ΚήλεςΚήλη ονομάζεται η πρόπτωση κάθε ενδοκοιλιακού οργάνου μέσα από ευένδοτο σημείο της κοιλιάς. Τέτοια σημεία είναι συνήθως οι βουβωνικές χώρες (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), η μέση γραμμή της κοιλιάς (κήλη λευκής γραμμής), αλλά και κάθε περιοχή χειρουργικής επεμβάσεως (μετεγχειρητική κήλη). 

Συνήθως μια κήλη δημιουργεί ήπια ενοχλήματα, όχι όμως οξύ πόνο. Αν πονάει πολύ σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επισκεφθείτε γρήγορα το γιατρό σας. Τι μπορεί να συμβαίνει; Αυτό που ονομάζεται περίσφιξη της κήλης. Περισφιγμένη κήλη σημαίνει ότι το περιεχόμενο της κήλης, που μπορεί να είναι έντερο, επίπλουν κλπ, στραγγαλίζεται καθώς στριμώχνεται μέσα στην κήλη, διακόπτεται η αιμάτωσή του και αρχίζει να νεκρώνεται. Αν είναι έντερο, δημιουργείται αποφρακτικός ειλεός (βλ. κεφ εντέρου) και μπορεί να χρειασθεί και αφαίρεση τμήματός του. 

Η περίσφιξη της κήλης, πονάει πολύ και είναι κατάσταση απειλητική για τη ζωή και αιτία επείγουσας χειρουργικής επεμβάσεως. Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε μια κήλη θα περισφιχθεί. Μπορεί ποτέ, μπορεί όμως και αύριο το πρωί. Γι αυτό το λόγο κάθε κήλη πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά. Η επέμβαση σε μια ήρεμη, μη περισφιγμένη κήλη, κρατάει μία έως δύο ώρες ανάλογα με το μεράκι του χειρουργού, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της επεμβάσεως.

Αν δεν βιάζεστε και θέλετε καλή δουλειά, βρείτε ένα χειρουργό που επίσης δεν βιάζεται γιατί η καλή χειρουργική δε θέλει βιασύνη και είναι δουλειά της μιας και πρώτης φοράς. Πολύχρονη πείρα έχει δείξει ότι η επέμβαση πρέπει πάντα να γίνεται με τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος που δεν απορροφάται, είναι αδρανές και μηδενίζει τις πιθανότητες υποτροπής της κήλης αν τοποθετηθεί σωστά. Το πλέγμα ενσωματώνεται στο μυικό κοιλιακό τοίχωμα και το ισχυροποιεί. 

Η επέμβαση γίνεται με γενική, τοπική ή επισκληρίδιο αναισθησία ανάλογα με τον ασθενή. Αρκεί μια μέρα στο νοσοκομείο. 

Πηγή:  www.fyssas.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top