Θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος για πήξη, εξαιτίας ανωμαλιών στο μηχανισμό της πηκτικότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση θρομβωτικών φαινομένων.

Μια παλιά ιστορία…
Η θρομβοφιλία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1856 από τον Virchow, μια από της μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Η ανάπτυξη θρόμβωσης, δηλαδή η παθολογική πήξη του αίματος, για αιώνες θεωρούνταν ότι ταυτίζεται με τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όμως, έγινε αντιληπτό ότι η διαδικασία αυτή αφορά σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. H συγκεκριμένη πάθηση εξετάζεται επειδή μερικοί άνθρωποι έχουν αυξημένη, συνήθως κληρονομική, πιθανότητα να παρουσιάσουν θρομβώσεις στα αιμοφόρα αγγεία τους, σε διάφορα σημεία του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια, η κατανόηση των μηχανισμών της πήξης, σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της μοριακής βιολογίας, οδήγησαν στην πλήρη εργαστηριακή διερεύνηση του προβλήματος, που αποτελεί πλέον ρουτίνα για πολλά αιματολογικά εργαστήρια.


Ορισμός και χαρακτηριστικά
Για να ρέει ομαλά το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία), είναι απαραίτητο να διατηρείται ισορροπία μεταξύ της τάσης για αιμορραγία και της τάσης για αυξημένη πηκτικότητα. Οι καταστάσεις θρομβοφιλίας είναι παθολογικές αλλοιώσεις του μηχανισμού πήξεως του αίματος, που προκαλούν μεγάλη αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και επακόλουθα το σχηματισμό θρόμβου (στερεού σώματος), που μπορεί να αποφράξει μερικώς ή πλήρως ένα αιμοφόρο αγγείο. Οι θρομβώσεις αυτές εμφανίζονται συχνά με υποτροπές, τόσο με τη μορφή της φλεβικής θρόμβωσης, όσο σπανιότερα με τη μορφή της αρτηριακής (κυρίως των στεφανιαίων και εγκεφαλικών αρτηριών).
Γενικά, η θρομβοφιλία θεωρείται νόσημα φθοράς, αφού εμφανίζεται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας σε κάποιο άτομο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται είτε σε κληρονομικά, είτε σε επίκτητα αίτια. Η κληρονομική θρομβοφιλία, εκτός από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, έχει την ιδιαιτερότητα ότι εμφανίζεται σε σχετικά νέα άτομα (ακόμη και κάτω των 45 ετών), ενώ αντίστοιχα θρομβωτικά επεισόδια παρουσιάζουν και άλλα μέλη της οικογένειας του ασθενή. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανευρίσκεται και γονιδιακή βλάβη στο 75% των πασχόντων ατόμων. Η επίκτητη θρομβοφιλία μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη παραμονή του ασθενή στο κρεβάτι, οι ηπατοπάθειες, η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το κάπνισμα, οι τραυματισμοί από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ακόμη και η ακινησία των επιβατών πολύωρων υπερπόντιων πτήσεων.

Η διαδικασία της πήξης
Αν εξαιτίας κάποιου τραυματισμού εκρεύσει αίμα από τα αγγεία, τότε το αίμα φυσιολογικά πήζει μέσα σε λίγα λεπτά. Η πήξη του αίματος (αιμόσταση) είναι στην πραγματικότητα μία μορφή άμυνας του οργανισμού, ώστε να μη χάνεται άσκοπα το αίμα μετά από τραύμα σε κάποιο σημείο του οργανισμού. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που συνίσταται στη διαδοχική ενεργοποίηση διαφόρων παραγόντων που βρίσκονται στο αίμα σε ανενεργό κατάσταση.
Η αρχική αιμόσταση και ο σχηματισμός του θρόμβου αποτελεί ένα τοπικό φαινόμενο, που ξεκινάει τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από την αρχική εκροή του αίματος και ολοκληρώνεται μέσα σε 5 λεπτά. Στη συνέχεια δρα ο ινωδολυτικός μηχανισμός, που ξεκινάει 2-3 ώρες μετά την επίσχεση της αιμορραγίας, ενώ ο μηχανισμός της πήξης αποκαθίσταται πλήρως και ομαλοποιείται μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες. Πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι ο δαιδαλώδης μηχανισμός της πήξης στηρίζεται σε ευαίσθητες βιολογικές ισορροπίες, οι οποίες διαταράσσονται εύκολα είτε προς την κατεύθυνση της αυξημένης, είτε προς την κατεύθυνση της μειωμένης πηκτικότητας του αίματος.

Εξετάσεις – διάγνωση
Γενικά, η διαγνωστική προσέγγιση των θρομβώσεων στηρίζεται στο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, στην κλινική εκτίμηση από αιματολόγο ιατρό και στη διενέργεια ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Οι κίνδυνοι από τη θρόμβωση
Σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου το 10-20% του γενικού πληθυσμού θεωρείται ότι πάσχει από θρομβοφιλία και δυνητικά μπορεί να εκδηλώσει θρομβοεμβολικά επεισόδια. Στα θρομβοφιλικά άτομα, ο θρόμβος που δημιουργείται κατά την πήξη, είναι δυνατό με την κυκλοφορία του αίματος να προκαλέσει απόφραξη κάποιου αγγείου. Η παρουσία, δηλαδή, αυτής της παθολογικής κατάστασης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, πνευμονικής εμβολής, φλεβικής θρόμβωσης, καθώς και επιπλοκών της κύησης (αποβολές, αποκόλληση πλακούντα, διάχυτης ενδαγγειακής πήξης, ενδομήτριου θανάτου, πρόωρης γέννησης, ελλιποβαρών νεογνών, προεκλαμψίας). Ο θρόμβος, επίσης, ανάλογα με το μέγεθός του και το σημείο που σχηματίζεται, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, σοκ ή ακόμη και καρδιακή ανακοπή.
Ο κίνδυνος για πρόκληση των καταστάσεων αυτών αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν συνυπάρχουν ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η κύηση, το κάπνισμα, η αποφυγή της γυμναστικής και η λήψη ορμονών.

Οι κλινικές εκδηλώσεις
Η θρομβοφιλία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων (πνευμονική εμβολή, φλεβική θρόμβωση κλπ.) σε νεαρές, ή πολύ νεαρές ηλικίες, σε ασυνήθιστες θέσεις, μεγάλης έκτασης, καθ’ έξιν αποβολές ή μαιευτικές επιπλοκές. Μεγάλο ποσοστό δε, των ατόμων με κληρονομική θρομβοφιλία, δεν εμφανίζουν ποτέ θρομβωτικό επεισόδιο. Αυτό, βέβαια, παύει να ισχύει όταν προστίθενται άλλοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι προηγουμένως έχουν αναφερθεί.
Στις περισσότερες, πάντως, περιπτώσεις οι συγκεκριμένες καταστάσεις συνδυάζονται με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, δηλαδή με την ύπαρξη και άλλων ατόμων στην οικογένεια με το ίδιο πρόβλημα.

Θεραπεία
Σε όλες τις περιπτώσεις που θα διαγνωστεί σε κάποιο άτομο θρομβοφιλία, συνιστάται η προσφυγή σε ειδικούς αιματολόγους για την άμεση διάγνωση, εκτίμηση και αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.
Ειδικότερα, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των θρομβώσεων εφαρμόζεται η χορήγηση θρομβολυτικών (ινωδολυτικών) φαρμάκων, η γενική μετεγχειρητική προφύλαξη (μετά από εξωσωματική κυκλοφορία, αιμοδιάλυση, τοποθέτηση στεντ κ.λ.π.), η λήψη αντιπηκτικών από το στόμα (π.χ. Sintrom, ασπιρίνη κλπ.) και ενέσιμων αντιπηκτικών (π.χ. ηπαρίνες). Προφυλακτική δε θεραπεία σε κληρονομική θρομβοφιλία δίδεται αφού συνεκτιμηθεί το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό από ειδικό γιατρό.

Χρήσιμες συμβουλές
Αν έχετε διαγνωσθεί με πρόβλημα θρομβοφιλίας, είναι χρήσιμο να εξεταστούν για το συγκεκριμένο πρόβλημα και τα παιδιά σας, για να ελεγχθεί η πιθανή κληρονομική τους προδιάθεση. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος, ώστε αν διαπιστωθεί ύπαρξη θρομβοφιλίας, να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα ιατρικά μέτρα αντιμετώπισής της και επομένως αποτροπής του κινδύνου εκδήλωσης επικίνδυνων θρομβωτικών επεισοδίων.

Επίσης, θα πρέπει να παίρνετε ορισμένες προφυλάξεις, που συνοψίζονται στις παρακάτω οδηγίες:
    * Αποφύγετε πλήρως το κάπνισμα, διότι επιβαρύνει ιδιαίτερα τις θρομβοφιλικές καταστάσεις
    * Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή και να ασκείστε συστηματικά, αποφεύγοντας τις δραστηριότητες που μπορούν να σας προκαλέσουν τραυματισμό
    * Αν εισαχθείτε σε νοσοκομείο, για οποιοδήποτε λόγο, μην παραλείψετε να ενημερώσετε τους γιατρούς για το πρόβλημα θρομβοφιλίας σας
    * Αν επιθυμείτε να πάρετε οποιοδήποτε ορμονικό φάρμακο ή αντισυλληπτικά χάπια, μην το κάνετε χωρίς συνεννόηση με το γιατρό σας

Επίλογος
Η θρομβοφιλία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό του ανθρώπου, η οποία όμως μπορεί να διαγνωστεί με τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί από τους ειδικούς γιατρούς. Όπως και σε πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση του ασθενή και η πιστή τήρηση των οδηγιών του θεράποντος ιατρού, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εμφάνισης επικίνδυνων καταστάσεων, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία του!


Πηγή: Γιάννης Στεφανογιάννης © ''Χανιώτικα Νέα'', 24-4-2010

43 Σχόλια - Παρατηρήσεις :

Ανώνυμος είπε...

Kalhspera.. Prosfata ekana exetaseis aimatos kai ematha pws h timh apo thn prwteinh s einai xamhloterh apo ta katwtera oria. Sugkekrimena einai 42.7.
Auto shmainei thromvofilia?

Stefanogiannis είπε...

H Πρωτείνη S όντως είναι χαμηλή. Θα πρέπει να την επαναλάβετε και αν βγει και πάλι χαμηλή, είναι καλό να κάνετε όλο το πακέτο των εξετάσεων της θρομβοφιλίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχετε το πρόβλημα. Επίσης, καλό θα είναι σε τέτοια περίπτωση να εξεταστούν για θρομβοφιλία και οι γονείς σας.

Ανώνυμος είπε...

Kalhspera...! eimai 20 xronwn kai eimai thromvofulikos... einai klhronomiko apo th giagia mou kai ton patera mou..! Ton Septemvrh prwta o theos etoimazomai na fugw sthn Agglia gia na ginw pilotos epivatikwn... uparxei periptwsh na kopw logo ths thromvofulias h na antimetopisw kapoio provlhma sto aima mou apo th piesh sto aeroskafos??? ksexasa na anaferw oti pairnw sintrom kanonika..!

Stefanogiannis είπε...

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αιματολόγοι, έχει μεγάλη σημασία ο παράγοντας πήξης που έχει στην περίπτωσή σας πρόβλημα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί και ρυθμίζει το Sintrom για την πιθανότητα θρομβωτικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Για το αν έχετε πρόβλημα στη σχολή πιλότων, αυτό θα το μάθετε μόνο από την ίδια τη σχολή.

Ανώνυμος είπε...

γεια σασ ειμαι 29 χρονων και ειχα 2 αποβολεσ,στη 2 εκανα εξετασει για το καρυωτιπο εμβρυου και βρεθηκε τρισωμια στο 16χρωμοσωμα και εκανα εξετασεις για θρομβοφιλια και εχω.το 'κ' ειναι 0.8 αντι 1-3 λεπτα.ο γιατρος μου ειπε οτι πρεπει να περνω 2χαπια τη μερα σαλοσπιρη και 1 filicine kai μολις μεινω εγκυος να κανω καθε μερα 2 ενεσεις clexane σε ολοι τη διαρκεια της εγκυμοσυνης..με τα χαπια αυτα κανει να μεινω εγκυος??και ειναι τοσο σοβαρο το προβλημα??

Ανώνυμος είπε...

γεια σασ η τρισωμια 16 εχει σχεση με τη θρομβοφιλια???

Stefanogiannis είπε...

To πρόβλημα αντιμετωπίζεται, χωρίς συνέπειες, με τις ενέσεις που σας συνέστησε ο γιατρός σας.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΚΛΕΞΑΝ ΣΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΗΣΗΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ?ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ?ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ?

Stefanogiannis είπε...

Όπως μας ανέφερε ειδικός αιματολόγος, δεν υπάρχει πρόβλημα για την κύηση.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα εχω θρομβοφιλια και ειμαι στην διαδικασια για να μεινω εγγυος
θα ηθελα να ρωτησω επειδη παλαιοτερα ειχα νοσο crohn ( δεν εχω τωρα εδω και 8 χρονια κανενα συμπτωμα) αν τα χαπια αυτα ή οι ενεσεις ηπαρίνης δημιουργουν προβλημα στην νοσο δηλαδή αν την "ξυπνούν" κατ α μια εννοια

ευχαριστω πολύ

Ανώνυμος είπε...

γεια σας ειμαι εγγυ ος σε διδυμα 14 εβδομαδων εχω θρομβοφιλια fv leiden ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ G20210A Mutfr ΕΤΕΡΟΖΥΓΟΣ pai 4G/4G κανω ενεσεις κλεξαν 0.40 απο την εναρξη του προγραμματος εξωσωματικης μεχρι και σημερα.

χθες εκανα μια εξεταση αντι-χα σε ενα κεντρο εδω στο ρεθυμνο και το αποτελεσμα ειναι0.55 με φυσιολογικες τιμες 0.3-0.6 και εκανα και μια στο νοσοκομειο που με παρακολουθει απο την αρχη που εχει βγει 0.36.η ληψη αιματος εγινε την ιδια ωρα ακριβως απλα στο νοσοκομειο το πηγαμε μια ωρα αργοτερα αλλα οχι πανω απο 4 ωρες σε ειδικα φυαλιδια που μου εδωσε το νοσοκομειο και με παγοκυστες. το θεμα ειναι οτι εγω αγχωθηκα δεν ξερω τι να πιστεψω..........ειμαι και σε ακηνισια λογω εξωσωματικης,αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι το εξης :ας πουμε οτι η εξεταση με αποτελεσμα 0.55 με ανωτατο οριο το 0.6 ειμαι καλυμμενη με κλεξαν 0.40 η κινδινευουν τα μωρα μου?????????? επανεξεταση θα κανω σε 1 μηνα ακριβως.σας ευχαριστω πολυ!θα περιμενω την απαντηση σας!!!

Ανώνυμος είπε...

σε πιο δημοσιο νοσοκομειο μπορουμε να κανουμε εξετασεις για θρομβοφιλια και σε ποσο χρονικο διαστημα βγαινουν τα αποτελεσματα?

Stefanogiannis είπε...

Εξετάσεις κάνουν τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία, στα οποία και θα πρέπει να απευθυνθείτε.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,
είμαι 29 χρονων, προσεχω τι τρώω, ειμαι προπονήτρια τέννις , δεν καπνίζω, ούτε πίνω παρα μια φορα το 3μηνο και αν-έπειτα από χειρουργείο για φλεβίτη(τυπικη σαφηνεκτομη) την 2η μετεγχειρητική μέρα, παρουσίαστηκε θρόμβος εν τω βαθει στην αρχη της μηριαιας, τον οποιο όμως οι γιατροι καταφεραν να τον περιορισουν εκει.ΟΙ εξετασεις για θρομβοφιλια δεν εχουν βγει ακομα παροτι οι γιατροι ειναι πεπεισμενοι οτι ολο αυτο το προκαλεσαν τα αντισυλληπτικα που έπαιρνα για περιπου 3 χρόνια (αλλα εν τω μεταξυ ειχα κοψει 3 μηνες ηδη πριν το χειρουργειο). Τωρα παιρνω sintrom και φοραω καλτσα διαβαθμισμενης συμπιεσης.Παρολο που μου ειπαν πως το φαρμακο θα το παιρνω μονο μεχρι να εξαφανιστει ο θρομβος και ακομα και θρομβοφιλικη να βγω , θα συνεχισω την αγωγη ισοβιως μονο και εαν εμφανισω ξανα θρομβο. αυτο δεν ειναι λιγο επικυνδινο?εννοω, πως ξερω πω οτι θα "προλαβω" εαν εμφανιστει ξανα και που αυτο μπορει να συμβει πέραν των άκρων?

Ευχαριστω πολύ

ΥΓ. αληθεια τα αντισυλληπτικά είναι τόσο επικύνδινα, από το να προκαλέσουν φλεβικη ανεπάρκεια, μέχρι θρομβωση και πνευμονική εμβολη?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος συνεργάτης μας, μας απάντησε:
1) Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης σε γυναίκες που ήδη έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κληρονομική θρομβοφιλία.
2) Σε σχέση με το πρόβλημά σας, καλό θα είναι να αναμένετε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και ανάλογα θα καθοριστεί και το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσετε.
3) Αν κάποιος θα λάβει δια βίου προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή, εξαρτάται από τη θρομβοφιλία, αλλά και από την έκταση και τη θέση της θρόμβωσης, κάτι που θα εκτιμήσεις ο θεράπων ιατρός.
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

ποιες ειναι οι εξετασεις FVIII , Ricof ,rmag , PFA ???????? μου ειπαν να τισ κανω
. ευχαριστω πολυ !

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας
Είμαι 31 ετών και κανοντας εξετάσεις αιματος ανεφεραν οτι ειμαι ετεροζυγος για θρομβοφιλια
θα ηθελα να ρωτησω αν αυτο σημαίνει οτι μπορώ να πάθω εύκολα θρομβοση -
επισης ανηκω στην κατηγορια τον πασχυσαρκων ατομων και σκοπευω να ξεκινησω διαιτα με γυμναστικη
σχετικα με διατροφη τη θα επρεπε να προσεξω (δεν τρωω λιπαρα - δεν καπνιζω - δεν πινω καφε (πινω ενα φλυτζανι τσαι καθε μερα) δεν πινω αλκοολ καθολου.
ευχαριστω εκ τον προτερω

Ανώνυμος είπε...

Στη θρομβοφιλια μηπως πρεπει να αποφευγουμε καποιες τροφες?

Stefanogiannis είπε...

Το αδυνάτισμα, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι χρήσιμα. Η θρομβοφιλία, πάντως, δεν προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, επειδή έχει γονιδιακή βάση.

Stefanogiannis είπε...

[Απάντηση στον φίλο που έγραψε πριν από 3 μηνύματα, στις 29 Σεπτ.]:
Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
''Αφού είστε θρομβοφιλικός έχετε περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με κάποιον που δεν είναι θρομβοφιλικός να πάθετε θρόμβωση. Εννοείται ότι κάθε παράγοντας κινδύνου που προστίθεται δρα αθροιστικά. Γι΄αυτό οπωσδήποτε πρέπει να αδυνατίσετε και να κάνετε γυμναστική καθημερινά.''

Ανώνυμος είπε...

ειμαι 30 ετων και είχα 2 παλινδρομες κυησεις (η πρωτη τελειωσε τον ιουνιο του 2011 και η δευτερη τον Σεπτεμβριο του 2011). ξεκινησαμε να κανουμε ενα πακετο εξετασεων με καρυωτυπους και ελεγχο θρομβοφιλιας όμως πριν τον ελεγχο θρομβοφιλιας εμφανισα μια κυστη 6 εκ στη δεξια ωοθηκη και ξεκινησα αντισυλληπτικα για εναν μηνα τουλαχιστον. θα ηθελα να ρωτησω πως αυτα επηρεαζουν τις εξετασεις θρομβοφιλιας, ποσο θα πρεπει να περιμενω απο το σταματημα τους ωστε οι εξετασεις να ειναι ακριβεις και τι να προσεχω αν οντως εχω θρομβοφιλια αυτο το διαστημα που παιρνω τα αντισυλληπτικα?

Stefanogiannis είπε...

O ειδικός αιματολογος ιατρός μας απαντά: Καλό θα ήταν σε αυτή τη φάση να κάνετε τον γονιδιακό έλεγχο για τις μεταλλάξεις FV Leiden, FIIG20210A, MZHFR, που δεν επηρεάζεται από φάρμακα, δεδομένου ότι και τα αντισυλληπτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για θρόμβωση, κυρίως σε θρομβοφιλικές γυναίκες.

Ανώνυμος είπε...

ειμαι εγκυος στην 25η εβδομαδα, χθες βγηκαν τα αποτελεσματα των εξετασεων θρομβοφιλιας που ειχα κανει προληπτικα χωρις ναχω ιστορικο και η ΑΤ ΙΙΙ ειναι οριακη (79,5) ενω η πρωτεινη S βγηκε χαμηλη (39). Τα υπολοιπα αποτελεσματα ειναι φυσιολογικα. Αυτα τα αποτελεσματα σημαινουν οτι εχω θρομβοφιλια?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Η έλλειψη της Prs, που αποτελεί θρομβοφιλικό παράγοντα, στη δική σας περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί, λόγω της εγκυμοσύνης, από την οποία και επηρεάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι στη 14 βδομαδα κυησης(διδυμα) και ως τωρα εκανα προληπτικα αντιπηκτικες. Εκανα καποιες εξετασεις που μου ζητησε ο γιατρος και το ερωτημα μου ειναι αν εχω καποιο προβλημα θρομβοφιλιας και αν θα πρεπει να συνεχισω τις ενεσεις.
APCR=3,47
ATIII=0,33
PRC=130,6%
PRS=42,6%

Ανώνυμος είπε...

ti einai i kardiolipini?

Ανώνυμος είπε...

TI EINAI KARDIOLIPINI?

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
O έλεγχος που αναφέρετε δεν είναι πλήρης. Η χαμηλή PrS είναι αποτέλεσμα της κύησης. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν είστε θρομβοφιλική. Για τη θεραπεία σας δε, αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο γιατρός σας.

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Ο έλεγχος που αναφέρετε δεν είναι πλήρης. Η χαμηλή PrS είναι αποτέλεσμα της κύησης. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν είστε θρομβοφιλική. Για τη θεραπεία σας δε, αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο γιατρός σας.

Ανώνυμος είπε...

Ο γιος μου πριν ενα μηνα εκανε χειρουργιο για φλεβιτιδα στο αριστερο ποδι,πεντε ημερες αργοτερα επαθε καινουργιες θρομβοσεις και μερικη εμβολη νοσηλευετε στο νοσοκομμειο με αντιπικτικες ενεσεις [σιντρομ]οι γιατροι μας ειπαν οτι πρεπει να κανει εξεταση θρομβοφιλιας και οτι το μονο νοσοκομιο που την κανει εινε το [λαικο] Αθηνων,την θεοριτε αναγγεα;και αν βγει θετικη ηπαχει θεραπεια η μονο φαρμακα συντιρισης; συμ... ο συζηγος μου εχει χειρουργησει πεντε φορες και τα δυο του ποδια,και η μητερα μου το ενα ποδιτης...

Ανώνυμος είπε...

KΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
Η ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ,ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ?
ΔΗΛΑΔΗ 34 ΕΤΩΝ.
ΑΝ ΝΑΙ,ΠΟΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Στη διερεύνηση που πρέπει να γίνει σε ένα νέο άτομο που κάνει ισχαιμικό επεισόδιο, πέραν του καρδιολογικού ελέγχου και του triplex καρωτίδων, είναι ο έλεγχος θρομβοφιλίας, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει και γονιδιακό έλεγχο, αλλά και έλεγχο για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (PrC, PrS, ATIII, FXII, FVLeiden, FIIF20210A, MTHFR, APA, ACA, antiB2GPI, antiThrombin, dEvvt, PTT-LA).

Stefanogiannis είπε...

Για το σχόλιο 23 Απρ. 2012. Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Οπωσδήποτε με αυτό το ιστορικό θα πρέπει να κάνετε στο παιδί σας έλεγχο θρομβοφιλίας και γονιδιακό έλεγχο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα αποφασίσει ο γιατρός του αν θα κάνει προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή και για πόσο χρονικό διαστημα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Βρίσκομαι στην 14η εβδομάδα κύησης ύστερα από εξωσωματική,σε τρίδυμα.Μέχρι τώρα λαμβάνω προληπτικά ηπαρίνη και ο γιατρός μου πρότεινε πλέον να τη σταματήσω.Όμως δεν έχω κάνει ποτέ τις εξετάσεις για περίπτωση θρομβοφιλίας.Με ρώτησε απλά αν έχω κληρονομικό ιστορικό,αλλά κατά πόσο μπορώ να αρκεστώ σε αυτό και να κόψω τη πρόληψη χωρίς καμία σιγουριά πάνω στο θέμα;Μπορώ να κάνω ακόμα κάποιες σχετικές εξετάσεις ή λόγω της προληπτικής θεραπείας και της κύησης τα αποτελέσματα θα είναι λανθασμένα;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Οι εξετάσεις που δεν επηρεάζονται από την κύηση και θα μας δείξουν αν υπάρχει κληρονομική θρομβοφιλία είναι ο γονιδιακός έλεγχος για FVLeiden, FIIG2021OAM MTHFR. Ανάλογα δε με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, θα αποφασιστεί με μεγαλύτερη σιγουριά η διακοπή η μη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ανώνυμος είπε...

kalispera..eimai 25 xronwn kai eixa dyo palindromes kuiseis tha ithela na mou peite poies einai oi kata protereothta exetaseis pou prepei na koitaxw na kanw....

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος μας απάντησε:
Πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε τις παρακάτω εξετάσεις θρομβοφιλίας: APA, ACA, antiB2CPI, Anti-Prothrombin, dRVVt, Prs, PrC, ATIII, APCR, FVLeiden, FIIG20210A, MTHFR.
Για τις λοιπές αιτίες παλίνδρομων κυήσεων, και αν υπάρχει ένδειξη, να ελεγχθείτε και γι' αυτές. Λεπτομέρειες θα σας πει ο γυναικολόγος σας.

Evelyn είπε...

καλησπέρα!!! θα ήθελα να κάνω και εγώ μία ερώτηση. Είχα μία παλίνδρομη κύηση στο παρελθόν, και πιθανών ένας από τους λόγους ήταν το διάφραγμα της μήτρας που είχα και με υστεροσκόπηση το αφέρεσα. Ο γιατρός όμως μου είπε πως για λόγους προληπτικούς να έκανα και εξετάσεις για θρομβοφιλία. Πότε είναι πιο έγκυρες οι εξετάσεις πριν μείνω έγκυος ή αφού το μάθω πως είμαι και δώσω αίμα ( δεν έχω ιστορικό);

Ανώνυμος είπε...

Μετά από δύο αποβολές και πολλές εξετάσεις βρέθηκε η ομοκυστευνη 13,04!!!!!σε περίπτωση εγκυμοσύνης μου σύστησε ενέσεις ιννοχεπ 0,45....ειλικρινά όμως έχω αμφιβολίες αν όντως είναι τόσο κάπως η τιμή ώστε να με βοηθήσουν οι ενέσεις να κρατήσω το μωρό που τόσο θέλω!!!τί γνώμη έχετε;;;;

Stefanogiannis είπε...

Απάντηση στη φίλη Evelyn:

O ειδικός αιματολόγος μας απάντησε: Ο έλεγχος θρομβοφιλίας θα πρέπει να γίνει πριν μείνετε έγκυος.:
1) Διότι κάποιες από τις εξετάσεις του ελέγχου επηρεάζουν
2) Διότι θα πρέπει από πριν να γνωρίζετε αν υπάρχει θρομβοφιλικός παράγοντας ώστε να τον αντιμετωπίσετε έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία.

Stefanogiannis είπε...

Aπάντηση στον Ανώνυμο (16 Φεβ. 2013):

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Δεν μας αναφέρετε αν έχετε κάνει γονιδιακό έλεγχο. Αν ωστόσο υπάρχει κληρονομική θρομβοφιλία ή μετάλλαξη στο MΗΤFR που δικαιολογεί την αυξημένη ομοκυστείνη, τότε η θεραπεία με inj. Innohep βεβαίως και θα σας καλύψει.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα. Είμαι 24 ετών και πριν ένα χρόνο έκανα εξετάσεις για πλήρη αιμοραγικό έλεγχο σε περιπτωση που χρειαστεί να μου δώσει αντισυλλιπτικά ο γυναικολόγος. Τα αποτελέσματα είναι:
APC-R 1,14
ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΙΝΗ ΙΙΙ 244
ΠΡΩΤΕΙΝΗ C 84
ΠΡΩΤΕΙΝΗ S 49
Από μόνη της η μειωμένη πρωτείνη s είναι δείγμα θρομβοφιλίας? Ευχαριστώ!

Stefanogiannis είπε...

Ο ειδικός αιματολόγος απαντά:
Ο έλεγχος που αναφέρετε δεν είναι ολοκληρωμένος, αφού λείπει ο γονιδιακός (FVLeiden, FIIG20210A, MZHFR). Η χαμηλή PrS εφόσον επαναληφθεί και παραμένει χαμηλή αποτελεί θρομβοφιλικό παράγοντα.

Δημοσίευση σχολίου