Τους τελευταίους 5 μήνες, 15 Έλληνες πρωταθλητές, σε διάφορα αγωνίσματα, βρέθηκαν να έχουν χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη, για να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά αυτής της ουσίας και πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των αθλητών;


Τι είναι η μεθυλτριενολόνη (Μ3);

Η πλήρης ονομασία της είναι 17β-hydroxy-17α-methylestra-4,9,11-trien-3-one και ο χημικός της τύπος C19H24O2. Πρόκειται για ουσία που αναφέρεται στη λίστα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιντόπινγκ (WADA - Τhe 2008 Prohibited List), στην κατηγορία των ‘’Αναβολικών Ανδρογόνων Στεροειδών’’ ουσιών.


Η μεθυλτριενολόνη είναι ένα πολύ ισχυρό, ιδιαίτερα τοξικό, στεροειδές αναβολικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η δράση της, με επίσημες μετρήσεις, είναι 120 φορές ισχυρότερη από αυτήν της τεστοστερόνης, ενώ είναι ασύγκριτα πιο τοξική. Η ουσία έχει αναπτύχθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε υποθέσεις ντόπινγκ. Αν και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για το ντοπάρισμα αλόγων, σύντομα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της τοξικής της δράσης στο ήπαρ, αφού προκαλούσε ακόμη και το θάνατο των ζώων. Η δράση της περιλαμβάνει αύξηση της μυϊκής μάζας και αυξημένη καύση του σωματικού λίπους, που έχουν ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό, η οποία οδηγεί πρακτικά σε σημαντική αύξηση της δύναμης και της αντοχής των αθλητών.


Ποιες είναι οι παρενέργειες της Μ3;
Οι παρενέργειες του φαρμάκου είναι πολλές και σημαντικές: υψηλότατη τοξική δράση στο ήπαρ (συκώτι) που μπορεί να φτάσει μέχρι τη νέκρωσή του ή την ανάπτυξη καρκίνου, υπερβολική αύξηση ηπατικών ενζύμων, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ίκτερος, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών στις γυναίκες, μείωση σεξουαλικής διάθεσης και στα δύο φύλα, υπερτροφία ή και ανάπτυξη καρκίνου στον προστάτη στους άνδρες, ενώ έχουν αναφερθεί μέχρι και θάνατοι σε άτομα που τη χρησιμοποίησαν στο παρελθόν.


Πότε ανακαλύφθηκε η ουσία και γιατί πρόσφατα επεκτάθηκε η χρήση της;
Η ουσία δεν είναι καινούρια, αλλά έχει ανακαλυφθεί εδώ από 30 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, ήταν ιδιαίτερα δυσεύρετη, αλλά τελευταία κυκλοφόρησε από συγκεκριμένες εταιρείες (κάποιες από αυτές είχαν έδρα την Αθήνα), όσο και στις σελίδες εταιρειών πώλησης φαρμακευτικών ειδών στο Ίντερνετ. Οι Ελληνικές εταιρείες-φαντάσματα δεν ανήκουν, όπως είναι φυσικό, στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και τα προϊόντα τους δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ, ενώ στο Ίντερνετ η κατάσταση είναι ακόμη περισσότερο ομιχλώδης.

Η ουσία κυκλοφορεί νόμιμα;
Η μεθυλτριενολόνη, λόγω των καταστρεπτικών επιδράσεών της στην υγεία του ανθρώπου, δεν πήρε ποτέ άδεια νόμιμης κυκλοφορίας σε καμία χώρα του κόσμου, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσε σε μικρές ποσότητες, μετά από ειδική παραγγελία, μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Ο ειδικός στα στεροειδή Αμερικανός βιοχημικός Πάτρικ Άρνολντ, υποστήριξε πως η Μ3 είναι ένα από τα ισχυρότερα αναβολικά στερεοειδή που έχουν ποτέ δημιουργηθεί. Ο ίδιος δήλωσε, ακόμη, πως το συγκεκριμένο αναβολικό επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τη δεκαετία του ’90, όταν οι αθλητές κατάφερναν να βγαίνουν καθαροί από τα τεστ αντιντόπινγκ, εξαιτίας της πάρα πολύ μικρής ποσότητας που απαιτούνταν προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους και της ταχείας απέκκρισής της από τα ούρα.

Στους 11 αθλητές της άρσης βαρών ανιχνεύθηκε μόνο Μ3;
Στους αθλητές της άρσης βαρών δεν ανιχνεύθηκε μόνο μεθυλτριενολόνη, αλλά δύο ακόμη ουσίες, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών. Η μία από αυτές είναι η βουπρενορφίνη. Πρόκειται για απαγορευμένη ουσία, που αναφέρεται στον κατάλογο παράνομων ουσιών της WADA στην κατηγορία των ‘’Ναρκωτικών’’. Είναι ένα οπιοειδές ναρκωτικό που χρησιμοποιείται, μαζί με την μεθαδόνη, σε προγράμματα επανένταξης ναρκομανών, ακόμη και στις ελληνικές θεραπευτικές κοινότητες. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται, κυρίως στα βαρέα αθλήματα, είναι ότι εξαφανίζει το αίσθημα του πόνου και έτσι οι αθλητές μπορούν να προπονούνται ατέλειωτες ώρες και να αγωνίζονται ακόμη και τραυματισμένοι, ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι έχει προστεθεί για να καταστείλει τον πόνο από τις πολύωρες προπονήσεις, καθώς και την αύξηση της επιθετικότητας που προκαλεί η μεθυλτριενολόνη. Έχει αναφερθεί ότι η ουσία προκαλεί τέτοια αύξησης της επιθετικότητας, ώστε όταν δόθηκε σε ποντίκια-πειραματόζωα, αυτά άρχισαν να αλληλοσπαράζονται!
Οι παρενέργειες της βουπρενορφίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού προκαλεί απώλεια συγκέντρωσης, ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων, λιποθυμίες, ταχυπαλμίες, νευρικότητα, αλλαγές διάθεσης, υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, ηπατική νέκρωση, έμετο, μείωση σεξουαλικής διάθεσης, κατακράτηση ούρων, εφίδρωση, δυσκοιλιότητα και το σπουδαιότερα από όλα, σύνδρομο εξάρτησης, αφού πρόκειται για ναρκωτική ουσία.
Στους αθλητές της άρσης βαρών ανιχνεύθηκε, επίσης, μια αντιοιστρογόνος ορμόνη, ο ''αναστολέας αρωματάσης'' που χορηγείται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ο λόγος που μπήκε, πιθανότατα, στο μείγμα είναι ότι επειδή εξομαλύνει τα χαρακτηριστικά του φύλου, δεν θα ήταν εξωτερικά ορατές οι παρενέργειες της Μ3, όπως είναι η γυναικομαστία στους άνδρες και η υπερτρίχωση στις γυναίκες.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της εύρεσης του κοκτέιλ των 3 ουσιών, το εργαστήριο της ΔΟΕ στην Κολωνία διέψευσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, λέγοντας ότι βρέθηκε στα ούρα των αρσιβαριστών μόνο η μεθυθτριενολόνη. Κάποιοι ειδικοί επιστήμονες σχολίασαν τότε ότι το κοκτέιλ των 3 ουσιών, ‘’βγήκε’’ από το παιχνίδι, διότι η βουπρενορφίνη είναι ναρκωτική ουσία και έτσι οι εμπλεκόμενοι εμπίπτουν στο νόμο περί εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, που προβλέπει πολυετείς ποινές κάθειρξης!

Η Μ3 είναι αναβολικό που λαμβάνεται πριν τον αγώνα;
Η Μ3 δεν είναι διεγερτική ουσία που δίνεται λίγο πριν τον αγώνα, αλλά χορηγείται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Η ουσία τις πρώτες ώρες είναι δυνατόν να ανιχνευθεί, ενώ σταδιακά, ανάλογα με τους χρόνους διάσπασής της από το ήπαρ, εξαφανίζεται από τα ούρα και πολύ σύντομα μετά τη λήψη της δεν μπορεί να μετρηθεί. Στη μαύρη αγορά η ουσία κυκλοφορεί συνήθως σε υγρή (ελαιώδη) μορφή και χορηγείται με ενδομυική ένεση, ενώ στη μορφή των χαπιών, επειδή απαιτεί πρόσθετη χημική επεξεργασία, είναι πιο επικίνδυνη και βλαπτική για τους αθλητές.

Γιατί, τελικά, έπαιρναν οι αθλητές την Μ3;
Οι 15 αθλητές που πιάστηκαν, και πολλοί άλλοι απ΄ ότι πιστεύεται, που δεν εξετάστηκαν ή δεν πιάστηκαν, έγινε δημοφιλής τελευταία, για τους παρακάτω λόγους:
  • Μέχρι πρόσφατα δεν ανιχνευόταν στα περισσότερα από τα 31 πιστοποιημένα εργαστήρια της ΔΟΕ σε όλο τον κόσμο
  • Δρα αποτελεσματικά σε πολύ μικρές δόσεις, ακόμη και με τη λήψη 2 mgr (χιλιοστών του γραμμαρίου) την ημέρα
  • Αποδομείται γρήγορα από το ήπαρ και αποβάλλεται σε σύντομο διάστημα από τα ούρα, κάνοντας την ανίχνευσή της ιδιαίτερα δυσχερή
  • Είναι διαθέσιμη πλέον εύκολα, είτε από παράνομα δίκτυα της ‘’πιάτσας’’, είτε ακόμη και από το Ίντερνετ, μέσω πιστωτικής κάρτα

Ποιος είναι ο τζίρος των αναβολικών;
Ο παγκόσμιος τζίρος των αναβολικών σήμερα πιστεύεται, με μέτριους υπολογισμούς, ότι ξεπερνά τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το ύψος αυτού του ποσού, γίνεται φανερό ότι οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα του κυκλώματος ντόπινγκ, είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τα πιο ακραία μέσα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και να εξασφαλίσουν τα τεράστια κέρδη τους.

Ποιος είναι ο ρόλος των χορηγών;
Η αλόγιστη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού έχει πάρει τέτοια έκταση, ώστε οι περισσότεροι μεγάλοι αθλητές, για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της προετοιμασίας τους ή και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, δέχονται τις πλουσιοπάροχες χορηγίες διαφόρων εταιρειών, συνήθως άσχετων με τον αθλητισμό. Οι εταιρείες αυτές, κατά την περίοδο των αγώνων, προβάλλουν συνεχώς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, καθώς και τους αθλητές που χρηματοδοτούν, επιχειρώντας να συνδέσουν το όνομά τους με τις πιθανές επιτυχίες τους. Σε όλες, πάντως, τις περιπτώσεις, βασικός όρος του συμβολαίου είναι ότι ο αθλητής εκπίπτει από τη χορηγία, όταν βρεθεί ντοπαρισμένος. Οι εταιρείες, δηλαδή, πιέζουν για επιδόσεις και μετάλλια, ωθώντας έμμεσα τους αθλητές στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, όταν όμως συλληφθούν με αυτές τις ουσίες, τους εγκαταλείπουν στη μοίρα τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Τζαμαϊκανός υπερπρωταθλητής Μπολτ, αφού έσπασε πρόσφατα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, έβγαλε τα παπούτσια του, καινούριο μοντέλο γνωστής φίρμας, και τα έδειχνε συνεχώς στις κάμερες, με σαφή στόχο να τα συνδέσει με την επιτυχία του, αλλά και με τον τραπεζικό του λογαριασμό! Επίσης, ο διασημότερος Κινέζος αθλητής (στα 110 μέτρα με εμπόδια) Λιου Ξιανγκ, ο οποίος τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή και δεν αγωνίστηκε, κέρδισε την περσινή χρονιά πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ, από διαφημίσεις εταιρειών όπως η Coca Cola, η Νike, η Lenovo Computers και η China Mobile.

Ποιος είναι ο ρόλος των αθλητών;
Οι αθλητές πάντοτε γνωρίζουν ότι λαμβάνουν τις συγκεκριμένες ουσίες, ενώ οι αιτιάσεις για δολιοφθορά μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν, αφού η χορήγηση τέτοιων σκευασμάτων είναι μια μακρόχρονη και εξειδικευμένη διαδικασία, που γίνεται συνήθως κάτω από την επίβλεψη ατόμων που γνωρίζουν το αντικείμενο. Κανένας δεν υποχρεώνει τους αθλητές να ντοπαριστούν, και μάλιστα με ιδιαίτερα επικίνδυνες ή δυνητικά θανατηφόρες ουσίες, πέρα από τη δική τους ματαιοδοξία και δίψα για χρήματα, δόξα και κοινωνική καταξίωση.
Το ντόπινγκ, πάντως, δεν είναι υπόθεση μόνο του αθλητή, αλλά και όλου του συστήματος που τον στηρίζει. Οι αθλητές, όμως, που συχνά αναφέρεται ότι είναι τα θύματα της υπόθεσης, δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού οι ίδιοι επιζητούν και γίνονται δέκτες των τεράστιων ευεργετημάτων της πολιτείας, που είναι ο διορισμός στο δημόσιο, τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως πριμ, η συμμετοχή σε επιτροπές και προγράμματα, η σχεδόν ‘’θεοποίηση’’ στα μάτια της κοινωνίας και των παιδιών και πολλά άλλα. Το παραλήρημα της ελληνικής κοινωνίας είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε δόθηκε το όνομα γνωστού πρωταθλητή μας ακόμη και σε πλοίο που εκτελεί τακτικά δρομολόγια στο νησί καταγωγής του. Κατά τραγική ειρωνεία, ο συγκεκριμένος πρωταθλητής μας ενεπλάκη στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία της χώρας μας κατά το 2004, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη ΔΟΕ και τον κυριολεκτικό διωγμό, μέσω συνεχών ελέγχων, των Ελλήνων αθλητών στην τελευταία Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

Το ντόπιγκ μπορεί να καταπολεμηθεί;
Επειδή η πίεση για τη νίκη και τη συνακόλουθη οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση είναι τεράστια, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν και βρίσκουν εύκολα προπονητές και αθλητικούς παράγοντες χωρίς ηθικούς φραγμούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν στο βωμό του χρήματος και της εφήμερης δόξας το πολύτιμο αγαθό της υγείας εύπιστων και φιλόδοξων νέων ανθρώπων, για χάρη της επιτυχίας. Το ντόπινγκ, αναμφίβολα, δεν είναι ατομικό θέμα ενός αθλητή ή του προπονητή του, αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία μας, που αναμφίβολα επιζητεί λαμπερά μετάλλια, αλλά ταυτόχρονα αποδοκιμάζει τη λήψη παράνομων ουσιών.
Τα αίτια και η λύση του προβλήματος, θα πρέπει να αναζητηθούν σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του πρωταθλητισμού, όσους δηλαδή έχουν κάποιο κέρδος από τα μετάλλια και τις μεγάλες επιδόσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή αθλητική ηγεσία, προπονητές, αθλητικοί παράγοντες, ομοσπονδίες, ειδικοί επιστήμονες, καθώς και στελέχη της βιομηχανίας φαρμάκων, ώστε να γίνει πράξη η ενημέρωση των τελικών αποδεκτών των ανορθόδοξων μεθόδων, που είναι οι αθλητές όλων των αγωνισμάτων. Επίσης, αναγκαία είναι και η βελτίωση των μεθόδων ανίχνευσης του ντόπινγκ, αλλά και η ολοκλήρωση της απαραίτητης θεσμικής θωράκισης, με τη θέσπιση σαφών νομικών κανόνων για την αποτροπή της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ώστε να συνεχίσει ο υγιής αθλητισμός να αποτελεί μια όαση στον άνυδρο και στεγνό από αξίες και πρότυπα κόσμο που μεγαλώνουν τα παιδιά μας.
Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 21-8-2008

6 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια, πολύ κατατοπιστικο το άρθρο σας.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικο το αρθρο σας...
τωρα καταλαβαμε για τι πραγμα προκειται...κανενας δεν τα αναφερει αυτα

Ανώνυμος είπε...

Διαβασα το αρθρο απο αναρτηση στο Press gr Συγχαρητηρια

Ανώνυμος είπε...

Σας ενημερώνω, σχετικά με το σχόλιό σας: "Για την ιστορία αναφέρεται ότι λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της εύρεσης του κοκτέιλ των 3 ουσιών, το εργαστήριο της ΔΟΕ στην Κολωνία διέψευσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, λέγοντας ότι βρέθηκε στα ούρα των αρσιβαριστών μόνο η μεθυθτριενολόνη. Κάποιοι ειδικοί επιστήμονες σχολίασαν τότε ότι το κοκτέιλ των 3 ουσιών, ‘’βγήκε’’ από το παιχνίδι, διότι η βουπρενορφίνη είναι ναρκωτική ουσία και έτσι οι εμπλεκόμενοι εμπίπτουν στο νόμο περί εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, που προβλέπει πολυετείς ποινές κάθειρξης!".
Η αλήθεια είναι πως το εργαστήριο της Κολονίας, ενημέρωσε ότι οι δυο αυτές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν για την ανίχνευση της Μ3. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, σύμφωνα και με το έγγραφο του εργαστηρίου.

Ανώνυμος είπε...

ωραιο αρθρο!

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να ειναι τοξικό το Μ3 αλλά ειναι απίστευτο. Κι αν ειναι και το κίτρινο σε 10 μέρες εισαι και τούμπανο και κομμάτια. S U P E R.

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top