Η χολέρα στον κόσμο


Η χολέρα είναι ένα βακτηριδιακό νόσημα που χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση.

Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος, ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Συχνότερη πηγή μόλυνσης του ατόμου θεωρείται η κατανάλωση νωπών ή ελλιπώς μαγειρεμένων οστρακοειδών. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια.

Η βασική θεραπευτική αγωγή της χολέρας περιλαμβάνει την άμεση αποκατάσταση των απωλειών του σώματος σε υγρά και ηλεκτρολύτες, με τη χορήγηση ειδικών διαλυμάτων επανυδάτωσης με ορρό ή από το στόμα.

Περιοχές υψηλού κινδύνου

Η νόσος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες όλου του κόσμου, ιδιαίτερα στην Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Βασικά μέτρα προστασίας

Σε χώρες όπου επικρατούν κακές συνθήκες αποχέτευσης και υγιεινής θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά, μπίρα, κρασί και άλλα ροφήματα, τα οποία παρασκευάζονται με βρασμένο νερό. Αποφύγετε τα παγάκια και καταναλώστε τα αναψυκτικά απευθείας από τις εμπορικές τους συσκευασίες, χρησιμοποιώντας καθαρό καλαμάκι. Αποφύγετε επίσης τα ωμά λαχανικά και τις σαλάτες και προτιμήστε τα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά που έχουν μαγειρευτεί καλά και σερβίρονται ζεστά. Καλό είναι να μην κολυμπάτε σε ακάθαρτα νερά και να μην καταναλώνετε ψάρια που έχουν αλιευθεί σε τέτοια νερά.

Το ενέσιμο εμβόλιο για τη χολέρα δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικό. Η προστασία που παρέχει είναι ελλιπής και μικρής διάρκειας. Γι' αυτόν το λόγο, αν εξαιρέσει κάποιος την περίπτωση ταξιδιού σε περιοχές υψηλού κινδύνου, οι υγειονομικές υπηρεσίες των περισσότερων χωρών του κόσμου δεν συνιστούν τη συστηματική προφυλακτική εφαρμογή του αντιχολερικού εμβολίου.
Ποιοί πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο εμβολιασμού

Επειδή το εμβόλιο κατά της χολέρας είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας (50%), μόνο οι ακόλουθες ομάδες πρέπει να σκεφτούν τον εμβολιασμό, όταν επισκέπτονται περιοχές με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, όπου ενδημεί η νόσος:

    * Ατομα που θα ζήσουν σε ενδημικές περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
    * Όσοι έχουν εξασθενημένους αμυντικούς μηχανισμούς του στομάχου, εξαιτίας μεγάλης χρήσης αντιόξινων φαρμάκων, αχλωρυδρίας ή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στο στομάχι.
    * Οι ταξιδιώτες για τους οποίους ο αντιχολερικός εμβολιασμός αποτελεί μια "ανεπίσημη" προϋπόθεση για την είσοδό τους στη χώρα που πρόκειται να επισκεφθούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σταματήσει να συνιστά αυτό το εμβόλιο για τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν από και προς τις περιοχές που εμφανίζεται η νόσος. Εφόσον όμως οι τοπικές Αρχές απαιτούν την έγγραφη βεβαίωση ότι έγινε εμβολιασμός κατά της χολέρας, αρκεί μία μόνο δόση του αντιχολερικού εμβολίου.

Ποιοί δεν πρέπει να εμβολιαστούν

Ως γενικός κανόνας, ο κίνδυνος νόσησης από χολέρα για τους περισσότερους ταξιδιώτες από αναπτυγμένες χώρες είναι τόσο μικρός, ώστε το αντιχολερικό εμβόλιο θεωρείται αμφίβολης ωφέλειας για οποιοδήποτε άτομο.

Εάν είχατε εμφανίσει παλαιότερα μια σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο της χολέρας, δεν πρέπει να το επαναλάβετε. Τα βρέφη ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών δεν θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν. Εάν είστε έγκυος, είναι φρόνιμο να αποφύγετε τον αντιχολερικό εμβολιασμό.
Κίνδυνοι και ανεπιθύμητες ενέργειες

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν στο σημείο της ένεσης πόνος, ερυθρότητα και οίδημα που διαρκούν μία με δύο μέρες περίπου. Αυτές οι τοπικές αντιδράσεις ενδέχεται να συνοδεύονται από πυρετό, αίσθημα κόπωσης και κεφαλαλγία. Οι σοβαρές όμως αντιδράσεις εξαιτίας του εμβολίου θεωρούνται σπάνιες.

Όπως ισχύει για όλα τα σοβαρά ιατρικά προβλήματα, εάν παρουσιάσετε κάποιο σοβαρό ή ασυνήθιστο πρόβλημα μετά τη λήψη του εμβολίου, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό ή να εισαχθείτε επειγόντως σε νοσοκομείο.
Πηγή: health.in.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top