Πελματογράφημα


Το πελματογράφημα, όπως η ετυμολογία της λέξης μας δείχνει, είναι το γράφημα, δηλαδή το αποτύπωμα του πέλματος. Η ιστορία αναφέρει ως πρώτο πελματογράφημα τα ίχνη στην άμμο και στο χώμα, στη συνέχεια πάνω σε μελάνι (όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα) και σήμερα πάνω σε υπερσύγχρονα μηχανήματα πελματικής ανάλυσης με χιλιάδες αισθητήρες.

pelmatografhma Το πελματογράφημα παρέχει τη δυνατότητα στατικής και δυναμικής μέτρησης. Στη μεν στατική σε όρθια στάση, ο ασθενής στέκεται πάνω στον τάπητα μέτρησης όπου μελετάται η ισορροπία και η κατανομή του κέντρου βάρους. Στη δε δυναμική βαδίζει ελεύθερα πάνω στον τάπητα.

Οι πληροφορίες που αποκομίζονται είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες για τον καθορισμό τόσο της διόρθωσης όσο και της αποκατάστασης του υπάρχοντος προβλήματος και είναι οι ακόλουθες: Η καταγραφή των υψηλών πελματιαίων πιέσεων, η ισορροπία, η σύγκριση μεταξύ του κάθε πέλματος, η επιφάνεια στήριξης, η θέση της πτέρνας, η φόρτιση της καμάρας καθώς και οι αποκλίσεις των διαφόρων γωνιών ή αποστάσεων από τους άξονες που επιλέγει ο εξεταστής, καθώς και η δισδιάστατη ή τρισδιάστατη απεικόνιση.

Η ανάλυση αυτή δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζει περαιτέρω με την κινηματογραφική ανάλυση του βηματισμού, τη σύγκριση του, την κατηγοριοποίησή του, το μέσο όρο πιέσεων, το χρόνο παραμονής των πιέσεων, κλπ.

Όλα αυτά τα δεδομένα είναι απόλυτα χρήσιμα και τεκμηριώνουν τόσο την υποκείμενη πάθηση, βλάβη ή κατάσταση (νευρολογικές, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες σε ενήλικες και παιδιά), όσο και την επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθήσει.

Τα πεδία εφαρμογών είναι πάρα πολλά σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούν στην:

Αθλητιατρική: Σε σύνδρομα κόπωσης, τενοντίτιδες, απονευρωσίτιδες, ανατομικές ιδιομορφίες κλπ., που έχουν επίπτωση τόσο στο άλλο πόδι, όσο και σε όλη την κινητική αλυσίδα (γόνατο, ισχίο, μέση).

Παιδιατρική: Διαταραχές βάδισης, όπως βλαισοπλατυποδία, ραιβοποδία, ιπποποδία, προσαγωγή του μεταταρσίου, νευρολογικές παθήσεις, κοκ.

Παθολογία: Μεταβολικές παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του στον άκρο πόδα. Ο εντοπισμός των πελματιαίων πιέσεων θεωρείται υψίστης σημασίας για τον περιορισμό των εξελκώσεων, και κατ' επέκταση των ακρωτηριασμών.

Χειρουργική: Πριν και μετά το χειρουργείο στα μετατάρσια.

Ρευματολογία: Ιδιαίτερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω των δυσμορφιών που προκαλεί στα πέλματα.

Νευρολογία: Από παθήσεις που προσβάλουν την παρεγκεφαλίδα και την ισορροπία.

Τραυματιολογία: Μετά από κατάγματα, διαστρέμματα, κλπ καθώς και σε ένα μακρύ κατάλογο άλλων παθήσεων.

Το πλεονέκτημα του πελματογράφου είναι ότι δε χρειάζεται καμία προετοιμασία, ο εξεταζόμενος δεν αισθάνεται τίποτα, δεν υπάρχει πρόσληψη φαρμάκων, η εξέταση είναι σύντομη και οικονομική. Το σημαντικότερο είναι ότι βάσει της εξέτασης υπάρχει η δυνατότητα ειδικών ορθωτικών πελμάτων, από ειδικούς επιστήμονες στην ορθωτική θεραπεία του κάτω άκρου. Έτσι δίνεται και η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα με το κατάλληλο πέλμα.
Πηγή: www.smn.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top