουν το DNA του ιού, αλλά είναι πολύ ακριβές. Τα εμβόλιο είναι κατάλληλα και για τα κορίτσια των 18 ετών.

Ανώνυμος είπε...

ειχα σεξουαλικη επαφη μονο μια φορα ... αυτο θα εχει επιδρασει το εμβολιο οταν το κανω πρωτη φορα ??????

Stefanogiannis είπε...

Όπως έχουμε ξαναπεί, αρκεί και μία επαφή για να κολλήσει κάποιος τον ιό, αν βέβαια ο/η σύντροφος είναι μολυσμένος με τον ιό. Σε αυτήν την περίπτωση (αν δηλαδή ο/η σύντροφος έχει τον ιό), το εμβόλιο δεν έχει δράση.

Ανώνυμος είπε...

αν ομως υπαρξη προφυλαξη απο τον συντροφο τοτε τι γινετε????

Stefanogiannis είπε...

Με σωστή προφύλαξη, ο ιός δεν μεταδίδεται...

Ανώνυμος είπε...

οταν κανω το εμβολιο του τραχηλου τησ μητρας κανει να εχς ερωτικη επαφη????

Ανώνυμος είπε...

εχω κανει την πρωτη δωσει του εμβολιου μπορω να εχω ερωτικη επαφη ???

Stefanogiannis είπε...

Όπως ξαναείπαμε, οι εταιρείες εγγυώνται ότι υπάρχει ασφάλεια όταν γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου...

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη τι εννωειται με αυτο ???

Stefanogiannis είπε...

Θεωρητικά πάντα, είναι δυνατό να κολλήσει κάποιος μια μορφή του ιού αν δεν έχει κάνει και τις δύο δόσεις, εφόσον βέβαια δεν ληθφούν προφυλάξεις και ο ένας σύντροφος είναι φορέας του ιού.

Ανώνυμος είπε...

αν υπαρξουν προφυλαξεις μπορω να εχω σεξουαλικη επαφη μετα τιν πρωτη δωσει???

Ανώνυμος είπε...

αν εχω σεξουαλικη επαφη πριν το εμβολιο για τον καρκινο του τραχηλου της μητρας θα εχει δραση το εμβολιο???

Ανώνυμος είπε...

αν υπηρξαν προφυλαξεις πριν και μετα την πρωτη δωσει του εμβολιουθα ειχε δραση??

Stefanogiannis είπε...

Mε προφυλάξεις μπορεί κάποιος να έχει επαφές όποτε θέλει...

Ανώνυμος είπε...

uparxei kapoio problima an kaneis prin i kata tin diarkeia twn emboliwn ta prokatarktika?? giati pantou anaferetai oti o problima einai sto na oloklirwsi to zeygari

Stefanogiannis είπε...

O ιός κολλάει με τα βιολογικά υγρά. Αν είναι ΄΄στεγνά΄΄ τα προκαταρκτικά δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί...

Ανώνυμος είπε...

syggnwmi pou rwtaw alla otan lete "stegna" ti ennoeite??

Stefanogiannis είπε...

Όταν εμπλέκονται βιολογικά υγρά από το γεννητικό σύστημα (π.χ. κολπικά υγρά ή σπέρμα) είναι πιθανή η μετάδοση του ιού. Με τα φιλιά και τα χαϊδέματα δεν κινδυνεύει κανείς...

Ανώνυμος είπε...

απο την στιγμη που το εμβολιο προφυλασσει μονο για πεντε χρονια συμφωνα με τις ερευνες που εγιναν μηπως θα ηταν καλυτερο να υποβληθουμε στο εμβολιο οταν θα θελουμε να εχουμε σχεσεις χωρις προφυλαξη?? εμφοσον με σωστες προφυλαξεις ο ιος δεν μεταδιδεται,οπως αναφερατε...ποια ειναι η γνωμη και η συμβουλη σας??

Stefanogiannis είπε...

Ο τρόπος που δουλεύει το εμβόλιο είναι συγκεκριμένος. Τώρα, πώς θα χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση. Η γνώμη μου είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται γύρω στα 12 έτη των κοριτσιών, ανεξάρτητα επαφών.

Ανώνυμος είπε...

είμαι 16 ετών και δεν έχω κάνει ακόμα το εμβόλιο της μήτρας ....και θα το κάνω αυτές τις μέρες ....έχω ολοκληρωμένη σχέση μα αυτό δεν το γνωρίζουν οι δικοί μου ...και δεν πρέπει να μάθουν ...τι θα γίνει εάν κάνω το εμβόλιο που κάνουν και οι παρθένες ????

emmanouela είπε...

υπάρχει πρόβλημα αν κάποιο κορίτσι κάνει το εμβόλιο που κάνουν οι παρθένες ενώ δεν είναι ? τι μπορεί να προκαλέσει ???

Stefanogiannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Stefanogiannis είπε...

Δεν ξέρω από πού έχετε συμπεράνει ότι το εμβόλιο το κάνουν οι παρθένες. Το άρθρο μου δε νομίζω να γράφει κάτι τέτοιο... Όσο για τις παρενέργειες, έχουμε πει πολλες φορές ότι δεν είναι άξιες λόγου...

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά νομίζω ότι λανθασμένα αναφέρετε σε παραπάνω σχόλιο ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, κάτι που δεν ισχύει αφού μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσμένη περιοχή δέρματος ή βλενογόννου, γι'αυτό και ειναι τόσο διαδεδομένος. Το προφυλακτικο επομένως, βοηθάει αλλά δεν εξασφαλίζει την αποτροπή της μετάδοσης του ιού...

Stefanogiannis είπε...

Είναι το ίδιο πράγμα. Το μολυσμένο δέρμα ή ο βλεννογόνος μεταδίδουν το ιό μέσω των υγρών τους. Αν διαβάσετε προηγούμενα σχόλια, θα δείτε ότι αναφέρουμε ότι το προφυλακτικό προστατεύει πολύ, αλλά όχι πλήρως...

emmanouela είπε...

απλά μια καθηγήτρια που μας κάνει νοσηλευτική - υγεία και πρόνοια , μας είπε ότι διαφέρουν από αυτά που κάνουν τα κορίτσια που έχουν ήδη σεξουαλικές επαφές ...ότι πρέπει πρώτα να πάνε στον γυναικολόγο για εξετάσεις και ύστερα θα μας πούνε αυτοί τι ακριβώς πρέπει να πάρουμε .... επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι για το ιατρικό απόρρητο ....εάν ισχύει και για τα ανήλικα παιδιά ....??? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας .... περιμένω απάντηση ....

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα ! Στην περίπτωση όπου πριν την 1η δόση του εμβολίου δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη σχέση κατά την διάρκεια όμως του εμβολίου συγκεκριμένα μετά την 1η δόση, θα υπάρξει, υπάρχει κίνδυνος για τυχόν μόλυνση η' λοίμωξη ? Δεδομένου ότι χρησιμοποιήται προφύλαξη και δεν υπάρχει επαφή με σπέρμα ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων ...

Ανώνυμος είπε...

μετά απο πόσο καιρό κάποιος που εχει κανει κ τις 3 δόσεις ή έχει κάνει μόνο τις 2 πρώτες δόσεις μπορεί να μείνει έγκυος? έχει οριστεί κάποιο "διάστημα" ασφάλειας ? δηλ επηρεάζει το εμβόλιο την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης δηλ. την κατάσταση του έμβρυου? Σας ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟ?

Stefanogiannis είπε...

Eξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει τέτοιο διάστημα ασφάλειας, ούτε επηρεάζει το εμβόλιο την εγκυμοσύνη ή το έμβρυο.

Stefanogiannis είπε...

Χρήσιμες απαντήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.thessalonikefs.gr/page010.htm

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ήθελα να σας ρωτήσω,στην περίπτωση πιθανής μολυνσης από κάποιον από τους ιούς,σε τι διάστημα περίπου θα είναι εμφανή τα αποτελέσματα μετά απο εξετάσεις?

Ανώνυμος είπε...

Γραφετε "Αν το κορίτσι έχει σεξουαλική ζωή, τότε ενδέχεται να έχει κολλήσει τον ιό, οπότε και το εμβόλιο είναι άχρηστο γι΄αυτόν τον τύπο του ιού. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που ανιχνεύουν το DNA του ιού, αλλά είναι πολύ ακριβές. Τα εμβόλιο είναι κατάλληλα και για τα κορίτσια των 18 ετών." ...δηλαδή δεν ανιχνεύεται και με τεστ ΠΑΠ η κολποσκόπηση σε περίπτωση μολυνσης?Γιατί στο wikipedia λέει"Διάγνωση του HPV γίνεται με το Τεστ Παπανικολάου καθώς και την τυποποίση του ιού με HPV DNA TEST το οποίο μας αποκαλύπτει τον υπότυπο του ιού καθώς και αν υπαρχεί συνλοίμωξη."...Το dna test δηλαδή,απλά είναι πιο ειδικό και μας ενημερώνει υπάρχει σοβαρή μόλυνση?ενώ το τέστ παπ μας δείχνει απλά αν είμαστε φορεις?

Stefanogiannis είπε...

Στο Pap-test ο κυτταρολόγος μπορεί να δει κυτταρικές αλλοιώσεις και να διαπιστώσει την ύπαρξη του ιού. Το DNA test ανιχνεύει τον ακριβή υπότυπο του ιού.

Ανώνυμος είπε...

είμαι 15 ετών και δεν έχω κάνει ακόμα το εμβόλιο της μήτρας ....και θα το κάνω αυτές τις μέρες ....έχω ολοκληρωμένη σχέση μα αυτό δεν το γνωρίζουν οι δικοί μου ...και δεν πρέπει να μάθουν ...τι θα γίνει εάν κάνω το εμβόλιο??υπαρχει περιπτωση ν μου συμβει κατι ενω δεν ειμαι παρθενα?

Stefanogiannis είπε...

Το εμβόλιο δεν σχετίζεται ούτε επηρεάζει με κάποιο τρόπο τον παρθενικό υμένα, οπότε δεν χρειάζεται να υπάρχει τέτοια ανησυχία.

Ανώνυμος είπε...

πρεπει να κανουμε εξαιτασεις πριν κανουμε το εμβολιο?και αν ναι ποιες εξαιτασεις πρεπει να κανουμε?

Stefanogiannis είπε...

Δεν απαιτούνται ειδικές εξετάσεις πριν γίνει το εμβόλιο.

Ανώνυμος είπε...

εχω ολοκληρωμενη σχεση εδω και 1 χρονο,μας ειπανε απο το εξωτερικο οτι το εμβολιο αυτο δεν ειναι καλο και να μην το κανουμε αλλα οταν πηγα στην γυναικολογο μου ειπε οτι πρεπει να το κανω και τελικα θα το κανω γιατι με επριξαν και οι γονεις μου
παρενεργειες δεν θα εχει ετσι? γιατι διαβασα μεχρι και για συγκοπη οτι μπορεις να παθεις... και κατι αλλο , αναμεσα στις δοσεις θα μπορω να εχω επαφες?

Stefanogiannis είπε...

Όλα τα εμβόλια, και γενικά τα φάρμακα, μπορούν να έχουν έστω και σπάνιες παρενέργειες. Με τη λογική της πιθανής ζημιάς στην υγεία, δεν θα πρέπει να παίρνουμε κανένα φάρμακο και να αφεθούμε στη μοίρα μας. Αφού έχετε σταθερή σχέση, καλό θα ήταν να τη συνεχίσετε (τις επαφές δηλαδή με το ίδιο άτομο ανάμεσα στις δόσεις), αφού η επαφή με κάποιον άλλον άνδρα υπάρχει πιθανότητα (αν είναι φορέας του ιού) να σας μεταδώσει τον ιό των κονδυλωμάτων και έτσι να ακυρώσει το εμβόλιο. Επίσης, στο εξωτερικό που αναφέρετε, έχουν κάνει το εμβόλιο εκατομμύρια γυναίκες...

Ανώνυμος είπε...

α)υπαρχει περιπτωση ενα αγορι η ενα κοριτσι να εχει καποιον απο τους ιους hpv εαν δεν ειχε μεχρι τωρα κανενας απο τους δυο οποιασδηποτε μορφης σεξουαλικη επαφη με αλλο ατομο?? (παραμονο αυτοι οι δυο)

β) παιζει ρολο το εμβολιο με τον παρθενικο υμενα?! δηλαδη αν ενα κοριτσι εχει ολοκληρωσει (με αγορι που δεν εχει κανεναν ιο) εχει καμια παρενεργεια στο εμβολιο?

Ανώνυμος είπε...

εχω δυο ερωτησεις να σας κανω:
α) εαν ενα ζευγαρι δεν ειχε καμιας μορφης σεξουαλικη επαφη προηγουμενως με κανενα ατομο, μονο μεταξυ τους, ειναι δυνατον ενας απο τους δυο να εχει η να μεταφερει τον ιο?!

β) εαν αυτα τα δυο ατομα ολοκληρωσουν, το εμβολιο μπορει να γινει? δηλαδη παιζει καπιο ρολο ο παρθενικος υμενας? εχει καμια παρενεργεια στο εμβολιο που θα γινει μετεπειτα?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σας...εχω δυο θεματα που με απασχολουν
α)εγω και η κοπελα μου δεν ειχαμε προηγουμενως καμια μορφη σεξουαλικης επαφης με κανενα ατομο μονο μεταξυ μας (και οχι ολοκληρωμενη σεξουαλικη επαφη μονο προκαταρκτικα). Ειναι δυνατον καπιος απο εμας να ειναι φορεας του ιου η να εχει τελως παντων τον ιο?!

Β) παιζει κανεναν ρολο ο παρθενικοσ υμενας στην λειτουργεια του εμβολιου..?! Για παραδειγμα ενα κοριτσι μπορει να εχει σεξουαλικη επαφη με αγορι πριν το εμβολιο εφοσον γνωριζει οτι δεν εχει το ιο?!

Περιμενω απαντησεια...ευχαριστω..

Stefanogiannis είπε...

Για το μήνυμα 29 Αυγ. 2012 9:40

α)Ο ιός δεν υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό, αλλά κολλάει από κάποιο ερωτικό σύντροφο.
β) Αν έχει έλθει σε ολοκληρωμένη επαφή το κορίτσι, υπάρχει περίπτωση να κολλήσει, αν βέβαια το αγόρι είναι φορέας, κάτι που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, αφού οι εξετάσεις είναι μοριακές, σπάνιες και ακριβές και δεν τις κάνει σχεδόν κανείς. Ο παρθενικός υμένας δεν έχει σχέση με το εμβόλιο, τη στιγμή που σπάει στην πρώτη επαφή.

Stefanogiannis είπε...

Για το μήνυμα 29 Αυγ. 2012 9:43
α) Αν κάποιος δεν έχει ποτέ επαφή με άλλο άτομο, δεν μπορεί να έχει τον ιό.
β) Το εμβόλιο μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και οι παρενέργειες, όπως έχουμε πει, είναι σπάνιες και τυχαίες.

Stefanogiannis είπε...

Για το μήνυμα 30 Αυγ. 2012 1:30
Α) Φορέας γίνεται μόνο όποιος έλθει σε επαφή με άτομο που είναι φορέας του ιού.
β) Ο υμένας δεν έχει σχέση. Πώς, όμως, ξέρει το κορίτσι ότι το αγόρι δεν είναι φορέας; (Αυτό γίνεται μόνο αν δεν έχει έλθει σε επαφή με άλλο κορίτσι και, φυσικά, λέει την αλήθεια πάνω σε αυτό το θέμα)...

Ανώνυμος είπε...

Αν εχω κανει της 2 δωσης του εμβολίου και ειμαι ακομα παρθένα αν γινει η πρώτη σεξουαλική πράξη θα σταματήσει το εμβόλιο να επιδρά ισχύει....;;;

Παρακαλώ απαντηστε μου όσο πιο γρήγορα μπορείτε

Stefanogiannis είπε...

Το εμβόλιο δεν σταματά να επιδρά, απλά για να υπάρχει πλήρης προστασία θα πρέπει να γίνουν και οι 3 δόσεις. Αν δεν έχουν γίνει όλες οι δόσεις και έλθεις σε επαφή με κάποιο αγόρι χωρίς προφυλάξεις που έχει τον ιό των κονδυλωμάτων, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις.

Ανώνυμος είπε...

η κόρη μου έχει συμπληρώσει 2 μηνες από την πρώτη δόση του εμβολίου τώρα ομως έχει δέκατα και συνάχι μορεί να κάνει την δεύτερη δόση;

Stefanogiannis είπε...

Αυτό μπορεί να σας το πει μόνο ο γιατρός που της κάνει τα εμβόλια, δεν μπορεί να γίνει διάγνωση από απόσταση...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
έχω κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μέχρι στιγμης δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις.Ηθελα να ρωτήσω εαν μπορώ να ξεκινήσω τη σεξουαλικη μου ζωη(ούτε ο φίλος μου είχε προηγουμενως ολοκληρωμενες σχεσεις) πριν τελειώσουν οι δόσεις του εμβολίου και αν αυτό θα ακυρώνει κατα καποιον τρόπο το ιδιο το εμβόλιο...

Stefanogiannis είπε...

Αν δεν έχει ξεκινήσει κανείς τις επαφές, τότε δεν υπάρχει σε κανέναν και ο ιός, που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το εμβόλιο δρα πλήρως μετά την ολοκλήρωση των δόσεων. Πριν να τελειώσουν οι δόσεις, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι προστατεύει πλήρως.

filio petri είπε...

exw valei tin 3h dosi tou emvoliou edw kai 4 mines! alla to xeri m kata diastimata fouskwnei sto simio p ekana to emvolio k exw k fagoura.. einai kapoia parenergia t emvoliou?

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διάγνωση εξ αποστάσεως. Οποιοδήποτε τρύπημα από βελόνα (αιμοληψία, εμβόλιο, ορός κλπ), όμως, μπορεί να έχει τοπικές παρενέργειες, αν και συνήθως δεν κρατούν τόσο διάστημα.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας ειμαι 18 χρονων ολοκληρωσα πριν ενα χρονο! Θελω να κανω τ εμβολιο αλλα δεν εχω παει ποτε σε γυναικολογο ειναι αναγκαιο να παω πριν κανω το εμβολιο η πρεπει οπωσδηποτε να παω πρωτα στο γυναικολογο για προληπτικες εξετασεις και μετα να κανω το εμβολιο?

Stefanogiannis είπε...

Αν έχετε ολοκληρώσει και ο σύντροφός σας είναι φορέας του ιού, θα έχετε κολλήσει οπότε το εμβόλιο δεν σας χρησιμεύει. Η εξέταση από γυναικολόγο δεν είναι προαπαιτούμενη, αλλά είναι χρήσιμη στην ηλικία σας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις συνειδητοποίησα πως έκανα πριν από 3 βδομάδες την πρώτη δόση του εμβολίου για δεύτερη φορά. Δηλαδή είχα κάνει πριν χρόνια όλες τις δόσεις και από παράλειψη επανέλαβα την πρώτη δόση πριν 3 εβδομάδες και θα έκανα την δεύτερη σε μία εβδομάδα από τώρα! Τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση? Κινδυνεύει η υγεία μου?

Stefanogiannis είπε...

Το πρόβλημα αυτό είναι σπάνιο. Προσωπικά, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Ισως η εταιρεία που διανέμει το εμβόλιο, που έχει πραγματοποιήσει και τις σχετικές έρευνες για την εφαρμογή του, να ξέρει περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα ! Στην περίπτωση όπου πριν την 1η δόση του εμβολίου δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη σχέση κατά την διάρκεια όμως του εμβολίου συγκεκριμένα μετά την 1η δόση, θα υπάρξει, υπάρχει κίνδυνος για τυχόν μόλυνση η' λοίμωξη ? Δεδομένου ότι χρησιμοποιήται προφύλαξη και δεν υπάρχει επαφή με σπέρμα ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων ...

Stefanogiannis είπε...

Γενικά αν παίρνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις δεν κολλάει ο ιός. Επίσης, οι εταιρείες παρασκευής εγγυώνται την πλήρη αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την ολοκλήρωση των δόσεων.

Ανώνυμος είπε...

kalhsperas sas!!eimai 18 kai exw oloklhrwsei me to agorim...egw pou exw oloklhrwsei me to agorim mporw na kanw auto to emvolio h xreizetai na kanw e3etaseis prwta kai meta...????

Stefanogiannis είπε...

Αν το αγόρι είναι φορέας του ιού, τότε το εμβόλιο δεν έχει ωφέλεια.Για να το διαπιστώσετε αυτό θα πρέπει το αγόρι να κάνει ειδικές (και ακριβές) εξετάσεις μοριακής βιολογίας.

Ανώνυμος είπε...

μπορει καποιος σας παρακαλω να μου απαντησει στην παρακατω ερωτηση: (λοιπον, εγω εχω κανει την 1η δοση και σε λιγεσ μερες εχω να κανω τη 2η δοση, επισησ δεν εχω προχωρησει ερωτικα με κανεναν τροπο, με κανεναν συντοφο). αυτο που θελω να ρωτησω ειναι: ποτε μπορω να αρχισω να κανω ερωτα? με το που κνω και την 3η δοση? με το που κανω τη 2η? ΤΙ???

Stefanogiannis είπε...

'Οπως θα δείτε και σε προηγούμενη απάντηση, η εταιρεία που παρασκευάζει το εμβόλιο εγγυάται πλήρη προστασία μετά και την 3η δόση. Νωρίτερα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν υπάρχει αποτελεσματική προστασία.

Ανώνυμος είπε...

πλεον το εμβολιο γινεται σε δυο δωσεις..και η δευτερη ειναι μετα απο 6 μηνες..αν κανεις το εμβολιο και εισαι παρθενα και ξεκινησεις σεξουαλικες επαφες κατα τη διαρκεια...1-2 μηνες μετα την πρωτη δοση γινεται κατι? υπαρχει καποια παρενεργεια η κατι η απλα υπαρχει περιπτωση να κολλησεις αν δεν περνεις σωστες προφυλαξεις?

Ανώνυμος είπε...

Αφού έχεις κάνει και την 3 δόση του εμβολίου, μετά από πόσους μήνες μπορείς να έρθεις σε σεξουαλικη επαφή άμα είσαι παρθένα;

Stefanogiannis είπε...

Δεν είναι καθορισμένο. Όσο αργότερα, μετά 1-2 μήνες, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχει το εμβόλιο.

euara papa είπε...

Λενε πως αν εχεις ολοκληρωμένη σεξουαλικη επαφη πρεπει να εχει προηγηθεί του εμβολίου τεστ παπ. το ιδιο συμβαινει και με τα προκαταρκτικα ;

Stefanogiannis είπε...

Με τα προκαταρκτικά δεν μεταδίδεται ο ιός...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας ! Είμαι 15 χρονών και μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του Gardasil υπήρξε διάστημα μόνο 1 μήνα αντι για 2 που κανονικά θα έπρεπε θα υπάρξει πρόβλημα ; Και μετά απο πόσους μήνες θα πρέπει να κάνω την τριτή δόση; Ευχαριστώ για το χρόνο σας !

Stefanogiannis είπε...

Mάλλον αυτό θα πρέπει να σας το απαντήσει η εταιρεία που αντιπροσωπεύει το εμβόλιο, η οποία και θα σας εξηγήσει τα διαστήματα που απαιτούνται ώστε να είστε καλυμμένη.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα , εχω κανει τις 2 πρωτες δωσεις και θελω να προχωρήσω με το αγορι μου (πρωτη φορα).
οτι πηγε στον γιατρο μου ειπε αν εχω προχωρησει και του ειπα οχι , τωρα θα με ξανα ρωτησεις ;
τι θα αλλαξει αν προχωρησω με το αγορι μου ;

Stefanogiannis είπε...

Πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει πότε είστε πλήρως καλυμμένη από το εμβόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε,

Έκανα χτες τη δεύτερη δόση του εμβολίου αλλά έχω γρίπη οπότε το βράδυ της ίδια μέρας που έκανα το εμβόλιο πήρα αντιβίωση υπάραχει πρόβλημα με αυτό?

Stefanogiannis είπε...

Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με τη γρίπη και πιθανές αντιβιώσεις.

Ανώνυμος είπε...

KALHSPERA SAS....EKANA TON OKTWMVRH THN 3 DOSH TOU EMBOLIOU TOU TRAXHLOU SHMERA EKANA TEST PAP KAI EDEIKSE OTI EXW TON IO HPV ...EINAI DUNATON NA EDEIKSE TON IO EPEIDH EIXA KANEI TO EMVOLIO PROSFATA ?MOU EIPE O GYNAIKOLOGOS NA KSANAKNW TEST NA DOUME AN VGEI KATHARO

Stefanogiannis είπε...

Ενδεχομένως είχατε τον ιό από πριν, το εμβόλιο δεν δίνει θετικό το τεστ του ιού. Περιμένετε, πάντως, την επανάληψη για να είστε σίγουρη.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας ειμαι 16ετων εχω κάνει την πρωτη δωση του εμβολιου GARDASIL σε λιγες μερεςθα κάνω και την δευτερη οταν κανω και την τριτη ποτε θα μπορω να προχωρισω με το αγορι μου μετα απο ποσο καιρο ;;;

Stefanogiannis είπε...

Η εταιρεία εγγυάται πλήρη προστασία μετά την ολοκλήρωση όλων των δόσεων.

MARIA SAKAA είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Stefanogiannis είπε...

H εταιρεία που παρασκευάζει το εμβόλιο δεν το διευκρινίζει, συνήθως ανοσία και προστασία επιτυγχάνεται μετά από περίπου 3 εβδομάδες από την ολοκλήρωση των δόσεων των εμβολίων.

Ανώνυμος είπε...

Μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου (17 ημέρες) είχα έρθει σε επαφή,χωρις προφυλάξεις. Αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει πάει στραφη;;;

Stefanogiannis είπε...

Οπως θα διαβάσετε παραπάνω, η εταιρεία εγγυάται προστασία μετά τις 3 δόσεις.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας ! Ειμαι 15 ετών δεν έχω κάνει ακόμα το εμβόλιο. Ο σύντροφος μου ακουμπάει το πέος του πανω μουυ αλλά δεν μπαίνει μέσα. Επίσης έχει βάλει το δάχτυλό του στον πρωκτό μου. Υπάρχει περίπτωση να κολλησω μέσα από τις δύο αυτές περιπτώσεις; Μπορώ να κανω το εμβόλιο;

Stefanogiannis είπε...

Με αυτές τις πράξεις δεν κολλάει ο ιός, ναι πρέπει να γίνει το εμβόλιο πριν αρχίσουν οι επαφές.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας ειμαι 16χρονων και εχω ολοκληρωσει με την σχεση μου αλλα δεν εχω κανει το εμβολιο και τελικα θα το κανω και ηθελα να ρωτησω οταν το κανω θα μπορω να εχω ερωτικη επαφη με τον αλλον;

Stefanogiannis είπε...

Το εμβόλιο για πλήρη προστασία πρέπει να γίνεται πριν τις επαφές, διότι αν ο σύντροφος είναι φορέας του ιού, δεν έχει κανένα αποτέλεσμαω και θα έχετε κολλήσει ήδη. Μπορείτε να κάνετε όποτε θέλετε το εμβόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα.. Σημερα εκανα την πρωτη δοση του εμβολιου. Εμαθα ομως οτι για να ξαναεχω σεξουαλικες σχεσεις πρεπει να περασουν εξι μηνες (εχω ηδη προχωρησει πριν κανω το εμβολιο). Ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κανω σεξ κατα τη διαρκεια των δωσεων και αν θα υπαρξει καποιο προβλημα αν γινει με προφυλακτικο..

Stefanogiannis είπε...

Για την πρώτη ερώτηση δες προηγούμενες απαντήσεις. Το προφυλακτικό προστατεύει από τη λοίμωξη με HPV.

Ανώνυμος είπε...

Έχω αυνανιστεί, αν κάνω το εμβόλιο θα έχω κάποια παρενέργεια ; δεν έχω έρθει σε σεξουαλική επαφή. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Stefanogiannis είπε...

Δεν κινδυνεύετε ακόμη, το εμβόλιο έχει μηδαμινές έως ασήμαντες παρενέργειες, μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφορίας.

Γιωτα είπε...

Γεια σας.εχ κανει την πρωτη δωση του gardasil σήμερα θα κάνω την δεύτερη. Αλλά αναμεσα στην 1-2 δωση ήρθα σε επαφη (δεν με αγκιξαν υγρά του συντρόφου κλπ) το εμβόλιο σταμάτησε να δρα?

Stefanogiannis είπε...

Διάβασε προηγούμενα σχόλια για τον τρόπο δράσης του εμβολίου.

Ανώνυμος είπε...

Μετά την δεύτερη δόση και με προφυλάξεις υφίσταται σεξουαλική επαφη;

Stefanogiannis είπε...

Η επαφή με προφυλάξεις είναι ασφαλής, ανεξάρτητα από τις δόσεις.

χαρα παπα είπε...

αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι οτι πρεπει να γινεται σε μικρη ηλικια παρολο που διαρκει μονο 3,5 χρονια. Η λογικη λεει πως θα ηταν προτειμοτερο να γινεται στα 15 με 16 και οχι πιο νωρις?

Stefanogiannis είπε...

Tην εποχή που βγήκε το εμβόλιο δεν υπήρχαν στοιχεία για πάνω από 5 χρόνια. Αναζητήστε στο διαδίκτυο νεότερα στοιχεία. Ο λόγος που γίνεται σε μικρή ηλικία αναφέρεται στις απαντήσεις. Αν το κορίτσι έλθει σε επαφή και κολλήσει τον ιό, το εμβόλιο είναι άχρηστο.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω κάνει την πρώτη δόση Αλλά το αγόρι μου και εγω θελουμε να κάνουμε σεξ. Μπορω να κάνω μετά την δεύτερη δοση

Stefanogiannis είπε...

Εχει απαντηθεί παραπάνω το ερώτημα.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!! Σήμερα έκανα την 2η δόση του εμβολίου Gardasil 9, όμως ξέχασα να αναφέρω στον γιατρό μου ότι είμαι στην τελευταία μέρα της περιόδου μου και ότι κάποιες ώρες πριν είχα πάρει ένα φάρμακο που μου έδωσε η γυναικολόγος μου για τους μύκητες.. Πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν την δράση του εμβολίου;;

Stefanogiannis είπε...

Στο φυλλάδιο του εμβολίου δεν αναφέρεται ότι όλα που γράφετε επηρεάζουν τη δράση του.

Ελενα είπε...

Αν μια κοπελα δεν ειναι παρθενα (π.χ χασει τν παρθενιά της απο ανοιγματα γυμναστικη κλπ.)αλλα δεν εχει κολληση τον ιο και κανει το εμβόλιο μπορει να παθει κατι η να πεθάνει?

Stefanogiannis είπε...

Δεν παθαίνει τίποτα, το εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλές.

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top