Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει νέες γυναίκες, γυναίκες που βρίσκονται σε παραγωγική περίοδο της ζωής τους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ή HPV), ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και αν δεν είναι ολοκληρωμένη. Ετσι όποιο κορίτσι ή όποια γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή, μπορεί να προσβληθεί από λοίμωξη με ογκογόνο τύπο του HPV, η οποία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε καρκίνο. 

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο καρκίνος αυτός αφορά τις μεγαλύτερες γυναίκες, γιατί πράγματι στις περισσότερες περιπτώσεις η HPV λοίμωξη χρειάζεται χρόνια για να εξελιχθεί σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο καρκίνος αυτός μπορεί να πλήξει και νεότερες γυναίκες, πράγμα το οποίο όταν συμβαίνει είναι πραγματικά συγκλονιστικό για την ίδια την κοπέλα και το περιβάλλον της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του HPV που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου διαπιστώνονται στις ηλικίες 18-24 ετών. 


240 θάνατοι το χρόνο από καρκίνο τραχήλου της μήτρας...
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 580 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 240 πεθαίνουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Τα περιστατικά αυτά θα παρουσιάσουν χρονολογική και γεωγραφική διασπορά. Οι θάνατοι αυτοί, δηλαδή, θα καταγράφονται ως λίγα μεμονωμένα περιστατικά κάθε μήνα, σε όλη την επικράτεια. Για το λόγο ίσως αυτό, ο αριθμός 240 μπορεί να φαίνεται χαμηλός και να μη μας κάνει εντύπωση.
Αν όμως φανταζόμασταν ότι τα περιστατικά αυτά συνέβαιναν σε μία πόλη, σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αν φανταζόμασταν ότι αυτές οι 240 γυναίκες πέθαιναν σε ένα τραγικό ατύχημα, τότε το γεγονός αυτό θα ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων επί μέρες και θα γινόταν πολύ μεγάλος λόγος για τα αίτια και τους λόγους που ένα τόσο τραγικό περιστατικό δεν είχε προληφθεί.
...μπορούν να αποφευχθούν με εμβολιασμό HPV και τεστ ΠΑΠ 

Το θετικό στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ότι πλέον η εμφάνισή του μπορεί όντως να προληφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με το συνδυασμό εμβολιασμού και τεστ ΠΑΠ και οι 240 θάνατοι που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα να μειωθούν στο ελάχιστο, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την ανάγκη εμβολιασμού των κοριτσιών στις συνιστώμενες ηλικίες και του ελέγχου με τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.
Ο εμβολιασμός και το τεστ ΠΑΠ αποτελούν συμπληρωματικές προληπτικές μεθόδους. Ο εμβολιασμός, ο οποίος έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνιστάται σε κορίτσια 12-26 ετών, προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. Επιπλέον καλύπτεται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Στη διάθεσή τους τα κορίτσια έχουν 2 εμβόλια, το Cervarix και το Gardasil, τα οποία έχουν ομοιότητες και διαφορές. Και τα δύο προστατεύουν έναντι των 2 συχνότερων ογκογόνων τύπων του HPV, 16 και 18, που ευθύνονται για το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το Cervarix έχει δείξει ευρύτερη προστασία έναντι άλλων ογκογόνων τύπων του ιού HPV (31, 33 και 45), η οποία οδηγεί σε μια συνολική προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που φτάνει το 93%. Το Gardasil προστατεύει και έναντι των μη ογκογόνων τύπων 6 και 11, που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αλλά ευθύνονται για το 90% των περιπτώσεων γεννητικών κονδυλωμάτων. Οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για τα εμβόλια και θα σας προτείνουν το εμβόλιο που είναι καταλληλότερο για εσάς.
Το τεστ Παπανικολάου, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τον εντοπισμό και ως εκ τούτου την έγκαιρη θεραπεία τραχηλικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. 

Με τον εμβολιασμό HPV και το τεστ ΠΑΠ για πρώτη φορά η πρόληψη μιας μορφής καρκίνου είναι πλέον γεγονός. Εμείς, οι γιατροί, από την πλευρά μας οφείλουμε να συστήνουμε και να χρησιμοποιούμε τόσο τον εμβολιασμό HPV στα κορίτσια 12-26 ετών, που αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη, όσο και την εξέταση με τεστ Παπανικολάου σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές κοπέλες και γυναίκες. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, οφείλουν να υιοθετούν τα μέτρα αυτά, ως ασπίδα προστασίας για την υγεία τους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί πλέον να αποτελέσει παρελθόν και είναι στο χέρι μας να το επιτύχουμε! 

Πηγή:  www.enet.gr

0 Σχόλια - Παρατηρήσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Join The Team

top