Ο ιός του Δυτικού Νείλου


Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από τσιμπήματα κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση του ιού
Ο ιός (West Nile virus, WNV) εμφανίστηκε και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937, ενώ κρούσματα και επιδημίες έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε όλες τις ηπείρους. Στις ΗΠΑ, που ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1999, έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα και σήμερα αποτελεί για τη χώρα ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όσον αφορά στην Ευρώπη, η νόσος έχει προσβάλει άτομα σε πολλές χώρες, με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη Ρουμανία, όπου και σημειώνονται περιστατικά σε ετήσια βάση.Από τις τελευταίες χώρες που παρατηρήθηκαν προσβολές από τον ιό ήταν η Πορτογαλία και η Ισπανία το 2009, ενώ τον Ιούλιο του 2010 ήρθε η σειρά της Ελλάδας, όπου εντοπίστηκαν αρκετά κρούσματα, ακόμη και σοβαρής μορφή, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή επιβαρυμένου ιατρικού ιστορικού. Επίσης, κάθε χρόνο, σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα σε άλογα και άγρια πτηνά.

Τρόποι μετάδοσης
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι μέσω τσιμπήματος από μολυσμένα κοινά κουνούπια. Τα κουνούπια αυτά μολύνονται συνήθως από άρρωστα πτηνά ή ζώα, όπως είναι τα άλογα.
Επίσης, έχουν καταγραφεί σπάνιες περιπτώσεις μεταφοράς του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο, ή μέσω μετάγγισης αίματος ή μεταμόσχευσης οργάνων. Ο ιός, γενικά, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ούτε με καθημερινή επαφή (π.χ. χειραψία), αλλά ούτε και με το φιλί ή τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, δηλαδή 4 στους 5 (80%), δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και δεν αντιλαμβάνονται τη μόλυνση από τον ιό. Το 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, αδυναμία, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, έμετο, διόγκωση λεμφαδένων και σπανιότερα δερματικά εξανθήματα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα εξαφανίζονται περίπου 4-7 ημέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στον οργανισμό.
Από τους ασθενείς, τώρα, που μολύνονται από τον ιό, μόνο το 1% (και ιδίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, με κυριότερο την προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια σε εξωτερικά οπτικά ή ηχητικά ερεθίσματα, έλλειψη προσανατολισμού στο χώρο, τρέμουλο, μυικούς σπασμούς ή αδυναμία, ενώ τα σοβαρότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακόμη και παράλυση ή κώμα, που μπορεί να οδηγήσει τα προσβεβλημένα από τον ιό άτομα ακόμη και στο θάνατο.
Σημειώνεται ότι τα πιθανά συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι και μπορούν, στις σοβαρές περιπτώσεις, να διαρκέσουν ακόμη και μερικές εβδομάδες.

Η εγκεφαλίτιδα
Η εγκεφαλίτιδα είναι φλεγμονή του εγκεφάλου και αποτελεί τη σοβαρότερη επιπλοκή της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την είσοδο του ιού στο κεντρικό νευρικό σύστημα και την επακόλουθη προσβολή του εγκεφαλικού ιστού. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι η εγκεφαλική δυσλειτουργία, το αλλοιωμένο επίπεδο συνείδησης, ο υψηλός πυρετός, ο έντονος πονοκέφαλος, το αίσθημα κόπωσης, η μυαλγία, οι σπασμοί, η φωτοφοβία, η δυσκαμψία του αυχένα, οι αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταραχές, ο λήθαρχος και το κώμα.
Η σοβαρή εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, ανακοπή, κώμα ή και θάνατο, γι’ αυτό το λόγο, όταν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να ζητείται άμεσα βοήθεια από γιατρό, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες.

Η θεραπεία
Ειδική θεραπεία, με κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο ή θεραπευτική τεχνική, δεν έχει βρεθεί. Στις ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, ενώ στις σοβαρές λοιμώξεις οι ασθενείς είναι αναγκαίο να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου (ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής κ.λ.π).
Πρέπει, ακόμη, να τονιστεί ότι δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για προστασία από τη λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μέτρα προστασίας
Οι κυριότερες οδηγίες προστασίας αφορούν στην προσπάθεια αποφυγής των τσιμπημάτων των κουνουπιών, τα οποία και μολύνουν τον άνθρωπο. Ειδικότερα συνιστάται:
· Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και στους εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους
· Χρήση ανοιχτόχρωμων και άνετων ρούχων, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του δέρματος, ιδίως τις ώρες που επιτίθενται τα κουνούπια, δηλαδή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα
· Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) σε παράθυρα και πόρτες
· Συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα από το σώμα
· Χρήση κουνουπιέρας κατά τον νυκτερινό ύπνο, όπου τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας δεν αποδίδουν ή δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν
· Απομάκρυνση όλων, εάν είναι δυνατό, των στάσιμων υδάτων γύρω από τα σπίτια, διότι αποτελούν σημεία εναπόθεσης αυγών από τα κουνούπια
· Συχνοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα, σε στάσιμα νερά, υπονόμους και σε σημεία συγκέντρωσης υδάτων
· Χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, που δυσχεραίνουν το πέταγμα των κουνουπιών και τα απομακρύνουν
· Καλό κούρεμα θάμνων και γρασιδιού, για να μη βρίσκουν καταφύγιο τα έντομα, καθώς και χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος έξω από το σπίτι, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια

Επίλογος
Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι μια καινούρια νόσος, αφού μας απασχολεί από τη δεκαετία του 1930, αλλά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, να απειλήσει ακόμη και την ανθρώπινη ζωή, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας μας, διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εξάλειψη του προβλήματος, ενώ συστήνει τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, τη διενέργεια, όπου υπάρχουν περιστατικά, συμπληρωματικών προγραμμάτων ψεκασμών από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, αλλά και την εγρήγορση των υγειονομικών αρχών, ώστε τα αναγνωρίζονται τα πιθανά κρούσματα και να εξουδετερώνονται άμεσα οι εστίες μόλυνσης, για την αποτελεσματικότερη προστασία του πληθυσμού.
_____________________________________________________________________

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Χανιώτικα Νέα'' στις 12-8-2010

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top