Αποβολή εμβρύου


Γύρω στο 10 με 20% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή πριν από την 28η εβδομάδα. Το ποσοστό ίσως να είναι πιο μεγάλο, επειδή η όποια καθυστερημένη ή δύσκολη περίοδος μπορεί να είναι μια μη διαγνωσθείσα αποβολή.

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και προκαλούνται από μη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου ή του πλακούντα. Μελέτες δείχνουν ότιπερισσότερα από τα μισά έμβρυα που υφίστανται αποβολή έχουν κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία, η οποία προέρχεται από το σπερματοζωάριο ή το ωάριο ή δημιουργείται κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης.

Η αποβολή στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία που κάνει το τοίχωμα της μήτρας να αναπτυχθεί ανεπαρκώς ή σε μια ελαττωματική ανάπτυξη του πλακούντα. Και οι δυο αυτές καταστάσεις καταλήγουν στην ανεπαρκή διατροφή του εμβρύου. Άλλοι παράγοντες, περιλαμβανομένων των μολύνσεων, μπορούν να προκαλέσουν αποβολή. Όποιο ζευγάρι αντιμετωπίζει πάνω από δυο αποβολές, θα πρέπει να συμβουλεύεται γιατρό πρωτού ξαναεπιχειρήσει ν' αποκτήσει παιδί.

ΑΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ


Όποτε κι αν συμβεί η αποβολή και ιδιαίτερα όταν η εγκυμοσύνη έχει προχωρήσει, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γυναίκα και το σύντροφο της. Η γυναίκα όχι μόνο λυπάται βαθύτατα για την απώλεια του παιδιού, αλλά και αναστατώνεται συναισθηματικά από την αιφνίδια πτώση των ορμονικών επιπέδων. Μια κάποια κατάθλιψη είναι κάτι το σύνηθες, αλλά αν παρατείνεται, χρειάζεται ίσως η βοήθεια κάποιου ειδικού. Η αποβολή σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης έχει διάφορα αίτια.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΠΣ
Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, θα παρατηρήσετε μια σειρά αλλαγών, σωματικών και πνευματικών. Παρότι μερικές απ' αυτές ενδέχεται να είναι δυσάρεστες, η καθεμιά τους συμβάλλει στην περίπλοκη διαδικασία της δημιουργίας του παιδιού σας. Οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας είναι κάτι πολύ σημαντικό κατά την εγκυμοσύνη. Η σωστή υγιεινή των δοντιών και τα τακτικά ραντεβού στο οδοντίατρο είναι κι αυτά μεγάλης σημασίας επειδή, ενόσω είστε έγκυος, τα ούλα γίνονται περισσότερο ευπρόσβλητα στις μολύνσεις. Να παρακολουθείτε προσεκτικά το βάρος σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί τα όποια κιλά πάρετε είναι εξίσου δύσκολο να τα χάσετε μετά τον τοκετό, παρά αν τα είχατε πάρει οποτεδήποτε άλλοτε.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι ορμονικές μεταβολές έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, το δέρμα της κοιλιάς πρέπει να τεντωθεί αρκετά και ενδέχεται να δημιουργηθούν σημάδια, παρά την ευεργετικότητα που έχουν στην ποιότητα της επιδερμίδας οι ορμονικές μεταβολές. Το αν θα δημιουργηθούν ή όχι αυτά τα σημάδια, εξαρτάται κυρίως από το είδος της επιδερμίδας, ενώ, αν είστε πολύ νέα και υπέρβαρη, οι πιθανότητες να εμφανιστούν είναι μεγαλύτερες. Ακόμη, οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μιας σκούρας γραμμής, μεταξύ αφαλού και εφηβαίου. Εκτός απ' όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, η αύξηση των ορμονών επηρεάζει και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Μπορεί να αισθάνεστε κακόκεφη, να κλαίτε συχνά ή να νοιώθετε ασυνήθιστα ανασφαλής. Ίσως θα σας είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τη μεταβολή της σιλουέτας σας, αυτό όμως είναι κάτι προσωρινό.

Πηγή: www.ygeiaonline.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top