Η θρομβοφιλία


Θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος για πήξη, εξαιτίας ανωμαλιών στο μηχανισμό της πηκτικότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση θρομβωτικών φαινομένων.

Μια παλιά ιστορία…
Η θρομβοφιλία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1856 από τον Virchow, μια από της μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Η ανάπτυξη θρόμβωσης, δηλαδή η παθολογική πήξη του αίματος, για αιώνες θεωρούνταν ότι ταυτίζεται με τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όμως, έγινε αντιληπτό ότι η διαδικασία αυτή αφορά σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. H συγκεκριμένη πάθηση εξετάζεται επειδή μερικοί άνθρωποι έχουν αυξημένη, συνήθως κληρονομική, πιθανότητα να παρουσιάσουν θρομβώσεις στα αιμοφόρα αγγεία τους, σε διάφορα σημεία του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια, η κατανόηση των μηχανισμών της πήξης, σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της μοριακής βιολογίας, οδήγησαν στην πλήρη εργαστηριακή διερεύνηση του προβλήματος, που αποτελεί πλέον ρουτίνα για πολλά αιματολογικά εργαστήρια.


Ορισμός και χαρακτηριστικά
Για να ρέει ομαλά το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία), είναι απαραίτητο να διατηρείται ισορροπία μεταξύ της τάσης για αιμορραγία και της τάσης για αυξημένη πηκτικότητα. Οι καταστάσεις θρομβοφιλίας είναι παθολογικές αλλοιώσεις του μηχανισμού πήξεως του αίματος, που προκαλούν μεγάλη αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και επακόλουθα το σχηματισμό θρόμβου (στερεού σώματος), που μπορεί να αποφράξει μερικώς ή πλήρως ένα αιμοφόρο αγγείο. Οι θρομβώσεις αυτές εμφανίζονται συχνά με υποτροπές, τόσο με τη μορφή της φλεβικής θρόμβωσης, όσο σπανιότερα με τη μορφή της αρτηριακής (κυρίως των στεφανιαίων και εγκεφαλικών αρτηριών).
Γενικά, η θρομβοφιλία θεωρείται νόσημα φθοράς, αφού εμφανίζεται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας σε κάποιο άτομο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται είτε σε κληρονομικά, είτε σε επίκτητα αίτια. Η κληρονομική θρομβοφιλία, εκτός από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, έχει την ιδιαιτερότητα ότι εμφανίζεται σε σχετικά νέα άτομα (ακόμη και κάτω των 45 ετών), ενώ αντίστοιχα θρομβωτικά επεισόδια παρουσιάζουν και άλλα μέλη της οικογένειας του ασθενή. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανευρίσκεται και γονιδιακή βλάβη στο 75% των πασχόντων ατόμων. Η επίκτητη θρομβοφιλία μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη παραμονή του ασθενή στο κρεβάτι, οι ηπατοπάθειες, η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το κάπνισμα, οι τραυματισμοί από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ακόμη και η ακινησία των επιβατών πολύωρων υπερπόντιων πτήσεων.

Η διαδικασία της πήξης
Αν εξαιτίας κάποιου τραυματισμού εκρεύσει αίμα από τα αγγεία, τότε το αίμα φυσιολογικά πήζει μέσα σε λίγα λεπτά. Η πήξη του αίματος (αιμόσταση) είναι στην πραγματικότητα μία μορφή άμυνας του οργανισμού, ώστε να μη χάνεται άσκοπα το αίμα μετά από τραύμα σε κάποιο σημείο του οργανισμού. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που συνίσταται στη διαδοχική ενεργοποίηση διαφόρων παραγόντων που βρίσκονται στο αίμα σε ανενεργό κατάσταση.
Η αρχική αιμόσταση και ο σχηματισμός του θρόμβου αποτελεί ένα τοπικό φαινόμενο, που ξεκινάει τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από την αρχική εκροή του αίματος και ολοκληρώνεται μέσα σε 5 λεπτά. Στη συνέχεια δρα ο ινωδολυτικός μηχανισμός, που ξεκινάει 2-3 ώρες μετά την επίσχεση της αιμορραγίας, ενώ ο μηχανισμός της πήξης αποκαθίσταται πλήρως και ομαλοποιείται μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες. Πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι ο δαιδαλώδης μηχανισμός της πήξης στηρίζεται σε ευαίσθητες βιολογικές ισορροπίες, οι οποίες διαταράσσονται εύκολα είτε προς την κατεύθυνση της αυξημένης, είτε προς την κατεύθυνση της μειωμένης πηκτικότητας του αίματος.

Εξετάσεις – διάγνωση
Γενικά, η διαγνωστική προσέγγιση των θρομβώσεων στηρίζεται στο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, στην κλινική εκτίμηση από αιματολόγο ιατρό και στη διενέργεια ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Οι κίνδυνοι από τη θρόμβωση
Σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου το 10-20% του γενικού πληθυσμού θεωρείται ότι πάσχει από θρομβοφιλία και δυνητικά μπορεί να εκδηλώσει θρομβοεμβολικά επεισόδια. Στα θρομβοφιλικά άτομα, ο θρόμβος που δημιουργείται κατά την πήξη, είναι δυνατό με την κυκλοφορία του αίματος να προκαλέσει απόφραξη κάποιου αγγείου. Η παρουσία, δηλαδή, αυτής της παθολογικής κατάστασης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, πνευμονικής εμβολής, φλεβικής θρόμβωσης, καθώς και επιπλοκών της κύησης (αποβολές, αποκόλληση πλακούντα, διάχυτης ενδαγγειακής πήξης, ενδομήτριου θανάτου, πρόωρης γέννησης, ελλιποβαρών νεογνών, προεκλαμψίας). Ο θρόμβος, επίσης, ανάλογα με το μέγεθός του και το σημείο που σχηματίζεται, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, σοκ ή ακόμη και καρδιακή ανακοπή.
Ο κίνδυνος για πρόκληση των καταστάσεων αυτών αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν συνυπάρχουν ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η κύηση, το κάπνισμα, η αποφυγή της γυμναστικής και η λήψη ορμονών.

Οι κλινικές εκδηλώσεις
Η θρομβοφιλία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων (πνευμονική εμβολή, φλεβική θρόμβωση κλπ.) σε νεαρές, ή πολύ νεαρές ηλικίες, σε ασυνήθιστες θέσεις, μεγάλης έκτασης, καθ’ έξιν αποβολές ή μαιευτικές επιπλοκές. Μεγάλο ποσοστό δε, των ατόμων με κληρονομική θρομβοφιλία, δεν εμφανίζουν ποτέ θρομβωτικό επεισόδιο. Αυτό, βέβαια, παύει να ισχύει όταν προστίθενται άλλοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι προηγουμένως έχουν αναφερθεί.
Στις περισσότερες, πάντως, περιπτώσεις οι συγκεκριμένες καταστάσεις συνδυάζονται με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, δηλαδή με την ύπαρξη και άλλων ατόμων στην οικογένεια με το ίδιο πρόβλημα.

Θεραπεία
Σε όλες τις περιπτώσεις που θα διαγνωστεί σε κάποιο άτομο θρομβοφιλία, συνιστάται η προσφυγή σε ειδικούς αιματολόγους για την άμεση διάγνωση, εκτίμηση και αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.
Ειδικότερα, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των θρομβώσεων εφαρμόζεται η χορήγηση θρομβολυτικών (ινωδολυτικών) φαρμάκων, η γενική μετεγχειρητική προφύλαξη (μετά από εξωσωματική κυκλοφορία, αιμοδιάλυση, τοποθέτηση στεντ κ.λ.π.), η λήψη αντιπηκτικών από το στόμα (π.χ. Sintrom, ασπιρίνη κλπ.) και ενέσιμων αντιπηκτικών (π.χ. ηπαρίνες). Προφυλακτική δε θεραπεία σε κληρονομική θρομβοφιλία δίδεται αφού συνεκτιμηθεί το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό από ειδικό γιατρό.

Χρήσιμες συμβουλές
Αν έχετε διαγνωσθεί με πρόβλημα θρομβοφιλίας, είναι χρήσιμο να εξεταστούν για το συγκεκριμένο πρόβλημα και τα παιδιά σας, για να ελεγχθεί η πιθανή κληρονομική τους προδιάθεση. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος, ώστε αν διαπιστωθεί ύπαρξη θρομβοφιλίας, να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα ιατρικά μέτρα αντιμετώπισής της και επομένως αποτροπής του κινδύνου εκδήλωσης επικίνδυνων θρομβωτικών επεισοδίων.

Επίσης, θα πρέπει να παίρνετε ορισμένες προφυλάξεις, που συνοψίζονται στις παρακάτω οδηγίες:
    * Αποφύγετε πλήρως το κάπνισμα, διότι επιβαρύνει ιδιαίτερα τις θρομβοφιλικές καταστάσεις
    * Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή και να ασκείστε συστηματικά, αποφεύγοντας τις δραστηριότητες που μπορούν να σας προκαλέσουν τραυματισμό
    * Αν εισαχθείτε σε νοσοκομείο, για οποιοδήποτε λόγο, μην παραλείψετε να ενημερώσετε τους γιατρούς για το πρόβλημα θρομβοφιλίας σας
    * Αν επιθυμείτε να πάρετε οποιοδήποτε ορμονικό φάρμακο ή αντισυλληπτικά χάπια, μην το κάνετε χωρίς συνεννόηση με το γιατρό σας

Επίλογος
Η θρομβοφιλία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό του ανθρώπου, η οποία όμως μπορεί να διαγνωστεί με τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί από τους ειδικούς γιατρούς. Όπως και σε πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση του ασθενή και η πιστή τήρηση των οδηγιών του θεράποντος ιατρού, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εμφάνισης επικίνδυνων καταστάσεων, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία του!


Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 24-4-2010

108 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

Kalhspera.. Prosfata ekana exetaseis aimatos kai ematha pws h timh apo thn prwteinh s einai xamhloterh apo ta katwtera oria. Sugkekrimena einai 42.7.
Auto shmainei thromvofilia?

Stefanogiannis είπε...

H Πρωτείνη S όντως είναι χαμηλή. Θα πρέπει να την επαναλάβετε και αν βγει και πάλι χαμηλή, είναι καλό να κάνετε όλο το πακέτο των εξετάσεων της θρομβοφιλίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχετε το πρόβλημα. Επίσης, καλό θα είναι σε τέτοια περίπτωση να εξεταστούν για θρομβοφιλία και οι γονείς σας.

Ανώνυμος είπε...

Kalhspera...! eimai 20 xronwn kai eimai thromvofulikos... einai klhronomiko apo th giagia mou kai ton patera mou..! Ton Septemvrh prwta o theos etoimazomai na fugw sthn Agglia gia na ginw pilotos epivatikwn... uparxei periptwsh na kopw logo ths thromvofulias h na antimetopisw kapoio provlhma sto aima mou apo th piesh sto aeroskafos??? ksexasa na anaferw oti pairnw sintrom kanonika..!

Stefanogiannis είπε...

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αιματολόγοι, έχει μεγάλη σημασία ο παράγοντας πήξης που έχει στην περίπτωσή σας πρόβλημα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί και ρυθμίζει το Sintrom για την πιθανότητα θρομβωτικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Για το αν έχετε πρόβλημα στη σχολή πιλότων, αυτό θα το μάθετε μόνο από την ίδια τη σχολή.

Ανώνυμος είπε...

γεια σασ ειμαι 29 χρονων και ειχα 2 αποβολεσ,στη 2 εκανα εξετασει για το καρυωτιπο εμβρυου και βρεθηκε τρισωμια στο 16χρωμοσωμα και εκανα εξετασεις για θρομβοφιλια και εχω.το 'κ' ειναι 0.8 αντι 1-3 λεπτα.ο γιατρος μου ειπε οτι πρεπει να περνω 2χαπια τη μερα σαλοσπιρη και 1 filicine kai μολις μεινω εγκυος να κανω καθε μερα 2 ενεσεις clexane σε ολοι τη διαρκεια της εγκυμοσυνης..με τα χαπια αυτα κανει να μεινω εγκυος??και ειναι τοσο σοβαρο το προβλημα??

Ανώνυμος είπε...

γεια σασ η τρισωμια 16 εχει σχεση με τη θρομβοφιλια???

Stefanogiannis είπε...

To πρόβλημα αντιμετωπίζεται, χωρίς συνέπειες, με τις ενέσεις που σας συνέστησε ο γιατρός σας.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΚΛΕΞΑΝ ΣΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΗΣΗΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ?ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ?ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ?

Stefanogiannis είπε...

Όπως μας ανέφερε ειδικός αιματολόγος, δεν υπάρχει πρόβλημα για την κύηση.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα εχω θρομβοφιλια και ειμαι στην διαδικασια για να μεινω εγγυος
θα ηθελα να ρωτησω επειδη παλαιοτερα ειχα νοσο crohn ( δεν εχω τωρα εδω και 8 χρονια κανενα συμπτωμα) αν τα χαπια αυτα ή οι ενεσεις ηπαρίνης δημιουργουν προβλημα στην νοσο δηλαδή αν την "ξυπνούν" κατ α μια εννοια

ευχαριστω πολύ

Ανώνυμος είπε...

γεια σας ειμαι εγγυ ος σε διδυμα 14 εβδομαδων εχω θρομβοφιλια fv leiden ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ G20210A Mutfr ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ pai 4G/4G κανω ενεσεις κλεξαν 0.40 απο την εναρξη του προγραμματος εξωσωματικης μεχρι και σημερα.

χθες εκανα μια εξεταση αντι-χα σε ενα κεντρο εδω στο ρεθυμνο και το αποτελεσμα ειναι0.55 με φυσιολογικες τιμες 0.3-0.6 και εκανα και μια στο νοσοκομειο που με παρακολουθει απο την αρχη που εχει βγει 0.36.η ληψη αιματος εγινε την ιδια ωρα ακριβως απλα στο νοσοκομειο το πηγαμε μια ωρα αργοτερα αλλα οχι πανω απο 4 ωρες σε ειδικα φυαλιδια που μου εδωσε το νοσοκομειο και με παγοκυστες. το θεμα ειναι οτι εγω αγχωθηκα δεν ξερω τι να πιστεψω..........ειμαι και σε ακηνισια λογω εξωσωματικης,αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι το εξης :ας πουμε οτι η εξεταση με αποτελεσμα 0.55 με ανωτατο οριο το 0.6 ειμαι καλυμμενη με κλεξαν 0.40 η κινδινευουν τα μωρα μου?????????? επανεξεταση θα κανω σε 1 μηνα ακριβως.σας ευχαριστω πολυ!θα περιμενω την απαντηση σας!!!

Ανώνυμος είπε...

σε πιο δημοσιο νοσοκομειο μπορουμε να κανουμε εξετασεις για θρομβοφιλια και σε ποσο χρονικο διαστημα βγαινουν τα αποτελεσματα?

Stefanogiannis είπε...

Εξετάσεις κάνουν τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία, στα οποία και θα πρέπει να απευθυνθείτε.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,
είμαι 29 χρονων, προσεχω τι τρώω, ειμαι προπονήτρια τέννις , δεν καπνίζω, ούτε πίνω παρα μια φορα το 3μηνο και αν-έπειτα από χειρουργείο για φλεβίτη(τυπικη σαφηνεκτομη) την 2η μετεγχειρητική μέρα, παρουσίαστηκε θρόμβος εν τω βαθει στην αρχη της μηριαιας, τον οποιο όμως οι γιατροι καταφεραν να τον περιορισουν εκει.ΟΙ εξετασεις για θρομβοφιλια δεν εχουν βγει ακομα παροτι οι γιατροι ειναι πεπεισμενοι οτι ολο αυτο το προκαλεσαν τα αντισυλληπτικα που έπαιρνα για περιπου 3 χρόνια (αλλα εν τω μεταξυ ειχα κοψει 3 μηνες ηδη πριν το χειρουργειο). Τωρα παιρνω sintrom και φοραω καλτσα διαβαθμισμενης συμπιεσης.Παρολο που μου ειπαν πως το φαρμακο θα το παιρνω μονο μεχρι να εξαφανιστει ο θρομβος και ακομα και θρομβοφιλικη να βγω , θα συνεχισω την αγωγη ισοβιως μονο και εαν εμφανισω ξανα θρομβο. αυτο δεν ειναι λιγο επικυνδινο?εννοω, πως ξερω πω οτι θα "προλαβω" εαν εμφανιστει ξανα και που αυτο μπορει να συμβει πέραν των άκρων?

Ευχαριστω πολύ

ΥΓ. αληθεια τα αντισυλληπτικά είναι τόσο επικύνδινα, από το να προκαλέσουν φλεβικη ανεπάρκεια, μέχρι θρομβωση και πνευμονική εμβολη?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος συνεργάτης μας, μας απάντησε:
1) Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης σε γυναίκες που ήδη έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κληρονομική θρομβοφιλία.
2) Σε σχέση με το πρόβλημά σας, καλό θα είναι να αναμένετε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και ανάλογα θα καθοριστεί και το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσετε.
3) Αν κάποιος θα λάβει δια βίου προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή, εξαρτάται από τη θρομβοφιλία, αλλά και από την έκταση και τη θέση της θρόμβωσης, κάτι που θα εκτιμήσεις ο θεράπων ιατρός.
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

ποιες ειναι οι εξετασεις FVIII , Ricof ,rmag , PFA ???????? μου ειπαν να τισ κανω
. ευχαριστω πολυ !

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας
Είμαι 31 ετών και κανοντας εξετάσεις αιματος ανεφεραν οτι ειμαι ετεροζυγος για θρομβοφιλια
θα ηθελα να ρωτησω αν αυτο σημαίνει οτι μπορώ να πάθω εύκολα θρομβοση -
επισης ανηκω στην κατηγορια τον πασχυσαρκων ατομων και σκοπευω να ξεκινησω διαιτα με γυμναστικη
σχετικα με διατροφη τη θα επρεπε να προσεξω (δεν τρωω λιπαρα - δεν καπνιζω - δεν πινω καφε (πινω ενα φλυτζανι τσαι καθε μερα) δεν πινω αλκοολ καθολου.
ευχαριστω εκ τον προτερω

Ανώνυμος είπε...

Στη θρομβοφιλια μηπως πρεπει να αποφευγουμε καποιες τροφες?

Stefanogiannis είπε...

Το αδυνάτισμα, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι χρήσιμα. Η θρομβοφιλία, πάντως, δεν προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, επειδή έχει γονιδιακή βάση.

Stefanogiannis είπε...

[Απάντηση στον φίλο που έγραψε πριν από 3 μηνύματα, στις 29 Σεπτ.]:
Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
''Αφού είστε θρομβοφιλικός έχετε περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με κάποιον που δεν είναι θρομβοφιλικός να πάθετε θρόμβωση. Εννοείται ότι κάθε παράγοντας κινδύνου που προστίθεται δρα αθροιστικά. Γι΄αυτό οπωσδήποτε πρέπει να αδυνατίσετε και να κάνετε γυμναστική καθημερινά.''

Ανώνυμος είπε...

ειμαι 30 ετων και είχα 2 παλινδρομες κυησεις (η πρωτη τελειωσε τον ιουνιο του 2011 και η δευτερη τον Σεπτεμβριο του 2011). ξεκινησαμε να κανουμε ενα πακετο εξετασεων με καρυωτυπους και ελεγχο θρομβοφιλιας όμως πριν τον ελεγχο θρομβοφιλιας εμφανισα μια κυστη 6 εκ στη δεξια ωοθηκη και ξεκινησα αντισυλληπτικα για εναν μηνα τουλαχιστον. θα ηθελα να ρωτησω πως αυτα επηρεαζουν τις εξετασεις θρομβοφιλιας, ποσο θα πρεπει να περιμενω απο το σταματημα τους ωστε οι εξετασεις να ειναι ακριβεις και τι να προσεχω αν οντως εχω θρομβοφιλια αυτο το διαστημα που παιρνω τα αντισυλληπτικα?

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολογος ιατρός μας απαντά: Καλό θα ήταν σε αυτή τη φάση να κάνετε τον γονιδιακό έλεγχο για τις μεταλλάξεις FV Leiden, FIIG20210A, MZHFR, που δεν επηρεάζεται από φάρμακα, δεδομένου ότι και τα αντισυλληπτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για θρόμβωση, κυρίως σε θρομβοφιλικές γυναίκες.

Ανώνυμος είπε...

ειμαι εγκυος στην 25η εβδομαδα, χθες βγηκαν τα αποτελεσματα των εξετασεων θρομβοφιλιας που ειχα κανει προληπτικα χωρις ναχω ιστορικο και η ΑΤ ΙΙΙ ειναι οριακη (79,5) ενω η πρωτεινη S βγηκε χαμηλη (39). Τα υπολοιπα αποτελεσματα ειναι φυσιολογικα. Αυτα τα αποτελεσματα σημαινουν οτι εχω θρομβοφιλια?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Η έλλειψη της Prs, που αποτελεί θρομβοφιλικό παράγοντα, στη δική σας περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί, λόγω της εγκυμοσύνης, από την οποία και επηρεάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι στη 14 βδομαδα κυησης(διδυμα) και ως τωρα εκανα προληπτικα αντιπηκτικες. Εκανα καποιες εξετασεις που μου ζητησε ο γιατρος και το ερωτημα μου ειναι αν εχω καποιο προβλημα θρομβοφιλιας και αν θα πρεπει να συνεχισω τις ενεσεις.
APCR=3,47
ATIII=0,33
PRC=130,6%
PRS=42,6%

Ανώνυμος είπε...

ti einai i kardiolipini?

Ανώνυμος είπε...

TI EINAI KARDIOLIPINI?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
O έλεγχος που αναφέρετε δεν είναι πλήρης. Η χαμηλή PrS είναι αποτέλεσμα της κύησης. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν είστε θρομβοφιλική. Για τη θεραπεία σας δε, αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο γιατρός σας.

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Ο έλεγχος που αναφέρετε δεν είναι πλήρης. Η χαμηλή PrS είναι αποτέλεσμα της κύησης. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν είστε θρομβοφιλική. Για τη θεραπεία σας δε, αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο γιατρός σας.

Ανώνυμος είπε...

Ο γιος μου πριν ενα μηνα εκανε χειρουργιο για φλεβιτιδα στο αριστερο ποδι,πεντε ημερες αργοτερα επαθε καινουργιες θρομβοσεις και μερικη εμβολη νοσηλευετε στο νοσοκομμειο με αντιπικτικες ενεσεις [σιντρομ]οι γιατροι μας ειπαν οτι πρεπει να κανει εξεταση θρομβοφιλιας και οτι το μονο νοσοκομιο που την κανει εινε το [λαικο] Αθηνων,την θεοριτε αναγγεα;και αν βγει θετικη ηπαχει θεραπεια η μονο φαρμακα συντιρισης; συμ... ο συζηγος μου εχει χειρουργησει πεντε φορες και τα δυο του ποδια,και η μητερα μου το ενα ποδιτης...

Ανώνυμος είπε...

KΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
Η ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ,ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ?
ΔΗΛΑΔΗ 34 ΕΤΩΝ.
ΑΝ ΝΑΙ,ΠΟΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Στη διερεύνηση που πρέπει να γίνει σε ένα νέο άτομο που κάνει ισχαιμικό επεισόδιο, πέραν του καρδιολογικού ελέγχου και του triplex καρωτίδων, είναι ο έλεγχος θρομβοφιλίας, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει και γονιδιακό έλεγχο, αλλά και έλεγχο για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (PrC, PrS, ATIII, FXII, FVLeiden, FIIF20210A, MTHFR, APA, ACA, antiB2GPI, antiThrombin, dEvvt, PTT-LA).

Stefanogiannis είπε...

Για το σχόλιο 23 Απρ. 2012. Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Οπωσδήποτε με αυτό το ιστορικό θα πρέπει να κάνετε στο παιδί σας έλεγχο θρομβοφιλίας και γονιδιακό έλεγχο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα αποφασίσει ο γιατρός του αν θα κάνει προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή και για πόσο χρονικό διαστημα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Βρίσκομαι στην 14η εβδομάδα κύησης ύστερα από εξωσωματική,σε τρίδυμα.Μέχρι τώρα λαμβάνω προληπτικά ηπαρίνη και ο γιατρός μου πρότεινε πλέον να τη σταματήσω.Όμως δεν έχω κάνει ποτέ τις εξετάσεις για περίπτωση θρομβοφιλίας.Με ρώτησε απλά αν έχω κληρονομικό ιστορικό,αλλά κατά πόσο μπορώ να αρκεστώ σε αυτό και να κόψω τη πρόληψη χωρίς καμία σιγουριά πάνω στο θέμα;Μπορώ να κάνω ακόμα κάποιες σχετικές εξετάσεις ή λόγω της προληπτικής θεραπείας και της κύησης τα αποτελέσματα θα είναι λανθασμένα;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Οι εξετάσεις που δεν επηρεάζονται από την κύηση και θα μας δείξουν αν υπάρχει κληρονομική θρομβοφιλία είναι ο γονιδιακός έλεγχος για FVLeiden, FIIG2021OAM MTHFR. Ανάλογα δε με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, θα αποφασιστεί με μεγαλύτερη σιγουριά η διακοπή η μη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ανώνυμος είπε...

kalispera..eimai 25 xronwn kai eixa dyo palindromes kuiseis tha ithela na mou peite poies einai oi kata protereothta exetaseis pou prepei na koitaxw na kanw....

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε τις παρακάτω εξετάσεις θρομβοφιλίας: APA, ACA, antiB2CPI, Anti-Prothrombin, dRVVt, Prs, PrC, ATIII, APCR, FVLeiden, FIIG20210A, MTHFR.
Για τις λοιπές αιτίες παλίνδρομων κυήσεων, και αν υπάρχει ένδειξη, να ελεγχθείτε και γι' αυτές. Λεπτομέρειες θα σας πει ο γυναικολόγος σας.

Evelyn είπε...

καλησπέρα!!! θα ήθελα να κάνω και εγώ μία ερώτηση. Είχα μία παλίνδρομη κύηση στο παρελθόν, και πιθανών ένας από τους λόγους ήταν το διάφραγμα της μήτρας που είχα και με υστεροσκόπηση το αφέρεσα. Ο γιατρός όμως μου είπε πως για λόγους προληπτικούς να έκανα και εξετάσεις για θρομβοφιλία. Πότε είναι πιο έγκυρες οι εξετάσεις πριν μείνω έγκυος ή αφού το μάθω πως είμαι και δώσω αίμα ( δεν έχω ιστορικό);

Ανώνυμος είπε...

Μετά από δύο αποβολές και πολλές εξετάσεις βρέθηκε η ομοκυστευνη 13,04!!!!!σε περίπτωση εγκυμοσύνης μου σύστησε ενέσεις ιννοχεπ 0,45....ειλικρινά όμως έχω αμφιβολίες αν όντως είναι τόσο κάπως η τιμή ώστε να με βοηθήσουν οι ενέσεις να κρατήσω το μωρό που τόσο θέλω!!!τί γνώμη έχετε;;;;

Stefanogiannis είπε...

Απάντηση στη φίλη Evelyn:

O ειδικός αιματολόγος μας απάντησε: Ο έλεγχος θρομβοφιλίας θα πρέπει να γίνει πριν μείνετε έγκυος.:
1) Διότι κάποιες από τις εξετάσεις του ελέγχου επηρεάζουν
2) Διότι θα πρέπει από πριν να γνωρίζετε αν υπάρχει θρομβοφιλικός παράγοντας ώστε να τον αντιμετωπίσετε έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία.

Stefanogiannis είπε...

Aπάντηση στον Ανώνυμο (16 Φεβ. 2013):

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Δεν μας αναφέρετε αν έχετε κάνει γονιδιακό έλεγχο. Αν ωστόσο υπάρχει κληρονομική θρομβοφιλία ή μετάλλαξη στο MΗΤFR που δικαιολογεί την αυξημένη ομοκυστείνη, τότε η θεραπεία με inj. Innohep βεβαίως και θα σας καλύψει.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα. Είμαι 24 ετών και πριν ένα χρόνο έκανα εξετάσεις για πλήρη αιμοραγικό έλεγχο σε περιπτωση που χρειαστεί να μου δώσει αντισυλλιπτικά ο γυναικολόγος. Τα αποτελέσματα είναι:
APC-R 1,14
ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΙΝΗ ΙΙΙ 244
ΠΡΩΤΕΙΝΗ C 84
ΠΡΩΤΕΙΝΗ S 49
Από μόνη της η μειωμένη πρωτείνη s είναι δείγμα θρομβοφιλίας? Ευχαριστώ!

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Ο έλεγχος που αναφέρετε δεν είναι ολοκληρωμένος, αφού λείπει ο γονιδιακός (FVLeiden, FIIG20210A, MZHFR). Η χαμηλή PrS εφόσον επαναληφθεί και παραμένει χαμηλή αποτελεί θρομβοφιλικό παράγοντα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα μετα απο 2 αποβολες πριν ακουσουμε καρδιακη λειτουργια..εκανα τις εξης εξετασεις!οι οποιες βγηκαν τελειες παρα πολυ καλες!!αν ειχα θρομβοφυλια θα εβγαιναν τοσο καλες αυτες?
-v leiden
-γενικη εξεταση αιματος(αιμοσφαιρινη-αρυθμος ερυθρων,λευκων κ τυπος αυτων μετα προσδιορισμου αιματοκριτου ΗΤ)
-(χρονος προθρομβινης+ΙΝR)-ποσοτικη μετρηση προθρομβυνης
-trombofax-χρονος θρομβοπλαστινης(APTT)
-ποσοτικη μετρηση αντιθρομβινης ΙΙΙ
-ποσοτικη μετρηση ινωδογωνου-ινοδωγονο
-πρωτεινη c
-CPR ποιοτικη-οροαντιδραση για C αντιδρωσα πρωτεινη(CPR)
-RA TEST
-Anti TPO-θυροειδικα αντισωματα κατα της θυροειδικης υπεροξειδοσης (ΤΡΟ ΑΒ)
-Αnti tg-ΑΘΑ Τ-αντιθυρεοσφαιρικα αντισωματα-προσδιορισμος αντισωματων κατα της θυρεοσφαιρινης (TGAB)
-Ποσοτικη μετρηση CRP
-Ανοσοσφαιρινη IgE
-Αντιπυρινικα αντισωματα(ΑΝΑ)
-αντισωματαDNA(ANTI-DNA) AB(S) αναλυση κυταρικου κυκλου
-αντιμιτοχονδριακα αντισωματα (ΑΜΑ ήANTI AMA)
-αντισωματα εναντι των λειων μυικων ινων (ASMA)

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
O γονιδιακός έλεγχος που πρέπει να περιλαμβάνει FVLeiden, FΙΙ20210, MTHFR δεν επηρεάζεται από την κύηση ή άλλη κατάσταση, οπότε αν βγήκαν φυσιολογικά, έτσι είναι. Το ίδιο ισχύει για τις μετρήσεις της PrC, PrS, ATIII (οι οποίες όμως επηρεάζονται από πιθανή κύηση).

Teo είπε...

Λύκου ολα ήταν αρνητικά!
Μόνο το APC-R ήταν 0,57 ενώ πρέπει να ειναι 0,8 και πάνω.μου είπαν για πιθανή FV LEIDEN,ισχύει η φταίει το sintrom?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Συνήθως το APCR δεν επηρεάζεται από τη λήψη Sintrom. Ούτως ή άλλως όμως θα πρέπει να γίνει γονιδιακός έλεγχος για να επιβεβαιώσετε τη μετάλλαξη FV Leiden. Είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσετε ή να αποκλείσετε την κληρονομική θρομβοφιλία.

Teo είπε...

Το FV Leiden μπορω να το κανω τωρα που παίρνω sintrom η πρέπει να το σταματήσω και μετα;;;

Stefanogiannis είπε...

Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμη.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, ειμαι 35 χρονων και βρισκομαι στην 31 εβδομαδα κύησης(πρώτη εγκυμοσύνη μετά από σπερματεγχυση).Η κύηση στην αρχή ήταν δίδυμη αλλά την 13 εβδομάδα είχα μία παλίνδρομη κύση στο ένα έμβρυο.Στο παρελθόν δεν είχα ούτε εγκυμοσύνη ούτε αποβολή ούτε έπαθα κάποια θρομβωση.Έκανα προληπτικά εξετάσεις για θρομβοφιλία και
τα αποτελέσματα είναι:
αντικαρδιολιπικά IgG αρνητικο
αντικαρδιολιπικά IgΜ αρνητικο
αντιφωσφολιπιδικά IgG αρνητικο
αντιφωσφολιπιδικά IgΜ αρνητικο
-Factor V πολυμορφισμός (G1691Α) δεν ανιχνευθηκε μεταλλαγή.
-Factor V πολυμορφισμός (FH1299R) ανιχνευθηκεμεταλλαγή H1299R σε ετεροζυγωτία.
-Factor ΙΙ (G20210A) δεν ανιχνευθηκε μεταλλαγή.
-Factor XIII (V 34L) δεν ανιχνευθηκε μεταλλαγή.
-β-Fibrinogen(-455 G>A)δεν ανιχνευθηκε μεταλλαγή.
-PAI-1 (4G/5G) ανιχνευθηκε γονότυπος 4G/5G.
-HPA 1 (a/b) ανιχνευθηκε γονότυπος a/a.
- MTHFR πολυμορφισμός (C677T) ανιχνευθηκε μεταλλαγή C677T σε ετεροζυγωτία.
-MTHFR πολυμορφισμός (Α1298C) δεν ανιχνευθηκε μεταλλαγή.
ΑCE (I/D) ανιχνευθηκε γονότυπος D/D.
Apo B (P3500K) δεν ανιχνευθηκε μεταλλαγή.
Apo E - codon 112 : TGC(Cys)
ανιχνευθηκε γονότυπος E3/3.
-Aντίσταση στην πρωτεινη C(APC-R) 2.69 με τιμές αναφοράς >2.50
πιθανά χαμηλή συγκέντρωση
Protein C : 1.5-2.3
πιθανή μετάλλαξη του Factor V(Leiden): < ή ίση1.5.
-ομοκυστεινη, G-6-D, χρόνος προθρομβίνης,χρόνος ροής, χρόνος πηξεως,ινωδογόνο πρωτεινη C, αντιθρομβίνη ΙΙΙ βρέθηκαν εντός φυσιολογικών τιμών.
Κάνω ινοχεπ των 0.45 απο την αρχή της εγκυμοσύνης και παρακολουθώ το D-dimers που εφτασε 1050. Η αιματολόγος λέει να αλλάξουμε σε clexan 0.70 λογω D-dimers αλλα ο γυναικολόγος λέeι να μην αλλάξουμε τίποτα και διαφωνουν.Τι να κάνω ,έχω αγχωθεί πάρα πολύ?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
O μόνος τρόπος να ελέγξουμε τη δραστικότητα της ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους είναι η μέτρηση του αντι-Χα. Αν λοιπόν το αντι-Χα τέσσερις ώρες μετά την ένεση Innohep είναι 0,1-0,5 αυτό σημαινει ότι η ένεση σας καλύπτει. Αν όχι, θα πρέπει να τροποποιήσετε τη δοσολογία.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας
επικοινώνησα μαζί σαςστις 3 Απριλίου 2015 στις 3:24 για να ζητήσω τη γνώμη σας για αλλαγή από ινοχεπ των 0.45 σε clexan 0.70.Τώρα βρίσκομαι στην 32 εβδομάδα και στον 5 μήνα έκανα εξέταση αντι-Χα με αποτέλεσμα 0.05 (ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ).Η αιματολόγος που είπε οτι το αποτέλεσμα δικαιολογείται επειδή τις ενέσεις τις κάνω προληπτικά και όχι θεραπευτικά και οτι πρέπει να παρακολουθούμε τη D-Dimersπου δεν πρέπει να είναι πάνω από 1000.Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι πόσο σημαντικοί είναι οι παράγοντες θρομβοφιλίας που έχω και πόσο σοβαροί οι κίνδυνοι ? Να επαναλάβω την αντι-Χα? τι να κάνω σε περιπτωση και που παραμενει τόσο χαμηλή?Υπάρχουν κίνδυνοι από την αλλαγή της εταιρείας και της δοσολογίας?

Stefanogiannis είπε...

H πιο κατάλληλη δόση για την προφύλαξη μέτριου κινδύνου είναι 75 antiXa IU/ΚΣΒ και το εύρος antiXa είναι 0.1-0.5. Αυτό σημαίνει οτι με βάση το αποτέλεσμα που αναφέρετε χρειάζεται αύξηση της δοσολογίας του Innohep. Aφού λοιπόν κάνετε προφυλακτική αγωγή, ας την κάνετε σωστά!

Ανώνυμος είπε...

. ειχα μια παλιδρομη κυηση στην 6 εβδομαδα κ 4 ημερεσ. κ εκανα αποψηση ο γυναικολογοσ μου μου προτινε να κανοθμε εξετασεισ θρομβοφιλιασ κ βγηκαν το δειγμα βρεθηκε ετεροζυγο για τη σημειακη μεταλλαξη α1298cστο γονιδιο ομοκυστεινησ mthfr k ομοζυγο για πολυμορφισμο στο γονιδιο pai-1 με ονοτυπο 4g/4g . εππλεον, το δειγμα βρεθηκε να φερει το γονοτυπο α3/α3 στο γονιδιο epcr (παθολογικοσ γονοτυποσ ).αντισωματα καρδιολιπινησ igG1
ANTISWMAT kardiolipinis IgM 9 ANTISWMATA B2 GPI IGM THETIKO 23
ANTISWMATA B2 GPI IGG ARNIIKO 1SGU .PREPEI NA ANISIXW ?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Διαφαίνεται μια θρομβοφιλική τάση. Καλό θα ήταν να επαναλάβερε τα antiB2GPI σε 3 μήνες και να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας το ενδεχόμενο να καλυφθείτε με αντιπηκτική προφυλακτική αγωγή σε επόμενη κύηση.

ifigeneiaM είπε...

Καλησπερα! Προσφατα ανακαλυψαμε πως η αδερφη μου εχει θρομβοφιλια κληρονομικη, δηλαδη εχει το γονιδιο από τον πατερα μου. Ενδεχεται να εχω και εγω που ειμαι 12 χρονια μικροτερη της?
Επιπλεον εγω εχω παρει αντισυλληπτικα στο παρελθον χωρις να το γνωριζω ουτε εγω ουτε ο γυναικολογος μου και δεν ειχα συμπτωματα θρομβωσεων, αρα να ελπιζω πως μπορει εγω να μην ειμαι θρομβολυτικη, αλλα να κανω την εξεταση?
Ευχαριστω εκ των προτερων.

Stefanogiannis είπε...

Εφόσον υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια, θα πρέπει να κάνετε κι εσείς την εξέταση, άσχετα από την παρουσία ή όχι ενδείξεων θρομβοφιλίας.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας είμαι16 χρονών εχω πάθει πνευμονικη εμβολη το Δεκέμβριο μηνα απο ενα θρομβο που ειχα στο ποδι πήρα σντυπικτικη θεραπεία 6 μήνες κσι έκανα εξετάσεις για θροβοφιλια είμαι συγγενείς θρομβοφιλος θα παιρνω για μια ζωη τα χαπια αυτά τι κανω

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας είμαι θροβοφιλος απο εξετάσεις που εχω κάνει εχω συγγενείς θροβοφιλια εχω λίγο αυξημένο το αντυπικτικο του λύκου και θα κανω επανελεχω παιρνω αντυπικτικο ειμαι 16 χρονών κσι εχω παθει πνευμονικη εμβολη θα σταματησω τα χάπια τι κανω

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Αν έχετε κληρονομική θρομβοφιλία και αντιπηκτικό λύκου, από τη στιγμή που πάθατε πνευμονική εμβολή μετά από θρόμβωση στο πόδι και είστε μόνο 16 χρονών, δεν θα ήταν φρόνιμο να μείνετε χωρίς αντιπηκτική αγωγή (προφύλαξη).

Ανώνυμος είπε...

Αφού ειμαι λοιπον θροβοφιλος δικαιούμαι να μπω στο πανεπιστήμιο χωρις εξετάσεις κσι κατι άλλο θα υπηρετήσω φαντάρος

Stefanogiannis είπε...

Γι' αυτά μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας είμαι συγγενείς θροβοφιλος απο εξετάσεις που έκανα πίνω αντιπυκτικα σχεδον ενα χρονο θα κσνω επανελεχω το Δεκέμβριο γιατί βρέθηκε το αντιπυκτικο του λυκου λιγο αύξημενω κσι μου ειπαν οτι ηταν λόγω του φαρμάκου που παίρνω συγκεκριμένα παίρνω τα ξαρελτο των 20 εχω παθη πνευμονικη εμβολη ειμαι 17 χρονων εμεινα σε νοσοκομείο πριν ενα χρονο εντατική έκανα ολες τις εξετάσεις τωρα ειμσι καλά πάντα με αντιπυκτικη αγωγη θα συνεχίσω να την παιρνω κσι νετα τον επανελεχω μου ? Αν είναι ολα οκ μετο αντυπικτικο του λυκου η' αυτό δεν παίζει ρολο θα πρεπει εγω περαν του τι δείξει ο επανελεχος μου να παιρνω αντυπικτικα για μια ζωη σας ευχαριστω που με ακούσατε

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας είμαι θροβοφιλος πινω τα χάπια ξαρελτο των 20 μπορώ να κάνω ενέσεις κσι να πινω και να καπνιζω γιατι μου εχουν πει οταν κάνω ενέσεις δεν θα εχω πρόβλημα

Stefanogiannis είπε...

Για την ερώτηση 23 Σεπ 2015, 12:28:00 μ.μ:
Ο ειδικός αιματολόγος απαντά: Η αγωγή που θα πάρετε εξαρτάται από το είδος της θρομβοφιλίας που έχετε. Αν το αντιπηκτικό λύκου είναι θετικό, αυτό αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου. Φρόνιμο θα ήταν να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας και αυτός θα αποφασίσει το είδος και το χρόνο της αγωγής.

Stefanogiannis είπε...

Για την ερώτηση 27 Σεπ 2015, 9:56:00 π.μ.:
Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Από τη στιγμή που έχετε θρομβοφιλία, καλό θα ήταν να μην προσθέτετε παράγοντες κινδύνου. Αρα το κάπνισμα απαγορεύεται ούτως ή άλλως. Οσον αφορά το αλκοόλ, ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα δεν βλάπτει. Από την άλλη, η μακροχρόνια χορήγηση ενέσεων, δεν αποτελεί λύση...

Unknown είπε...

Γεια σας ειμαι 22 χρονων εχω παθει θρομβωση εν τω βαθει ανω λαγονιας πτιν 4 χρονια μου κοστισε πολθ την ζωη μου αλλα προσεχω διοτι δεν καπνιζω και δεν πινω προσπαθω να προσεχω κ το βαρος μου ευτυχως η αιματολογος μου απεκλεισε την αναπηρια κ την χρηση sintrom αγωγης που εκανα ολα αυτα τα επαθα λογω χρηση αντισηλλιπτικων για πολυκυστικες ωοθηκες και υποθεροειδισμου θελω να πω πως οι κυστες εξαφανιστηκαν αλλα συνεχιζω να εχω υποθυρεοειδισμο απωλεια μαλλιων και υπερτιχοφυιια πως γινεται να αντιμετωπισω το ορμονικο μου προβλημα διαφορετικα εφοσον οι γιατροι δεν μ αφηνουν να ακουλουθησω φαρμακευτικη αγωγη η απαντηση σας θα μου ηταν πολυτιμη!! Γτ δεν αντεχω να δινω σε ειδικα σαμπουαν κ κρεμες ευχαριστω

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Tα ορμονολογικά θέματα που αναφέρετε εδώ δεν άπτονται της αρμοδιότητάς μας, οπότε θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιο ενδοκρινολόγο.

Ανώνυμος είπε...

Γεια.σας.εδω.και.1.χρονο το παιδι μου παιρνει αντυπηκτικη.αγωγη.απο εξετασεις που εχουν γινει μας ειπανε οτι ειναι συγγενης θροβοφιλος βρεθηκε το αντυπηκτικο του λυκου λιγο αυξημενο καναμε παλι επαναλιπτικες εξετασεις στο νοσοκομειο το παιδι μου συνεχιζει ναπαιρνει αντυπηκτικη αγωγη μεχρι ναβγουν τα αποτελεσματα αν τωρα δειξουν παλι αυξημενο παλι λιγο το αντυπηκτικο του λυκου θα κανω παλι εξετασεις?θα συνεχισουμε το φαρμακο τι θα γινει ? Να σας ενημερωσω το παιδι ειναι 17 χρονο εχει παθει θροβο στο αριστερο του επαθε πνευμονικη εμβολη τι θα κανουμε ? οι γιατροι μας ειπαν μπωρει να σταματησει το φαρμακο μπορει και να το συνεχισει πως θα διασφαλισω την υγεια υου παιδιου μου τι νακανουμε δεν ξερω χαος

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Aν το παιδί έχει κληρονομική θρομβοφιλία ή επίκτητη (αντιπηκτικό λύκου) και έχει υποστεί φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή θα πρέπει να παίρνει προστασία με αντιπηκτική αγωγή (Sintrom ή τα νεότερα αντιπηκτικά) προκειμένου να μη συμβεί νέο επεισόδιο.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας είμαι θρομβοφιλος και πίνω κανονικα την αντιπηκτικη αγωγή...μπορώ να κάμω γυμναστική;και αν ναι...θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα της υγείας μου;

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Μπορείτε να κάνετε γυμναστική σε λογικά πλαίσια, χωρίς υπέρμετρη καταπόνηση του οργανισμού.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας γιατρεμου εχω κανει ολες τις εξετασεις που χρειαζονται για την θροβοφιλια ειμαι θροβοφιλος παιρνω τα ξαρελτο των 20 ειμαι 17 χρονων εχω παθει πνευμονικη εμβολη απο θροβο που ειχα στο ποδι μου αν συνεχισω να πινω τα χαπια αυτα για μια ζωη θα εχω προβλημα υπαρχου παρενεργειες ? Αν τωρα τα σταματησω τι θα παθω υπαρχει κατι που θα με προστατευσει για τι μετεπειτα ζωη μου

Ανώνυμος είπε...

Η χρηση αντηπυκτικου χαρελτο για ολοι τη ζωη του ασθενους εγκιμωνει κινδυνους η... οχι αν ενας ασθενεις εχει θροβου στι ποδι και πινει αντηπικτικο 1 χρο μπωρει να να εξαφανιστει η να παραμεινει ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, εχω θρομβοφιλια και με ενεσουλες πηγαν ολα καλα στην εγκυμοσηνη μου. Απο εκει και επειτα δεν ξερω αν πρεπει να υπαρξουν ειδικες εξετασεις και τι πρεπει να κανω στην καθημερινοτητα η αν ακομη θελει συνεχως θεραπεια.?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Eίναι παρακινδυνευμένο να διακόψετε την αντιπηκτικη αγωγή εάν έχετε θρομβοφιλία και έχετε κάνει θρόμβωση σε μικρή ηλικία. Ο μόνος κίνδυνος που ενέχει η αντιπηκτική αγωγή είναι η πιθανή αιμορραγία.

Stefanogiannis είπε...

Απάντηση για το σχόλιο 31 Ιαν. 7:03:00.
Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Οι οδηγίες που δίνουμε στην κληρονομική θρομβοφιλία είναι:
- όχι καθιστική ζωή
- μεσογειακή διατροφή
- προφύλαξη με αντιπηκτική αγωγή σε παρατεταμένη κατάκλιση, χειρουργείο, εγκυμοσύνη, πολύωρο ταξίδι.
Οπότε κι εσείς, αν δεν έχετε επιβαρυμένο κληρονομικό και ατομικό αναμνηστικό, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες.

Ανώνυμος είπε...

Έχω θρομβοφιλια και λαμβάνω 2 μγ.σιντρομ κάθε μέρα. Θέλω να πάρω συμπλήρωμα διατροφής ω3 3 6 9. Μπωρει να επιρεαζει αρνητικά την πήξη του αίματος? Έχω περάσει πνευμονική εμβολι το 2006.

nikolasr66 είπε...

Γιατρέ μου είμαι θρομβοφιλος και πίνω αντυπηκτικη αγωγη των xarelto μπορώ να καταναλώνω προτεινούχα διαλύματα λόγο ότι πάω γυμναστηριο;

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Επειδή τόσο η διατροφή όσο και τα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να επηρεάσουν τη δραστικότητα του Sintrom, οτιδήποτε πάρετε θα πρέπει να ελέγξετε το INR νωρίτερα.

Stefanogiannis είπε...

Για την προηγούμενη ερώτηση (nikolasr66), ο ειδικός αιματολόγος απαντά: Επειδή παίρνετε αντιπηκτική αγωγή, καλό είναι να προσέχετε τυχόν τραυματισμούς. Κάποιο πρωτεινούχο σκεύασμα δεν θα επηρεάσει τη δράση του xarelto.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας. Είμαι 36 ετών και θρομβοφιλικος από κληρονομικότητα. Έχω ιστορικό με τρεις περιπτώσεις θρόμβωσης. Η τελευταία στον εγκέφαλο. Παίρνω sintrom και έχω INR 2.80.Γυμναζομουν εντατικά πριντο τελευταίο περιστατικό που έγινε το Πάσχα του 2015.Εκανα βάρη κάμψεις έλξεις κτλ. Μου απαγόρευσαν τότε την γυμναστική αυτή. Μπορώ τελικα να γυμνάζομαι η πρέπει να το ξεχάσω;

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Θα πρέπει να αποφύγετε αυτό το είδο ς της γυμναστικής. Μπορείτε όμως και επιβάλλεται να κάνετε περπάτημα και ίσως μια ήπια ενδυνάμωση του μυικού συστήματος.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας είμαι θρομβοφιλος 18 ετών και περνω κανονικα την αντιπηκτικη αγωγή του xarelto μπορώ να πάρω συμπληρώματα λιποδιαλυτων;

Stefanogiannis είπε...

Θεωρητικά μπορείτε να πάρετε, αλλά καλύτερα θα ήταν να ρωτηθεί ο γιατρός σας που γνωρίζει το ιστορικό σας.

Ανώνυμος είπε...

Ο.ΓΙΟΣ.ΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ.ΘΡΟΒΟΦΙΛΟΣ.ΠΑΡΟΛΑ.ΑΥΤΑ.ΓΙΑΤΡΕΜΟΥ.ΠΙΝΕΙ.ΚΑΠΝΙΖΕΙ.ΚΑΝΕΙΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ.ΑΝΕΒΕΝΕΙ.ΣΕ.ΜΗΧΑΝΕΣ.ΔΕΝ.ΑΚΟΥΕΙ..ΑΥΤΑ.ΠΟΥ.ΜΑΣ.ΕΧΟΥΝ.ΠΕΙ.ΟΙ.ΓΙΑΤΡΟΙ.ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.ΠΙΝΕΙ.ΚΑΙ.ΤΗΝ.ΘΕΡΑΠΕΙΑ.ΤΟΥ.ΤΑ.ΧΑΡΕΛΤΟ.ΤΩΝ.20.ΔΕΝ.ΑΚΟΥΕΙ.ΤΙ.ΜΠΟΡΕΙ.ΝΑ.ΠΑΘΕΙ..?ΘΑ.ΔΕΙ.ΤΗΝ.ΑΠΑΝΤΗΣΗΣΑΣ..ΣΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΠΑΡΑ.ΠΟΛΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΓΙΑΤΡΕΜΟΥ ΕΝΑ ΘΡΟΒΟ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΘΑ ΠΝΕΥΩΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΠΑΡΑΚΩΛΟΥΙΟΥΜΕ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΚΑΝΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΜΑΙ ΘΡΟΒΟΦΙΛΟΣ ΕΧΩ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΘΡΟΒΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΚΑΝΑ ΥΠΕΡΥΧΟ ΣΤΟ ΠΟΔΙ Ο ΘΡΟΒΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΙΝΩ ΑΝΤΙΠΥΚΤΙΚΑ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΠΑΛΙ ΕΛΕΧΟ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΣΑΣ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η... ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΙ ΚΥΝΔΗΝΟΥΣ ΕΧΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΤΕΜΕ ΕΙΜΑΙ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα αξιολογήσει, με βάση τη βαρύτητα των θρομβωτικών επεισοδίων και το είδος της θρομβοφιλίας, αν θα πρέπει να συνεχίσετε την αντιπηκτική αγωγή, η αν θα μπορέσετε, υπό όρους, να τη διακόψετε και πότε.

Stefanogiannis είπε...

Για την ανάρτηση 22 Απρ. 7:17, ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Όταν κάποιος έχει θρομβοφιλία δεν πρέπει να προσθέτει παράγοντες κινδύνου. Υπ' αυτήν την έννοια, το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Το ίδιο ισχύει με την κατάχρηση αλκοολ αφού αυτό μεταβολίζεται στο συκώτι, όπου παράγονται οι παραγοντες πήξης. Από την άλλη όταν κάποιος παίρνει αντιπηκτική αγωγή δεν πρέπει να κάνει επικίνδυνα σπορ γιατί σε πιθανό ατύχημα η αιμορραγία είναι δύσκολο να ελεγχθεί (π.χ. εγκεφαλική αιμορραγία).

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατρέ μου πια είναι η επιστημονική ονομασία της συγγενους θροβοφιλιας δηλαδή πως ονομάζετε ιατρικά ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατρέ μου πια είναι η επιστημονική ονομασία της συγγενους θροβοφιλιας δηλαδή πως ονομάζετε ιατρικά ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σας. Ειμαι ετεροζυγωτης στον παραγοντα leiden με low apc-r
Oi υπολοιπες τιμες του μοριακου ελεγχου φυσιολογικες.Ειμαι εγκυος στην δωδεκατη εβδομαδα και στην 9 περασα επεισοδιο επαπειλουμενης αποβολης. Οι ενεσεις ηπαρινης clexane μου διακοπηκαν για μια εβδομαδα. Μετα συνεχισαμε κανονικα και μετα απο μια εβδομαδα εμφανιστηκαμ καφε υγρα και ξανα διεκοπησαν. Δεν γνωριζουμε αν πρεπει να συνεχιστουν η αν πρεπει να σταματησουν. Ειμαι στην νοτια κορεα οπου η θρομβοφιλια ειναι σχεδον αγνωστη και στην κατασταση μου δεν μου επιτρεπεται να ταξιδεψω στην ελλαδα. Οποιαδηποτε συμβουλη θα ειναι χρησιμη. Ευχαριστω εκ των προτερων. Να σημειωσω οτι στην πρωτη εγκυμοσυνη παλι στην κορεα για εννια μηνες εκανα ενεσεις clexane 0.4 χωρις κανενα προβλημα.

Stefanogiannis είπε...

Ολες οι καταστάσεις που μεταβιβάζονται κληρονομικά αποτελούν μια γενική οντότητα που ονομάζεται κληρονομική θρομβοφιλία. Ανάλογα ποιο γονίδιο έχει μετάλλαξη, καθορίζεται και το είδος της.

Stefanogiannis είπε...

Για το σχόλιο 24 Ιουλίου, ο ειδικός αιματολόγος απαντά: Η αγωγή με Clexan γίνεται για λόγους πρόληψης (π.χ. αποβολή, πρόωρος τοκετός) που είναι καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρομβοφιλία που αναφέρετε ότι έχετε. Υποψιάζομαι ότι για να έχετε κάνει τον έλεγχο, θα είχατε κάποιο τέτοιο περιστατικό. Υπ' αυτήν την έννοια μάλλον είναι συνετό να λαμβάνεται προφυλακτική αγωγή. Το συνετότερο βέβαια είναι ο γυναικολόγος σας να αξιολογήσει την αναγκαιότητα της θεραπείας.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας γιατρέ μου έχω κληρονομική θρόβοφιλιά από ετετασεις που έχω κάνει είμαι ετεροζυγωτης στην μετάλλαξη v leiden 1691 c_A με υψηλό παράγων fviiic έχω θρόνο στο πόδι είμαι 18χρονων και έχω πάθει πνευμβονικη εμβολη παίρνω αντιπυκτικη αγωγή το ερώτημα μου είναι θα την παίρνω δια βίου η θα την σταματήσω ποια είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν αν την διακοψω τι μου λέτε

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολόγος απαντά: Από τη στιγμή που έχετε πάθει πνευμονική εμβολή και θρόμβωση στο πόδι και έχετε κληρονομική θρομβοφιλία, πρέπει αν παίρνετε προφύλαξη με αντιπηκτική αγωγή. Ο κίνδυνος να συμβεί νέο επεισόδιο αν την διακόψετε είναι μεγάλος. Προς το παρόν λοιπόν οι οδηγίες είναι να παίρνετε προφύλαξη.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω μετα απο εμφραγμα μυοκαρδιου πραγματοποιησα της εξης εξετασεις θρομβοφιλιας αντισωματα αντικαρδιολιπινης και β2 γλυκοπρωτεινης ΑΡΝΗΤΙΚΑ ομοκυστεινη ορου 19 αντιπηκτικο λυκου 90 και αντισταση στην πρωτεινη C 0,50 (με χρηση sintrom )ευθυνεται το sintrom για τις τιμες των 2 εξετασεων η πρεπει να το ψαξω με μοριακο ελεγχο??

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολόγος απαντά: To Sintrom επηρεάζει τις περισσότερες εξετάσεις πήξης. Θεωρώ ότι και λόγω της υψηλής ομοκυστείνης θα πρέπει να κάνετε μοριακό έλεγχο για πιθανές μεταλλάξεις που προκαλούν θρομβοφιλία.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω για την απαντηση, να κανω μοριακο ελεγχο μηπως μπορειτε να μου πειτε ποιες περιπου χρειαζονται ???

Stefanogiannis είπε...

Πρέπει απαραιτήτως να κάνετε έλεγχο για:
MTHFR, FIIG20210A και FV LEIDEN.

Ελ είπε...

Καλησπερα σας..Πριν από ένα μήνα έκανα εξέταση θρομβοφιλιας λόγω αποβολής και εχω έλλειψη πρωτεΐνης s..Επειδή έπαιρνα όμως βιμπραμισιν αντιβίωση μου ειπε ο. γιατρός να την επαναλάβ, αν και τον ειχα ενημερώσει οτι παίρνω αυτήν τη αντιβίωση .. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω πόσες ειναι οι πιθανότητες να έχει επηρεάσει η αντιβίωση το αποτέλεσμα η όχι ;;

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολόγος απαντά: Ούτως ή άλλως όταν βρίσκουμε μια παθολογική εξέταση οφείλουμε να την επαναλάβουμε. Πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, που χαμηλή τιμή της PrS θα καθορίσει και τη θεραπεία σε επόμενη κύηση.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Είμαι στην 21η εβδομάδα κύησης μετά από εξωσωματική. Ξεκίνησα με innohep 0.45 από την ημέρα της εμβρυομεταφοράς. Μετά από αποκόλληση την 7η εβδομάδα, έκανα εξέταση anti-xa η οποία ήταν 0.09. Αυξήσαμε τη δόση σε 0.05 και την 10η εβδομάδα η anti-xa ήταν 0.37. Έκανα επανάληψη της αντι-χα την 20η εβδομάδα και βγήκε 0.19 με innohep 0.5. Πότε προτείνετε επανάληψη της εξέτασης; Μήπως δεν κάνω σωστά την ένεση; Μπορεί να οφείλεται η χαμηλά αντι-χα στην αύξηση του βάρους μου. Έχω πάρει 7 κιλά από την αρχή της εγκυμοσύνης και τώρα ζυγίζω 76.

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολόγος απαντά: Τόσο η δοσολογία της ηπαρίνης, όσο τα επίπεδα anti-Xa, εξαρτώνται από τον λόγο για τον οποίο κάνετε την αγωγή. Θρομβοφιλία; Θρόμβωση; Απλή προφύλαξη;;;

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ μου!είμαι θρομβοφιλος παράγοντα v leiden!κάνω γυμναστική και αθλουμαι καθημερινά αποφεύγοντας τους τραυματισμους..απλώς χορηγουμαι συμπληρώματα διατροφής και συγκεκριμένα πρωτεΐνη όρου γάλακτος και κρεατινη στις σωστές δοσολογιες..υπάρχει κίνδυνος για το οτιδήποτε ?

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολόγος απαντά: Τα συμπληρώματα διατροφής μάλλον δεν θα σας επηρεάσουν όσον αφορά τον κίνδυνο θρομβοφιλίας.

127 είπε...

Καλησπερα!Ειμαι εγκυος στην 14η εβδομαδα...απο την αρχη της κυησης εκανα με εντολη του γιατρου μου λογω προηγουμενης αποβολης στην 6η εβδομαδα προληπτικα μια ενεση inohep 0.35 και επαιρνα κ ενα salospir το βραδυ μεστειλε σε αιματολογο αφου ειχα κανει κ εξετασεις για θρομβοφιλια κ εκεινος μου συνέστησε αφου τελικα δεν εχω θρομβοφιλια κ τοθρομβοελαστογραμμα μου βγηκε κανονικο να κανω ενεσεις μεχρι 14η εβδομαδα κ αυτο προληπτικα λογω του οτι η μαμα μου ειχε παλια μια αποβολη 3.5 μηνων και επισης επειδη ημουν καπνιστρια..μετα να τις κοψω και αφου με δει την 18η εβδομαδα θα μου πει πως να συνεχισω...τοερωτημα μου ειναι αν με μια διακοπη του ενος μηνα μεχρι να ξαναδω τον αιματολογο μπορει να υπαρξει θεμα με το μωρο....αυτο το ρωταω γιατι καποιες γνωστες μου μου ανεφεραν οτι αν ξεκινας τις ενεσεις εστω κ προληπτικα δεν πρεπει να τις σταματησεις ως τη γεννα κ εχω αγχωθεί πολυ....συγνωμη για το μεγαλο μου μηνυμα!

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολόγος απαντά:
Σύμφωνα με όσα λέτε δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για προφυλακτική αγωγή με αντιπηκτικά. Προφανώς ο γιατρός σας λόγω ιστορικού σας έδωσε αυτήν την προφύλαξη. Εννοείται όιτ κανείς δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει με σιγουριά ότι δεν θα συμβεί κάτι, δεδομένου ότι οι επιπλοκές δυνητικά υπάρχουν σε όλες τις κυήσεις και την ευθύνη για την αγωγή την έχει ο θεράπων ιατρός.

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top