Botox: Πού πήγαν οι ρυτίδες σου γιαγιά;


Στις μέρες μας όλο και συχνότερα βλέπουμε γυναίκες, και σπανιότερα άνδρες, που έχουν περάσει προ πολλού τη νεότητα, να διαθέτουν τεντωμένο και σφριγηλό δέρμα, χωρίς ρυτίδες ή άλλα ψεγάδια. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική: Botox!


To Botox είναι ένα φάρμακο, το οποίο περιέχει ως κύριο συστατικό την τοξίνη Botulinum που παράγεται στη φύση από το ομώνυμο βακτηρίδιο. Αν και η συγκεκριμένη τοξίνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια στη φύση, η συγκέντρωσή της στο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι απειροελάχιστη. 
Η ανακάλυψη της ουσίας έγινε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, όμως η πρώτη εφαρμογή της τοξίνης Botulinum ως θεραπευτικό μέσο έγινε στα τέλη του 1980, όπου έφερε επανάσταση στην αντιμετώπιση της μυϊκής δυστονίας, μιας ασθένειας που προκαλεί σύσπαση των μυών, χωρίς τη θέληση του ατόμου. Οι εγχύσεις της τοξίνης ελαττώνουν σημαντικά την μυϊκή δραστηριότητα, ώστε να εξασθενήσει ο σπασμός, χωρίς όμως να προκληθεί παράλυση.Οι ενέσεις της ουσίας, η οποία κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες, πρέπει να γίνονται μόνο από εκπαιδευμένο ιατρό, κυρίως Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει άριστα τόσο την τεχνική, όσο και την ακριβή ανατομία του προσώπου του κάθε πελάτη του. Το φάρμακο χορηγείται με πολύ λεπτή βελόνα, που προκαλεί ελάχιστο πόνο. Τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 2-3 ημέρες, ενώ σταθεροποιούνται στην τελική τους μορφή μετά από 10-15 ημέρες. Τα πρακτικά αποτελέσματα της εφαρμογής του Botox, δηλαδή η στιλπνότητα του δέρματος, το αφύσικο συχνά τέντωμα και η μαγική εξαφάνιση των ρυτίδων, διαρκούν συνήθως 3-5 μήνες.
Το φάρμακο δεν αποτρέπει μόνο τη δημιουργία ρυτίδων στο πρόσωπο, αλλά επιπλέον δίνεται χρόνος στο δέρμα να ηρεμήσει, να αναπλαθεί και να ανανεωθεί, χωρίς την καταστροφική δράση της μυϊκής σύσπασης.
Οι παρενέργειες από την χρήση του φαρμάκου έχουν να κάνουν κυρίως με την περιοχή έγχυσης και τον σωστό τρόπο εφαρμογής του. Οι γνωστότερες επιπλοκές είναι η πτώση των βλεφάρων, η δυσκολία στη μάσηση σκληρών τροφών, η μειωμένη εκφραστικότητα και ο πονοκέφαλος, που όμως έχουν παροδική διάρκεια και εξαφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθεί αλλεργική αντίδραση.
Έρευνες που διενεργήθηκαν με δεκαετή παρακολούθηση των ατόμων που έκαναν εφαρμογή του Botox, έδειξαν ότι όσοι ανταποκρίνονται πολύ καλά στην τοξίνη Βotulinum μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή και θεραπεία για αρκετό χρόνο χωρίς παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έλλειψη σημαντικών παρενεργειών δεν θα πρέπει να παραπλανά, αφού είναι αναγκαίο να τηρούνται πιστά τόσο οι δοσολογίες όσο και τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις εφαρμογές. Έτσι, μόνο η σωστή χρήση και εφαρμογή του φαρμάκου εξασφαλίζει μια επιτυχημένη θεραπευτική αγωγή, που μπορεί να έχει διάρκεια στο χρόνο και ευεργετικά αποτελέσματα.
Όταν, λοιπόν, δούμε ξαφνικά μπροστά μας τη γιαγιά μας με δερματάκι 20χρονης, δεν θα πρέπει να δείξουμε έκπληκτοι, αλλά αντίθετα να νιώσουμε υπερήφανοι που επιτέλους άρχισε να χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να γίνει ομορφότερη και ελκυστικότερη!


Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Go Hania'', Οκτ-Δεκ 2007

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top