Οι γυναίκες και η κυστίτιδαΠόνος, «τσούξιμο», συχνουρία. Τα συμπτώματα της κυστίτιδας σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν αφόρητα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που αυτή η μόλυνση έχει την... τιμητική της.

Η κυστίτιδα είναι η μόλυνση της ουροδόχου κύστεως από κάποιο μικρόβιο (συνήθως είναι το κολοβακτηρίδιο), αλλά στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει κάθε είδους ερεθισμούς και λοιμώξεις στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Όπως εξηγεί ο ουρολόγος Δημήτρης Μπορούσας, επιμελητής στην Oυρολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Oυρολογίας, η κυστίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες, επειδή η ουρήθρα τους έχει πολύ μικρό μήκος, οπότε είναι εύκολο να μεταφερθούν μικρόβια από τον κόλπο στην κύστη.

Αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της.

Η πολύωρη παραμονή στην παραλία ενισχύει ποικιλοτρόπως την πιθανότητα κυστίτιδας επειδή:


* Η ζέστη επηρεάζει το pH του κόλπου.

* Η αυξημένη εφίδρωση έχει ως συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή των ούρων. Όταν όμως τα ούρα είναι πυκνά, αυξάνεται η συγκέντρωση του κολοβακτηριδίου, το οποίο εκ φύσεως υπάρχει στο σώμα.

* Το μπάνιο σε πιθανώς βρόμικη θάλασσα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

* Τα γεννητικά όργανα είναι ελλιπώς καλυμμένα (εάν όχι εντελώς ακάλυπτα) από τα μικροσκοπικά μαγιό και εσώρουχα.

* Συνηθίζουμε να μένουμε με το βρεγμένο και κρύο μαγιό μετά το μπάνιο.

Ένας άλλος καλοκαιρινός, ως επί το πλείστον, προδιαθεσικός παράγοντας είναι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα που παρατηρείται στις διακοπές. Αυτή από μόνη της έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατηγορία κυστίτιδας, η οποία αποκαλείται «κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος» και οφείλεται στις αλλεπάλληλες ερωτικές επαφές – συχνά (και) με ελλιπή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν σημαίνουν πως πρέπει να βάλουμε φρένο στις καλοκαιρινές δραστηριότητές μας. O κ. Μπορούσας απλώς συνιστά να παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις:

* Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό, ώστε να «ξεπλένεται» καλά η ουροδόχος κύστη. Καλά ενυδατωμένη είναι μια γυναίκα εάν τα ούρα της είναι διαυγή έως άσπρα (όσο πιο σκούρο το χρώμα τους τόσο ανεπαρκέστερη η πρόσληψη υγρών).

* Κατά την ούρηση, να βεβαιώνεστε ότι έχει αδειάσει εντελώς η κύστη.

* Μην μένετε με το βρεγμένο μαγιό, ιδίως εάν είστε επιρρεπείς στις κυστίτιδες – και βεβαίως μην περιμένετε ότι, βάζοντας από πάνω το παρεό ή το σορτσάκι– θα στεγνώσει το μαγιό.

* Να ουρείτε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλονται τα περισσότερα βακτηρίδια από την ουρήθρα.

* Αν πονάτε ή τραυματίζεστε κατά τη σεξουαλική επαφή, να χρησιμοποιείτε μια λιπαντική κρέμα.

* Να προσπαθείτε να ουρείτε τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερις ώρες, ώστε να μη «λιμνάζουν» τα ούρα και τα μικρόβιά τους.

* Μην προσπαθείτε να αναστείλετε την ανάγκη για ούρηση, επειδή θέλετε να κάνετε κάτι άλλο πρώτα.

* Να αποφεύγετε τη χρήση σπρέι αποσμητικών ή προϊόντων γυναικείας περιποίησης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να ερεθίσουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

* Να σκουπίζεστε πάντοτε από εμπρός προς τα πίσω, για να μη μεταφέρετε μικρόβια από τον πρωκτό.

* Να πλένετε καθημερινά το δέρμα γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό χωρίς να το τρίβετε και χωρίς να χρησιμοποιείτε σκληρό σαπούνι. Το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τις περιοχές αυτές μπορεί να ερεθιστεί.

* Ως πρόληψη, μπορεί να είναι χρήσιμο να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό μούρων ή να παίρνετε τις αντίστοιχες κάψουλες. Θεωρείται ότι ο χυμός μούρων δρα εμποδίζοντας τα βακτηρίδια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Πηγή:  ygeia.tanea.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top