Εμβολισμός ανευρυσμάτων εγκεφάλου


Η Νευροεπεμβατική Ακτινολογία είναι μια νέα ειδικότητα που ασχολείται με όλο το φάσμα των Αγγειακών Παθήσεων του Εγκεφάλου και του Νωτιαίου Μυελού, όπως εγκεφαλικά ανευρύσματα, ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και όγκοι. 

Σκοπός της Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας είναι η θεραπεία των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου με τις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα αιματηρές τεχνικές. Χρησιμοποιώντας μικρούς ελαστικούς καθετήρες που πορεύονται μέσα από τα αγγεία είναι δυνατό να φθάσει κανείς στα περισσότερα αγγεία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού χωρίς να απαιτείται ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα είναι μικρές «φούσκες» που σχηματίζονται στα εγκεφαλικά αγγεία. Μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορα νευρολογικά συμπτώματα, με σοβαρότερο τη ρήξη και την αιμορραγία που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η Επεμβατική Νευροακτινολογία επιτρέπει την προσπέλαση και απόφραξη αυτών των ανευρυσμάτων με καθετήρες που προχωρούν μέσα από τα αγγεία, χωρίς να χρειάζεται να γίνει διάνοιξη του κρανίου. Η προσπέλαση των αγγείων γίνεται από τη μηριαία αρτηρία. Η πλήρης απόφραξη του ανευρύσματος έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του ασθενή από ενδεχόμενη ρήξη.

Η ενδοαγγειακή τεχνική εμφανίζει διάφορα πλεονεκτήματα. Σε περίπτωση ρήξης ενός ανευρύσματος, η χειρουργική (ή ανοιχτή τεχνική με κρανιοτομή) μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια μόνο μέχρι την 3η ημέρα μετά την αιμορραγία και συνήθως μετά τη 12η μέρα λόγω του λεγόμενου «αγγειόσπασμου». Έτσι, παραμένει ένα διάστημα 10 ημερών περίπου όπου ο ασθενής παραμένει εκτεθειμένος σε πιθανή επαναιμορραγία. Η ενδοαγγειακή τεχνική δεν έχει αυτό τον περιορισμό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια οποιαδήποτε μέρα μετά την αιμορραγία και επιπλέον τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του εμβολισμού δρουν ευεργετικά στον αγγειόσπασμο.

Ο εμβολισμός είναι η προτιμώμενη μέθοδος στους ασθενείς σε βαριά κατάσταση με σοβαρές αιμορραγίες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εμβολισμός είναι μια ουσιαστικά «ατραυματική» μέθοδος, η οποία σέβεται τις ήδη πάσχουσες από την αιμορραγία εγκεφαλικές δομές.

Ο εμβολισμός είναι η μέθοδος εκλογής και πολλές φορές η μόνη δυνατή μέθοδος θεραπείας για τα ανευρύσματα της οπίσθιας κυκλοφορίας και για τα λεγόμενα γιγαντιαία ανευρύσματα, που αποτελούν το 15% περίπου των ανευρυσμάτων.

Μεγάλη Ευρωπαϊκή μελέτη σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς έδειξε ότι ο εμβολισμός είναι τουλάχιστον το ίδιο επιτυχής και ασφαλής με την κλασσική χειρουργική τεχνική. Επιπλέον, οι σημερινές πρόοδοι στην βιοτεχνολογία καθιστούν πλέον εφικτό τον εμβολισμό στο 90-95% των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου. Εντούτοις, παραμένει ένα 5-10% των ανευρυσμάτων όπου για λόγους ανατομικής κατασκευής είναι προτιμότερη η κλασσική χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: www.klinikiagiosloukas.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top