Η αναβίωση της φυματίωσηςΟι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θεωρούν τη φυματίωση μια αρρώστια του 20ου αιώνα που εξαλείφθηκε μαζί με την ευλογιά. Ωστόσο, και φέτος, 2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτήν την ασθένεια. Σχεδόν όλοι τους σε φτωχές χώρες. Τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 20% την τελευταία δεκαετία, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του HIV/AIDS. Εάν η φυματίωση παραμείνει ανεξέλεγκτη, τα επόμενα 20 χρόνια σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μολυνθούν, 200 εκατομμύρια θα αναπτύξουν την ασθένεια και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η ΠΟΥ συνέστησε το Πρόγραμμα Χορήγησης Θεραπείας Υπό Άμεση Παρακολούθηση (DOTS). Το DOTS είναι αποτελεσματικό και τα φάρμακα είναι σχετικά φτηνά (10 έως 40 δολάρια ανά θεραπεία).

Ωστόσο, το DOTS είναι μία μακρόχρονη και εντατική αγωγή: διαρκεί 6 έως 8 μήνες και απαιτεί από κάθε ασθενή να λαμβάνει τα φάρμακα ενώπιον ιατρικού προσωπικού κάθε μέρα. Πολλοί ασθενείς αισθάνονται καλύτερα μετά από μερικές εβδομάδες και παύουν να παίρνουν τα φάρμακα επειδή νομίζουν ότι θεραπεύτηκαν. Μερικοί είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα κέντρα θεραπείας ή εγκαταλείπουν εξαιτίας του οικονομικού βάρους. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς να κινδυνεύουν να αναπτύξουν φυματίωση ανθεκτική σε πολλαπλά φάρμακα.
Η διεύρυνση της τρέχουσας, συνιστώμενης από την ΠΟΥ στρατηγικής κατά της φυματίωσης, του Προγράμματος Χορήγησης Θεραπείας Υπό Άμεση Παρακολούθηση (DOTS), δε συνιστά τη μόνη απάντηση στη φυματίωση. Η βελτίωση του DOTS αποτελεί παράγοντα-κλειδί, εάν σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε να περιθάλψουμε αποτελεσματικά τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με φυματίωση.

Δυστυχώς, επειδή η φυματίωση πλήττει κυρίως τους φτωχούς, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν την θεωρούν... ελκυστική αγορά για την ανάπτυξη φαρμάκων: ουσιαστικά δε διεξάγεται καμία νέα έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Οι ασθενείς με φυματίωση λαμβάνουν ακόμη τα ίδια φάρμακα που ανακαλύφθηκαν πριν από 40 χρόνια.

Εκτιμάται ότι μόνο το 5% από τα 16 εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν αυτήν τη στιγμή από φυματίωση μπορεί να πληρώσει για τη θεραπεία.

Οι ΓΧΣ υποστηρίζουν την Παγκόσμια Συμμαχία για την Ανάπτυξη Φαρμάκων κατά της Φυματίωσης και ζητούν από τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης πιο σύντομων και λιγότερο πολύπλοκων θεραπειών και νέων εμβολίων. Επείγουσα είναι επίσης η ανάγκη για αποτελεσματικότερα, πιο εύχρηστα και οικονομικά φάρμακα για την ανθεκτική σε πολλαπλά φάρμακα φυματίωση. Η φυματίωση δεν συνιστά απλά μια ιατρική κρίση. Είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις επόμενες γενιές. «Τα νέα φάρμακα για τη φυματίωση δεν πρέπει να θεωρούνται εμπορικά αγαθά, αλλά δημόσια αγαθά και γι' αυτό διαθέσιμα σε όλους».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν τη φυματίωση από την πρώτη ημέρα της δράσης τους, για περισσότερα από 30 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση διεύρυνε τα προγράμματα θεραπείας της φυματίωσης, ώστε να καλύπτουν περισσότερους ασθενείς, και το επίκεντρο μετατοπίστηκε από τον περιορισμό της ασθένειας στην περίθαλψη ασθενών.

Αυτήν τη στιγμή, οι ΓΧΣ περιθάλπουν ασθενείς με φυματίωση σε 39 προγράμματά τους, σε 19 χώρες. Το 2003, 20.189 νέοι ασθενείς εισήχθησαν σε προγράμματα που υποστηρίζονται από την οργάνωση.

Το ξέρατε αυτό;

Οι περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται στη φυματίωση σημειώνονται σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Καθόλου παράξενο λοιπόν, που η αρρώστια αυτή ονομάζεται «η νόσος των φτωχών».

    *
      Κάθε χρόνο, 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από φυματίωση και 8 εκατομμύρια αναπτύσσουν ενεργή φυματίωση
    *
      Το 1/3 του κόσμου είναι αυτήν τη στιγμή μολυσμένο και 15 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από ενεργή φυματίωση
    *
      Το 95% των περιστατικών φυματίωσης και το 98% των θανάτων από φυματίωση καταγράφονται σε φτωχές χώρες
    *
      Η φυματίωση είναι η κύρια αιτία θανάτου ανθρώπων με AIDS και, σε μερικές περιοχές της Αφρικής, τα 3/4 των ασθενών με φυματίωση έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV

Τι πρέπει να γίνει;

    * H φυματίωση είναι μια θανατηφόρα ασθένεια η οποία βρίσκεται σε παγκόσμια έξαρση, και για το λόγο αυτό πρέπει να αυξηθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία για όλους τους ασθενείς.
    *  Οι ΓΧΣ θα εξακολουθήσουν να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο πρόβλημα κρατώντας το θέμα ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα υγείας. Οι ΓΧΣ θα ασκήσουν πιέσεις για αλλαγή στην παγκόσμια στρατηγική κατά της φυματίωσης, η οποία μέχρι σήμερα αποκλείει ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με φυματίωση και δεν προωθεί τη θεραπεία για όλους.
    *  Μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα νέα τεστ και φάρμακα για τη φυματίωση, οι ΓΧΣ θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία, βελτιώνοντάς τα και δοκιμάζοντας καινούργιους, πρωτοποριακούς τρόπους θεραπείας της φυματίωσης στα προγράμματά τους.
    *  Οι ΓΧΣ προσπαθούν να αυξήσουν την ενημέρωση για την πολυανθεκτική φυματίωση και συνηγορούν υπέρ της καλύτερης πρόσβασης σε οικονομικά φάρμακα «δεύτερης γραμμής».
    *  Oι ΓΧΣ στηρίζουν την έρευνα και την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και θεραπειών για όλα τα στάδια της φυματίωσης. Όσο πιο σύντομα υπάρξουν ποιοτικές εξετάσεις για τη φυματίωση που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε χώρες με φτωχές υποδομές, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να προσφέρουμε την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία για όλους τους ασθενείς με φυματίωση.
    *  Οι κυβερνήσεις, οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την παραγωγή εύχρηστων και οικονομικών τεστ, εμβολίων και φαρμάκων κατά της φυματίωσης. 

Πηγή:  www.msf.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top