ΒλεφαροπλαστικήΤα μάτια μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και γι΄αυτό πρέπει να καθρεφτίζουν την ομορφιά που έχουμε μέσα μας. Επειδή όμως το σώμα και η ψυχή είναι αλληλένδετα και το ένα εκφράζεται μέσα από το άλλο, πρέπει να φροντίζουμε και την εξωτερική μας εμφάνιση και ιδιαίτερα των ματιών μας. Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ή και να αποκτήσουμε ένα νεανικό, λαμπερό βλέμμα.

Στο παρελθόν γινόταν ο ίδιος τύπος κλασικής βλεφαροπλαστικής σε όλους με την κλασική αφαίρεση δέρματος και λίπους. Σήμερα όμως η ανάπλαση των βλεφάρων είναι 'κομμένη και ραμμένη' στα μέτρα και τις ανάγκες του κάθε προσώπου και μπορεί να είναι μη χειρουργική ή χειρουργική ή και τα δύο:

Α. Μη χειρουργικές τεχνικές ανάπλασης βλεφάρων
botoxlift
- οι νέες τεχνικές του botox απαλύνουν φυσικά τις ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα μάτια, στον 'χήνειο πόδα' και στο μεσόφρυο απαλλάσσοντας από το κουρασμένο, 'άγριο' βλέμμα
- προλαμβάνουν τις μόνιμες ρυτίδες, που δεν εξαλείφονται με την βλεφαροπλαστική
- ανυψώνουν τα φρύδια και συνακόλουθα τα άνω βλέφαρα
- δίνουν το επιθυμητό σχήμα στα φρύδια, με αποτέλεσμα πιο "ανοιχτό" βλέμμα
- στα μικρά μάτια συμβάλλουν στην αύξηση του ανοίγματος των οφθαλμών
- αμβλύνουν τις ασυμμετρίες φρυδιών και βλεφάρων
- απαλλάσσουν από τον ενοχλητικό βλεφαρόσπασμο (τικ)

Επιτυγχάνεται με μία μόνο επίσκεψη και διαρκεί περίπου 4-6 μήνες.

Ενέσιμα Εμφυτεύματα Υαλουρονικού οξέος:
Σήμερα αυξάνει ολοένα η σύγχρονη τάση για γέμισμα και:
- εξάλειψη της αύλακας των μαύρων κύκλων στα κάτω βλέφαρα για πιο ξεκούραστο και ''φρέσκο'' βλέμμα
- όγκο στα επίπεδα φρύδια για πιο ''γεμάτο'', εκφραστικό και νεανικό βλέμμα
- εξάλειψη των μόνιμων ρυτίδων γύρω από τα μάτια ή στο μεσόφρυο, εκεί που το botox και η βλεφαροπλαστική σταματούν και δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν.

Επιτυγχάνεται με μία μόνο επίσκεψη και διαρκεί συνήθως από 8 έως 14 μήνες. Τα σύγχρονα ενέσιμα εμπεριέχουν αναισθητικό για ακόμα πιο ανώδυνη εφαρμογή.

Βλαστοκύτταρα
Ο εμπλουτισμός του λίπους με βλαστοκύτταρα έφερε την επανάσταση στην τεχνική αυτόλογης μεταμόσχευσης λίπους ανεβάζοντας την επιβίωσή του στο 90-95% από 30-50% που ήταν πριν. Xρησιμοποιούνται με πιο μόνιμα αποτελέσματα για "γέμισμα" στη θέση των γνωστών fillers (υαλουρονικό κ.α.) που είναι απορροφήσιμα και χρειάζεται να επαναληφθούν.

Γίνεται με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, με τοπική αναισθησία, κατά την οποία συλλέγεται το λίπος, π.χ. από την κοιλιά, τα γόνατα ή τους μηρούς, και κατόπιν υπόκειται σε ειδική 2ωρη επεξεργασία για να μας δώσει τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια γίνεται εμπλουτισμός του λίπους με τα βλαστοκύτταρα και γίνεται αυτομεταμόσχευση υπό μορφή ενέσιμης μεσοθεραπείας, στις ρυτίδες των ματιών, του μεσοφρύου, στους "μαύρους κύκλους" και στα λεπτά, ατροφικά φρύδια.

Laser fractional resurfacing
Το fractional resurfacing είναι η πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία αντιγήρανσης που έχει να επιδείξει η αισθητική ιατρική σήμερα. Σαρώνει επιλεκτικά την επιφάνεια του δέρματος, αφήνωντας ενδιάμεσες περιοχές ανέπαφες για πιο γρήγορη επούλωση. Προκαλεί ανανέωση του δέρματος και αναδόμηση του κολλαγόνου, χωρίς να καταστρέφει και να «ξεφλουδίζει» την επιδερμίδα, όπως γινόταν παλιά με τα ισχυρά peeling, την δερμοαπόξεση ή το παραδοσιακό laser resurfacing. Αφήνει μόνο μια ήπια ερυθρότητα που διαρκεί 1-3 μέρες που μπορεί να καλυφθεί με make up και έτσι ο/η ασθενής μπορεί να συνεχίσει από την πρώτη μέρα τις δραστηριότητές του, δηλαδή δεν χρειάζεται να κλειστεί μέσα όπως γινόταν με τα παλιά επιθετικά peelings και non fractional lasers.

Γίνεται μία συνεδρία ανά 1-1,5 μήνα και επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση:
- για λείανση μόνιμων ρυτίδων και σύσφιξη του χαλαρού δέρματος στα άνω και κάτω βλέφαρα, αμβλύνοντας μερικώς κατ' αυτόν τον μηχανισμό και τις σακούλες
- για εξάλειψη των κηλίδων της φωτογήρανσης
- για λεύκανση των μαύρων κύκλων σε συνδυασμό με ειδικά χημικά peelings και λευκαντικές μάσκες, για ένα πιο λαμπερό βλέμμα
- συνδυάζεται συχνά με την βλεφαροπλαστική είτε πριν είτε μετά το χειρουργείο για τελειότερα αποτελέσματα.

Β. Χειρουργικές τεχνικές ανάπλασης βλεφάρων

Πότε όμως κάποιος/α χρειάζεται βλεφαροπλαστική;
Η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις συχνότερες αισθητικές επεμβάσεις. Οι δύο κύριες ενδείξεις της είναι η βλεφαροχάλαση, δηλαδή η λέπτυνση και η χαλάρωση του δέρματος των άνω ή κάτω βλεφάρων και οι σακούλες κάτω από τα μάτια, που αποτελούν λιπόπτωση, δηλαδή κήλες του περιβολβικού λίπους διαμέσου του κογχικού διαφράγματος που το συγκρατεί. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω γήρατος είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε από άλλους παράγοντες (κάπνισμα, ορμονικές διαταραχές, κακή διατροφή κτλ). Πολλοί νέοι και νέες φαίνονται συχνά πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία, κουρασμένοι ή λυπημένοι, λόγω πεσμένων άνω βλεφάρων ή σακουλιασμένων κάτω βλεφάρων.

Τι γίνεται ακριβώς στην βλεφαροπλαστική; Αφαιρείται δέρμα και λίπος;Αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος, τόσο στα άνω όσο και στα κάτω βλέφαρα, ενώ τις σακούλες, που είναι κήλες λίπους στα κάτω βλέφαρα, τις διορθώνουμε συνήθως με τη νέα τεχνική διατήρησης και επανατοποθέτησης του προβάλλοντος λίπους, αποφεύγοντας όσο είναι δυνατόν την αφαίρεσή του όπως γινόταν παλιά.

Ας δούμε όμως τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ανάπλασης βλεφάρων, από τις πιο minimal έως τις πιο εκτεταμένες, ανάλογα με την ηλικία, το πρόσωπο, το εκάστοτε πρόβλημα, τις ανάγκες, αλλά και τις επιθυμίες - ρεαλιστικές προσδοκίες του/της εκάστοτε ενδιαφερόμενου/ης:

Endo-Brow Lift: πρόκειται για ενδοσκοπικό λιφτ μετώπου-φρυδιών χωρίς εμφανείς τομές, αφού κρύβονται εντέχνως στο τριχωτό της κεφαλής. Παρασκευάζεται το μέτωπο ενδοσκοπικά με ειδικά εργαλεία και κάμερα και γίνεται αποκόλληση του περιοστέου μέχρι το ύψος του άνω χείλους του οφθαλμικού κόγχου, χαμηλότερα από τα φρύδια, όπου γίνεται και η διατομή του περιοστέου και η μερική διατομή των μυών του μεσοφρύου. Ακολουθεί έλξη και ανάρτηση του κρημνού με αποτέλεσμα την ανόρθωση των φρυδιών.

Προτείνεται σε άτομα που φέρουν πεσμένα φρύδια που συμπαρασύρουν και τα άνω βλέφαρα σε πτώση. Με την τεχνική αυτή μπορεί να αποφευχθεί η κλασική βλεφαροπλαστική στα άνω βλέφαρα, ή να περιοριστεί σε mini - pinch τεχνική, αφού η ανόρθωση των φρυδιών προκαλεί συγχρόνως και ανόρθωση στα άνω βλέφαρα.

Κροταφικό Lift: πρόκειται για λιφτ της κροταφικής περιοχής και συνακόλουθα του έξω πλαγίου των φρυδιών και άνω βλεφάρων χωρίς εμφανείς τομές, αφού κρύβονται εντός του τριχωτού της κεφαλής. Παρασκευάζεται ο κρημνός με υποσκαφή στο επίπεδο της εν τω βάθει κροταφικής περιτονίας και στη συνέχεια γίνεται έλξη και ανάρτηση αυτού με αποτέλεσμα την ανόρθωση του έξω τριτημορίου των φρυδιών και συνακόλουθα των άνω βλεφάρων.

Προτείνεται σε νέα σχετικά άτομα για να διορθώσει την λυπημένη έκφραση των ματιών τους, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν χειρουργηθεί, αφού δεν υπάρχουν εμφανείς εξωτερικές τομές-ουλές. Καλές υποψήφιες είναι οι γυναίκες που έχουν πτωτικά φρύδια στο έξω πλάγιο αυτών και επιθυμούν την έκφραση και το νεανικό ελκυστικό σχήμα που παίρνουν τα μάτια τους - ελαφρώς λοξό και γατήσιο - όταν τραβούν τα μαλλιά τους προς τα πίσω.

Laser Bλεφαροπλαστική:
γίνεται χρήση Laser αντί του νυστεριού για αναίμακτη, ατραυματική βλεφαροπλαστική ακριβείας. Καθώς το laser κόβει, ταυτόχρονα κάνει αιμόσταση με αποτέλεσμα λιγότερη αιμορραγία, πιο ευκρινές πεδίο για τον χειρουργό και επομένως πιο εύκολη, ασφαλή και γρήγορη επέμβαση. To αποτέλεσμα είναι λιγότερος πόνος, λιγότερες εκχυμώσεις, πιο ήπιο οίδημα και ταχύτερη και καλύτερη επούλωση.

Pinch Bλεφαροπλαστική:
πρόκειται για mini βλεφαροπλαστική για χειρουργική εκτομή μόνο μικρής περίσσειας δέρματος κάτω ή άνω βλεφάρου, χωρίς υποσκαφή κάτω από το δέρμα, αφήνοντας ανέπαφη την μυϊκή μέση στιβάδα του βλεφαρικού τοιχώματος. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις βλεφάρων με μικρή χαλάρωση δέρματος χωρίς σακούλες, σε νέα άτομα και σε touch-up επανεπεμβάσεις. Πλεονεκτεί σε σχέση με την κλασική βλεφαροπλαστική στο ότι είναι πιο απλή και ταχύτερη σαν επέμβαση, έχει πιο ελεγχόμενη επούλωση και προβλέψιμα αποτελέσματα, λιγότερα οιδήματα και εκχυμώσεις-μελανιές, ενώ έχει λιγότερες επιπλοκές, εκτρόπιο ή scleral show. Μπορεί να συνδυαστεί με ενδοεπιπεφυκοτική αφαίρεση τυχόν πλεανόζοντος λίπους στα κάτω βλέφαρα ή και με laser resurfacing για λείανση των επιφανειακών ρυτίδων του εναπομείναντος δέρματος των βλεφάρων.

Άνω Anchor Bλεφαροπλαστική: πρόκειται για τεχνική σύνδεσης του ανελκτήρα μυός, που ανοίγει το μάτι, με το δέρμα του άνω βλεφάρου, με σκοπό την επαναδημιουργία μιας πιο καλοσχηματισμένης και έντονης άνω βλεφαρικής πτυχής, με αποτέλεσμα ένα πιο ''glamorous'', πιο νεανικό βλέμμα και ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή ανόρθωση των βλεφαρίδων.

Λόγω της παραπάνω ''ανόρθωσης του βλέμματος'', δεν χρειάζεται πλέον η εκτεταμένη αφαίρεση δέρματος που γινόταν παλιά στα άνω βλέφαρα, με αποτέλεσμα ένα πιο φυσικό - μη χειρουργημένο - βλέμμα.

Κάτω Eνδοεπιπεφυκοτική Bλεφαροπλαστική:
πρόκειται για κάτω βλεφαροπλαστική, χωρίς εξωτερική τομή και ουλή στο δέρμα, αφού η τομή και προσπέλαση γίνονται διά του επιπεφυκότος, στην εσωτερική πλευρά του κάτω βλεφάρου. Δια της τομής αυτής αφαιρείται μόνο το πλεονάζον λίπος που προβάλλει στις κήλες-σακούλες, χωρίς καμία επέμβαση στο δέρμα του βλεφάρου.

Ενδείκνυται σε νέα συνήθως άτομα με σακούλες στα κάτω βλέφαρα, που όμως δεν έχουν βλεφαροχάλαση και περίσσεια δέρματος.

Κάτω Bλεφαροπλαστική με διατήρηση περιβολβικού λίπους: πρόκειται για κάτω βλεφαροπλαστική σε ασθενείς με μεγαλύτερη χαλάρωση δέρματος και σακούλες στα κάτω βλέφαρα. Γίνεται εξωτερική τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, υποσκαφή, παρασκευή και ανάσπαση του μυοδερματικού ή δερματικού κρημνού του κάτω βλεφάρου και αφαίρεση μικρής περίσσειας δέρματος.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται συνήθως με πλάγια ανάρτηση του κρημνού με τις σύγχρονες τεχνικές κανθοπηξίας για αποφυγή του εκτροπίου. Όσον αφορά τις σακούλες, εξαλείφονται φυσικά με τις παρακάτω σύγχρονες τεχνικές διατήρησης - όσο το δυνατόν περισσότερου λίπους - ανάλογα κάθε φορά με την ηλικία, το πρόβλημα και τις ανάγκες του κάθε προσώπου:

- μετάθεση του προβάλλοντος περιβολβικού λίπους της σακούλας στην υποκόγχια αύλακα, με αποτέλεσμα το φυσικό γέμισμα αυτής και συνακόλουθα την εξάλειψη των μαύρων κύκλων.
SOOF λιφτ : τράβηγμα και ανάρτηση του λίπους της παρειάς προς τα άνω με σύγχρονη μικροανόρθωση της παρειάς του προσώπου.
- επανατοποθέτηση του προβάλλοντος περιβολβικού λίπους εντός του οφθαλμικού κόγχου με σύγκλειση της κήλης λίπους ή με σύσφιξη του κογχικού διαφράγματος που το συγκρατεί.

Με τι αναισθησία γίνεται;
Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη, αλλά για πιο εκτεταμένες και σύνθετες επεμβάσεις ίσως να χρειαστεί γενική νάρκωση, ανάλογα κάθε φορά με την βαρύτητα του προβλήματος, την τεχνική της επέμβασης, την ηλικία, την προσωπικότητα, την ψυχολογία, τον ουδό πόνου, τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις και την γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.

Πού γίνονται οι τομές; Φαίνονται;
Οι τομές, αν και εξωτερικές συνήθως, δεν φαίνονται καθόλου, αφού κρύβονται στα μεν άνω βλέφαρα εντός της βλεφαρικής πτυχής, στα δε κάτω βλέφαρα ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, εκεί που σχηματίζουν τη γραμμή με το μολύβι του μακιγιάζ οι γυναίκες.

Τι πλεονεκτήματα έχουν οι νέες τεχνικές βλεφαροπλαστικής;
Στο παρελθόν αφαιρούσαμε περισσότερο λίπος και δέρμα, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ''χειρουργημένου άδειου βλέμματος'' με κοιλάνσεις και αύλακες, όπως η βαθιά αύλακα στο κάτω βλέφαρο "tear trough deformity" ή ακόμα και με μετεγχειρητικό ενόφθαλμο ή εκτρόπιο ή απλά και μόνο με αλλαγή και απώλεια της φυσικής ομορφιάς και έκφρασης των ματιών.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι, καθώς γερνάμε, χάνουμε λίπος και όγκο από το πρόσωπό μας. Γι' αυτό προτιμούμε τις νέες τεχνικές βλεφαροπλαστικής που δεν αφαιρούν πολύ δέρμα και λίπος. Αντιθέτως, διατηρούν όπου είναι δυνατόν όσο περισσότερο λίπος μπορούν και το επανατοποθετούν, με στόχο ένα νεανικό κάτω βλέφαρο λίγο κυρτό στο προφίλ και όχι επίπεδο ή κοίλο, όπως γινόταν με τις παλιές τεχνικές. Έτσι, σήμερα, το αποτέλεσμα είναι ένα φυσικό, "γεμάτο" και λαμπερό βλέμμα που επιπλέον έχει και μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο συγκριτικά με τις παλιές μεθόδους.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση; Αποθεραπεία και αποτελέσματα.
Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 μέρες, οπότε ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του/της, ή και νωρίτερα φορώντας λίγο make-up.

Στα άνω βλέφαρα οι εκχυμώσεις και το οίδημα εξαφανίζονται σε 3-7 μέρες, ενώ στα κάτω βλέφαρα καθυστερούν λίγο πιο πολύ, ανάλογα με την ηλικία, την ποιότητα του δέρματος και την γενική κατάσταση υγείας του κάθε ατόμου (συνυπάρχουσες παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή, διατροφή, κάπνισμα κτλ).

Τα αποτελέσματα της σύγχρονης βλεφαροπλαστικής είναι μακράς διαρκείας και για μερικούς ασθενείς σχεδόν μόνιμα. Παρόλα αυτά, ανάλογα με τις συνήθειες, το life-style και την ηλικία, ίσως να χρειαστεί ένα touch up σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον, για να διατηρηθεί ένα φυσικό και λαμπερό βλέμμα.

Πηγή: www.klinikiagiosloukas.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top