Τα νοσήματα των γυναικών


Τα στοιχεία δείχνουν πως οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές από τους άντρες στα νοσήματα που έχουν σχέση με το άγχος, όπως απέδειξε η μελέτη γυναικών και αντρών που τα επαγγέλματά τους προκαλούν ιδιαίτερη ένταση (γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι). Επίσης, φαίνεται να είναι πιο ικανές να επιβιώνουν κάτω από ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ωστόσο, οι ακριβείς λόγοι αυτής τους της υπεροχής είναι άγνωστοι. Οι γυναίκες έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα -πιθανώς λόγω της δράσης των ορμονών τους- και αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά σε κοινές λοιμώξεις, όπως ένα κοινό κρυολόγημα ή μια γρίπη, απ' ό,τι οι άντρες. Επίσης, αναρρώνουν πιο γρήγορα από μια λοίμωξη.

Μειονεκτήματα υγείας

Το σχετικά πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας έχει και τα μειονεκτήματά του. Πολλές από τις αυτοάνοσες ασθένειες, που προκαλούνται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού κατά των ίδιων του των ιστών, είναι πολύ συνηθέστερες στις γυναίκες. 

Σ' αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνονται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κακοήθης αναιμία, ο ερυθηματώδης λύκος(νόσος μιας ομάδας ασθενειών που προκαλούν φλεγμονή των συνδετικών ιστών σε πολλά συστήματα του οργανισμού) και η νόσος του Γκρέιβς, μια μορφή υπερθυρεοειδισμού. Οι ασθένειες αυτές είναι ισόβιες και πιθανώς εξουθενωτικές. Έτσι, λοιπόν, το πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι δίκοπο μαχαίρι.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Ο βιολογικός ρόλος της ενήλικης γυναίκας, δηλαδή το να γεννάει παιδιά, έχει επηρεάσει από πολλές απόψεις το πώς είναι δομημένο το σώμα της και το πώς κάνει ορισμένα πράγματα.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά το μήκος των οστών, τον όγκο των μυών, τη φέρουσα γωνία των βραχιόνων, το άνοιγμα των ισχίων και την αναλογία λίπους, επιβάλλουν στις γυναίκες να μην κάνουν ορισμένες δραστηριότητες με τον τρόπο που τις κάνουν οι άντρες.

Για παράδειγμα, το υψηλότερο ποσοστό λίπους στις γυναίκες σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερη προσπάθεια για να επιπλέουν στο νερό, ενώ οι άντρες βουλιάζουν ευκολότερα, λόγω των πυκνότερων οστών και του μεγαλύτερου όγκου των μυών του σώματος τους. Αλλά, στον αθλητισμό, λόγω των σωματικών διαφορών ανάμεσα στα δυο φύλα, οι επιδόσεις των δρομέων και των ριπτών ξεπερνούν τις αντίστοιχες των αθλητριών. Έτσι, οι όποιες συγκρίσεις, όσον αφορά τις αθλητικές επιδόσεις, πρέπει να γίνονται ξεχωριστά για τα δυο φύλα.

Ωστόσο, οι γυναίκες δεν εξαιρούνται πια από πολλά σπορ και σήμερα μπορούν να συναγωνίζονται τους άντρες σε σπορ δεξιοτεχνίας, όπως είναι οι ιππικοί αγώνες, όπου οι σωματικές διαφορές δεν έχουν μεγάλη σημασία.

Πηγή: www.ygeiaonline.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top