Το αντικαπνιστικό χάπιΤα μεσα ενημερωσης της χωρας μας προσφατα στα μεσα του 2007 σε περιοπτη θεση στην ειδησεογραφια τους το θεμα της ανακαλυψης ενος ‘’θαυματουργου’’ φαρμακου, που οι δημιουργοι του υποστηριζουν οτι μπορει να βοηθησει στο κοψιμο της βλαβερης συνηθειας του καπνισματος.


Πώς προκαλείται ο εθισμός στο τσιγάρο;
Τα άτομα που καπνίζουν εθίζονται στη βασική χημική ουσία που περιέχεται στον καπνό, τη νικοτίνη. Η νικοτίνη συνδέεται στο νευρικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς (νικοτινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης), εκλύοντας ντοπαμίνη, μια ουσία που προκαλεί την ευχαρίστηση του καπνίσματος.

Τα φάρμακα ή οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν μέχρι πρόσφατα για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως είναι οι τσίχλες, τα επιθέματα ή τα εισπνεόμενα σπρέι, στηρίζονταν συνήθως στη χορήγηση ποικίλων ποσοτήτων νικοτίνης ή χημικών υποκαταστάτων της.

Ποια ουσία περιέχει το φάρμακο και πώς δρα;
Το φάρμακο, με την εμπορική ονομασία Champix, περιέχει τη νέα δραστική ουσία βαρενικλίνη, που επηρεάζει τους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου με τους οποίους συνδέεται η νικοτίνη, μετά την είσοδο του καπνού στον οργανισμό. Η ουσία αυτή, που δεν περιέχει νικοτίνη, περιορίζει την ευχαρίστηση του καπνίσματος και μειώνει τα στερητικά συμπτώματα τα οποία συχνά αποθαρρύνουν αυτούς που επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα. Έτσι, όσο κι αν αυξάνεται η ποσότητα της νικοτίνης που εισπνέει ο καπνιστής, δεν ενισχύεται το αίσθημα ευχαρίστησης, αλλά αντίθετα διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο;
Οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του συγκεκριμένου φαρμάκου, θα πρέπει παράλληλα να βρίσκονται υπό συμβουλευτική καθοδήγηση και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες. Έτσι, αφού οι ασθενείς ορίσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος, θα πρέπει να ξεκινήσουν τη θεραπεία με το φάρμακο 1 με 2 εβδομάδες πριν από αυτήν την ημερομηνία. Μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης, που είναι και η συνιστώμενη διάρκεια θεραπείας, ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει τη συνέχιση της θεραπείας για 12 επιπλέον εβδομάδες ή να αποφασίσει την προοδευτική διακοπή του φαρμάκου.

Υπάρχει στο εμπόριο άλλο φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος;
Στα φαρμακεία κυκλοφορεί από το 1997 και το φάρμακο Zyban, με τη δραστική ουσία βουπροπιόνη, το οποίο επίσης δεν περιέχει νικοτίνη και ανήκει στην κατηγορία των ανταγωνιστών οπιοειδών, χωρίς, όμως, να είναι γνωστός ο ακριβής τρόπος δράσης του.

Το φάρμακο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες;
Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, με βάση τις οποίες δόθηκε η άδεια στο φάρμακο, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: αδιαθεσία, ναυτία, αϋπνία, διαταραγμένα όνειρα και πονοκέφαλος. Ο πλήρης κατάλογος των παρενεργειών περιλαμβάνεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης. Είναι απαραίτητο, πάντως, να τονιστεί ότι η λήψη του φαρμάκου πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή από ειδικό γιατρό.

Για ποιους λόγους εγκρίθηκε το C
hampix;
Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο απέδειξε την αποτελεσματικότητά του ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος και ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα υπερτερούν των κινδύνων από τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου. Για τους λόγους αυτούς η επιτροπή χορήγησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 την άδεια κυκλοφορίας του για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εταιρεία Pfizer.

Το φάρμακο κυκλοφορεί στην Ελλάδα;
Το φάρμακο, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, μετά από άδεια του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κυκλοφορεί στα φαρμακεία, όπου χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξεταστεί σύντομα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, για ορισμένες, όμως, κατηγορίες ανθρώπων με συγκεκριμένες ενδείξεις.

Σε ποιους δεν πρέπει να χορηγείται το φάρμακο;
Επειδή οι μελέτες που διεξήχθησαν για το φάρμακο δεν περιλάμβαναν ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, αλλά και πολλές άλλες ασθένειες, δεν θα πρέπει να χορηγείται όταν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθούν οι πρόσθετες μελέτες της παρασκευάστριας εταιρείας.

Πρόκειται τελικά για το ‘’μαγικό χάπι’’;
Τα αποτελέσματα του φαρμάκου οφείλονται στην απενεργοποίηση των υποδοχέων του εγκεφάλου με τους οποίους συνδέεται η νικοτίνη και στην επακόλουθη καταστολή του αισθήματος ικανοποίησης των καπνιστών. Δεν αποτελεί, όμως, από μόνο του το ‘’μαγικό χάπι’’, αφού το κάπνισμα προκαλεί όχι μόνο σωματική, αλλά κυρίως ψυχική εξάρτηση, γι’ αυτό και προϋποθέτει σταθερή και αμετάκλητη απόφαση για τη διακοπή του. Επιπροσθέτως, παράλληλα με τη λήψη του φαρμάκου, είναι απαραίτητη η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση των ατόμων που επιθυμούν να ξεφύγουν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, ώστε να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι οφείλουν να προστατέψουν την υγεία τους, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτούς ή όσους τους αγαπούν πραγματικά.

Βιβλιογραφία:
European Medicines Agency (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση, Δημόσια Έκθεση Αξιολόγησης Champix), Center for Disease Control and Prevention (USA-CDC), Food and Drug Administration (FDA), MedlinePlus Drugs Information.

Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 11-5-2007

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top