Γρίπη Η1Ν: Στερνή μου γνώση...


Ο νέος ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) απομονώθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2009 και προκάλεσε την πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα.

Ο νέος ιός της γρίπης
Ο νέος ιός περιέχει γονίδια από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και η νόσος, αν και συνήθως είναι ήπια, έχει περιγραφεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως ιδιαίτερα σοβαρή.

Η γρίπη H1N1
Η γρίπη H1N1 είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από ιό γρίπης τύπου Α. Ο ιός μεταδίδεται σε άγρια πτηνά, πουλερικά, άλογα και ανθρώπους, αλλά η μετάδοση από το ένα ζωικό είδος στο άλλο είναι σπάνια. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 είχαν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με τα ζώα (π.χ. εργαζόμενοι σε φάρμες με χοίρους).  Επιπλέον, το στέλεχος Η1Ν1 προσβάλλει περισσότερο νέα και υγιή άτομα, σε σύγκριση με την κοινή εποχική γρίπη. Η λοίμωξη από το στέλεχος αυτό του ιού της γρίπης αποτελεί αυτόνομη οντότητα και μπορεί να παρουσιάσει σε μικρό ποσοστό των περιπτώσεων σοβαρά συμπτώματα, οδηγώντας ορισμένους ασθενείς ακόμη και το θάνατο.

Τι εννοούμε με τον όρο «πανδημία γρίπης»;
Ως πανδημία γρίπης χαρακτηρίζεται μία επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση, η οποία προκαλείται από ένα καινούριο ή παλαιότερο ιό της γρίπης, που προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει ανοσία στον ιό. Κατά τον εικοστό αιώνα, υπήρξαν 3 πανδημίες (το 1918, το 1957 και το 1968).  Στην τελευταία πανδημία του 2009 αναφέρθηκαν πάνω από 18.000 θάνατοι παγκοσμίως.

Η κατάσταση σήμερα
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων θανάτων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2011 ανέρχεται στους 67 και των σοβαρών περιστατικών που έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 232, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη άμεσης λήψης προληπτικών μέτρων.  Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το στέλεχος Α(Η1Ν1) προκαλεί τις λοιμώξεις και είναι αυτό που απομονώνεται εργαστηριακά.

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 στους ανθρώπους
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού και εκδηλώσεις από άλλα συστήματα (όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι. Σε ορισμένες, πάντως, περιπτώσεις, παρατηρείται σοβαρή νόσηση ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τρόποι μόλυνσης
Οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη, δηλαδή μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή παραμένουν στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες, που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις αγγίζουν και, στη συνέχεια, ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους.  Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγώγων του.

Το εμβόλιο της γρίπης
            Για το στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, που χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την περασμένη χρονιά.  Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το τριδύναμο αντιγριππικό εμβόλιο περιόδου 2010-11 που κυκλοφορεί στα φαρμακεία περιέχει ενσωματωμένο και το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της γρίπης.  Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι το περσινό εμβόλιο για τον Η1Ν1 δεν προστατεύει τη φετινή χρονιά από πιθανή λοίμωξη από τον ιό της γρίπης.

Ομάδες υψηλού κινδύνου
Για τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.):
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
και λοιποί εργαζόμενοι).
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω
επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή
αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με
υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη
γρίπη
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

Η θεραπεία της γρίπης από τον ιό Η1Ν1
Αν και υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό Η1Ν1, η καταπολέμηση της λοίμωξης είναι συνήθως συμπτωματική, δηλαδή ανάλογα με το σύμπτωμα που εμφανίζεται, χορηγείται και η αντίστοιχη θεραπεία.  Πρέπει, πάντως, να γίνει κατανοητό ότι τα αντιιικά φάρμακα δεν θα πρέπει να χορηγούνται αυτοβούλως, αλλά μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση.

Τρόποι προστασίας
Ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών είναι απαραίτητη.  Επιβάλλεται, ακόμη, η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση.  Επίσης:
  • Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατείστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο
  • Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους
  • Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τα μικρόβια. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ είναι επίσης αποτελεσματικά. Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση.
  • Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αν παρουσιάσετε συμπτώματα γρίπης και αποφύγετε το νοσοκομείο, στο οποίο θα πάτε με υπόδειξη ιατρού ή όταν έχετε σοβαρή νόσηση ή ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ένας γνωστός κίνδυνος
Κατά την περίοδο 2010-2011 ήταν αναμενόμενο να κυκλοφορήσει εκ νέου, και σε μεγάλο ποσοστό, ο ιός της πανδημικής γρίπης Α(Η1Ν1), αφού είναι γνωστό ότι οι πανδημίες αυτού του τύπου συνεχίζονται για περίπου 2 χρόνια μετά την αρχική εμφάνισή τους.  Το καλύτερο προληπτικό μέτρο έναντι της γρίπης συνεχίζει να αποτελεί το εποχικό εμβόλιο που έχει εξαιρετική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ενώ το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τονίζει την ανάγκη συνεχιζόμενου εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Επίσης, ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για λόγους ατομικής προστασίας, αλλά κυρίως για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Ο πόλεμος του εμβολίου
Την περσινή χρονιά, το αντιγριπικό εμβόλιο δέχθηκε μεγάλο πόλεμο από περιορισμένη ομάδα ειδικών και μη ατόμων, που ούτε λίγο ούτε πολύ προεξοφλούσαν τον αφανισμό, μέσω αδιόρατων παρενεργειών, όσων τολμούσαν να το κάνουν.  Τα εκατομμύρια των παραγγελιών, ο σκοτεινός ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών και η έμφυτη καχυποψία και αντίδραση πολλών συνανθρώπων μας για κάθε τι νέο, άφησε απροστάτευτο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ένα μέρος του οποίου βίωσε τα βαριά και επικίνδυνα συμπτώματα της γρίπης από το στέλεχος Η1Ν1.
Οι Κασσάνδρες τελικά διαψεύσθηκαν, αφού οι παρενέργειες του εμβολίου Η1Ν1 ήταν αμελητέες, δεν διέφεραν σε τίποτα από τις αντίστοιχες του εποχικού εμβολίου και η κηρυσσόμενη καταστροφή της (εμβολιασμένης) ανθρωπότητας απεδείχθη μύθος.  Τη φετινή χρονιά, ενώ έχουμε ήδη μπει στο δεύτερο μήνα του 2011, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ενημερωθεί ή αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο και μένει στο έλεος ενός ιού, που ενώ συνήθως προκαλεί ήπια λοίμωξη, είναι ικανός να προκαλέσει το θάνατο ακόμη και εντελώς υγιών ατόμων.

Η καθυστερημένη αντίδραση
Η εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, στην οποία έχουμε τη χαρά να διαβιούμε, την περσινή χρονιά, ο κόσμος δεν έκανε το εμβόλιο και έμεινε απροστάτευτος, επειδή το θέμα έγινε αντικείμενο επιπόλαιης, ανάλαφρης, ακόμη και σκανδαλοθηρικής αντιμετώπισης.  Τη φετινή χρονιά, όμως, που η οικονομική κατάρρευση δεν αφήνει περιθώρια για φιλοσοφικούς συνειρμούς και οι φίλτατοι τηλεοπτικοί αστέρες της ενημέρωσης δεν ασχολούνται πια με το θέμα, σχεδόν κανένας πολίτης δεν αντιλήφθηκε την ταχύτατη εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1, που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο σε δεκάδες  συμπολίτες μας και έχει οδηγήσει πολύ περισσότερους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η γρίπη Η1Ν1 όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά και η πιθανότητα μετάλλαξής της σε πιο επικίνδυνη μορφή παραμένει υπαρκτή.  Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, όμως, αφού εδώ και μήνες δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την εξάπλωση της γρίπης (κάτι που τις συνέφερε και οικονομικά) και αφού είδαν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αρχίζει να γίνεται σοβαρός, έβγαλαν από τα ντουλάπια τις αραχνιασμένες οδηγίες για την πρόληψή της, όπως η τοποθέτηση αντισηπτικών σε δημόσιους χώρους και το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων. 
Η γρίπη, όμως, συνεχίζει να εξαπλώνεται και να προκαλεί είτε μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών στα νοσοκομεία, ιδίως αν απαιτηθεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε ακόμη και αθώα θύματα, αφού τόσο η αμέλεια των κρατικών αρχών, όσο και η συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση, εμπόδισε τον κόσμο να εμβολιαστεί και να προστατευθεί από ένα ιό, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος για την υγεία του.  Επιβεβαιώνεται δηλαδή, για άλλη μια φορά, η παροιμία: ΄΄στερνή μου γνώση, να σ΄ είχα πρώτα΄΄…

Πηγή:  Γιάννης Στεφανογιάννης, "Χανιώτικα Νέα", 20-2-2011

1 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Φωτεινή είπε...

Πολυ καλο το αρθρο, ουσιαστικο και ακρως αληθινο. Δυστυχως επιβεβαιωνεται για αλλη μια φορα ποσο πολυ ο μεσος Ελληνας πολιτης γινεται ερμαιο και θυμα της εκαστοτε ειδησεογραφιας , ενω η πολιτεια ποσο πολυ απροστατευτο και ερμαιο τον αφηνει. Δυστυχώς πρέπει να πεθάνουν ή να κινδυνέψουν να πεθανουν κάποιοι συμπολίτες μας για να πιστεύουμε οτι ...κάτι τρέχει.Τυχαίο το γεγονός οτι από αυτούς που χάσανε την ζωή τους κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος!?
Ευτυχως που υπαρχουν ανθρωποι-πολιτες-επιστημονες, οπως ο κ. Στεφανογιαννης, που με την τριπλη αυτη ιδιοτητα παίρνουν την σκυτάλη της ενημέρωσης και κατευθυνουν τον απλό πολίτη στον σωστο δρομο.Συγχαρητηρια!! Α

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top