Περιοστίτιδα κνήμηςΗ περιοστίτιδα κνήμης είναι μια φλεγμονή που εκδηλώνεται με έντονους πόνους στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης και συνήθως στη μεσότητα της. Η περιοστίτιδα της κνήμης είναι ένα σύνδρομο υπερχρησίας (υπερβολικής χρήσης), που μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο κάταγμα κόπωσης της κνήμης, είτε σε φλεγμονή των μυών και του περιόστεου της κνήμης.

Ο πόνος αυτός συνήθως συμβαίνει σαν αποτέλεσμα υπερχρησίας του άκρου πόδα σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, περπάτημα, άλματα. Άτομα τα οποία έχουν πλατυποδία ή βλαισοποδία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πονέσουν κάποια στιγμή στην κνήμη.

Ο πόνος αυτός συνήθως έρχεται σταδιακά. Μερικές φορές όμως συμβαίνει μετά από κάποια απότομη και εκρηκτική κίνηση όπως το σπιντ ή ένα μεγάλο άλμα, όπου μπορεί να παρουσιαστεί και ρήξη κάποιου τένοντα. Επίσης μπορεί να συμβεί μετά από περπάτημα ή τρέξιμο σε επικλινείς επιφάνειες αλλά και μετά από μακροχρόνια χρήση ακατάλληλων παπουτσιών.
                                                   
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης είναι η φλεγμονή και το οίδημα στην περιοχή της κνήμης και ιδιαίτερα στον μυ που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος αυτής (ακριβώς δίπλα στο «καλάμι» όπως συνηθίζουμε να το λέμε) δηλαδή τον πρόσθιο κνημιαίο μυ.
Παρουσιάζεται πόνος στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης κυρίως κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά στις οξείες περιπτώσεις και στην ηρεμία.
                      
Διάγνωση
Ο γιατρός σας θα εξετάσει την περιοχή της κνήμης για πιθανόν συσπάσεις, φλεγμονές και πόνο. Επίσης θα παρατηρήσει τον τρόπο που περπατάτε ή τρέχετε για να διαπιστώσει αν υπάρχει πρηνισμός του άκρου πόδα.


Σύνδρομο υπέρχρησης της κνήμης


Αποκατάσταση
Αρχικά και για τις πρώτες 48-72 ώρες συστήνεται ανάπαυση και τοποθέτηση του ποδιού σε ανάρροπη θέση (δηλαδή ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς), έτσι ώστε να πετύχουμε διευκόλυνση της απομάκρυνσης του οιδήματος και της φλεγμονής μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.Τοποθετήστε πάγο για 15-20 λεπτά κάθε 3-4 ώρες για τις πρώτες 2-3 ημέρες ή μέχρι να ελεγχθεί ο πόνος. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε ειδικό φυσικοθεραπευτή για να περιοριστεί η φλεγμονή.

Ξεκινήστε τη λήψη αντιφλεγμονοδών φαρμάκων άμεσα και διακόψτε τα μόλις σας το πεί ο γιατρός. Το ίδιο χρονικό διάστημα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο πόνος θα πρέπει να κάνετε ειδικές ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του Μετά τις πρώτες 48-72 ώρες ξεκινά το πρόγραμμα αποκατάστασης στο φυσικοθεραπευτήριο, με τη χρήση αναλγητικών μέσων και μηχανημάτων, όπως υπέρηχα, Laser, T.E.N.S, δινόλουτρα κ.α.

Ταυτόχρονα εκτελούνται κινησιομαλάξεις, ενεργητικές ασκήσεις μέχρι τα όρια του πόνου και διατάσεις. Όσο περνούν οι μέρες και μειώνεται η φλεγμονή και ο πόνος, οι ασκήσεις γίνονται πιο δύσκολες (με αντίσταση δηλ. λάστιχα ή βάρη), ενώ αρχίζουν και αυτές που αφορούν την επανένταξη του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, διάδρομο, κολύμπι κ.α.

Εάν ο πόνος επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων (χρόνια φλεγμονή) και παρατηρείται πρηνισμός στον άκρο πόδα ή πλατυποδία ενδείκνυται απόλυτα η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων μετά από ανάλογη μέτρηση (πελματογράφημα).


Πελματογράφημα


Πελματογράφος


Πηγή:  hellasathletic.com

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top