Παιδιά και διαδίκτυο


To διαδίκτυο (internet) έχει μπει στις μέρες μας στα περισσότερα σπίτια με παιδιά προσχολικής ή σχολικής (κάθε βαθμίδας) ηλικίας.  Πρέπει ή δεν πρέπει σε ένα σπίτι τα παιδιά να έχουν ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο;  Πώς μπορούμε να τα προφυλάξουμε από πιθανούς κινδύνους;

Το ταξίδι ξεκινά:  10 οδηγίες για ασφαλή περιήγηση
Η ελεύθερη χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύνολο κοινά αποδεκτών κανόνων.  Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές ιδέες που θα πρέπει να εφαρμόσετε, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά μόνο τη θετική πλευρά του διαδικτύου:
1.  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο Internet μαζί σας και πλοηγηθείτε μαζί τους, ώστε να ξέρετε τις διευθύνσεις που επισκέπτονται
2.  Μάθετε στα παιδιά σας να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να σας αναφέρουν τις σελίδες που τα ενοχλούν ή όσες θεωρούν προσβλητικές
3.  Εάν τα παιδιά σας επισκέπτονται δωμάτια συνομιλίας (chat), χρησιμοποιούν προγράμματα ανταλλαγής μηνυμάτων, διαδικτυακά παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν όνομα σύνδεσης για την αναγνώρισή τους, βοηθήστε τα να επιλέξουν κάποιο ουδέτερο όνομα, που δεν θα περιέχει σε καμία περίπτωση προσωπικά δεδομένα
4.  Επιμείνετε ώστε τα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, για σχολεία, δραστηριότητες κλπ.
5.  Μάθετε τα παιδιά σας πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Internet (όπως και στον ΄΄πραγματικό κόσμο΄΄), αφού το διαδίκτυο απεικονίζει ό,τι και ο ‘’έξω’’ κόσμος
6.  Μάθετε στα παιδιά σας ότι πρέπει να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του Internet και ότι οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν στον υπολογιστή.
7.  Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει να σέβονται την ιδιοκτησία και την προσωπικότητα των άλλων στο Internet, ώστε να μην έχουν προβλήματα με το νόμο (εξύβριση, πνευματικά δικαιώματα κ.α.)
8.  Πείτε στα παιδιά σας πως ποτέ δεν θα πρέπει να συναντούν διαδικτυακούς φίλους κατά πρόσωπο, αφού αυτοί μπορεί να μην είναι όπως εμφανίζονται στον υπολογιστή, αλλά κακόβουλοι ή και επικίνδυνοι.
9.  Μάθετε στα παιδιά σας πως ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο Internet δεν είναι πάντοτε αλήθεια, όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ενθαρρύνετέ τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες ή αν χρειάζονται διευκρινήσεις.
10.          Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Internet με προγράμματα γονικού ελέγχου, που θα σας συστήσει κάποιος ειδικός. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο ή ακατάλληλο περιεχόμενο και να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας.


Το παιδί στο Ίντερνετ: 7 συμβουλές για την ασφάλεια του υπολογιστή
1. Προστατέψετε τους υπολογιστές που χρησιμοποιείτε από ιούς, χάκερ, λογισμικό υποκλοπής (spyware) και άλλες επιθέσεις.  Γι’ αυτό, προτού περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, θα πρέπει να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες:
  • Εκτελέστε βασικές εργασίες συντήρησης για την ασφάλεια του υπολογιστή, σε συνεννόηση με ειδικούς στην πληροφορική
  • Χρησιμοποιείτε τείχος προστασίας στο Ιnternet και προσθέτετε στον υπολογιστή σας διαδικτυακά τις ενημερώσεις ασφάλειας
  • Χρησιμοποιείτε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από τους ιούς και από προγράμματα υποκλοπής (spyware).
2. Μην ανοίγετε αρχεία από αγνώστους.  Οι περισσότεροι ιοί μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαδίδονται από άτομα που παρασύρθηκαν και άνοιξαν κάποιο προσβλημένο αρχείο), γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να ανοίγετε ένα συνημμένο αρχείο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε άμεσο μήνυμα, εκτός εάν γνωρίζετε καλά τον αποστολέα.
3. Αποφύγετε το ΄΄ηλεκτρονικό ψάρεμα΄΄.  Το ΄΄ηλεκτρονικό ψάρεμα’’ είναι μια ακόμη απειλή για το ιδιωτικό σας απόρρητο και μπορεί να οδηγήσει στην κλοπή αριθμών πιστωτικών καρτών, κωδικών πρόσβασης, στοιχείων λογαριασμών ή άλλων προσωπικών δεδομένων.  Για το λόγο αυτό αποφύγετε να δίνετε τα παραπάνω στοιχεία, αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι βρίσκεστε σε επίσημες ιστοσελίδες.
4. Μάθετε πώς να προστατεύεστε από τα προγράμματα υποκλοπής.  Εάν το πρόγραμμα περιήγησης του διαδικτύου που χρησιμοποιείτε έχει κατακλυστεί από διαφημίσεις σε αναδυόμενα παράθυρα ή υπάρχουν γραμμές εργαλείων των οποίων δεν έγινε λήψη με τη θέλησή σας, στον υπολογιστή σας ενδέχεται να εκτελείται λογισμικό υποκλοπής (spyware), δηλαδή κάποιο πρόγραμμα που συλλέγει προσωπικά σας στοιχεία χωρίς την έγκρισή σας.  Είναι πιθανό, επίσης, να προσβληθείτε από λογισμικό υποκλοπής εάν κάνετε λήψη αρχείων μουσικής ή προγραμμάτων κοινής χρήσης αρχείων, δωρεάν παιχνιδιών ή άλλων προγραμμάτων από ύποπτες τοποθεσίες του διαδικτύου.
5. Βάλτε κωδικό στο ασύρματο δίκτυό σας.  Όταν εγκαθιστάτε το προσωπικό ασύρματο δίκτυό σας, μην ξεχνάτε να βάζετε κωδικό ασφαλείας.  Επίσης, όταν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο ασύρματο δίκτυο, αποφύγετε τη χρήση προσωπικών δεδομένων, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα υποκλοπής τους.
6. Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης.  Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του υπολογιστή σας από οποιοδήποτε κακόβουλο άτομο. Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε με τον υπολογιστή σας, καθένας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας και να προκαλέσει μερική η ολική καταστροφή των δεδομένων που περιέχει.
7. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφάλειας των εργασιών σας.  Η δημιουργία, τακτικά, αντιγράφων ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να μη χάνετε τις εργασίες σας και να συνεχίσετε να δουλεύετε απρόσκοπτα.  Είναι κρίμα, οι κόποι πολλών ημερών ή και μηνών, να εξαφανιστούν σε λίγα δευτερόλεπτα!


8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Η ηλικία στην οποία τα παιδιά ξεκινούν τη χρήση του Internet συνεχώς χαμηλώνει. Μάλιστα, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χρηστών του Internet είναι τώρα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το Internet στο σχολείο σε ηλικία έξι ετών, οπότε πιθανόν να θέλουν να συνδεθούν στο Internet και από το σπίτι περίπου σε αυτήν την ηλικία.  Τα παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ωστόσο, γενικά δεν έχουν την απαιτούμενη κριτική σκέψη για να χρησιμοποιούν το Internet μόνα τους, οπότε όταν παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν το Internet, θα πρέπει να κάθεστε δίπλα τους, ώστε να επισκέπτονται τοποθεσίες που έχετε ελέγξει.

Τα νεαρά παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν την οικογενειακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αντί να έχουν το δικό τους λογαριασμό. Καθώς μεγαλώνουν και ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία, μπορείτε να τους δώσετε τη δική τους διεύθυνση. Η αλληλογραφία μπορεί ακόμη να βρίσκεται στα εισερχόμενα του οικογενειακού λογαριασμού, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τυχόν ύποπτα μηνύματα που ενδέχεται να λάβουν.  Χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποτρέψετε τη λήψη ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ανεπιθύμητων μηνυμάτων και πλαστών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν ως σκοπό τη συλλογή των προσωπικών σας δεδομένων.

Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να δημιουργήσετε μια συμφωνία χρήσης του Internet που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή στο σπίτι. Η γνώμη των παιδιών σας είναι σημαντική για την επιτυχία της συμφωνίας. Εκτυπώστε τους κανόνες και τοποθετήστε τους δίπλα στον οικογενειακό υπολογιστή, ώστε να υπενθυμίζετε τους κανόνες σε όλους. Φροντίστε η συμφωνία να καλύπτει τα εξής:
·         Πού μπορούν τα παιδιά σας να συνδεθούν στο Internet και τι μπορούν να κάνουν εκεί.
·         Πόσο χρόνο μπορούν να παραμείνουν στο Internet.
·         Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά σας αν κάποιος ή κάτι τους κάνει να νιώσουν άβολα.
·         Πώς να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
·         Τι να γνωρίζουν για την ασφάλειά τους σε περιβάλλοντα επικοινωνίας.
·         Πώς να συμπεριφέρονται ηθικά και υπεύθυνα όταν συνδέονται στο Internet.
·         Πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα κανάλια συνομιλίας, τις ομάδες συζήτησης και τα προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ.α.).

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top