Χρειάστηκε να φτάσει ο 20ος αιώνας, για να μπορέσουν πολλές γυναίκες να «ξαναγράψουν» τους ρόλους που η κοινωνία τους έχει προσφέρει στο πέρασμα των αιώνων. Σε όλη την ιστορία και σε πολλές κοινωνίες, οι άντρες είναι εκείνοι που θεωρούνταν το κυρίαρχο φύλο.

Όμως, η επιστήμη απέδειξε ότι, από πολλές απόψεις, οι γυναίκες έχουν φυσικά πλεονεκτήματα έναντι των ανδρών. Μολονότι, γενικά, οι άντρες έχουν μεγαλύτερη δύναμη και σωματική διάπλαση, οι γυναίκες έχουν περισσότερη ζωτικότητα, είναι καλύτερες στην αντιμετώπιση του στρες, πιο ανθεκτικές στις αρρώστιες και ζουν περισσότερο. Οι σημερινές γυναίκες χρειάζονται όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, καθώς συχνά «συνδυάζουν» επαγγελματικές, οικονομικές, κοινωνικές και οικογενειακές ευθύνες.

Τα τελευταία 40 χρόνια, ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι περισσότερες γυρίζουν στο σπίτι από τη δουλειά τους κι έχουν ν' αντιμετωπίσουν τη μερίδα του λέοντος από τα καθήκοντα του νοικοκυριού και τη φροντίδα των παιδιών. Πριν από την εμφάνιση αξιόπιστων μορφών αντισύλληψης, η σεξουαλική επαφή πριν από την εμμηνόπαυση ενείχε την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Πριν από τη χρησιμοποίηση των αντιβακτηριδιακών φαρμάκων και των μεταγγίσεων αίματος, κάθε εγκυμοσύνη ενείχε και τον κίνδυνο θανάτου.
Το 1920, 5.000 γυναίκες πέθαναν κατά τον τοκετό στις ΗΠΑ. Φυσικά, οι κίνδυνοι που είχαν σχέση με την τεκνοποιία επηρέαζαν σημαντικά τη ζωή της γυναίκας. Κατά τις εκτιμήσεις των ιστορικών, ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης ήταν τα 35, ενώ για τους άντρες τα 40. Οι αριθμοί παρέμειναν σταθεροί, ακόμη και μετά την είσοδο του 19ου αιώνα. Όμως, οι καιροί άλλαξαν. Οι ιατρικές πρόοδοι και η εισαγωγή επιτυχών προγραμμάτων ανίχνευσης νόσων, όπως ο καρκίνος του στήθους και του τραχήλου της μήτρας, έχουν δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να παρακολουθούν πιο προσεκτικά την υγεία τους και ο μέσος όρος ζωής τους είναι υψηλότερος από ποτέ. Οι γυναίκες της δεκαετίας του '90 ζουν το διπλάσιο απ' τις προγόνους τους -περίπου 77 χρόνια. Σήμερα, οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερο απ' τους άντρες.

Λόγω του ότι τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι πιο ευαίσθητα, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευπρόσβλητες από τους άντρες σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες παθαίνουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά . Μέχρι πρόσφατα, οι γυναίκες κινδύνευαν πολύ λιγότερο απ' ότι οι άντρες από παθήσεις που έχουν σχέση με το αλκοόλ και το κάπνισμα, κυρίως επειδή οι άντρες ήταν εκείνοι που συνήθως έπιναν και κάπνιζαν. Όμως, τελευταία όλο και περισσότερες νέες γυναίκες καπνίζουν καΐ πίνουν. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο αριθμός των σχετικών παθήσεων στις γυναίκες όλο και θα μεγαλώνει.


ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Η προέλευση των διαφορών φύλου μεταξύ αντρών και γυναικών εξακολουθεί να είναι υπό μελέτη. Μερικές είναι γενετικές, άλλες ορμονικές και μερικές αποτέλεσμα κοινωνικών προσδοκιών. Μέχρι πρόσφατα, οι ρόλοι των δυο φύλων προσδιορίζονταν, σε μεγάλο βαθμό, από τη σωματική διάπλαση και τη δύναμη, με έμφαση στο ρόλο της μητέρας για τη γυναίκα και του πολεμιστή για τον άντρα.
Σήμερα, οι συμβατικές αντιλήψεις για τα δύο φύλα γίνονται όλο και πιο ευέλικτες. Πρόσφατες έρευνες εστιάζονται στο πόσο διαφέρουν γενετικά και ορμονικά κορίτσια και αγόρια και γιατί συμπεριφέρονται διαφορετικά από ορισμένες απόψεις, από τη γέννησή τους και μετά.

Ο προσδιορισμός του φύλου
Το φύλο ενός παιδιού προσδιορίζεται τη στιγμή της σύλληψης, όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο. Το αν το έμβρυο θα είναι θηλυκό ή αρσενικό είναι θέμα τύχης, που εξαρτάται από τα χρωμοσώματα -νηματοειδή στοιχεία στον πυρήνα του κυττάρου που φέρουν γενετικούς χαρακτήρες- στο σπέρμα του πατέρα. Όλα τα ωάρια φέρουν χρωμοσώματα Χ, ενώ μερικά μόνο σπερματοζωάρια φέρνουν ένα χρωμόσωμα Υ. Ένα ωάριο που γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο Χ, θα αναπτυχθεί σε ένα έμβρυο με δύο χρωμοσώματα Χ (ΧΧ) και θα γίνει θηλυκό. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί από σπερματοζωάριο Υ, το έμβρυο θα έχει ένα χρωμόσωμα Χ κι ένα Υ (ΧΥ) και θα είναι αγόρι. Το κάθε έμβρυο περιέχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Τα 22 είναι όμοια και στα δύο φύλα. Τα χρωμοσώματα του 23ου ζεύγους ΧΧ ή ΧΥ ονομάζονται χρωμοσώματα του φύλου.


ΜΕ ΑΡΧΗ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Με το μικροσκόπιο, τα χρωμοσώματα Χ και Υ φαίνονται εντελώς διαφορετικά. Το χρωμόσωμα Υ πιστεύεται ότι παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ανάπτυξη αντρικών χαρακτηριστικών. Αν αυτό απουσιάζει, έχουμε ανάπτυξη θηλυκού ατόμου.

Αναλογίες των φύλων
Οι αναλογίες των γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Οι στατιστικές δείχνουν ελαφρές εποχιακές μεταβολές στις αναλογίες των γεννήσεων. Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αγόρια, καθώς και εκείνα που γεννιούνται από νεαρές μητέρες. Λίγα είναι γνωστά για τα αίτια αυτών των παραλλαγών. Τα σπερματοζωάρια Χ πιστεύεται ότι ζουν περισσότερο από τα Υ και προτιμούν το όξινο παρά το αλκαλικό περιβάλλον. Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες να συλληφθεί κορίτσι είναι υψηλότερες, όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται 2-3 ημέρες προ της ωορρηξίας, οπότε οι κολπικές εκκρίσεις είναι περισσότερο όξινες. Κάποιες λαϊκές αντιλήψεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να συλληφθεί αγόρι ή κορίτσι με την αλλαγή της διατροφής, κάνοντας ντους ή με τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης θέσης του σώματος, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Κανένας απ' αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει αποδειχθεί.

Συλλαμβάνονται και γεννιούνται περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια, σήμερα όμως το υψηλότερο ποσοστό θανάτων των αγοριών, από τον πρώτο χρόνο της ζωής και πέρα, ισοσταθμίζει αυτή την αρχική υπεροχή.

Η ορμονική ανάπτυξη
Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο στο χρωμόσωμα Υ, το οποίο φαίνεται ότι καθορίζει το βιολογικό ανδρισμό. Το γονίδιο αυτό καθορίζει αν το αρχικό έμβρυο θα σχηματίσει όρχεις ή ωοθήκες. Όλες οι υπόλοιπες διαφορές στην ανάπτυξη φαίνεται να εξαρτώνται από τις ορμόνες που εκκρίνουν αυτοί οι αδένες κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ωοθήκες εκκρίνουν τις θηλυκές ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Πρόκειται για ορμόνες που, μεταξύ άλλων, κάνουν τις γυναίκες πιο κοντές και πιο ελαφρές από τους άντρες, με μικρότερα οστά και μυς.

Οι όρχεις παράγουν την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Οι επιδράσεις των ορμονών στη σεξουαλική ανάπτυξη επεξηγούνται από το σπάνιο σύνδρομο της ορχικής θηλεοποίησης. Σε μία τέτοια περίπτωση το έμβρυο είναι γενετικά αρσενικό (ένα χρωμόσωμα Χ κι ένα Υ), σχηματίζει όρχεις και παράγει ανδρική ορμόνη φυσιολογικά. Όμως, κανένα από τα όργανα-στόχους δεν αντιδρά στην αρσενική ορμόνη και η φυσιολογική ανδρική ανάπτυξη καταστέλλεται.

Πηγή: www.ygeiaonline.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top