Το ΑIDS με απλά λόγια


Το AIDS αποτελεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό HIV. Έχει χαρακτηριστεί ως η μάστιγα του αιώνα και έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τόσο για την αντιμετώπισή του όσο και για τις κοινωνικές του προεκτάσεις. 

Με ποιο τρόπο προσβάλλει ο ιός τον οργανισμό;

Ο ιός προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και τον καθιστά ευάλωτο σε πολλές λοιμώξεις που εξελίσσονται σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις προκαλούνται από μικροοργανισμούς που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσαν νόσο, καθώς ο οργανισμός εύκολα θα τις αντιμετώπιζε.

 

Πώς μεταδίδεται η νόσος;

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και την κοινή χρησιμοποίηση αντικειμένων μολυσμένων με αίμα ασθενούς, όπως είναι τα ξυραφάκια ή οι βελόνες από σύριγγες, και η μετάγγιση μολυσμένου αίματος, δηλαδή με την ανταλλαγή υγρών του οργανισμού, εφόσον μόνο μέσα σε αυτά μπορεί να επιβιώσει ο ιός HIV. Επίσης συχνή είναι η μετάδοση από τη μητέρα που είναι φορέας της νόσου στο έμβρυο. Ποια είναι η διαφορά κάποιου που πάσχει από τη νόσο και κάποιου που είναι φορέας; Φορέας της νόσου είναι κάποιος που, ενώ έχει μολυνθεί, δεν έχει αρχίσει ακόμα να εμφανίζει συμπτώματα. Με άλλα λόγια, ο ιός βρίσκεται μέσα στον οργανισμό του, αλλά δεν έχει ακόμα παρουσιάσει συμπτώματα από την προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος.Έτσι, ο φορέας μπορεί να μη γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ασθενής που πάσχει από τη νόσο έχει εκδηλώσει ήδη συμπτώματα. Τόσο οι φορείς όσο και οι πάσχοντες μπορούν να μεταδώσουν το AIDS. Οι φορείς που δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί αποτελούν την κύρια εστία μετάδοσής του.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω AIDS και τι μπορώ να κάνω για να σιγουρευτώ;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να μην είναι χαρακτηριστικά, τουλάχιστον στην αρχή. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ως παρατεταμένη ανεξήγητη κόπωση, πρήξιμο στους λεμφαδένες και πυρετό που κρατά πολλές ημέρες. Πολύ συχνά εκδηλώνεται και με λοιμώξεις που σε άλλες συνθήκες ο οργανισμός θα αντιμετώπιζε πολύ εύκολα. Τέτοιες είναι η μηνιγγίτιδα από κρυπτόκοκκο, η μονιλιασική οισοφαγίτιδα και άλλες πολλές. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται με τη μορφή καρκίνων του δέρματος, όπως το σάρκωμα Caposi. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος που θα ανιχνεύσει αντισώματα κατά του ιού ή και το γενετικό υλικό του ίδιου του ιού. Ακόμα, μπορεί να δείξει χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να μην αποκαλύψουν την παρουσία της νόσου κατά τους πρώτους τρεις με εννέα μήνες μετά τη μόλυνση. Αυτό συμβαίνει, αν δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν αντισώματα κατά του ιού.

Υπάρχουν σήμερα θεραπείες για το AIDS;

Οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης του AIDS έχουν καταφέρει να θεωρούμε σήμερα το AIDS ως μία χρόνια νόσο. Παρ' ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, ο χρόνος επιβίωσης των ασθενών έχει παραταθεί πολύ, ενώ συνεχώς εμφανίζονται ελπιδοφόρα μηνύματα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται αφορούν κυρίως σε ουσίες που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Η αποφυγή των πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων, καθώς και η χρήση του προφυλακτικού είναι επιβεβλημένες. Πολύ σημαντικό είναι να μη χρησιμοποιούνται από πολλούς χρήστες σύριγγες, ξυραφάκια ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να μολυνθούν με αίμα, όπως οδοντόβουρτσες. Σήμερα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο των παραγώγων αίματος που χρησιμοποιούνται στην αιμοδοσία είναι επαρκή και πολύ σπάνια μπορεί να μεταδοθεί η νόσος μέσω μετάγγισης.

2 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Ανώνυμος είπε...

to gegonos oti vixw taktika einai kapoio sumptwma???

Stefanogiannis είπε...

O βήχας μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλές καταστάσεις, γι' αυτό και θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, για τη διερεύνησή του.

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top