Κάθε μέρα σχεδόν 6.000 παιδιά κάτω των 18 χρόνων αρχίζουν να καπνίζουν. Από αυτούς σχεδόν 2000 εξελίσσονται σε κανονικούς καπνιστές. Περίπου 90% των καπνιστών αρχίζει να καπνίζει πριν από την ηλικία των 21. 

Εάν το κάπνισμα τσιγάρων διατηρηθεί με τους σημερινούς ρυθμούς, ένας εκτιμώμενος αριθμός 6,4 εκατομμύρια παιδιών θα πεθάνουν πρώιμα από νοσήματα σχετιζόμενα με το κάπνισμα. Σύμφωνα με εθνική μελέτη του 2001, το 20% των τελειόφοιτων του λυκείου, και το 12% των τελειόφοιτων γυμνασίου στη χώρα μας καπνίζουν  καθημερινά.

Παθητικοί καπνιστές είναι τρία στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη πνευμονολόγων από το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ». Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, τα παιδιά υπόκεινται σ’ αυτήν την κατάσταση καθώς  ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους καπνίζει μανιωδώς. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν πως το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα,  συνεχίζουν να καπνίζουν. 

Η μελέτη αποκαλύπτει πως το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δεν μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά σημείωσε αύξηση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που κατοικούν στην Αθήνα. Πάντως, θετικό είναι το γεγονός πως, παρά τη στάση των γονέων, που καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους, ο επιπολασμός του παιδικού άσθματος  στην Ελλάδα είναι μικρότερος από αυτόν των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης.

Οι έφηβοι που καπνίζουν κανονικά έχουν μεγάλη δυσκολία να σταματήσουν το κάπνισμα. Από τους εφήβους  που έχουν καπνίσει τουλάχιστον 100 τσιγάρα στη ζωή τους, οι περισσότεροι  λένε ότι θα ήθελαν να σταματήσουν, αλλά δεν είναι ικανοί να το κάνουν. Οι διαφημίσεις τσιγάρου τείνουν να τονίσουν την εφηβική ενεργητικότητα, την ελκυστικότητα στο αντίθετο φύλλο και μια αίσθηση ανεξαρτησίας, που δυστυχώς ενθουσιάζουν τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι θέλουν να μιμηθούν αυτόν τον τρόπο της «περιπετειώδους» ζωής.

Οι έφηβοι καπνιστές χαρακτηρίζονται συνήθως από διαταραγμένη συμπεριφορά, που περιλαμβάνει επιθετικότητα, οπλοφορία, συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου σεξουαλική συμπεριφορά, κατανάλωση αλκοόλ και διαφόρων άλλων ουσιών.

 Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη ευθύνεται για το 20 – 30% των περιπτώσεων  γέννησης νεογνών χαμηλού βάρους, το 14% πρόωρων γεννήσεων και περίπου 10% όλων των νεογνικών θανάτων. Ακόμα και φαινομενικά υγιή τελειόμηνα νεογνά καπνιστών έχει βρεθεί ότι γεννιούνται με μικρούς αεραγωγούς και περιορισμένη αναπνευστική λειτουργία.

Το 30% των γυναικών που καπνίζουν σταματούν το κάπνισμα όταν μείνουν έγκυες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των παντρεμένων γυναικών και γυναικών με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Το 2004 το ποσοστό των εγκύων που κάπνιζαν ήταν 0,2%, κατά 42% χαμηλότερο από το ποσοστό του 1990. Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης των νεογνών που αποδίδεται σε μητρικό κάπνισμα στην Αμερική έχει εκτιμηθεί σε 366.000.000 δολλάρια το χρόνο, ή 700 δολλάρια ανά καπνίζουσα μητέρα. Τα παιδιά γονέων που καπνίζουν στο σπίτι παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα άσθματος, κρυολογήματος, ωτίτιδας και αιφνίδιο θάνατο κατά τη νεογνών. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί έναν εκτιμώμενο αριθμό 150-300.000 περιστατικών αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά κάτω από 18 μήνες, που καταλήγει σε 7.500-15.000 ετήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η διαφήμιση του τσιγάρου  παίζει  σημαντικό ρόλο στο να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν ένα μακροχρόνιο εθισμό στο κάπνισμα, πριν μεγαλώσουν αρκετά για να καταλάβουν πλήρως το μακροχρόνιο κίνδυνο για την υγεία τους. Περίπου 90% των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από την ηλικία των 21. Το 2005, το 23% των μαθητών Λυκείου ήταν ενεργείς καπνιστές. Πάνω από 8% των μαθητών Γυμνασίου κάπνιζαν το 2004. Το παθητικό κάπνισμα, έχει ενοχοποιηθεί από την επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος των Η.Π.Α.  ως υπεύθυνο για περίπου 3.400 περιπτώσεις θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και 46.000 περιστατικά θανάτων από καρδιοπάθεια σε ενήλικες μη καπνιστές ετησίως στις ΗΠΑ.

Πηγή: www.hygeia.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top