Αλήθειες και μύθοι για το κάπνισμα


Το κάπνισμα είναι μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια σήμερα στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πόσο, όμως, οι πολίτες γνωρίζουν τις πραγματικές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία των ίδιων και των ατόμων που συναναστρέφονται;


Εισαγωγή
Αν και η χώρα μας είναι από τις πρώτες στον κόσμο στην κατανάλωση προϊόντων καπνού, μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, τα οποία, όμως, συνοδεύονται από μια σειρά παράπλευρες διατάξεις που τα αλλοιώνουν και τα αυτοαναιρούν, σε αντίθεση με την αντίστοιχη διεθνή πρακτική. Το κάπνισμα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες περιορίζεται με τη λήψη αυστηρών μέτρων, ενώ αντίθετα επεκτείνεται στις υπανάπτυκτες χώρες, όπου βρίσκονται και εκατομμύρια νέοι πελάτες των πανίσχυρων βιομηχανιών τσιγάρου.
Η εξάπλωση και η κοινωνική αποδοχή, εξάλλου, της βλαπτικής αυτής συνήθειας, στηρίζεται αφενός στη διάθεση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στη διαφήμιση και την προώθηση ενός (ψευδώς) ‘’απελευθερωμένου’’ τρόπου ζωής και αφετέρου στην έντεχνη απόκρυψη των δεκάδων καταστρεπτικών συνεπειών του καπνού στην υγεία και τη ζωή του ανθρώπου.Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί το κάπνισμα;
Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, επιδεινώνοντας τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των καπνιστών. Αποτελεί τον βασικότερο προβλέψιμο παράγοντα πρόκλησης καρκίνου, αλλά και θανάτων από καρκίνο, σήμερα στον κόσμο. Ειδικότερα, το κάπνισμα είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στόματος, του λάρυγγα, των νεφρών, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, του τραχήλου, καθώς και οξεία μυελογενή λευχαιμία.

Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα (όπως καρδιακή προσβολή), υπέρταση, βλάβες στους πνεύμονες (όπως χρόνια βρογχίτιδα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), οστικά προβλήματα, καταρράκτη, μυικές βλάβες, υπνηλία, στυτική δυσλειτουργία, ρυτίδες δέρματος, φαρυγγίτιδα, αρτηριοσκλήρυνση, σεξουαλική ανικανότητα, έλκος στομάχου, προβλήματα στα ούλα και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από πνευμονία και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, οι έγκυες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής του εμβρύου ή γέννησής του με μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, ενώ το ίδιο το παιδί κινδυνεύει περισσότερο να χάσει τη ζωή του από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.


Πόσους θανάτους προκαλεί κάθε χρόνο το κάπνισμα παγκοσμίως;

Το κάπνισμα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προκαλεί παγκοσμίως περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, δηλαδή σκοτώνει περίπου 10 ανθρώπους κάθε δευτερόλεπτο! Επίσης, για κάθε ένα άτομο που πεθαίνει από το κάπνισμα, αντιστοιχούν 20 άλλα άτομα που υποφέρουν από ήπια ή σοβαρά νοσήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων καπνού. Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερο από τους μη καπνιστές.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, επιπλέον, έχει υπολογίσει ότι αν συνεχιστεί με τους τωρινούς ρυθμούς η εξάπλωσή του στον κόσμο, το κάπνισμα θα σκοτώσει μέχρι το τέλος του αιώνα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, το 80% των οποίων θα βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες! Σήμερα, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 1 στους 10 θανάτους σε όλο τον κόσμο, καθώς και για το 30% των συνολικών θανάτων από καρκίνο.

Ποιες είναι οι επικίνδυνες χημικές ουσίες του καπνού;
Ο καπνός περιέχει παραπάνω από 4.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες περίπου οι 250 είναι αποδεδειγμένα τοξικές για τον άνθρωπο, ενώ οι 60 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο σε διάφορα σημεία του σώματος. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι η νικοτίνη (απαντάται σε εντομοκτόνα), το υδροξείδιο του κυανίου (χρησιμοποιείται σε χημικά όπλα), το μονοξείδιο του άνθρακα (απαντάται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων), η φορμαλδεύδη (χρησιμοποιείται στην ταρίχευση πτωμάτων), αμμωνία (βρίσκεται σε οικιακά καθαριστικά) και το τολουένιο (χρησιμοποιείται ως διαλυτικό χρωμάτων). Από τις 250 αυτές επικίνδυνες και βλαπτικές ουσίες, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει με αδιάσειστα πειραματικά στοιχεία, ότι περισσότερες από 50 προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο, όπως είναι το αρσενικό, το βηρύλλιο, το βενζένιο, το κάδμιο, το οξείδιο του αιθυλενίου, το χρώμιο, το νικέλιο, το πολώνιο-210 και το χλωρίδιο του βινυλίου.

Ο εθισμός στο τσιγάρο
Η νικοτίνη είναι η κύρια εθιστική ουσία του τσιγάρου. Όταν λαμβάνεται σε μικρή ποσότητα, δημιουργεί στον καπνιστή ένα ήπιο αίσθημα ευφορίας, δρώντας στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα με ανάλογο τρόπο με αυτόν που επηρεάζουν τον οργανισμό και οι υπόλοιπες εθιστικές ουσίες. Η νικοτίνη δρα άμεσα στον εγκέφαλο και η δράση της εξασθενεί μετά από λίγα λεπτά, γι΄αυτό και ο καπνιστής έχει ανάγκη να καπνίσει πολύ σύντομα και άλλο τσιγάρο.

Τα συμπτώματα του εθισμού στη νικοτίνη είναι η ευερεθιστότητα, η νευρικότητα, ο πονοκέφαλος και τα προβλήματα στον ύπνο. Τα εθισμένα άτομα στο τσιγάρο, συνεχίζουν να καπνίζουν, γνωρίζοντας ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να καταστρέψει την υγεία τους και να απειλήσει την ίδια τους τη ζωή.
Τι γίνεται με τα τσιγάρα light;
Οι έρευνες του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου έδειξαν ότι τα τσιγάρα τύπου light και ultra light, έχουν ελάχιστη διαφορά από τα ‘’κανονικά’’ στην πρόκληση σοβαρών βλαβών στην ανθρώπινη υγεία, αφού οι καπνιστές, πιστεύοντας ότι δεν κινδυνεύουν, εισπνέουν βαθύτερα τον καπνό και καταναλώνουν περισσότερα τσιγάρα κάθε μέρα. Εξάλλου, τα ‘’ελαφρά’’ τσιγάρα κάθε τύπου, περιέχουν μικρότερη ποσότητα μονάχα από πίσσα και νικοτίνη, ενώ δεν διαφέρουν από τα ‘’κανονικά’’ στις δεκάδες υπόλοιπες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
Πρέπει, πάντως, να διευκρινιστεί ότι τα προϊόντα καπνού προκαλούν καρκίνο και άλλες σοβαρές διαταραχές στον οργανισμό, ανεξάρτητα από τη μορφή που καταναλώνονται (‘’στριφτό’’ τσιγάρο, πούρα κλπ.),


Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί βλάβες στην υγεία;
Το παθητικό κάπνισμα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προκαλεί τόσο καρκίνο, όσο και άλλες σοβαρές βλάβες στην υγεία, σε μικρότερο βαθμό, όμως, σε σχέση με το ‘’απευθείας’’ κάπνισμα. Ειδικότερα, τα παιδιά των καπνιζόντων έχουν διπλάσια πιθανότητα από τα υπόλοιπα παιδιά να γίνουν καπνιστές όταν μεγαλώσουν, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι στο αίμα, στο σάλιο, στα ούρα των παιδιών, στα έμβρυα στην κοιλιά της μάνας και στο γάλα των γυναικών που θηλάζουν, βρέθηκαν ορισμένα επικίνδυνα υποπροϊόντα καπνού.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία, έχει βρεθεί ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο 3.000 άτομα από καρκίνο του πνεύμονα και 46.000 από σοβαρές καρδιακές βλάβες, αποκλειστικά και μόνο από το παθητικό κάπνισμα!


Ποιές είναι οι ωφέλειες της διακοπής του καπνίσματος;
Μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός αναζωογονείται, με τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος, πρώτα απ’ όλα, να επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και έτσι αυξάνεται η δυνατότητα μεταφοράς οξυγόνου στον οργανισμό, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται ευκολότερα, ο βήχας και τα φλέγματα εξαφανίζονται, ενώ η αναπνευστική λειτουργία και η αντοχή του πρώην καπνιστή βελτιώνονται σημαντικά. Ειδικότερα:

- 20 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση του αίματος εξισορροπούνται

- 12 ώρες μετά τη διακοπή: Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό

- 2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή: Η κυκλοφορία του αίματος και η πνευμονική λειτουργία βελτιώνονται

- 1 έως 9 μήνες μετά τη διακοπή: ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σχεδόν εξαφανίζονται. Οι ανατομικές δομές των πνευμόνων ανακτούν την φυσιολογική λειτουργικότητά τους

- 1 χρόνο μετά τη διακοπή: Η μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου μειώνεται στο 50%

- 5-10 χρόνια μετά τη διακοπή: Ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο 50%, σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου και του παγκρέατος

- 15 χρόνια μετά τη διακοπή: Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο των καπνιστών εξισώνεται με αυτόν των μη καπνιστών.

Εκτός των άλλων, το άτομο που θα διακόψει οριστικά το κάπνισμα, θα αισθάνεται ότι τα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση, η αίσθηση της όσφρησής του θα επανέλθει πλήρως, η αναπνοή, τα μαλλιά και τα ρούχα του δεν θα μυρίζουν άσχημα, τα δόντια και τα νύχια του θα σταματήσουν να κιτρινίζουν, ενώ όλες οι δραστηριότητές του που απαιτούν καλή αναπνευστική λειτουργία, θα γίνουν ευκολότερες.

Ποιες είναι οι μακροχρόνιες ωφέλειες;
Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών που απειλούν τη ζωή του ανθρώπου. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία που κάποιος απομακρύνεται από τη συνήθεια του καπνίσματος, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του από τις ασθένειες που συνοδεύουν την κατανάλωση προϊόντων καπνού. Πρέπει να διευκρινιστεί, πάντως, ότι όσον αφορά στην προσβολή από τον καρκίνο, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει εντελώς το κάπνισμα, η πιθανότητα να νοσήσει μειώνεται, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εξαλείφεται.


Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η προσβολή από τον καρκίνο;
Η πιθανότητα προσβολής ενός ατόμου από καρκίνο, εξαιτίας του τσιγάρου, εξαρτάται από τα έτη καπνίσματος, της ηλικία έναρξης της συνήθειας, τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται κάθε μέρα, καθώς και από την παρουσία άλλων παθολογικών καταστάσεων κατά την περίοδο της διακοπής του καπνίσματος. Για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από τον καρκίνο, δεν ισχύει το ρητό ‘’ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται’’, αφού συνεχίζοντας το κάπνισμα αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξουν ένα δεύτερο καρκίνο, πιθανότατα σε διαφορετικό σημείο του σώματος. Επιπροσθέτως, όσοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση κάποιου όγκου, είναι χρήσιμο να αποφύγουν το κάπνισμα, ώστε να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να επουλώσει τις πληγές, αλλά και για να αποτρέψουν πιθανή εμφάνιση πνευμονίας ή αναπνευστικής ανεπάρκειας.


Πώς μπορεί να κόψει κάποιος το κάπνισμα;
Το βασικότερο βήμα στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος είναι η λήψη της απόφασης. Η απεξάρτηση μπορεί να γίνει είτε σταδιακά, είτε απότομα, με τη βοήθεια ειδικών ιατρείων διακοπής του καπνίσματος που υπάρχουν στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία, με προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης (αυτοκόλλητα, τσίχλες, ρινικά σπρέι κ.α.), με ειδικά φάρμακα σε συνεννόηση με πνευμονολόγο ιατρό (Champix, Zyban κ.α.), καθώς και με παντελή απουσία βοήθειας, με την ίδια τη βούληση του καπνιστή, που αποφασίζει ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά την καθημερινή υπονόμευση και καταστροφή της υγείας του. Μερικοί καπνιστές, ακόμη, υποστηρίζουν ότι έκοψαν το κάπνισμα με εναλλακτικές τεχνικές, όπως είναι ο βελονισμός, η ύπνωση, η ηλεκτροδιέγερση, η ομοιοπαθητική, το γιόγκα κλπ. Ωστόσο, επιστημονικά ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό καπνιστών, έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων είναι περιορισμένη.


Οι μύθοι των καπνιστών
Οι συνηθέστεροι μύθοι που αρέσκονται να πιστεύουν οι καπνιστές, για να δικαιολογήσουν την καταστρεπτική συνήθειά τους είναι:

1. Εδώ όλα γύρω μας είναι μολυσμένα (περιβάλλον, τρόφιμα κλπ.), το τσιγάρο μας μάρανε;

Αλήθεια: Η επιβάρυνση από όλους τους άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι σχεδόν αμελητέα σε σχέση με τις τεράστιες βλάβες που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου το κάπνισμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας καπνιστής έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, σε σχέση με κάποιον που διαμένει σε μια περιοχή με εξαιρετικά μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση.

2. Γνωρίζω κάποιον που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα και δεν είχε ποτέ καπνίσει τσιγάρο.

Αλήθεια: Το τσιγάρο προκαλεί το 87% των καρκίνων του πνεύμονα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, κάποιον που προσβλήθηκε από καρκίνο χωρίς να έχει καπνίσει, δεν ξεφεύγουμε από το συντριπτικό ποσοστό όσων νόσησαν μετά από μακροχρόνιο κάπνισμα.

3. Γνωρίζω στο χωριό έναν παππού 90 χρονών που καπνίζει 2 πακέτα την ημέρα επί 50 χρόνια.

Αλήθεια: Ακόμη και αν ένας παππούς κατάφερε να επιζήσει μετά από τα αμέτρητα πακέτα τσιγάρων που κατανάλωσε, χιλιάδες άλλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία, εξαιτίας ακριβώς του καπνίσματος. Εξάλλου, το κάπνισμα, πιθανόν για γονιδιακούς λόγους, δεν προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία ενός περιορισμένου αριθμού ατόμων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο συγκεκριμένος παππούς.

4. Γυμνάζομαι τακτικά και κάνω υγιεινή διατροφή, γι΄αυτό κινδυνεύω λιγότερο από τον καρκίνο.

Αλήθεια: Πράγματι, η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική παρέχουν μια μικρή προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και άλλους τύπους, αλλά η ωφέλειά τους είναι αμελητέα μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία από τις συνέπειες του καπνίσματος.

5. Καπνίζω λίγα χρόνια και τώρα το έκοψα, άρα δεν πρόλαβε να υποστεί βλάβη η υγεία μου.

Αλήθεια: Όσα περισσότερα χρόνια καπνίζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη βλάβη κινδυνεύει να πάθει στην υγεία του. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος διακόψει το κάπνισμα μετά από λίγα χρόνια, μπορεί ήδη να έχει υποστεί βλάβη το γενετικό του υλικό (DNA) και να κινδυνεύει να προσβληθεί από καρκίνο. Είναι, πάντως, λιγότερο επικίνδυνο για ένα άτομο να καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα για 20 χρόνια, παρά 1 πακέτο για 40 χρόνια, δηλαδή η μακροχρόνια χρήση είναι συγκριτικά βλαπτικότερη.


Επίλογος
Σε μια χώρα που οι εφήμερες απολαύσεις είναι σημαντικότερες από την ίδια την υγεία και τη ζωή, που ένα μεγάλο μέρος των νόμων παραβιάζεται καθημερινά χάριν μιας κακώς εννοούμενης ανεξαρτητοποίησης, που οι καπνιστές αγοράζουν θήκες για τα πακέτα για να μη βλέπουν τις προειδοποιητικές σημάνσεις για τις επιδράσεις του τσιγάρου και αρνούνται να παραδεχθούν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί γενική απαγόρευση του καπνίσματος, με τον τρόπο που ισχύει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Τα διάφορα ‘’παραθυράκια’’ στο νέο νόμο και η διαφαινόμενη ελλιπής αστυνόμευση του μέτρου, σε συνδυασμό με την αξιοθαύμαστη εφευρετικότητα των ιδιοκτητών κάθε φύσεων χώρων αναψυχής και διασκέδασης και την ανυπακοή του νεοέλληνα σε απαγορεύσεις που σχετίζονται με τις προσωπικές του συνήθειες, είναι ισχυρές ενδείξεις για μερική αστοχία των μέτρων, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν ανακοινωθεί σήμερα.

Έτσι, αν οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν συνειδητοποιήσουν ότι το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορευτεί οριστικά σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ή δεν σταματήσουν να υποκύπτουν σε ποικίλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος της υγείας του απλού πολίτη, τα αποτελέσματα των μέτρων θα είναι πολύ φτωχά, οι δυσμενείς συνέπειες στο σύστημα υγείας και την οικονομία της χώρας θα συνεχίσουν να υφίστανται και επομένως σύντομα θα κληθούν να τα αναθεωρήσουν και να τα αναπροσαρμόσουν σύμφωνα με τις εδραιωμένες διεθνείς πρακτικές.


Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 30-6-2009

5 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

αντε ρε με τα παραμυθια.

Ανώνυμος είπε...

πες τα χρυσόστομε...
όποιος δεν πείθεται, ας ρωτήσει όχι κάποιον που δεν καπνίζει όπως εγώ, αλλά κάποιον που το έχει κόψει να του πει εντυπώσεις

Savvas είπε...

"Έκανα 20 χρόνια να κάταλάβω ότι ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΩ..." είπε κάποιος "..αλλά, ήταν αργά για να το καταλάβω.."

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά εινα δύσκολη η απόφαση να τό κόψεις αλλα οταν η γιατρό σου σου λέει η τσιγαράκι η μνηματάκι ολα σσου φαίνονται εύκολα

Ανώνυμος είπε...

μια φιλη μου καπνιζει δεν ξερω τι να κανω τωρα το εμαθα ειναι στο πρωτο σταδιο καρκινου του αιματοσ και προχορα για το δευτερο η καρδια τησ δεν συνεργαζεται με τουσ πνευμονεσ και για αυτο το αιμα δεν εμπλουτιζεται με οξυγονο εχει ακαθαρτο αιμα επισησ εχει αασμα............ολα αυτα τα εμαθα σημμερα ....καπνιζε επι ενα χρονο σταματησε και παλι πινει 1-2 τη μερα τησ λεω οτι επιβαρινει τα αλλα προβληματα τησ δεν αντεχω μου λεει αφου θα πεθανω τι να προσπαθω δεθηκαμε τοσο πολυ που δεν μπορω να διανοηθω να παθει κατι αν και τη γνωρισα τωρα στο γυμνασιο πριν απο 5 μηνεσ ...........................................

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top