Τεχνολογία και τεχνητοί πνεύμονες


Σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία τεχνητού ιστού πνευμόνων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές μεταμοσχεύσεις ή για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας νέων φαρμάκων, ανακοίνωσαν δύο ανεξάρτητες αμερικανικές επιστημονικές ομάδες.

Η πρώτη ομάδα από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιέηλ, υπό τη δρα Λάουρα Νίκλασον, πέτυχε να μεταμοσχεύσει σε πειραματόζωα (αρουραίους) ιστό πνευμόνων από κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο, ο οποίος λειτούργησε όπως ο κανονικός για ένα μικρό χρονικό διάστημα (45 έως 120 λεπτών), βοηθώντας τα ζώα να αναπνεύσουν και να τροφοδοτήσουν το αίμα τους με οξυγόνο.

Η δεύτερη ομάδα από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπό τον διευθυντή του Ινστιτούτου Wyss Ντόναλντ Ίνγκμπερ, ανέπτυξε μια μικροσκοπική συσκευή-πνεύμονα, σε μέγεθος μεγάλου φασολιού, από ανθρώπινο ιστό και συνθετικά υλικά, προκειμένου να κάνει ελέγχους για την επίπτωση των τοξινών του περιβάλλοντος και νέων φαρμάκων στη λειτουργία των πνευμόνων.

Οι δύο μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, δείχνουν την πρόοδο που επιτευχθεί πλέον στη δημιουργία ιστών στα εργαστήρια, όπου οι επιστήμονες συνδυάζουν ανθρώπινα κύτταρα με τεχνητά υλικά για να δημιουργήσουν νέα όργανα.

Σήμερα ο μόνος τρόπος αντικατάστασης κατεστραμμένου ενήλικου πνευμονικού ιστού είναι μέσω μεταμόσχευσης, όμως η διαδικασία είναι άκρως ευάλωτη σε απόρριψη οργάνου και μολύνσεις, πετυχαίνοντας ποσοστό επιβίωσης μόνο 10 - 20% για την επόμενη δεκαετία μετά την επέμβαση.

Πηγή: www.protothema.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top