Μούδιασμα και μυρμήκιασμαΗ φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει μία άθικτη λειτουργία του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεύρων και των υποκείμενων ιστών του σώματος. Το μούδιασμα και η μυρμηκίαση είναι συχνά φαινόμενα, αφορούν μικρό ή μεγάλο τμήμα του σώματος και περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, που περιγράφονται από τους ασθενείς ως τσιμπήματα, σφιξίματα, σουβλιές, στρίψιμο, τράβηγμα, κάψιμο, ηλεκτρισμός, ακαθόριστα τοπικά αισθήματα. Ιατρικώς τα αισθήματα αυτά είναι γνωστά ως δυσαισθησίες, παραισθησίες, μυρμηκίες.
Οι κύριοι μηχανισμοί πρόκλησης είναι η κακή αιμάτωση της περιοχής του σώματος όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα και οι αισθητικές βλάβες.  Παροδικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα σε αρκετές περιπτώσεις όπως μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από παρατεταμένη μηχανική παρακώλυση της ροής του αίματος , όταν πιέζεται το χέρι από σφιχτό περιβραχιόνιο κλπ, σε έντονη ψυχική φόρτιση. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από έκθεση σε ψύχος μικρού βαθμού τότε μπορεί να πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο, το σύνδρομο Raynaud.

H αυτόματη έκλυση των συμπτωμάτων, μπορεί να οφείλεται σε άγχος, σε νευρολογικές διαταραχές ή παθήσεις των οστών, που παρακωλύουν την πορεία των νεύρων, σε γενικά παθολογικά σύνδρομα, σε συστηματικές παθολογικές παθήσεις ή ψυχογενή σύνδρομα.

Κατά την ιατρική εξέταση θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αντικειμενικώς διαπιστούμενες αισθητικές διαταραχές, ελλείμματα νευρολογικού τύπου, ή τοπικές διαταραχές αιμάτωσης. Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ακεραιότητας των αισθητικών οδών που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου, της δόνησης, της αφής, της πίεσης, της αίσθησης της θέσης, της ισορροπίας, της θερμοκρασίας.

Κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης γίνονται απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση γενικότερα της θέσης του σώματος, όπως η δοκιμασία βάδισης με κλειστά μάτια. Εάν δεν διαπιστωθούν αντικειμενικώς υποκείμενες τοπικές βλάβες ή των αντίστοιχων νευρικών οδών ή πιθανό εξελισσόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενδέχεται να απαιτηθεί εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση γενικών παθολογικών συνδρόμων, επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, γενικές ενδοκρινολογικές εξετάσεις, ειδικές εξετάσεις για αγγειακά νοσήματα κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις που τα συμπτώματα εντοπίζονται στον θώρακα ή στα άνω άκρα μπορεί να πρόκειται για εξελισσόμενη πάθηση του μυοκαρδίου και να απαιτηθεί καρδιογράφημα ή άλλες εξετάσεις.

Επί οξείας εμφάνισης συμπτωμάτων επιβάλλεται πάντοτε επείγουσα ιατρική εξέταση προς αποκλεισμό εξελισσόμενου εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου. Η σωστή αξιολόγηση είναι απαραίτητη στο μούδιασμα, για τον σχεδιασμό της θεραπείας. 

Πηγή: anastasiamoschovaki1.blogspot.com

2 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

Έχω κάνει καρδιολογικες αιματολογικές μαγνητική αξονική εγκεφάλου και μαγνητικη αυχένα ηλεκτρομυογραφημα τα πάντα όλα δειχνουν φυσιολογικά. Εξακολουθώ να έχω μουδιασματα στα χέρια. Κάποιες φορέςμε πιανει ξαφνικά. Εδώ και τεσσερις μήνες. Έχω παρει μυοχαλαρωτικα μου πέρασε λιγο αλλά μετά ξανά τα ιδια. Τι μπορει να ειναι? Έχω αγανακτήσει...

Stefanogiannis είπε...

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μέσω διαδικτύου. Οι εξετάσεις που κάνατε είναι πολύ εξειδικευμένες, ίσως πρέπει να βρείτε κάποιο γιατρό που ειδικεύεται στο αντικείμενο...

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top