Μεταμόσχευση προσώπου


Η μεταμόσχευση προσώπου είναι μια επέμβαση που γίνεται σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρή παραμόρφωση προσώπου λόγω εγκαυμάτων, καρκίνου ή ατυχημάτων. Η επέμβαση αυτή φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τις μυϊκές δομές, τα νεύρα και το δέρμα του προσώπου με τρόπο τέτοιο που να δίνει ένα φυσιολογικό πρόσωπο στον ασθενή.

Τα πρώτα δερματικά μοσχεύματα χρησιμοποιήθηκαν το 1869, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού απορρίφθηκαν από τον οργανισμό του λήπτη. Πρόσφατα, μια 38χρονη γυναίκα στη Γαλλία απέκτησε καινούργια μύτη, χείλη και πιγούνι, τα οποία είχαν καταστραφεί από επίθεση του σκύλου της, μετά από μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση δέρματος από νεκρό δότη. Ο χειρουργός Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ που έκανε την επέμβαση, είχε πραγματοποιήσει το 1998 την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση χεριού.

Το πρωτοποριακό χαρακτηριστικό αυτής της επέμβασης είναι ότι λήφθηκε δέρμα προσώπου ενός δότη, το οποίο μεταφέρθηκε στο πρόσωπο του λήπτη. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα εμφανίζει διαφορές στην ποιότητά του ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται, γι΄αυτό και είναι προτιμότερο να λαμβάνονται ιστοί από το ίδιο σημείο με εκείνο που θέλουμε να γίνει η αντικατάσταση, καθώς είναι παρόμοιας σύστασης.
Σύμφωνα με πλαστικούς χειρουργούς, η επέμβαση από τεχνική άποψη δεν είναι δύσκολη και πραγματοποιείται με λήψη δέρματος, αρτηριών και φλεβών, οι οποίες ενώνονται με τα αγγεία του ασθενή, προκειμένου να τροφοδοτηθούν με αίμα και έτσι το μόσχευμα να παραμείνει ζωντανό και λειτουργικό. Οι επεμβάσεις αυτού του είδους έχουν διευκολυνθεί τα τελευταία χρόνια από την ανακάλυψη νέων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, λιγότερο τοξικών, τα οποία διευκολύνουν την αποδοχή του δερματικού μοσχεύματος.
Στην επέμβαση της Γαλλίδας μεταφέρθηκε ένα μέρος μόνο από το πρόσωπο του νεκρού δότη. Η ολική μεταμόσχευση προσώπου αποτελεί μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία, αφού είναι πολύ δυσκολότερη η επανατροφοδότηση ολόκληρη της επιφάνειάς του με αίμα. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν πολύ λεπτές επανορθωτικές επεμβάσεις στα νεύρα που θα δώσουν την κίνηση στους μύες του προσώπου, γι΄αυτό και οι ειδικοί πιστεύουν ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου τελειοποιηθούν οι ανάλογες τεχνικές. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μεταφορά του δέρματος δεν σημαίνει πως ο λήπτης θα λάβει τη μορφή του δότη, αφού το δέρμα εφαρμόζεται επάνω στη δομή των οστών του παραμορφωμένου προσώπου διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του.
Οι άνθρωποι με σοβαρές παραμορφώσεις του προσώπου τους, οι οποίες καθιστούν την προσωπική και κοινωνική τους ζωή ανυπόφορη, είναι πολύ πιθανό να επιζητήσουν μια τέτοια επέμβαση, η οποία τους υπόσχεται ένα καινούριο πρόσωπο και μια καινούρια ζωή. Είναι πιθανό, επίσης, μετά από τις συγκεκριμένες επεμβάσεις σε σοβαρά παραμορφωμένους ασθενείς, η ζήτηση και η προσφορά μεταμοσχεύσεων προσώπου για καθαρά αισθητικούς λόγους, να αυξηθούν σημαντικά. Χρειάζεται όμως εξαιρετική προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους και οι ανάλογες δικλείδες ασφαλείας για την ορθή χρήση της νέας αυτής θεραπευτικής μεθόδου και την αποτροπή προσπαθειών ικανοποίησης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας!


Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Go Hania'', Aπρ.-Ιούν. 2007

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top