Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση για άτομα με σωματικές αναπηρίες. Για πρώτη φορά διοργανώθηκαν επίσημα στη Ρώμη το 1960, ενώ μετά το 1988 στη Σεούλ καθιερώθηκε να πραγματοποιούνται δύο εβδομάδες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, στην ίδια πόλη και στις ίδιες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει 20 αθλήματα, τα 16 από τα οποία είναι κοινά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακά (Μπότσια, Γκόλμπολ, Άρση βαρών σε πάγκο και Ράγκμπι με αμαξίδιο). Στους Αγώνες της Αθήνας προστέθηκε το άθλημα του Ποδοσφαίρου 5x5, ενώ στο Πεκίνο για πρώτη φορά αγωνίστηκαν αθλητές στην Κωπηλασία. Εκτός από τους Θερινούς αγώνες, υπάρχουν και οι Χειμερινοί, στους οποίους οι αθλητές συναγωνίζονται στο αλπικό σκι, στο κέρλινγκ με αμαξίδιο, στο χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο, στο δίαθλο και στο σκι αντοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Άρση Βαρών σε πάγκο, τα Παραολυμπιακά ρεκόρ ξεπερνούν εκείνα των αθλητών χωρίς σωματική αναπηρία.


Κατηγορίες αθλητών
Οι αθλητές που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, κατατάσσονται στις παρακάτων κατηγορίες:
Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση: Αναφέρεται σε αθλητές με βλάβη που εντοπίζεται σε τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει το μυϊκό έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην ομαλή κίνηση και στάση του σώματος.
Αθλητές με ακρωτηριασμό: Περιλαμβάνονται αθλητές με μερική ή ολική απώλεια μιας τουλάχιστον βασικής άρθρωσης ή ενός τουλάχιστον μέλους (δηλαδή, απώλεια μέλους από τον αγκώνα ή τον καρπό και κάτω ή από το γόνατο ή τον αστράγαλο και κάτω).
Αθλητές με σημαντική κάκωση του νωτιαίου μυελού: Αναφέρεται σε αθλητές με τουλάχιστον 10% μειωμένη δυνατότητα λειτουργίας στα κάτω άκρα, εξαιτίας τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.
Αθλητές με νοητική υστέρηση: Περιλαμβάνονται αθλητές με νοητική λειτουργία κάτω του μέσου όρου, δηλαδή με δείκτη νοημοσύνης (ΙQ) κάτω του 70 (το 100 αντιπροσωπεύει το μέσο όρο), ο οποίος συνδυάζεται με περιορισμένες γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες.
Αθλητές με απώλεια όρασης: Αναφέρεται σε αθλητές οι οποίοι έχουν από μερική έως ολική απώλεια όρασης.
Υπόλοιποι: Περιλαμβάνει αθλητές οι οποίοι έχουν κάποια σοβαρή αναπηρία, όπως για παράδειγμα μυϊκή δυστροφία ή σκλήρυνση κατά πλάκας, που προκαλεί κινητικές δυσλειτουργίες, αλλά και όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες.

Τα παραολυμπιακά αθλήματα
Κολύμβηση:
Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, που αγωνίζονται στο ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο, την πεταλούδα, τη μεικτή και τις σκυταλοδρομίες.
Μπάσκετ (για αθλητές με αμαξίδιο ή διανοητική υστέρηση):
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε ομάδες των 2 και των 5 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί 4 ημίχρονα των 10΄, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τους περισσότερους πόντους.
Ιππασία
Συμμετέχουν ιππείς και αμαζόνες από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας, που συναγωνίζονται στην ιππική δεξιοτεχνία (ντρεσάζ). Η βαθμολογία κρίνεται από την καλή συνεργασία αλόγου και αναβάτη, αλλά και από την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων και διαδρομών.
Άρση βαρών σε πάγκο
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε κατηγορίες, ανάλογα με το σωματικό τους βάρος, ενώ νικητής ανακηρύσσεται ο αθλητής που θα καταφέρει να ανυψώσει τα περισσότερα κιλά.
Βόλεϊ (καθιστών αθλητών)
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε 2 ομάδες των 6 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί μέχρι 5 σετ. Το σετ κερδίζεται στους 25 πόντους, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα κερδίσει πρώτη 3 σετ.
Γκόλμπολ
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με μειωμένη όραση ή τυφλοί, σε 2 ομάδες των 3 παικτών.
Ο αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 10', ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που σημειώνει τα περισσότερα τέρματα.
Ιστιοπλοΐα
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με κινητική αναπηρία ή με μειωμένη όραση, σε 2 τύπους σκαφών, το Sonar και το μονοθέσιο. Ο αγώνας αποτελείται από 9 ιστιοδρομίες, ενώ κερδίζει το σκάφος με τους λιγότερους βαθμούς ποινής.
Ποδόσφαιρο
α) 7X7
Αγωνίζονται μόνο άνδρες με εγκεφαλική παράλυση, σε 2 ομάδες των 7 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 30' και νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα τέρματα.
β) 5X5
Αγωνίζονται μόνο άνδρες τυφλοί, σε 2 ομάδες των 5 παικτών, εκ των οποίων ο τερματοφύλακας δεν είναι τυφλός ή έχει μειωμένη όραση. Ο αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 25'.
Μπότσια
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία σε ατομικά, διπλά και ομαδικά αγωνίσματα. Ο αγώνας αποτελείται από 4 γύρους στα ατομικά και τα διπλά και 6 γύρους στα ομαδικά αγωνίσματα, ενώ κερδίζει ο αθλητής, το ζευγάρι ή η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία.
Ξιφασκία
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες στο ατομικό (2 ξιφομάχοι) και στο ομαδικό αγώνισμα (3 ξιφομάχοι / ομάδα). Ο αγώνας αποτελείται από 3 γύρους των 3', ενώ νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα πετύχει τις περισσότερες έγκυρες επαφές με το ξίφος του.
Πινγκ-πονγκ
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες, εκτός από τους τυφλούς, στο ατομικό (2 παίκτες) και στο διπλό (2 ζευγάρια). Ο αγώνας αποτελείται από 5, 7 ή 9 σετ των 11 πόντων και νικητής αναδεικνύεται ο παίκτης ή το ζευγάρι που θα κερδίσει αντίστοιχα 3, 4 ή 5 σετ.
Στίβος
Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας.
Δρόμοι: ταχύτητας, ημιαντοχής, αντοχής και σκυταλοδρομίες.
Άλματα: άλμα σε ύψος, σε μήκος και τριπλούν.
Ρίψεις: σφαίρα, δίσκος, ακόντιο και κορύνα.
Το πένταθλο περιλαμβάνει διαφορετικά αγωνίσματα - δρόμους, άλματα, ρίψεις - ανάλογα με την κατηγορία των αθλητών.
Ποδηλασία
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με κινητική αναπηρία και τυφλοί ή με μειωμένη όραση, σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα πίστας, καθώς και αγωνίσματα σε δημόσιο δρόμο.
Ράγκμπι με αμαξίδιο
Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες με κινητική αναπηρία, σε 2 ομάδες των 4 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί 4 περιόδους των 8΄, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα τέρματα.
Σκοποβολή
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες, με διάφορους τύπους όπλων, σε αποστάσεις 10, 25 και 50 μέτρων.
Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής με την υψηλότερη βαθμολογία.
Τένις
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με απώλεια λειτουργικότητας στο ένα ή και στα δύο άκρα, στο απλό (2 παίκτες) και στο διπλό (2 ζευγάρια). Ο αγώνας αποτελείται από 3 σετ των 6 γκέιμς και νικητής είναι ο αθλητής ή το ζευγάρι που θα πάρει 2 νικηφόρα σετ.
Τζούντο
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες, τυφλοί ή με μειωμένη όραση, σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους, σε αγώνα που διαρκεί 5'. Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα πετύχει ippon (1 βαθμός = 10 πόντοι) ή τον μεγαλύτερης αξίας βαθμό.
Τοξοβολία
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα. Οι αθλητές σημαδεύουν σε στόχο που αποτελείται από 10 ομόκεντρους κύκλους και νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής με τους περισσότερους βαθμούς.

Κωπηλασία
Είναι το καινούριο αγώνισμα του Παραολυμπιακού Προγράμματος. Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, σε ειδικά διαμορφωμένα σκάφη, ανάλογα με την αναπηρία των αθλητών. Νικητής αναδεικνύεται όποιος φτάσει πρώτος στον τερματισμό.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία της χώρας μας στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων με 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 ασημένια και 10 χάλκινα). Παρά τις τεράστιες επιτυχίες, όμως, των Ελλήνων αθλητών με σωματικές αναπηρίες στην Παραολυμπιάδα (που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επιτυχίες των αθλητών της ΄΄κανονικής’’ Ολυμπιάδας), το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ήταν χλιαρό, έως και ανύπαρκτο, αφού το θέμα ελάχιστα απασχόλησε την καθημερινή ειδησεογραφία.
Ίσως τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ένα (μικρό ή μεγαλύτερο) μέρος των συνανθρώπων μας, να θεωρούν ότι οι ματαιόδοξες συνήθειες των ‘’επωνύμων’’, οι πολιτικές κοκκορομαχίες και οι ανούσιοι τηλεοπτικοί παραθυρο-καβγάδες, να είναι περισσότερο χρήσιμοι και ηθικοπλαστικοί για τα παιδιά και γενικότερα τη νεολαία μας, παρά ο δραματικός αγώνας ενός αθλητή χωρίς πόδια ή χωρίς μάτια, που προσπαθεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα όρια όχι μόνο των παραολυμπιακών αθλημάτων, αλλά, ακόμη περισσότερο, της αδιάφορης και ανάλγητης κοινωνίας μας.


Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 21-10-2008

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top