Aλχημεία ονομάστηκε η απόκρυφη τέχνη της μετατροπής μιας ουσίας σε μια άλλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον αρχαίο κόσμο και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, με κύριο εκφραστή της τον ιερέα-βασιλιά Ερμή. Σήμερα θεωρούμε ότι τις αρχές της αλχημείας αποτελούσαν οι τεχνικές επεξεργασίας και χρωματισμού διαφόρων μετάλλων, οι οποίες φυλάσσονταν ως επτασφράγιστο μυστικό στα πανίσχυρα ιερατεία.

Οι φρούδες ελπίδες

Η αλχημεία ήταν μια τέχνη που αναπτύχθηκε κυρίως το Μεσαίωνα, η οποία προσπάθησε να βρει φάρμακο για όλες τις ασθένειες και τη "φιλοσοφική λίθο" που θα μετάτρεπε όλα τα μέταλλα σε χρυσό και όλες τις πέτρες σε πολύτιμους λίθους. Συχνά οι θεραπευτικές πρακτικές περιλάμβαναν χρήση υπερφυσικών και αποκρυφιστικών μεθόδων, όπως ο εξορκισμός, η μαγεία και η αστρολογία. Στη Δύση η αλχημεία διαδόθηκε ιδιαίτερα στη Μεσαιωνική Ευρώπη, όπου βασίστηκε στην πεποίθηση ότι ο χρυσός είναι το τέλειο μέταλλο, το οποίο μπορεί να προέλθει από τον εργαστηριακό μετασχηματισμό κάθε γνωστής στερεής ουσίας. Οι αλχημιστές επιχειρούσαν, ακόμη, να δημιουργήσουν τη Φιλοσοφική Λίθο, που εκτός από τη μεταμόρφωση των μετάλλων σε χρυσό, θα μπορούσε να χαρίσει την αιώνια ζωή.
Η αλχημεία εξελίχθηκε με την πάροδο των αιώνων σε ένα μείγμα ετερόκλητων πληροφοριών από την ελληνική φιλοσοφία, την αιγυπτιακή μαγεία, τις θρησκευτικές δοξασίες, καθώς και τη μυθολογία των λαών της ανατολικής Μεσογείου. Ένα από τα πιο ιερά βιβλία των αλχημιστών θεωρούνταν ότι είχε γραφεί από τον Αιγυπτιακό θεό Θωθ, που έγινε γνωστός και ως Ερμής ο Τρισμέγιστος.

Οι επιδιώξεις των αλχημιστών
Οι βασικοί στόχοι των αλχημιστών ήταν τρεις:
  1. Ο στόχος της μεταστοιχείωσης: να μετατρέψουν ευτελή μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο μόλυβδος, σε πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό και ασήμι

  2. Ο ιατρικός στόχος: να δημιουργήσουν ένα φίλτρο ή μια ουσία που να θεραπεύει όλες τις ασθένειες

  3. Ο υπερβατικός στόχος: να ανακαλύψουν το ελιξήριο της αθανασίας
Η αλχημεία δεν ήταν πραγματική επιστήμη, όπως είναι η σημερινή χημεία και επομένως δεν ήταν ικανή να εξηγήσει ή να ανιχνεύσει τις αιτίες των φυσικών φαινομένων και αντιδράσεων. Όλα αυτά οι αλχημιστές τα απέδιδαν στα κακά πνεύματα, γι' αυτό και συνήθως προσπαθούσαν να καλέσουν το σατανά ή τις μυστηριώδεις δυνάμεις της φύσης σε βοήθεια. Η αλχημεία, δηλαδή, σχετιζόταν πιο πολύ με τη μαγεία, παρά με την επιστήμη. Οι αλχημιστές, ακόμη, προσπαθούσαν να βρουν το ελιξήριο της μακροζωίας, την πανάκεια, που θα παρέτεινε τη φυσική φθορά του σώματος και έτσι ο θάνατος θα ερχόταν πολύ αργά. Επίσης, με τεχνικές συνήθως αποτρόπαιες, φιλοδοξούσαν να κατασκευάσουν στο εργαστήριο ένα μικρό ανθρώπινο πλάσμα, τον πρόγονο του Φρανκεστάιν, που ονομαζόταν "χομούνκουλους".

Η Φιλοσοφική Λίθος
Το ίδιο το ελιξίριο της μακροζωίας, σε στερεά κατάσταση, ήταν η φιλοσοφική λίθος που μπορούσε, αν την έβαζε κανείς μέσα σε κράμα λιωμένων μετάλλων, να τα μετατρέψει σε χρυσό ή ασήμι. Επίσης, η φιλοσοφική λίθος θεωρούνταν ότι μπορούσε να προσδώσει την πολυπόθητη αθανασία στους ανθρώπους. Η αλχημεία στηρίχτηκε στην πίστη ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία (η φωτιά, ο αέρας, η γη και το νερό) και τρία αιθέρια συστατικά (το αλάτι, το θειάφι και ο υδράργυρος). Γύρω από αυτήν την αυθαίρετη δοξασία, δομήθηκαν μεγάλα συμβολικά και μεταφυσικά συστήματα πειραμάτων και ιδεών.

Η θηριακή
Την περίοδο που ανθούσε η αλχημεία, μια από τις βασικότερες επιδιώξεις όσων την εξασκούσαν, ήταν η ανακάλυψη ενός φαρμάκου που θα θεράπευε όλες τις ασθένειες. Η δύναμη των σκευασμάτων τους, θεωρούσαν ότι προέρχονταν τόσο από τη θεραπευτική δύναμη των μυστικών συστατικών, όσο και από το μυστικιστικό τελετουργικό της παρασκευής τους. Το γνωστότερο φαρμακευτικό σκεύασμα των αλχημιστών ήταν η ‘’θηριακή’’. Η θηριακή το Μεσαίωνα κατέληξε να περιέχει πάνω από εκατό συστατικά (από όπιο, μέχρι κρέας οχιάς) και χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο ως αντίδοτο, αλλά και για την αντιμετώπιση του πυρετού ή την προστασία από το "Μαύρο Θάνατο"(πανούκλα).

Τα ιδεογράμματα
Τα γραφικά σύμβολα στην αλχημεία ήταν γεωμετρικά σχήματα που συνδέονταν κατάλληλα, δίνοντας πολύπλοκες σειρές νοημάτων και συμβόλων, τα οποία οι αλχημιστές γνώριζαν μετά από ειδική διαδικασία μύησης. Τα ιδεογράμματα χρησιμοποιούνταν σε μεγάλη έκταση μεταξύ των αλχημιστών, ώστε να διατηρηθούν μυστικές οι συνταγές και οι τεχνικές τους. Το χρυσόμαλλο δέρας, μάλιστα, θεωρείται από ορισμένους ερευνητές ότι ήταν ένα κομμάτι δέρμα, πάνω στο οποίο ήταν γραμμένες αλχημικές συνταγές για την μετατροπή διαφόρων μετάλλων σε χρυσό. Τα τέσσερα θεμελιώδη ιδεογράμματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο κύκλος, ο σταυρός, το τέλειο τρίγωνο και το τετράγωνο. Ο κύκλος συμβόλιζε τη Μονάδα (Μονάς) που αντιπροσώπευε τον αιθέρα, ο σταυρός τη Δυάδα (Δυάς) που αντιστοιχούσε στην ύλη, δηλαδή στο νερό και τη γη, το τρίγωνο την Τριάδα (Τριττύς) που εξέφραζε το χρόνο και το τετράγωνο την Τετράδα (Τετρακτύς), που αντιστοιχούσε στον πραγματικό χώρο, δηλαδή τον κόσμο.


Η συνεισφορά στη γνώση
Η αλχημεία, εκτός από τις Ευρωπαϊκές χώρες το Μεσαίωνα, γνώρισε τους προηγούμενους αιώνες ιδιαίτερη άνθηση στις Αραβικές χώρες, στην Κίνα και την Ινδία. Παρά το γεγονός ότι η αλχημεία αποτελούσε μια απόκρυφη και μυστικιστική τέχνη χωρίς απτά αποτελέσματα, δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί η συμβολή ορισμένων μεμονωμένων αλχημιστών στην πρόοδο της γνώσης, όχι μόνο στον τομέα των εργαστηριακών πειραμάτων. Για παράδειγμα, ο Παράκελσος (1493-1541) εισήγαγε στην ιατρική την έννοια της νόσου, αφού απέρριπτε την ιδέα ότι η ασθένεια ήταν αποτέλεσμα δυσαρμονίας στο σώμα, όπως πίστευαν όλοι οι αλχημιστές της εποχής του. Ο Παράκελσος, δηλαδή, υποστήριζε ότι η νόσος είναι αποτέλεσμα άγνωστων εξωτερικών παραγόντων που επιδρούσαν στο σώμα και πρότεινε διάφορες χημικές ουσίες για την καταπολέμησή τους.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες τεχνικές επεξεργασίες χημικών ουσιών, όπως η απόσταξη και η διαδικασία μετατροπής των υγρών σε αέρια, βασίζονται στις αρχές της αλχημείας. Οι άνθρωποι, πάντως, δεν έπαψαν να πιστεύουν σ' αυτή από τη μια στιγμή στην άλλη. Σταδιακά, με το πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε η σύγχρονη Χημεία στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία οι παλιές πεποιθήσεις εγκαταλείφθηκαν. Εκείνη την περίοδο, ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ορισμένες τεχνικές των αλχημιστών ήταν αξιοποιήσιμες και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων ή άλλων χρήσιμων ουσιών.

Η αλχημεία στον 21ο αιώνα
Οι αρχές της Αλχημείας, όσο και αν φαίνεται περίεργο, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο από ορισμένους επιτήδειους, με σκοπό την εξαπάτηση αφελών ανθρώπων και την απόσπαση χρημάτων. Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, ο Ρόμπιν Μέρφι, έχει συνενώσει και αναμείξει αρχές της αλχημείας, της ομοιοπαθητικής, της αστρολογίας και άλλων ανατολικών φιλοσοφιών, για να δημιουργήσει μια αυτοσχέδια θεωρία εναλλακτικής ιατρικής. Το Αλχημικό Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι η λεγόμενη Αλχημική Υπνοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει πολλά προβλήματα υγείας, ενώ ο σύγχρονος αλχημιστής Τζον Ράιντ ισχυρίστηκε ότι η αναζήτηση της πανάκειας μπορεί να δώσει τις λύσεις που αναζητά ο άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα.

Τα (ανύπαρκτα) αποτελέσματα της Αλχημείας
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι με τη βοήθεια ορισμένων αλχημικών τεχνικών, εφευρέθηκαν νέοι μηχανισμοί, μέθοδοι, προϊόντα, αλλά και αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες ιδέες και φιλοσοφίες. Για παράδειγμα, οι αποστακτήρες τελειοποιήθηκαν, ενώ το 10ο αιώνα παρασκευάστηκε το θειικό οξύ (βιτριόλι), μετά από συμπύκνωση χημικών ουσιών με τη χρήση ασβέστη. Οι αλχημιστές, μάλιστα, αν και ήταν από τους πρώτους που προσπάθησαν να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να επινοήσουν πειράματα, δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν ποτέ επιστημονική μεθοδολογία, επειδή στηρίζονταν σε υπερβατικές και μεταφυσικές πεποιθήσεις.
Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της αλχημείας είναι ότι δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τον ασφυκτική επιρροή του υπερφυσικού, του μαγικού και της δεισιδαιμονίας. Πρακτικά, η αλχημεία δεν κατάφερε τίποτα από αυτά που πρέσβευε, σε καμιά περίοδο της μακραίωνης πορείας της. Οι αλχημιστές ποτέ δεν μεταστοιχείωσαν μέταλλα, ποτέ δεν βρήκαν την πανάκεια και ποτέ δεν ανακάλυψαν το ελιξήριο της νιότης, αφήνοντας στην ανθρώπινη ιστορία ένα συνονθύλευμα μυστικών συνταγών, που δοκιμάζονταν σε κακοφωτισμένα υπόγεια από εκστασιασμένους σκυφτούς και αχόρταγους ανθρωπάκους…


Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 7-2-2008

20 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

pws pmorei kapoios na prostateutei apo kapoious alxhmeistes,kai phoi einai oloi auth oi alxhmeistes stin ellada kai sta xania.apanthste mou sas parakalw para polu.sas euxaristw para polu.

stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημες λίστες ''αλχημιστών'' . Υπάρχουν όμως λίστες με περίπου 15.000 μάγους, αστρολόγους, χειρομάντες κλπ (χωρίς να υπολογιστούν οι παράνομοι), στους οποίους το ίδιο το κράτος έχει δώσει άδεια, αφού αυτά τα επαγγέλματα υπάρχουν στις λίστες της Εφορίας. (Δείτε σχετικό άρθρο μου στο http://stefanogiannis.blogspot.com/2007/09/blog-post_05.html (''Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες''). Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, εκτός ίσως όσοι τους έχουν επισκεφθεί, αν χρησιμοποιούν φανταστικές αλχημικές θεωρίες για την εξαπάτηση του κόσμου. Στο άρθρο με τις χαρτορίχτρες, εξηγώ πώς παραπλανούν όλοι αυτοί τον κόσμο. Εφόσον κάποιος γνωρίζει τον τρόπο που δουλεύουν, ο ίδιος μόνο μπορεί να κρίνει αν πρέπει να ακούσει τις θεωρίες τους και να τους εμπιστευτεί...

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι τελικά για όλα αυτά που λέγονται κατά καιρούς για την αλχημεία , σε σημείο να πιστεύω ότι η επιστήμονες που βγαίνουν από τις σχολές , χρησιμοποιούν την επιστήμη για να αποδείξουν ότι κάτι δεν ισχύει. Πρέπει να σας υπενθιμήσω ότι έχει αποδειχθεί με μαθηματικό τρόπο ότι ήταν αδύνατο το ταξίδι στην σελήνη.
Επίσης ευρωπαίος μαθηματικος απέδειξε ότι ήταν αδύνατη η κατασκευή αυτοκινούμενου οχήματος.

Ας δουμε λίγο την βασική αρχή της αλχημείας , ότι η ουσία της ύλης ειναι μια και αδιαίρετως , απλά αλλάζουν οι εκφράσεις της .
Αυτο δεν είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που ισχυρίζεται η γενική θεωρία της σχετικότητας , για την ισοδυναμία ύλης και ενέργειας ;

Εαν το φως μπορεί να προκαλέσει την διέγερση ενος ατόμου , σε ότι αφορά τις στοιβάδες ηλεκτρονίων , γιατί αποκλείουμε μια κατάλληλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ,να μπορεί να προκαλέσει διέγερση του πυρήνα ενος ατόμου ,με αποτέλεσμα την μεταστοιχείωση ;

Γιατί δεν ρίχνετε μια ματιά σε πρόσφατες σχετικές έρευνες , πάνω στο θέμα της μεταστοιχείωσης , με χρήση ακτίνων λέιζερ.

Έχει αποδειχθεί ότι κάποιας μορφής γνώσης υπήρχε και στο παρελθόν , η οποία βέβαια δεν ήταν γνωστή στους πολλούς.

Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει και σήμερα;

Ανώνυμος είπε...

Εχω ακουσει οτι η μετατροπη μεταλλων σε χρυσο κ γενικα η μεταστοιχειωση ειναι επιτευξιμη απο επιστημονες απλα δεν χρησιμοποιειται γιατι ειναι ασυμφορη οικονομικα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Αν και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, νομίζω ότι έχεις δίκιο!

Ανώνυμος είπε...

hmmmmmm!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

egw twra arxisa na dinw simasia. . .paidia xerete kanena biblio. . .?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Υπάρχουν αρκετά βιβλία. Μπορείς να παραγγείλεις και από το Internet στο www.protoporia.gr, βάζοντας απλά στην αναζήτηση τη λέξη ''αλχημεία''.

Ανώνυμος είπε...

παιδια, εμαθα για την αλχημεια μεσα απο το ββλιο ''ο αλχημιστης'' του paulo cuelho....αναφερεται σε μια αλχημεια με φιλοσοφικες οψεις για την ζωη!δοκιμασ το

Ανώνυμος είπε...

Ρωτάς αν υπάρχουν βιβλία σχετικά με την Αλχημεία. Επίτρεψε μου να σου πω πως μπορείς να βρεις εκατοντάδες βιβλία, τα οποία τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να σου προσφέρουν. Πώς θα σβήσει λοιπόν τη δίψα του για γνώση, ο αγνός και αληθινός μελετητής της Ερμητικής επιστήμης;

Κατ' αρχήν αν αποφασίσεις να καταπιαστείς με τη μελέτη αυτής της Τέχνης θα πρέπει να καταλάβεις πως η απόκτηση γνώσης μέσω της πειραματικής μεθόδου δεν ξεκίνησε το έτος 1662, όταν δηλαδή το "αόρατο κολλέγιο" του Bacon, του Boyle και του ιερέα του Chester, μετατράπηκε κάτω από το βασιλικό λάβαρο, σε ένα σωματείο αφιερωμένο στην προώθηση και τη μελέτη της πειραματικής επιστήμης. Αιώνες πριν από την ίδρυση αυτής της Βασιλικής Ακαδημίας, μια εσωτερική παρόρμηση για τη γνώση αυτού που παραμένει κρυφό, οδήγησε διάφορους ανθρώπους στην απόκτηση μιας γνώσης που τους επέτρεψε να κατανοήσουν τις αιτίες, οι οποίες γίνονται ευρέως γνωστές μόνο μέσα από τα φαινομενικά τους αποτελέσματα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους συνανθρώπους τους.

Το δεύτερο που πρέπει να ξέρεις είναι πως το Μεγάλο Μαγιστέριο δεν είναι μια χίμαιρα, αλλά βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της Φύσης, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της μεταστοιχείωσης. Ομολογώ πως είμαι σε μέτριο βαθμό εξοικιωμένος με τη σύγχρονη Δυτική επιστήμη, αλλά σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό με την Ερμητική. Η μεταστοιχείωση είναι εφικτή και δεν απαιτεί τη σπατάλη τεράστιων ποσών ενέργειας. Αρκεί να γνωρίζεις το πως να εξάγεις, να απομονώνεις και κατευθύνεις κατά βούληση κάποιους ενεργούς παράγοντες, για τους οποίους η Δυτική επιστήμη δε γνωρίζει απολύτως τίποτα, καθώς και τη μέθοδο μέσω της οποίας η Φύση παράγει τα μέταλλα και τα ορυκτά.

Η τρίτη αναγκαία συνθήκη είναι η πίστη και ο σεβασμός στα λόγια των Μυημένων κάθε εποχής. Ο Geber, ο Villanova και ο Raymond Lulle μίλησαν, αλλά θα ήταν καλύτερα να παρέμεναν σιωπηλοί. Όποιος μελέτησε τα έργα τους καταλαβαίνει τι εννοώ. Ο Κοσμοπολίτης, που κάποιοι πιστεύουν πως ήταν ο Alexander Seton και άλλοι ο Michael Sendivogius ανέλυσε το θέμα επαρκώς και σε φιλοσοφικό και σε πρακτικό επίπεδο. Ο Λόρδος Trevisan μίλησε μέσα από παραβολές, αλλά τα όσα ανέφερε είναι απόλυτα αληθή και ορθά. Ο Eirineaus Philalethes άφησε εκτεταμένο έργο, το οποίο πιστεύω πως αποτελεί μέγα κλειδί για τον ειλικρινή αναζητητή, ενώ δεν έχω μελετήσει τον Παράκελσο. Κατά την πιο σύγχρονη περίοδο έχει καταγραφεί η δράση ενός και μοναδικού Μύστη, ο οποίος άφησε δύο μνημειώση έργα υπό το ψευδώνυμο Fulcanelli. Όλα τα έργα που ανέφερα μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, οπότε τουλάχιστον για τη θεωρητική μελέτη δεν πρόκειται να ξοδέψεις φράγκο.

Όποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε πρακτικό έργο θα πρέπει να γνωρίζει πως θα χρειαστεί μία και μόνο ουσία, εντός της οποίας περιέχονται δύο διακριτές φύσεις. Μία στερεή, νεκρή και αδρανής και μια πτητική, ζώσα και ικανή να εισχωρήσει στην αδρανή ύλη και να επιδράσει στην εσωτερική της δομή. Πως υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ξηρός και ο υγρός. Γνωρίζω τον πρώτο, αλλά δε γνωρίζω κανέναν που να έχει αποκωδικοποιήσει πλήρως τα λιγοστά έργα που περιγράφουν το δεύτερο. Μια καλή εξοικίωση με τη χημική επιστήμη, είναι απαραίτητη, ενώ καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε στο φυτικό, προτού περάσουμε στο ορυκτό βασίλειο, όπου οι αντιδράσεις είναι πιο βίαιες και επικίνδυνες. Ήδη είπα πολλά. Καλή δύναμη στην αναζήτηση σας.

Ανώνυμος είπε...

Αλχημεια Η μυστικη τεχνη των σοφων ! Τι πιστευεται για αυτο το βιβλιο ?Αξιζει?

Stefanogiannis είπε...

Λυπάμαι, αλλά δεν το έχω διαβάσει...

Ανώνυμος είπε...

Με συνεπαιρνει αυτη η αποκρυφη μυστηρια τεχνη!

Ανώνυμος είπε...

exetai apolito dikaio se sxesi me tin alxhmeia....exei prosferei parapanw apo oso 9eloun na mas poun...kai alla pragmata exoun parei apo tin alxhmeia apla dn mas afinoun na to doume..otan xrisimopoiousan alximistes gia na ftiaxnoun ximika gia ton polemo itan kala etsi??alla twra....pou dn tous xriazwntai..oi alximistes lene oti dn mas exoun prosferei tpt para mono kapoia pragmata...mas exoun prosferei polla para panw loipon...pragmata pou gia na ta kataferoun oi simerinoi epistimones xriazwntai polla xronnia douleias..dn nomizw 600xronnia se diafores xwres tou kosmou...oi alximistes na anakalipsane mono apostaktires....skeutite to...

oso gia to an ginetai metatropi tis ilis..auto einai sigouro...100% o albert ainstain an dn kanw la9os eipe oti me tin katastrofi tis ilis dimiourgite energia kai kata sinepeia alli morfi ilis...mporoume na metatrepsoume apo ena iliko se ena allo..arkei na dwsoume kati prwta..metalo gia metalo,k paei legwntas..mn vlepete kai skeuteste monodiastatika loipon...ypirxan epoxes...pou dn prokite na tis ftasoume pote...to mprosta merikes fores einai katastrofiko...dn einai panta to kalitero gia auto mn ka8isigazeste epidi mporoun na ftiaxoun ypologistes twra kai palia dn mporousan...psaxtite ligo parapanw...vrite kati pou na axizei xwris na allazei auto pou eiste..

panta filika.
Shadow.

Ανώνυμος είπε...

Η σύγχρονη επιστήμη, χρησιμοποιώντας τεράστιους επιταχυντές σωματιδίων, ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να μετατρέψει αυτό που οι σύγχρονοι επιστήμονες αποκαλούν "πυρήνες βαρέων μετάλλων" σε πυρήνες ατόμων χρυσού. Το μόνο βέβαια που πετυχαίνει, ξοδεύοντας πολλά MW ενέργειας και χρησιμοποιώντας μηχανές αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι να παράγει μια ελάχιστη ποσότητα ασταθών ραδιενεργών ατόμων, ίση με κάποια εκατομμυριοστά του miligram, τα οποία έχουν τη φαινομενική σύσταση του πυρήνα του ατόμου του χρυσού, σύντομα όμως μετατρέπονται σε άτομα άλλων στοιχείων.

Φυσικά όλες αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι δεν έχουν καμία σχέση με τις μεθόδους που ακολουθούσε η Μεσσαιωνική χημεία για να επιτελέσει τιςμεταστοιχειώσεις της και να μεταβάλλει τη δομή των μετάλλων. Οι χημικοί του Μεσσαίωνα (ελάχιστοι πράγματι εξ' αυτών), επιτελούσαν τις μεταστοιχειώσεις τους εξάγοντας από διάφορα μέταλλα τις ουσίες που στην αλχημεία αποκαλούνται μεταλλικό θείο και υδράργυρος. Φυσικά αυτές οι έννοιες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα γνωστά σε εμάς ορυκτά και μέταλλα, και όποιος θέλει να γνωρίσει το αληθινό νόημα τους θα πρέπει να κατανοεί ως ένα βαθμό τους κανόνες της αλχημικής στεγανογραφίας, ώστε να αποφύγει την παγίδα στην οποία έπεσε ο Lavoisier.

Μια απλή διεργασία που μας επιτρέπει να εξάγουμε το αποκαλούμενο θείο του μολύβδου ή του αργύρου, έγκειται στην παραγωγή χλωριούχων αλάτων του εκάστοτε μετάλλου, μείξη αυτών με τριπλάσια ποσότητα χλωριδίου της αμμωνίας, εξάχνωση του παραγόμενου μείγματος και διάλυση του εξαχνώματος σε διυλισμένο νερό. H ρίψη της λαμβανόμενης κόνεως σε τηγμένο μέταλλο μπορεί να δώσει πολλά απροσδόκητα αποτελέσματα. Αυτή η μέθοδος βέβαια είναι καθαρά χημική, παρ' ότι εντελώς άγνωστη στους σημερινούς χημικούς, και δεν έχει καμία σχέση με την αλχημεία που πετυχαίνει όλους τους μεταχηματισμούς με τη βοήθεια της Πέτρας.

Και εννοείται ότι ο Ερμητισμός δεν έχει ανάγκη ούτε τις θεωρίες και τις διαβεβαιώσεις του Einstein, ούτε του Feynman, ούτε κάποιου άλλου από τους σύγχρονους φυσικούς για να βρει δικαίωση. Είναι αρκετά πλούσιος και στις παρατηρήσεις του και στα πειράματα του για να γνωρίσει τι είναι και τι δεν είναι σε θέση να επιτελέσει η φύση.

Όποιος θέλει μπορεί να ασπάζεται με θέρμη τις θεωρίες της σύγχρονης φυσικής και να αυτοαποκαλείται ανοιχτόμυαλος. Μπορεί να δέχεται ότι η μεταστοιχείωση είναι άδύνατη χωρίς τη συνδρομή τεράστιων επιταχυντών, όπως του έμαθαν στο σχολείο. Ακόμα όμως και ο θείος μου, που αποφοίτησε μόνο από το δημοτικό, και ασχολείται με αγρτικές εργασίες, γνωρίζει ότι γεωσκώληκες δύναται να δημιουργηθούν από τις φλούδες και τα σάπια φρούτα που ρίχνει στη γη ως λίπασμα. Και αυτό το απλό γεγονός δεν αποκαλύπτει μια απλή μεταστοιχείωση, αλλά τη γέννηση ζωικών οργανισμών μέσα από την αποσύνθεση φυτικών υλών. Ας έρθει τώρα ο καλύτερος από τους φυσικούς επιστήμονες, που αναζητά το σωματίδιο του θεού και έχει ξεσκεπάσει όλα τα μυστήρια της ύλης, και ας μου εξηγήσει βάσει ποιου μηχανισμού τελείται αυτό το τόσο σύνηθες και φαινομενικά απλοϊκό φαινόμενο. Και αν η σύγχρονη επιστήμη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τη γέννηση ενός σκώληκα, πως τολμά να ισχυρίζεται πως μπορεί να εξηγήσει τη γέννηση του σύμπαντος;

Όποιος έχει ανοιχτό μυαλό και επιθυμεί να γνωρίσει και άλλες παρόμοιες τεχνικές και να εισαχθεί στις αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, ας ρίξει μια ματιά εδώ:

http://cista.net/Houses/

Καλώ και τον Κο Στεφανογιάννη να μεταβεί στο link που έδωσα, ώστε να γνωρίσει τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο τόσο κακοπροαίρετα έκρινε.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην προχωρήσετε σε κάποιο από τα πειράματα που αναφέρονται στο βιβλίο, αν δε γνωρίζετε με ακρίβεια τι κάνετε και δε διαθέτετ τον αναγκαίο εξοπλισμό. Ο συγγραφέας ούτε καν αναφέρεται στην παραγωγή διοξειδίου του αζώτου και άλλων έντονα τοξικών αερίων κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων, θεωρώντας πως όλα αυτά είναι γνωστά εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

Η σύγχρονη επιστήμη, χρησιμοποιώντας τεράστιους επιταχυντές σωματιδίων, ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να μετατρέψει αυτό που οι σύγχρονοι επιστήμονες αποκαλούν "πυρήνες βαρέων μετάλλων" σε πυρήνες ατόμων χρυσού. Το μόνο βέβαια που πετυχαίνει, ξοδεύοντας πολλά MW ενέργειας και χρησιμοποιώντας μηχανές αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι να παράγει μια ελάχιστη ποσότητα ασταθών ραδιενεργών ατόμων, ίση με κάποια εκατομμυριοστά του miligram, τα οποία έχουν τη φαινομενική σύσταση του πυρήνα του ατόμου του χρυσού, σύντομα όμως μετατρέπονται σε άτομα άλλων στοιχείων.

Φυσικά όλες αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι δεν έχουν καμία σχέση με τις μεθόδους που ακολουθούσε η Μεσσαιωνική χημεία για να επιτελέσει τιςμεταστοιχειώσεις της και να μεταβάλλει τη δομή των μετάλλων. Οι χημικοί του Μεσσαίωνα (ελάχιστοι πράγματι εξ' αυτών), επιτελούσαν τις μεταστοιχειώσεις τους εξάγοντας από διάφορα μέταλλα τις ουσίες που στην αλχημεία αποκαλούνται μεταλλικό θείο και υδράργυρος. Φυσικά αυτές οι έννοιες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα γνωστά σε εμάς ορυκτά και μέταλλα, και όποιος θέλει να γνωρίσει το αληθινό νόημα τους θα πρέπει να κατανοεί ως ένα βαθμό τους κανόνες της αλχημικής στεγανογραφίας, ώστε να αποφύγει την παγίδα στην οποία έπεσε ο Lavoisier.

Μια απλή διεργασία που μας επιτρέπει να εξάγουμε το αποκαλούμενο θείο του μολύβδου ή του αργύρου, έγκειται στην παραγωγή χλωριούχων αλάτων του εκάστοτε μετάλλου, μείξη αυτών με τριπλάσια ποσότητα χλωριδίου της αμμωνίας, εξάχνωση του παραγόμενου μείγματος και διάλυση του εξαχνώματος σε διυλισμένο νερό. H ρίψη της λαμβανόμενης κόνεως σε τηγμένο μέταλλο μπορεί να δώσει πολλά απροσδόκητα αποτελέσματα. Αυτή η μέθοδος βέβαια είναι καθαρά χημική, παρ' ότι εντελώς άγνωστη στους σημερινούς χημικούς, και δεν έχει καμία σχέση με την αλχημεία που πετυχαίνει όλους τους μεταχηματισμούς με τη βοήθεια της Πέτρας.

Και εννοείται ότι ο Ερμητισμός δεν έχει ανάγκη ούτε τις θεωρίες και τις διαβεβαιώσεις του Einstein, ούτε του Feynman, ούτε κάποιου άλλου από τους σύγχρονους φυσικούς για να βρει δικαίωση. Είναι αρκετά πλούσιος και στις παρατηρήσεις του και στα πειράματα του για να γνωρίσει τι είναι και τι δεν είναι σε θέση να επιτελέσει η φύση.

Όποιος θέλει μπορεί να ασπάζεται με θέρμη τις θεωρίες της σύγχρονης φυσικής και να αυτοαποκαλείται ανοιχτόμυαλος. Μπορεί να δέχεται ότι η μεταστοιχείωση είναι άδύνατη χωρίς τη συνδρομή τεράστιων επιταχυντών, όπως του έμαθαν στο σχολείο. Ακόμα όμως και ο θείος μου, που αποφοίτησε μόνο από το δημοτικό, και ασχολείται με αγρτικές εργασίες, γνωρίζει ότι γεωσκώληκες δύναται να δημιουργηθούν από τις φλούδες και τα σάπια φρούτα που ρίχνει στη γη ως λίπασμα. Και αυτό το απλό γεγονός δεν αποκαλύπτει μια απλή μεταστοιχείωση, αλλά τη γέννηση ζωικών οργανισμών μέσα από την αποσύνθεση φυτικών υλών. Ας έρθει τώρα ο καλύτερος από τους φυσικούς επιστήμονες, που αναζητά το σωματίδιο του θεού και έχει ξεσκεπάσει όλα τα μυστήρια της ύλης, και ας μου εξηγήσει βάσει ποιου μηχανισμού τελείται αυτό το τόσο σύνηθες και φαινομενικά απλοϊκό φαινόμενο. Και αν η σύγχρονη επιστήμη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τη γέννηση ενός σκώληκα, πως τολμά να ισχυρίζεται πως μπορεί να εξηγήσει τη γέννηση του σύμπαντος;

Όποιος έχει ανοιχτό μυαλό και επιθυμεί να γνωρίσει και άλλες παρόμοιες τεχνικές και να εισαχθεί στις αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, ας ρίξει μια ματιά εδώ:

http://cista.net/Houses/

Καλώ και τον Κο Στεφανογιάννη να μεταβεί στο link που έδωσα, ώστε να γνωρίσει τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο τόσο κακοπροαίρετα έκρινε.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην προχωρήσετε σε κάποιο από τα πειράματα που αναφέρονται στο βιβλίο, αν δε γνωρίζετε με ακρίβεια τι κάνετε και δε διαθέτετ τον αναγκαίο εξοπλισμό. Ο συγγραφέας ούτε καν αναφέρεται στην παραγωγή διοξειδίου του αζώτου και άλλων έντονα τοξικών αερίων κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων, θεωρώντας πως όλα αυτά είναι γνωστά εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

Όταν μεγάλοι επιστήμονες όπως ο Καρλ Γιουνκ, ο Παράκελσος, και άλλοι αντίστοιχου βεληνεκούς έχουν ασχοληθεί σοβαρα με την αλχημεία, δεν μπορούμε έτσι απλά, με βάση τις ελάχιστες και γενικές γνώσεις που έχουμε να αρνηθούμε την αποτελεσματικότητα της αλχημείας. Ίσως η επιστήμη δεν είναι αντίπαλος διαφορετικών μεθόδων προσέγγισης της Αληθείας, αλλά οι στενόμυαλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες επίμενουν στη δική τους μέθοδο με δογματικό τρόπο, ο ανθρωπάκος της καθημερινότητας δειλιάζει μπροστά σε ξένες λέξεις και άγνωστα φαινόμενα, χωρίς όμως να προσπαθεί ούτε στο ελάχιστο να αποκτήσει γνώση. Ατρόμητοι ερευνητές έχετε το σεβασμό μου.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, οι αλχημιστές είχαν αποτέλεσματα, αλλα για να τα δει ο φίλτατος που έγραψε το κείμενο πρέπει πρώτα να καταλάβει τι είναι η αλχημεία, γιατί αλήθεια, δεν έχει καταλάβει. Ειρηναίος Φιλαλήθης, κόμης του Σεν-Ζερμεν, Νοστράδαμος, μια ματιά στη βιογραφία τους μπορεί κάπως να σας φωτίσει.

Ανώνυμος είπε...

Αλχημεια = Ιστορια
Μην πετατε την ιστορια ετσι απλα. Ο ελληνικός πολιτισμός ειναι αμεσα συνδεδεμενος με την αλχημεια. Μήπως να ξεχασουμε και τους φιλόσοφους μας; Ίσως στα σχολεία να αρχίσουμε να λεμε οτι το Υγρο Πυρ ειναι απλη μυθολογία; Αυτες τις δύσκολες εποχες που ζουμε η Ιστορια ειναι το μονο που μας απομενει.

Ανώνυμος είπε...

η αλχημεια χρησιμοποιει συμβολικη γλωσσα και υποδηλωνει μετατροπη του ανθρωπινου πνευματος και σωματος σε ενα ανωτερο ειδος ανθρωπου οπως ο Χριστος.Εχει να κανει με το εσωτερικο φως.Πρεπει να πεθανει ο παλιος ανθρωπος και να αναστηθει ο καινουργιος.Ειναι θεικη επιστημη και κανει τον ανθρωπο αθανατο

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top