Να κάνω το εμβόλιο της νέας γρίπης;


Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας η κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη ένα νέο θέατρο του παραλόγου, πάνω σε ένα θέμα που αφορά τη ίδια την ανθρώπινη ζωή: τα εμβόλια για τη νέα γρίπη Η1Ν1.


Η νέα γρίπη προσβάλλει μόνο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού;

Πολλοί πιστεύουν, ή θέλουν να πιστεύουν, ότι η νέα γρίπη προσβάλλει μόνο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε πολλές χώρες του κόσμου προσβάλλονται βαρέως και οδηγούνται ακόμη και στο θάνατο, ακόμη και απόλυτα υγιή άτομα.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τα πανδημικά εμβόλια είναι ασφαλή, δεδομένου ότι εγκρίθηκαν με ταχείες διαδικασίες;
Οι φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια για τη γρίπη Η1Ν1 χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο παρασκευής και ελέγχου με αυτήν που εφαρμόζεται στα εμβόλια για την εποχική γρίπη εδώ και δεκαετίες. Επίσης, όλα τα δεδομένα από εκατομμύρια εμβολιασμούς που γίνονται σε κάθε γωνιά της γης, συνηγορούν στη διαπίστωση ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα, από άποψη ασφάλειας, από τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, τα οποία χορηγούνται κάθε χρόνο χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλον τον κόσμο.

Ποιές είναι οι πρόσθετες ουσίες και γιατί χρησιμοποιούνται στα πανδημικά εμβόλια;
Τα εμβόλια περιέχουν πρόσθετα (ανοσοδιεγέρτες), που βοηθούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Το γνωστότερο από αυτά, που δέχεται πολλές αμφισβητήσεις, είναι το σκουαλένιο. Η ουσία, όμως, αυτή χρησιμοποιείται στην παρασκευή διαφόρων εμβολίων από το 1997, ενώ έχει ήδη χορηγηθεί, χωρίς αναφορά κάποιου ιδιαίτερου προβλήματος, σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Το σκουαλένιο είναι ουσία που απαντάται στη μεμβράνη ανθρώπινων κυττάρων, παράγεται στο ήπαρ και είναι αυτή που μπορεί να προστατέψει τον εμβολιαζόμενο από μελλοντική εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Επίσης, πολλή συζήτηση έχει γίνει για μια ένωση υδραργύρου, τη ‘’θιμεροσάλη’’, που χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό συντηρητικό. Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο υδράργυρος απαντάται συχνά στη φύση σε τρόφιμα, η συνολική δόση που προσλαμβάνεται με 1 ή 2 δόσεις πανδημικού εμβολίου, είναι πολύ μικρότερη από τα διεθνώς αποδεκτά όρια. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι δεν μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στους εμβολιαζόμενους, ενώ χρησιμοποιείται στην παρασκευή διαφόρων εμβολίων για παραπάνω από 10 χρόνια. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι οι πρόσθετες ουσίες έχουν και τη δυνατότητα να προστατέψουν όσους έκαναν το εμβόλιο από πιθανές μεταλλάξεις του ιού, δηλαδή επικίνδυνες αλλαγές των γενετικών χαρακτηριστικών του. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην πανδημία του 1918, όπου ο ιός μεταλλάχθηκε και έγινε 25 φορές πιο θανατηφόρος, οδηγώντας στο θάνατο πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποιες παρενέργειες είχαν;
Στην Ευρώπη έχουν γίνει, μέχρι σήμερα (Δεκ. 2009), παραπάνω από 12 εκατομμύρια εμβόλια, καθώς και σχεδόν 70 εκατομμύρια σε διάφορες χώρες του κόσμου, χωρίς να αναφερθούν ούτε θάνατοι, ούτε αναπηρίες. Τα ελάχιστα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε όλον τον κόσμο, περιλαμβάνουν συνήθως τοπικές παρενέργειες, όπως ελαφρό πρήξιμο, κοκκίνισμα ή πόνο στο σημείο της ένεσης, καθώς και, σε λίγες περιπτώσεις, ήπια αδιαθεσία και δεκατική πυρετική κίνηση για 2-3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (γριπώδες σύνδρομο). Ιδιαίτερα σπάνιες είναι και οι αλλεργίες στα συστατικά του εμβολίου, που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα από τους γιατρούς κάθε εμβολιαστικού κέντρου.
Ειδικά στην Ελλάδα, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το άρθρο, είχαν γίνει περίπου 200.000 εμβόλια, ενώ είχαν αναφερθεί μόνο 110 ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες παρενέργειες.

Υπάρχει περίπτωση να έχει το εμβόλιο παρενέργειες σε 5 ή σε 10 χρόνια;
Οι ίδιες Κασσάνδρες της άρνησης του εμβολιασμού, που προέβλεπαν ότι οι παρενέργειές του θα είναι τρομερές, με νευρικές διαταραχές (σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ), ακόμη και θανάτους, διαλαλούν τώρα, χωρίς την παραμικρή επιστημονική απόδειξη ή έστω ένδειξη, ότι τα προβλήματα θα προκύψουν μετά από 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια. Επιπλέον, οι ουσίες που υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσουν τις μακροχρόνιες παρενέργειες, όπως είναι το σκουαλένιο και ο υδράργυρος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια στην παρασκευή διαφόρων εμβολίων και έχουν αποδειχθεί απόλυτα ασφαλείς.

Προστατεύω τα παιδιά μου αρνούμενος τον εμβολιασμό τους;
Ήδη έχουν εμβολιαστεί σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά, από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω, χωρίς να έχουν εμφανίσει καμία σοβαρή παρενέργεια, οπότε οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές συστήνουν ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό τους. Στη Γαλλία, μάλιστα, ο τραγικός θάνατος ενός προηγουμένως υγιούς παιδιού 6 ετών, οδήγησε εκατοντάδες πανικόβλητους γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά στα εμβολιαστικά κέντρα.
Επομένως, εφόσον ο εμβολιασμός είναι η μόνη επιστημονικά ενδεικνυόμενη προστασία από τις επικίνδυνες μορφές της νέας γρίπης, με την άρνησή του, όχι μόνο δεν προστατεύονται τα παιδιά, αλλά αντίθετα αφήνονται μοιρολατρικά στην τύχη τους και στον ανεύθυνο νεοελληνικό ωχαδελφισμό του τύπου ‘’ωχ αδελφέ, 11 εκατομμύρια Έλληνες, σε μένα ή στο παιδί μου θα τύχει η κακή μορφή της γρίπης;’’

M
ήπως η νέα γρίπη και το εμβόλιό της είναι ‘’εφεύρεση’’ των φαρμακευτικών εταιρειών;
Είναι γνωστό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν τις συμφέρει να εμβολιαστεί ο κόσμος, ώστε να αρρωστήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να πουλήσουν τα ακριβά αντιιικά τους φάρμακα, όπως είναι το Tamiflu ή το Relenza, αφού είναι γνωστό ότι η θεραπεία αποφέρει πολύ περισσότερα κέρδη από την πρόληψη μιας νόσου. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κερδίζουν τεράστια ποσά, δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο, ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή είδα μια γυναίκα που έλεγε ότι τρέμει μετά ακριβώς που έκανε το εμβόλιο. Τι συνέβη τελικά;
Η συγκεκριμένη γυναίκα, όπως δήλωσε η ίδια, έπασχε ήδη από σοβαρή νευρολογική νόσο, είχε υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση στον αυχένα, ενώ συγχρόνως υπέφερε από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση. Επιπλέον, δεν είχε γίνει η παραμικρή έρευνα από την εκπομπή, ούτε υπήρχε η παραμικρή απόδειξη ότι το τρεμούλιασμα προήλθε από τις παρενέργειες του εμβολίου και όχι από την ήδη υπάρχουσα νευρολογική νόσο. H συγκεκριμένη γυναίκα στη συνέχεια εισήχθη στο νοσοκομείο ‘’Άγιος Σάββας΄΄ για έλεγχο, όπου σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ (7-12-2009): ‘’Μετά την ολοκλήρωση του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου, προκύπτει ότι η συμπτωματολογία της δεν συνδέεται με το εμβόλιο που της χορηγήθηκε’’…
Για άλλη μια φορά, δηλαδή, η παραπλάνηση και η υπερβολή χρησιμοποιήθηκε για να αυξήσει τα ποσοστά τηλεθέασης και τις συνακόλουθες διαφημίσεις. Δύο, περίπου, μήνες πριν από το συγκεκριμένο γεγονός, είχε προηγηθεί μια αντίστοιχη εκπομπή στην Αμερική, που εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο με αστραπιαία ταχύτητα και έδειχνε μια νέα κοπέλα που υποτίθεται ότι ‘’περπατούσε ανάποδα’’ μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Η εικόνα αυτή, της οποίας η προέλευση και η σοβαρότητα δεν έχει καν εξακριβωθεί, απετέλεσε βασικό επιχείρημα των επικριτών του εμβολιασμού, οι οποίοι αντί να αξιολογούν τα επιστημονικά δεδομένα, αναλώνονται σε ύποπτα τηλεοπτικά κατασκευάσματα και φθηνά κόλπα αύξησης της τηλεθέασης.
Δυστυχώς, οι καλά σχεδιασμένες αυτές εκπομπές, διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ιατρική επιστήμη, όπως συνέβη και παλαιότερα με τις αβάσιμες καταγγελίες (της ίδιας ελληνικής εκπομπής) για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του αριθμού των δοτών οργάνων στην Ελλάδα!

Αφού οι γιατροί έχουν διχογνωμία, γιατί εγώ που δεν ξέρω από ιατρική θα πρέπει να αποφασίσω να κάνω το εμβόλιο;
Είναι γεγονός, ότι η διχογνωμία των γιατρών το περασμένο διάστημα προκάλεσε ανασφάλεια και αναποφασιστικότητα στους πολίτες. Έτσι, αν και στην αρχή οι περισσότεροι γιατροί ήταν επιφυλακτικοί, σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό τους συστήνει τον εμβολιασμό, αφού έχουν γίνει πλέον πάνω από 70 εκατομμύρια εμβόλια σε κάθε γωνιά της γης, χωρίς να παρουσιαστούν αξιοσημείωτες παρενέργειες. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε το παράδειγμα του εμβολίου για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο ενώ στην αρχή αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από μερίδα επιστημόνων, σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο συστατικό της πρόληψης της νόσου για τα νέα κορίτσια.

Μα εμένα μου είπε ο γιατρός μου να μην εμβολιαστώ!
Σήμερα, οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές και οι μεγαλύτεροι και πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες του πλανήτη συστήνουν τον εμβολιασμό. Από τη στιγμή, όμως, που οι παρενέργειες μετά από εκατομμύρια εμβολιασμών είναι αμελητέες, οι γιατροί που συστήνουν την αποφυγή του θα πρέπει να εξηγήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία την άποψή τους. Δεν πρέπει, δηλαδή, σε καμία περίπτωση να στηριζόμαστε σε προσωπικές απόψεις και κοσμοθεωρίες οποιουδήποτε μεμονωμένου γιατρού, αλλά να σεβόμαστε και να ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις σαφείς οδηγίες των επισήμων υγειονομικών οργάνων, όπως είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και σε τοπικό επίπεδο το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Επειδή, δηλαδή, ουσιαστικά αυτοί οι γιατροί ‘’παίρνουν στο λαιμό τους’’ τους ασθενείς τους σε ενδεχόμενη προσβολή τους από βαριά μορφή της νέας γρίπης, είναι απαραίτητο να παραθέτουν επιστημονικά στοιχεία για τις προτροπές τους και όχι προσωπικές, και ενδεχομένως ιδιοτελείς, εικασίες που βασίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές και αόριστες θεωρίες συνομωσίας. Πώς, άραγε, ένας γιατρός μπορεί να συμφωνεί και να επιτρέπει στους ασθενείς του να κάνουν επί σειρά ετών στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους διάφορα εμβόλια που περιέχουν τα ίδια ‘’επικίνδυνα’’ συστατικά και ξαφνικά τα αποποιούνται μετά βδελυγμίας, επειδή περιέχονται στο εμβόλιο της νέας γρίπης;

Τελικά πρέπει να κάνω το εμβόλιο;
Το εμβόλιο, ως μόνη ασπίδα προστασίας από μια δυνητικά επικίνδυνη νόσο, είναι απαραίτητο να γίνει από όλους και όχι μόνο από όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ήδη στην Ελλάδα μετράμε μέχρι σήμερα 34 νεκρούς, από τους οποίους οι 4 ήταν, πριν την προσβολή τους, εντελώς υγιείς. Επίσης, σύμφωνα με απόλυτα τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία που συλλέγονται από όλον τον κόσμο, οι παρενέργειες του εμβολίου είναι ουσιαστικά αμελητέες και εύκολα αντιμετωπίσιμες.
Το εμβόλιο δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικό, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ανάγκη εύρεσης ευφάνταστων δικαιολογιών για την αποφυγή του. Όσοι δεν το κάνουν, όμως, θα πρέπει να ξέρουν ότι οι θάνατοι από τη γρίπη, ακόμη και προηγουμένως υγιών ατόμων, δεν αποτελούν ούτε σενάριο συνομωσίας, ούτε φανταστική ιστορία, αλλά σκληρή πραγματικότητα. Αν και οι περισσότεροι
προσβληθέντες περνούν τη γρίπη εντελώς ήπια και ανώδυνα, μερικοί άτυχοι συμπολίτες μας, όμως, ακόμη και αν είναι υγιείς, θα κληθούν μοιραία να ανέβουν τον προσωπικό τους Γολγοθά και να αντιμετωπίσουν, χωρίς όπλα, μια επικίνδυνη ή και απειλητική για τη ζωή, των ίδιων και των παιδιών τους, κατάσταση.

Βιβλιογραφία: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC), Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 19-12-2009

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top